tvb.com

tvb.com

不喜大陸劇,幾時可做完

個女主角次次有事,都係自己想辦法,私下執行,而唔係向制度求助,用法律方法,所以我阿妹話反映現在中國的情況,法律根本係廢,上至皇帝,下至太監都係一副昏庸樣,做事糊糊塗塗,馬虎了事,女主角查完姐姐死因就應該請求出宮,就算去0左辛者庫,都可以等到25歲出宮,但結果佢都無,而係走去做乜鬼妃子幫皇后查案報仇……
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

又一個令我發笑既留言..........
女主角有事應向制度求助?????? 你到底有無X架?? 我咁無學識都諗到古代係有階級之分(呢個唔只中國係咁, 外國都係咁), 咩叫做以下犯上呀? 你去挑戰一個地位高過你既人, 你以為皇室中人會為你一個宮女出頭咩? 你估係而家呢代年代呀? 女主角就係知道佢地唔會為自己出頭先用自己方法去為姐姐討回公道, 咁既邏輯你都諗唔到, 仲好意思罵人無邏輯??? 你用而家既標準去衡量古代既標準, 你係咪有病呀??? 你唔好睇古裝劇啦, 萬一你見到古代男人娶幾個老婆你又發晒顛咁破口大罵呀!!! 原來一個偏激既人真係可以連理智都喪失埋嫁 !!!!!

女主角查完姐姐死因就應該請求出宮?????
搵你做編劇就死得, 知道姐姐係邊個害死而無進一步行動果個就唔係魏瓔珞啦, 如果你係編劇寫到個魏瓔珞咁無GUTS, 咁無原則, 只係一般平庸宮女, 實行悶死班觀眾, 收視跌到新低點呀 !!! 真係好彩你唔係編劇呀 !!!!

發表於 Posted on: 2018-08-31 15:28

cc7788
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
其實你唔單只唔好再睇古裝劇, 你連童話故事都唔好睇啦,
好多童話故事都教壞人, 且堅離地嫁
早前就有個外國怪獸家控訴一些童話故事教壞人
, 睇怕你都係同果位外國怪獸家長一樣XX呆呆, 坐埋一枱咯 !!!!

發表於 Posted on: 2018-08-31 15:43

cc7788
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
cc7788:
毋須咁激動, 啲黃屍係咁0架啦, 為針對就咩歪理都諗得出,
如果女主好似佢哋講到咁平庸, 仲拍咩劇? 拍得劇, 主角當然要有過人之處,
一般宮女如果咁狂妄自大以下犯上, 一早拉咗去斬, 既然係咁仲使鬼拍劇咩?
家吓就係安排女主一早有人撐腰, 皇后, 跟住又有傅恒大人對付和親王......

嗰條友最黐線係以現今社會狀況同當時年代比較,
直接向上級告狀?? 白癡, 未開口就鋸咗你喇,
嗰條友好似從來未睇過古裝劇咁, 嗰啲年代可以咁容易告御狀咩?
和親王成日整蠱同樣都係皇室中人, 但皇上都唔罰佢,
咁更加冇可能為咗一個宮女而去懲罰佢啦, 既然係咁, 私了囉, 正常吖

發表於 Posted on: 2018-08-31 16:30

脆脆薯條
帖數 Posts: 2484
回頂端 / Top
兩種都是一種壓力。

除不掉,稱一下。

發表於 Posted on: 2018-08-31 17:10

oneonesix
帖數 Posts: 61
回頂端 / Top
樓主, 你唔鍾意咪唔好睇囉, 邊度劇集冇所謂, 最緊要好睇,
韓劇美劇....套套都係好咩? 咪一樣有垃圾,

發表於 Posted on: 2018-09-02 13:13

RadaRada
帖數 Posts: 173
回頂端 / Top
據說9月29日。捱吧,當俾部電視機0抖下。不過真心講句,以後咪鬼買大陸劇啦,動輒70集打上。基本全部注水劇。

發表於 Posted on: 2018-09-02 23:27

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5227
回頂端 / Top
cc7788 上面的回應,好正呀! 非常贊同~~!

