tvb.com

tvb.com

雄姐就咁玩完?

睇咗下集預告,雄姐可能會死,點解TVB次次都要咁催淚
好鐘意串燒三兄弟成日糖痴豆,仲好過親兄弟
日日癲埋一齊見到就開心,好唔想雄姐死啊
咁辛苦先有機會追到River,死左好可惜啊

發表於 Posted on: 2018-11-02 3:19

gragra123456
帖數 Posts: 61
回頂端 / Top
唔想係雄姐

發表於 Posted on: 2018-11-02 9:07

chingching2000
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
So sad,仲有一星期就做完
意味住可能成個星期見唔到雄姐

發表於 Posted on: 2018-11-02 11:49

回頂端 / Top
唔好啦
佢甘好人
一班家姐會好慘架
老編、我唔會原諒你!

發表於 Posted on: 2018-11-02 13:05

taikok
帖數 Posts: 603
回頂端 / Top
" 好鐘意 串燒三兄弟 成日糖痴豆,仲好過親兄弟
日日癲埋一齊見到就開心,好唔想雄姐死啊
咁辛苦先有機會追到 River,死左好可惜啊 " x2

發表於 Posted on: 2018-11-02 17:25

aliciahardfans
帖數 Posts: 1059
回頂端 / Top
" 好像是雄姐
如果是的話, 會令我好傷心的 " x2,

A283 救護訓練學員中,我就最喜愛
個子最矮小但最可愛+最細心+最有親和力 的 呂劍雄(雄姐),
所以真的 "不希望他死" 啊!

[ aliciahardfans 發表於 Posted on: 2018-10-18 17:11,
發表於 Posted on: 2018-11-02 17:24

發表於 Posted on: 2018-11-02 17:27

回頂端 / Top
而且 雄姐 同 River 好襯,
要 雄姐 咁后生死,
要 夾硬拆散 呢對初萌芽嘅 "小情人",
真係 "超殘忍" 呀!嗚 ...... : (

發表於 Posted on: 2018-11-02 17:39

回頂端 / Top
係未睇今集既時候,我想幫雄姐作個完美結局出黎
「今次意外雄姐重傷昏迷,所以片頭曲見到杰仔係醫院喊,
River都喊得好傷心,其實片段見到成班人拜緊既可能係第二個,雄姐會係大結局蘇醒,而因為今次意外6號決定唔辭職」
雖然無咩可能,但會係我心目中最好既結局,總好過未同River睇演唱會就game over,雄姐等依日等左好耐嫁。。。

發表於 Posted on: 2018-11-02 18:06

回頂端 / Top
點解要係雄姐?!我一諗起傑仔 6號、五個家姐同River 有幾傷心,我就好心痛
點解要個好人咁樣死法令所有人心有遺憾同內疚?
雄姐好慘...點解唔至少俾佢同River 睇演唱會拍1次拖?!
我哭了....

發表於 Posted on: 2018-11-02 21:38

BI607
帖數 Posts: 95
回頂端 / Top
睇TVB都要睇到喊
雄姐最後果句獨白
真係聽到好心酸
三劍俠少左一個 已經無mood睇啦

發表於 Posted on: 2018-11-02 21:44

回頂端 / Top
真係幾諷刺!
八號風球下觀浪拍片仲要串阿SIR嘅人唔洗死~
好人好者嘅救護英雄就要犧牲~

發表於 Posted on: 2018-11-02 22:09

HN21
帖數 Posts: 130
回頂端 / Top
我反而覺得6號會因為雄姐嘅死決定唔辭職~
因為佢要繼承兄弟意願,不過都只係推測

發表於 Posted on: 2018-11-02 22:31

HN21
回頂端 / Top
強烈要求加個番外篇,等雄姐可以同River一齊
Happy ending~~~

發表於 Posted on: 2018-11-02 22:44

回頂端 / Top
真係睇到心酸,今晚只睇雄姐那一節(為他而睇)
雄姐呢d角色喺現今社會已經冇乜了
心地善良,帶給人歡樂,為人着想,鼓勵人
他令我開始有印象是那次傑向他講出背脊傷痕來源,他聽後眼濕濕
雖然留男兒淚,但只係反映佢善良,重視友誼,唔係軟弱
現今社會人們只會錦上添花,所以雖然他外型平凡,但卻受人歡迎
另外,一眾救護員因他離去沈默地傷痛,這點是男性唯一赢女性的內在美(男性外在凍齡嬴女性不計)
男生們在友情上永遠,也是唯一,比女生們真誠得多
女生們即使幾好姊妹,很多時都會為愛情,妒忌心而在心底盤算,甚至出賣對方

