tvb.com

tvb.com

再創世紀收視低22點正常, 男女主角唔吸引, 又太造作

再創世紀收視低22點正常, 主角太造作, 郭晉安刻要扮奸樣, 女主角又扮靓女, 為一好林文龍

發表於 Posted on: 2018-09-28 11:07

van516
帖數 Posts: 653
回頂端 / Top
整部戲不錯, 但放錯焦點. 雷曼就佔太多篇幅. 另外, 科創那部分真是笑話. 這兩部分讓戲弱很多.

發表於 Posted on: 2018-09-28 22:07

shloveold
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
開頭非常期待呢套劇,但越來越覺得劇情好垃圾。
方澤雨無論如何不肯告訴卓定垚,賀天生係大奸狗,但又冇交代任何原因,以致垚同她爸被賀天生玩弄於鼓掌之上。而垚的行為顯得很"豬一般的隊友"

今日呢集反映到編劇缺乏財經智識。一間上市公司要新錢周轉,通常有以下幾種方法

配股
供股
發公司債
向銀行貸款
賣資產套現

一間龍頭的藍籌公司一般不想配股,供股。
唔想賣資產,可以向銀行貸款,而且銀行可以提供很優惠的利率。

發表於 Posted on: 2018-09-28 22:48

看糕枣
帖數 Posts: 168
回頂端 / Top
我只能講其實部劇係維持咗正常水準。當年《創世紀》其實係Cult片。當年《創世紀》首播亦都係收視趴街。

而且當年羅嘉良佢哋其實一樣咩都唔係。《創世紀》係直到後來DVD等興起後爆紅,類似情況一樣發生在內地。可以話係套劇概念太過超前。

所以“再創”如果旨意佢收視會強大就根本係癡心妄想,因為概念係比較超前嘅。所以唔好想佢收視會爆。

發表於 Posted on: 2018-10-08 1:50

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5288
回頂端 / Top
10月8號東張西望公佈收視《再創世紀》跌穿20點﹐祇得19.7點 !

講雷曼講科創講財經﹐實死耿? 以前有人已經講過煲TVB劇多數係師奶?!

在《宮心計2深宮計& BB來了》公佈收視之時我已預計過此劇收視不會高!

但萬萬諗吾到卡士吾差﹐卻破左天命20的最低!

發表於 Posted on: 2018-10-09 3:33

JessicaTvb
帖數 Posts: 492
回頂端 / Top
天命檔期系撞世界杯
再創世紀系黃金檔期

發表於 Posted on: 2018-10-09 7:37

cakatg
帖數 Posts: 1034
回頂端 / Top
所以﹐在香港討論區 有人寫到: 恭喜哂.破左天命20最低, 應X此X !!!

發表於 Posted on: 2018-10-09 11:55

JessicaTvb
帖數 Posts: 492
回頂端 / Top
咁重本投資拍出來的垃圾劇,香港及内地收視再創新低口碑又差,成本高回報低,tbb的高層要負全責,冇眼光,浪費資源

發表於 Posted on: 2018-10-09 23:02

36k
帖數 Posts: 44
回頂端 / Top
樓上JESSICA 講出重點。

劇情關於STARTUP, 沽空機構,綠色能源等都係近年投資界很HOT的題目,或者不是主要觀眾感興趣/認識。

希望往後有好D收視,或者在其他地區有好收視。

不過,希望編劇第時不好再寫類似劇情,即頭十幾集方澤雨不知一何固,總不肯告訴ELLA,賀天生是一個奸人

發表於 Posted on: 2018-10-09 23:08

看糕枣
帖數 Posts: 168
回頂端 / Top
再創收視低主要係高端化。

就咁,其實當年《創世紀》名義上雖然係一部商戰劇,但實際上係一部商戰劇包裝嘅家族情仇劇。當年《創世紀》去到後面其實依舊有啲家長里短嘅嘢。而再創係一啲都冇,而師奶們最喜愛嘅其實就係家常裏短。

再加上《創世紀》係到第二段,張家輝同雪妮姐感情戲演技爆發,先開始穫贊。而到後來劇集出DVD,套劇先至開始被譽為經典。

至於跌穿20,大佬,中秋節啊,個個出曬去賞月好過啦。中秋節嗰日係全綫收視下挫。跟住仲有國慶節,啲人放假,仲唔出去玩咩。信唔信拆賬一下,睇下係咪中秋節嗰日拉低曬收視啦。

接住國慶節,又特別提出來睇下講得啱唔啱啦。

發表於 Posted on: 2018-10-10 15:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
再來仲有一個問題,套劇嘅檔位係930檔。一直以來一般師奶830、930總有一段時間係師奶要來洗嘢嘅。以前啲師奶呢就係830洗完嘢,跟住開機,所以以前930時段嘅劇集收視都比較高。

不過近幾年來,啲師奶係改為咗930時段洗嘢,即睇完處境劇同埋830,就要準備洗嘢。所以一般都會睇下930套劇好唔好睇,唔啱口味就轉台或者熄機。

《再創世紀》本來就延續一個差嘅IP(《創世紀》其實口碑收視首播係雙差嘅),仲要將入面唯一吸引師奶睇嘅家常裏短去埋,啲師奶自然直接熄機算數。加上中秋節,啲人唔出去賞月至奇,收視自然一跌再跌。

發表於 Posted on: 2018-10-10 15:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
所以信唔信,回顧一下,包括今年在內嘅幾年,啲低收視劇集全部都係930檔。

發表於 Posted on: 2018-10-10 15:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
所以再創仲要過埋國慶節假期先至“回暖”,但唔好旨意回暖幾多。

發表於 Posted on: 2018-10-10 15:40

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我觉得这部戏的问题出在于剧情的问题。故事题材有些老套。太多人物,比如说现在再谈着天生要如何耍手段,突然画面换去ella 和她爸爸,才刚刚要发掘问题的时候,又跳去Duncan的部分,然后嘉欣出现几秒,之后,又跳到walter 的部分。然后,突然有跳到yoyo 突然出现,还以为会有精彩事件发生,哪怕知道出来几分钟被贺太讽刺几句,画面又跳开了。正想要看的时候,就没了。这样造成剧情不够紧张,所有人的戏份都很散。再加上这部戏所有人的感情线都不会浓,只是淡淡的带过而已。我个人是因为安仔而看这部戏,不过我觉得这种剧情没那么好看。虽然安仔表现的奸人用另外的方法来演绎,表现不错,不过我觉得比起上次忠奸人那部戏,我觉得忠奸人发挥的更好。当中虽然他是个奸人,不过他有柔情的一面。有感动的一面。这些表现他都发挥的非常有层次,非常的棒。这一次再创世纪,他的角色比较单一,从头奸到尾,目前还没有看到他有感性的一面。我觉得安仔要接一些更复杂,更多层面的角色。才能够发挥他的另一面,这样拿视帝的希望会大一些。

發表於 Posted on: 2018-10-10 16:54

yinglover
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top