發表於 Posted on: 2018-09-03 14:47

judjud
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
Pretty, talented and box office queen Charmaine Sheh is the crowd puller w/o her top-notch acting skill this drama will not obtain the best viewership

發表於 Posted on: 2018-09-03 23:45

sukiyaki
帖數 Posts: 4474
回頂端 / Top
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20180821/1414734/

節錄重點如下:

鬥戲一向不是我所愛,之前流行過的《後宮甄嬛傳》等宮鬥劇,我一概謝絕。................然而,在《延禧攻略》這部作品裡面,我卻改觀了。
會開始追這部戲,只起因於瞥一眼這麼單純的動作,就被裡面的美術與服裝給吸引。一改過去宮廷戲的服裝用色,鮮豔華麗藉以代表宮室的高貴,《延禧攻略》使用了不同的美感,讓人在視覺上有著從未有過的感受,那色調不惹眼,卻反而構成一種典雅的美感。............另外不得不提的,自然是編劇上的緊湊。這類宮廷戲,最怕的是拖戲。高潮或許有幾段,但很多這種長篇連續劇,總是會在某些階段進入一種拖戲的節奏,讓人感到不耐。《延禧攻略》在這事情上面完全不拖泥帶水,就算是非主線的發展,也會很迅速地連結回主線,讓人不會喪失追戲的動力。當然了,裡面的選角對我來說大多數都是新面孔,這一點也很令人讚賞。尤其是製作方敢採用一個未擔綱過主角的吳謹言作為女一,出色的表演替這部戲劇打下了根基,其他好演員的搭配,更讓分數加乘。

坊間對《延禧攻略》都係讚多過彈, , 連TBB死對頭的毒果報作家都讚, 點睇??????

發表於 Posted on: 2018-09-04 18:32

swww0033
帖數 Posts: 76
回頂端 / Top
https://hk.news.yahoo.com/%E5%B8%8C%E6%9C%9B%E6%84%88%E5%A4%A7%E5%A4%B1%E6%9C%9B%E6%84%88%E5%A4%A7-%E5%90%8D%E7%AD%86%E8%AB%96%E8%AA%9E-%E9%84%A7%E5%B0%8F%E5%AE%87-222219745.html

節錄重點如下:

不知是否《延禧攻略》的監製于正年輕(從照片來看如是),同一題材在他手里格調很陽光、朝氣、節奏輕快,沒有一般這類劇拖泥帶水之弊,更不強調慘情,反似勵志式向上爬的職場攻略,自然更易贏到年輕觀眾層的共鳴和認同,它的女主角魏瓔珞(吳謹言飾)入宮當宮女時已不屈服於權貴,不含淚逆來順受,反是主意多多,機靈閃避重重誣害,更膽識過人果斷過關斬將,有仇必報,網上有人說她有點像女版韋小寶,憑自己的機智、小聰明逢凶化吉,一步步進軍皇后寶座................

,《延禧攻略》的投資成本遠低於《如懿傳》,但它很聰明將大部分籌碼押在很實際可眼見的布景服裝,更難得有「心」,把手中有限的資源發揮到極致,軟件(攝影、照明)硬件(場景服飾)互相配合,達致最佳效果,而它品味之雅致令我想到用「明窗淨几」去形容,像開場不久,女主角工作的繡坊庭園外面簡單一幅已稍褪色的紅牆,就構成十分優美的畫面,《延禧攻略》畫面基本上都很光亮、醒神,但它光得來色調又很柔和,將劇中所有角色的膚色看來全都亮澤自然。..............

作者鄧小宇,生於香港,《號外》雜誌創辦人之一,並替《號外》撰寫文章至今,除在香港,內地亦有發行其著作《吃羅宋餐的日子》、《穿Kenzo的女人》及《女人就是女人》之簡體字版。

發表於 Posted on: 2018-09-04 18:46

swww0033
回頂端 / Top
延禧攻略開播以來, 掀起不少話題, 大多是正面的,
唔只是內地, 香港娛樂圈唔少藝人都有追看這個劇,
除左蔡卓姘., 鍾鎮濤(阿B)早前於社交網站上載化身「貴妃」照片,
呻家人只顧追看《延禧攻略》,而將他打入「冷宮」慘被忽視
仲有台灣藝人羅志祥也在社交網站POST了一個視頻中,
當中的羅志祥化着妝,身穿合身的清裝服扮演延禧攻略裡的爾晴!!
一個劇可以帶出咁多回響, 雖則未至到於係神劇, 至少好睇觀眾先至會追看
悶劇渣劇搵鬼來睇, 搵鬼來討論咩???

咁講, 有人中意當然有人唔喜歡的, 但係支持的多過反對的,
E D 咪就係民意囉 !!! 什麼叫做尊重民意呀???
你班反對派, 收檔(皮)未呀???!!!!