PS.其實我覺得浩園這幕如安排在結局,並且是麥會較好
交代他為救人,保護下屬,臨離開時囑咐傑他們秉承救護員的精神,叫他們不要難過,因自己可以與亡妻在一起沒遺憾,至於張,咪講麥微笑地說多謝她這段期間陪她女兒玩,祝福她將來定會找到對的人和幸福。首尾呼應:他含笑看到佳芯當晚望着月光等他,播着"但願人長久"
但,我知道結局是相反,麥會和張成眷屬,所以不會再追了。老婆明知身體不適都為他生女兒,仲叫他要再娶,得妻如此夫復可求!(佳芯太過偉大善良單純了,男人洗鬼妳教再娶咩)這套劇我喜歡配角們,唯獨男女主角例外。星期一開始專心看財經台。

發表於 Posted on: 2018-11-02 23:33

認真就輸
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
其實我都覺浩園放係最後大結局度會好d
下週一講麥sir俾人斬 但真係無興趣追
成部戲睇得最開心就係串燒三兄弟既劇情
少左一個 我情願睇返之前既情節
點解唔可以寫佢昏迷 大結局再醒呢
River最後自彈自唱 同最後既片段真係睇一次喊一次啊

發表於 Posted on: 2018-11-02 23:44

回頂端 / Top
懷念雄姐...

聽到佢最尾講嗰句 咁多位兄弟 我落更先啦 Good day
真係喊左出黎

好耐無試過睇TVB咁投入咁唔捨得一個角色

雄姐RIP...

發表於 Posted on: 2018-11-03 1:14

winniebibi520
帖數 Posts: 87
回頂端 / Top
要睇埋結局禮拜先再評論~
或者咁講雄姐係劇中唔算得上係主要角色~
所以最尾係要交代返主角嘅內容~

發表於 Posted on: 2018-11-03 12:53

HN21
回頂端 / Top
雖然雄姐係跳躍唔係主角
不過講真 睇左二十集
除左A283同串燒三兄弟既戲情之外
其他情節都只係不過不失
唔可以話差 不過帶動唔到觀眾既情感

以上純粹個人意見,不喜勿插><

發表於 Posted on: 2018-11-03 13:21

回頂端 / Top
呢點我都認同~
所以呢套劇唔會比滿分但都足以好過9:30那套!

發表於 Posted on: 2018-11-03 13:28

HN21
回頂端 / Top
" 懷念雄姐 ...

聽到佢最尾講嗰句 咁多位兄弟 我落更先啦 Good day
真係喊左出黎

雄姐RIP ... " x2,

臨尾播嗰首國語歌,
覺得特別好聽,
把歌聲好溫柔 ......

張彥博 唱得又演得,
今次仲演活咗 "雄姐" 一角,超讚!

如果喺現實生活有 "雄姐" 呢個親人或朋友,
我會覺得自己無比幸福,甚至係 "三生有幸";
我會好珍惜佢,更加唔想佢死啦,
因為一定 "喊死我" 囉!嗚 ...... 嗚 ...... : (

發表於 Posted on: 2018-11-03 19:14

回頂端 / Top
自一屋老友記開始喜欢他
今次雄姐角色他演得出彩, 是幸運、也是他演藝貭素高,否則再好的角色也飛不起。
其實我的朋友中, 也有雄姐, 可惜也是英年猝逝。常怌念他!

發表於 Posted on: 2018-11-03 20:33

我愛HK但很無耐
帖數 Posts: 29
回頂端 / Top
同意 gragra123456 說法:"雖然雄姐係跳躍唔係主角 不過講真 睇左二十集 除左A283同串燒三 弟既戲情之外 其他情節都只係不過不失 唔可以話差 不過帶動唔到觀眾既情感"

發表於 Posted on: 2018-11-03 21:54

pineapplelady
帖數 Posts: 125
回頂端 / Top
回應 我愛HK但很無耐:

明白你的心情,希望你會走出傷痛 ......

曾經擁有 及 可以懷念 都是 "幸福" 的,
願我們都學會 "珍惜摯友或眼前人"。

發表於 Posted on: 2018-11-05 16:59

回頂端 / Top
對於雄姐之死,冇辦法釋懷?今集看不到雄姐感覺很失色!

發表於 Posted on: 2018-11-05 21:21

Chowmay832
帖數 Posts: 151
回頂端 / Top
唔係去到咁盡佢都未必彈得咁出!做四寳時已經睇好佢,但係成日都冇嘢比佢做,今次係一個等左好耐嘅機會,除咗演戲搵佢做多啲唱歌有關嘅!!支持你!!

https://hk.mobi.yahoo.com/home/憑跳躍生命線雄姐人氣急升-張彥博唔經唔覺入行13年-064532255.html

發表於 Posted on: 2018-11-05 22:18

提子蛋糕
帖數 Posts: 966
回頂端 / Top