tvb.com

tvb.com

TVB好低莊

點解要整張A貨海報將男一(皇上)擠去後面
夾硬將佘詩曼擺前
佘詩曼係呢套劇真係做得好好, 但角色始終係女三
TVB唔需要攪呢的低莊嘢
仲有
人地原裝主題曲, 插曲甚至係片尾曲都非常好
尤其係片尾曲好聽得很亦配合劇情畫面
根本唔使作隻廣東主題曲出嚟

發表於 Posted on: 2018-09-09 17:22

sputnik101
帖數 Posts: 546
回頂端 / Top
借問,在香港佘詩曼認知度高定係秦嵐、吳謹言呢啲認知度高?加上佘詩曼係前TVB Artist,一直同TVB關係要好。無綫咁做冇錯啊。加上檔期有限,咁做都好正常啊。

再來大佬,翡翠台播放嘅係廣東話,當然用返廣東話嘅音樂啦。

發表於 Posted on: 2018-09-10 15:42

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5559
回頂端 / Top
海報都算啦. 但最攞命係首唔match嘅港版主題曲, 原版1首片頭曲, 2首插曲,2首片尾曲係度身訂造, 成set配合題同埋人物故事的。首首內地劇主題曲旋律, 歌詞都差唔多,好鬼煩。仲要片頭,片中,片尾都係呢首, 令人好出戲呀。

發表於 Posted on: 2018-09-10 18:03

小黃鶯
帖數 Posts: 19
回頂端 / Top
今日果集皇后死,首插入歌係專登寫架
成個意境同氛圍都好夾,加埋劇情睇到人好心嗡..
但廣東話把死人聲一出....屌,一秒出戲
再好嘅劇Tvb都可以將佢變垃圾

發表於 Posted on: 2018-09-10 21:11

Lannaaa
帖數 Posts: 20
回頂端 / Top
最好,呢啲叫支持本土創作。

發表於 Posted on: 2018-09-10 21:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
原本首插曲 “雪落下的聲音” 好好聽,好配合劇情,好感動,點解TVB 版要配首咁ge 廣東話插曲,簡直係大煞風景,失敗之作!影響哂入戲!強烈建議之後保留 “雪落下的聲音”呢首插曲!!

發表於 Posted on: 2018-09-10 23:49

Marymary511
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
加上有一班白痴居然仲諗住tvb會將佘詩曼剪成女主角一號,係咪顛到冇哂分晰能力?劇名叫得延禧攻略,女主角一定係延禧宮個主人,嫻妃住承乾宮,點可能係女主角?套劇係講延禧宮當時既主人令妃既成長史,唔係嫻妃囉

發表於 Posted on: 2018-09-11 1:21

blue90
帖數 Posts: 1131
回頂端 / Top
其實咁慨case。
大台不如剩係播音樂版原來主題曲同片尾曲,好過。
慳水慳力,又5洗搞咁多嘢,好過力又不足,又5討好。
聽咗呢位人兄玩"雪落⋯"暫時係不錯音樂版本!https://youtu.be/dp2NzW3NQpk

發表於 Posted on: 2018-09-11 2:14

睇下點
帖數 Posts: 159
回頂端 / Top
加上有一班白痴居然仲諗住tvb會將佘詩曼剪成女主角一號,係咪顛到冇哂分晰能力?劇名叫得延禧攻略,女主角一定係延禧宮個主人,嫻妃住承乾宮,點可能係女主角?套劇係講延禧宮當時既主人令妃既成長史,唔係嫻妃囉
=====================================
傻瓜,都已經剪成咗佘詩曼女主。

發表於 Posted on: 2018-09-11 2:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
阿佘演技係好好,但唔使剪成變女一掛。仲有,好心換返本身的音插曲, 片尾曲啦。吳小姐首歌片頭已經煩, 仲要做埋插曲&片尾曲

發表於 Posted on: 2018-09-11 14:22

小黃鶯
回頂端 / Top
回應Lannaaaa
今日果集皇后死,首插入歌係專登寫架
成個意境同氛圍都好夾,加埋劇情睇到人好心嗡..
----------
冇錯, 原版皇后一邊讀白, 背景是秦嵐唱的雪落下的聲音, 真係睇到流淚
TVB換左歌, 當堂大打折扣

發表於 Posted on: 2018-09-11 15:47

sputnik101
回頂端 / Top
海報呀宣傳呀呢d野就算,反正當初tvb會買呢套野返來播除左真係因為高人氣受歡迎外最大原因就係因為有余詩曼係呢套野入面仲要都算係主要角色之一(因為玩到最後果集),所以明白點解佢會咁做!!加上香港人講真係呢套野入面最熟悉就係佢,如果唔係留意開同緊貼內地果邊,仲有之後tvb介紹的話我諗好多人連邊個係邊個都唔知!!

而如果你話主題曲同片尾曲果問題一早我就講左好多萬次,主要係係播三生三世果陣,已經鬧好地地點解要改晒人地d片頭片尾同插曲,最慘係你好聽就話姐,可憐的是香港首歌好聽極都遠遠唔夠人地原版好聽,難聽d講真係幾難入耳下!!我雖然同樣支持本地製作,但請都有個限度,唔好一樣未搞好又要搞多樣!!
當時播三生三世時我次次想聽《涼涼》,結果呢?!剪到嚇死人,好似斬燒味咁斬頭斬尾來播,真係無陰公!!主頭曲更唔駛講次次都同人地改晒做廣東歌,最慘係根本唔多好聽。。。人地套套野首片頭曲都唔差,真係唔明點解要咁做!!如果佢係想俾多d機會本地年青歌手的話麻煩你用其他方法同途徑,橫掂你一年到晚都咁多套劇啦怕咩無機會姐,除非你俾來俾去都係個幾個來唱啦!!

