tvb.com

tvb.com

如果你係阿Moon, 會否原諒比一次機會翟威廉?

不會

總票數 Total Votes: 25

如果你係阿Moon, 會否原諒比一次機會翟威廉?

其實翟真的喜歡阿Moon,否則唔會叫個小三堕胎,堅持同Moon結婚
有些男人出去玩搞到人地有左,會為左個胎而同正印女友分手
但翟冇為左要仔而唔要阿Moon,雖然係做錯
但都係典型果種"出去玩,但最終會返屋企"
況且翟同那小三只係逢場作興,小三隔硬用個肚留住翟,對方個心唔喺佢到
佢都唔會真正開心,唔要個b,唔再破壞人地,重新開始,日後必會遇到自己的Mr Right
人冇完美,男人風流都好過真的變心果種
所以如係現實,阿Moon應該比次機會他和自己(十年青梅竹馬感情,校園的true love,多年一起經歷成長了解,係好難得的愛情)
只要他與那小三劃清界線便可

發表於 Posted on: 2018-10-23 0:21

認真就輸
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
有些事情不可一, 不可再
如果佢係因為等阿MOON等極都等唔到而做錯事, 我仲有少少同情佢, 但注意, 只係少少同情, 唔等於應該原諒, 而且事實係.... 佢離開女友視線範圍就作反, 利用女友對佢既信用, 我睇唔出有咩地方值得原諒
再講, 如果今次原諒佢, 就好似幫爛賭既人還貴利一樣, 幫佢還得一次就會有第二次, 原諒得佢一次都會有下一次
如果呢個道理樓主唔明白, 睇怕你都可能係同道中人, 心存僥倖

發表於 Posted on: 2018-10-23 3:09

大虫文
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
我會, 因為其他阿MOON已經WIN左, 翟威廉係揀左佢,
雖然佢叫小三落仔有啲衰, 但如果唔落, 只會婚後拖拖拉拉咁一路照顧佢地兩母子.
但我會同翟威廉講我知道晒所有野, 而家係原諒係, 但如果婚後發現佢又有婚外情,
會即刻同佢離婚, 畀個警告佢, 唔好畀佢以為自己好醒, 我咩都唔知.

發表於 Posted on: 2018-10-23 11:18

waiwaikiki
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
(正如阿 Moon 講) 佢係摧毁左一個生命,直頭唔係好人!!自私到極唔使諗唔要!!

發表於 Posted on: 2018-10-23 14:06

提子蛋糕
帖數 Posts: 966
回頂端 / Top
如果我係 可祈(Moon 飾),
我會原諒 阿康(威廉 飾) 但剩係可以 "做朋友"
而 "絕對唔會" 有機會同佢再續情緣 "做夫妻" 囉,
相反仲會勸佢負起 "做爸爸" 嘅 責任。

所謂 "一次不忠,百次不容",
雖然 "人冇完美,男人風流都好過真的變心",
但係我個人認為 至愛 瞞住自己 識咗第二個女仔,
就算只係 "談情拖手錫嘴無上床" 都已經係 "偷食 = 變心 = 真愛幻滅 " 喇,
所以唯一解決方法 - "斬斷情絲",
好讓彼此 "活得有尊嚴活得健康",
否則大家個心只會成日有條 "刺",
最終都係享受唔到 "真正甜蜜" 嘅 夫妻生活!

發表於 Posted on: 2018-10-23 16:50

aliciahardfans
帖數 Posts: 1059
回頂端 / Top
Very difficult to make a decision
10 年感情
但他有別的女人而且有埋B
..唉 :(
我會原諒他,但只可以是做遠距離朋友
他已做出對我不起的事
好在未結婚、否則更 hurt
收拾心情、大把 market 在前面

發表於 Posted on: 2018-10-23 17:38

taikok
帖數 Posts: 603
回頂端 / Top
Moon的工作性質,令佢不可能原諒WILLIAM. 她每日拯救生命,必然很珍惜尊重生命,絕不可能原諒WILLIAM要求MANDY 放棄BB

發表於 Posted on: 2018-10-23 23:17

看糕枣
帖數 Posts: 193
回頂端 / Top
不會!!!

發表於 Posted on: 2018-10-24 5:38

lovehklovepolice
帖數 Posts: 305
回頂端 / Top
我常覺得冰凍三尺非一日之寒
當拍拖超過七年 (十年更加)
一定績埋很多問題、難找共釋
所以小三加埋有左
trigger 左 分手決定

發表於 Posted on: 2018-10-24 6:24

taikok
帖數 Posts: 603
回頂端 / Top
寡情薄倖,見異思遷,
點解要原諒一個背叛女友的男人,
佢究竟知唔知錯?有冇真切反省過?有冇嘗試搵方法補救?
對佢尼講,同女友的關係到底重唔重要?
如果佢真心愛自己,又點會同小三偷情,
佢風流快活的時候根本冇諗過女友感受,
佢對小三亦唔見得係好,冇付出過真心之餘,一發現佢有左就叫人墮胎,
仲有,佢金屋藏嬌,從來冇對女友坦白過,
如果唔係發現得早,恐怕永遠都唔會知道,
咁不負責任的人真係值得自己去愛?
嫁比佢真係會得到幸福?真係唔會後悔?會唔會為左佢委屈自己?
其實佢左右逢源,經已傷透2個女人的心,
放手,日子肯定會好過d,至少可以好好行過將來的每一段路

發表於 Posted on: 2018-10-24 7:37

冰莉玲
帖數 Posts: 836
回頂端 / Top
The affair with the lawyer--I would forgive him cuz he met Moon when he was very young. It is very tempting to want to have more experience instead of just 1 woman for the whole life. Also, he didnt lie to the lawyer--so it is a fair game if the lawyer wants to stay.

But asking the lawyer to abort the baby--this is totally unforgivable. Selfishness to the extreme. When he is no longer in love with Moon (e.g. in 10 to 15 years), he would be so cruel and mean to Moon also.

發表於 Posted on: 2018-10-25 11:05

Woopi
帖數 Posts: 1122
回頂端 / Top
Never think about it.

發表於 Posted on: 2018-10-25 11:23

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5542
回頂端 / Top
不會!

發表於 Posted on: 2018-10-26 7:31

林丈夫
帖數 Posts: 94
回頂端 / Top
噚晚嗰集見到:

準備聽日移民到德國嘅前男友阿康 Angus 帶埋
自己已經 同 懷孕小三結咗婚嘅老婆 Michelle 一齊向 祈祈 道別+祝福,
而 Michelle 亦識得感恩多謝 祈祈 嘅 成全,
"三角關係" 最後可以 "化干戈為玉帛",
絕對係最好嘅結局!

發表於 Posted on: 2018-11-08 15:35

aliciahardfans
帖數 Posts: 1059
回頂端 / Top