發表於 Posted on: 2018-09-04 19:05

swww0033
回頂端 / Top
以往大陸宮鬥劇歷史劇, 如甄嬛傳, 鏡頭出現的就算衣服華麗鮮艷,
但給人的感覺都是氣氛沉悶, 加上對白長篇, 演員又講得慢, 真係有啲恰眼瞓,
以往內地的宮鬥劇, 女主都係原本白蓮, 逼於無奈為自保才轉為黑蓮,
而延禧的女主有大大改變, 本身並非一個善男信女, 而係有仇必報之人,
淨係呢點己經有所突破, 加埋對白唔係太長太悶,
演員又唔會講得咁慢, 冇咁悶, 同時鏡頭望到的感覺幾舒服, 唔沉悶,
集集有高潮, 唔拖戲, 演員又演得好, 的確好有吸引力日日追

發表於 Posted on: 2018-09-05 15:31

脆脆薯條
帖數 Posts: 2484
回頂端 / Top
我都好討厭睇大陸劇,套套都古裝,又長又悶

發表於 Posted on: 2018-09-05 23:50

peico
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
peico
點解唔買時裝劇?因為tvb自己大把時裝劇,古裝劇拍得唔夠大陸好(近好幾年)

發表於 Posted on: 2018-09-07 0:26

mecolui
帖數 Posts: 135
回頂端 / Top
不喜大陸劇,可以不看.不要因为大陸劇必反.香港人不要成为鬼佬棋子,港独仅是梦.

發表於 Posted on: 2018-09-07 10:31

bornwild
回頂端 / Top
時裝劇梗係留來自己拍啦。

發表於 Posted on: 2018-09-07 16:29

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
嘩, 有無咁嚴重,

唔看大陸劇, 就成為港獨.

哈哈, 太搞笑了.

發表於 Posted on: 2018-09-07 17:15

訪客
回頂端 / Top
嘩, 有無咁嚴重,

唔看大陸劇, 就成為港獨.

哈哈, 太搞笑了.
============================

發表於 Posted on: 2018-09-08 18:17

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
LZ你唔鐘意睇可以唔好睇!!雖然我都好支持本地製作但同人地比起上來香港拍的真係差一點!!就好似之前套宮心計2《深宮計》,同人地延禧個題材有少少似,又係女主為左搵姐姐死因而入宮做宮女等等,但劇情就真係相差好遠下!!人地延禧劇情係真係緊接,但深宮計呢係劇情方面就真係差d!!所以你好難怪人地點解會追同睇延禧!!
講真我最初睇延禧頭個幾集都唔覺特別好睇,但當你睇多陣慢慢就會明白點解呢套野會咁多睇同咁紅!!
如果有人話于正係呢套野ge場景呀道具等都好簡陋的話不如我建議你可以係網上睇睇人地有幾個綜藝節目都有介紹過延禧的服裝、頭飾、道具等都係搵專業團隊裝作,做頭飾設計的更係國家非物質遺產下剩下少數會做的師父,只有3個人就一手包起晒全劇ge頭飾裝作!!仲有道具方面師父有提到係製作前特登去故宮參考完實物先再製作!!當中ge用心絕對唔會係你所講ge簡陋!!
而你話場景的話麻煩你可以睇下花絮仲有一d專訪,主角吳謹言當中有提到場景都係干正同導演等一手一腳自己搬、改同搭出來,然後戲中有講過話女主剛到皇后那做宮女時有幕救花戲,吳謹言提到景是那樣但花全部都係真真實實係真花,花香之強令佢都嚇左一嚇,因為佢都話無諗過拍戲都會全用真花去拍!!可見劇組幾用心!!仲有女主個延禧宮吳謹言都有提過係一手一腳搭出來!!
其實延禧真係算近年來講一套幾好睇,只能夠講如果你話延禧呢種類型你都唔鐘意咁我諗你好多劇都唔多會鐘意!!延禧呢套野播出後人家專訪一個接一個,演員又係一個接一個開始有人氣,連綜藝節目都係一個接一個咁來,點解?!就係因為人地套野真係高人氣好睇!!
我仲好記得富察皇后死個集個個喊晒咁制,到最後大結局時你可以睇下人地個慶功宴,觀眾同演員都睇到喊,連大家睇都睇一次喊一次,可見人地劇情真係唔錄先會有咁好反應!!
人地呢套野連歌都好聽!!人地有3首ED首首都好贊,但就被tvb差唔多刪晒,連剛剛播出ge 第36集當中首插曲《紅牆嘆》都改埋做另一首。。。呢樣就係有d唔多鐘意!!
如果你話對大陸劇反感的話我覺得其實你不如用係7點個時段好過啦!!
如果你睇劇要批評咁多野又要要求好樣先睇,又要大制作成本高先睇的話哇基本邊度劇都唔會合你心意!!韓劇係好多靚仔靚女,但套套好睇咩?!日劇係劇情好,但又唔係套套都有靚仔靚女!!雖然演員好樣係會較吸睛,位有時睇劇係睇個劇本同演員演技,唔好先入為主!!

發表於 Posted on: 2018-09-09 7:01

nana子
帖數 Posts: 21
回頂端 / Top
這套不同
看到進步不少
很好睇
努力、加油
值得驕傲的創作
well done

發表於 Posted on: 2018-09-09 13:02

taikok
帖數 Posts: 562
回頂端 / Top