延禧播個陣我都仲可以忍首片頭因為以為片尾會用返人地,點知。。。居然仲要慳皮到同樣用返首片頭就算,咁你不如播返人地d片尾曲好過啦!!人地有3首,仲要首首都咁好聽,又應景,唔該你就唔好咁樣破壞人地套野!!
日前落雪個段皇上救女主果段人地首插曲係其中一首片尾《紅牆嘆》,點解要改成咁。。。然後皇后自殺果段更過份,果段人地係播另一首片尾,仲好重要ge片尾,《雪落下的聲音》,然後因為呢段係皇后結束一生所以人地仲特登搵返呀皇后,秦嵐本人去唱,所以特別有意思同一番風味!!但你好改唔改就搵呢段來改仲要加首完全唔襯ge歌落去。。。真係嘔血!!當初我以為只有音樂都仲好d,但當一聽到有人唱個刻簡直完全崩潰,咩意景都無晒!!
麻煩好心真係唔好再同人地改歌,我好接受唔到!!

宜家咁我最擔心係唔知係最後傳恒死果段佢又會唔會同他改左首歌。。。如果係我真係會頂唔順!!果段算係全套野重中之重,最感人最重要一段,真係懇求佢到時千奇唔好改左人首歌!!因為果首歌係屬於傳瓔ge,所以一定,千萬,點都唔好改人地果段首歌!!唔該!!拜托!!

發表於 Posted on: 2018-09-12 0:55

nana子
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
樓上
睇你篇post,夠曬諷剌幽默,好好笑, 原來有幾多觀眾有同感。
我估sign off 用呢隻廣東歌負責人,可能根本冇看過原版成套1至70集劇。
老實說,首廣東歌,剩係歌詞,己經覺得離行離nat,size L 着size S衫,旋律就零配合。

發表於 Posted on: 2018-09-12 3:52

睇下點
帖數 Posts: 159
回頂端 / Top
就咁,學似我都冇睇,主要係70集太長,頂唔順。雖然有我喜歡嘅演員,但都係咁話。我相信冇睇嘅人多數都係咁嘅原因。

發表於 Posted on: 2018-09-12 10:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
講番d歌,有friend 話聽到首港版主題曲要講粗口,我諗住片頭都係煩一陣, 點知咩情節都插播呢首野,又煩又出戲。 tvb 點解唔俾觀眾聽返原版歌呀?!!! 人地有幾首呀。

發表於 Posted on: 2018-09-12 14:00

小黃鶯
回頂端 / Top
回應小黃鶯
講番d歌,有friend 話聽到首港版主題曲要講粗口,我諗住片頭都係煩一陣, 點知咩情節都插播呢首野,又煩又出戲。 tvb 點解唔俾觀眾聽返原版歌呀?!!! 人地有幾首
------------------
講得好!

發表於 Posted on: 2018-09-12 14:05

sputnik101
回頂端 / Top
港版主題曲多數係星夢班友,
首首歌好似一樣咁...自從tvb自己有星夢,
咩劇咩節情都插首死人主題曲入去,
唔理係咪match,務求做到洗腦,
唔插入歌唔洗腦年尾星夢友點拎最受歡迎主題曲獎?
成個運作一氣呵成啊。
曾經嘅tvb自己都好注重配樂,
但自從一台獨大之後就馬馬虎虎,淨係做速成垃圾劇
你自己要做垃圾劇咁咪唔好買劇返黎囉,
買左又將好劇變埋垃圾劇

發表於 Posted on: 2018-09-12 14:56

Lannaaa
帖數 Posts: 20
回頂端 / Top
我睇晒70集, 都唔覺D人講到佘詩曼好戲帶起高潮,
我最主要都係睇瓔珞傅恒及乾隆,
那種心思互通, 真係好正.

發表於 Posted on: 2018-09-12 19:14

水中木
帖數 Posts: 60
回頂端 / Top
回應水中木
其實亞佘既嫻妃根本唔係主線, 如果係主線咪變左如懿傳?
香港觀眾偏愛亞佘, 所以睇高一線啫, 當然亞佘真係做得好既
講到演技
全劇公認最好戲係乾隆-聶遠
亞佘同秦嵐第二或第三有得拼, 睇喜好

發表於 Posted on: 2018-09-13 12:02

sputnik101
回頂端 / Top
第70集傅恆死果度,配埋雪落下的聲音真係好Touching, 首歌完全帶起個氣氛,睇到落淚,如果都換埋吳若希首歌,咁真係嘔血!以後都唔睇TVB 版的外購劇集!

發表於 Posted on: 2018-09-13 13:26

Marymary511
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
這是 sales n marketing technique
香港人認識呀佘,所以擺在中間吸引觀眾。
至於首歌真係吃力不討好
原曲詞、唱者都非常貼題
很感動會令人心碎、落淚
所以希望在令妃知道富察富恒死時
痛哭的一刻,用原裝的歌、不要用配上
廣東歌的那首、因為真係九唔搭八

發表於 Posted on: 2018-09-14 18:30

taikok
帖數 Posts: 605
回頂端 / Top