tvb.com

tvb.com

我真的忍不住想說...譚俊彥演得爛爆了!!

嘉慶是一個內心非常複雜的角色,大志待酬,有怨難伸,抑鬱,憂傷,由孝子變殺父,又設計殺和珅,又擔心大事有失,譚演來恰如其分,有層次,有舖排,我個人覺得是不二人選。

發表於 Posted on: 2018-07-02 21:52

Miachan2000
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
乜老豆阿媽紅/出名有廣大人脈,佢地啲仔女就一定靠關係有機會做主角? 林子祥、黃淑儀、顧紀筠、賭王嘅仔女都入行啦,又唔見佢地做主角? 黃淑儀個仔都被大台飛咗啦,賭王個女喺大台嘅劇都係做配角,俾面賭王就俾個最佳女配角獎俾佢個女就係咁多!

唔係偏幫譚俊彥,佢係有10 幾年演戲經驗,有演技底子,要演傀儡皇帝複雜心情,必要有演戲根基,譚俊彥一定唔係演得最好但未至於爛爆,佢演得合格。各個各地區嘅視帝視后、最佳男女配角都一樣有打手、落選各獎項嘅明星嘅粉絲狂踩得獎人,得獎人無論是否實至名歸都一樣俾哩班友彈到9彩啦!何況一個啱啱加入大台就做男二嘅星二代,仲唔俾人話靠關係,係咁狂踩咩?

發表於 Posted on: 2018-07-02 22:32

truebestlady
帖數 Posts: 322
回頂端 / Top
楼主,我只係話你用心不良,至於係唔係,你問心啦~

發表於 Posted on: 2018-07-02 22:53

小葫蘆
帖數 Posts: 272
回頂端 / Top
点解? 点解tvb会找他当男主角????? 看到他演的部分我很火滚!!! 他那两条眉可以夹死蟑螂!他的声音需要装到这么刺耳吗?表情太夸张了。这部戏是我看tvb的戏这么久以来唯一的一部一集需要分几天来"听"戏。。破我的记录!! 要不是要看陈展鹏,姚子羚,陈山葱,唐诗咏我可能会罢看这部戏了。。。

發表於 Posted on: 2018-07-12 21:06

myteraby
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
yes,整天浮誇斜眼咆哮,咁部戲叫[瘋子嘉慶的28天]好d! X3

發表於 Posted on: 2018-07-12 21:13

Woopi
帖數 Posts: 1122
回頂端 / Top
乜老豆阿媽紅/出名有廣大人脈,佢地啲仔女就一定靠關係有機會做主角?

林子祥 is a nobody now. So of course he couldnt get his son a first lead. But without his fame, we wouldnt even know who hus son.

黃淑儀's son refused to sign a contract longer than 2 years with TVB. Also, she herself is only playing supporting roles. She claimed that she introduced Lee Ga Ding to the producers for the cooking show. But Lee Ga Ding clarified that it was Zeng Ze who did it, not her. And now with Lee Ga Ding, TVB does not even need her for cooking shows anymore. She couldnt even get herself anywhere nowadays, let alone getting her son a first lead. Without her fame, we wont know who his son is.

顧紀筠... she is just an ex-actress as far as her relationship with TVB is concerned. And honsetly, her son is quite ugly among the 2nd generation. Without her, he wouldnt have had 1/5 the exposure he had.

發表於 Posted on: 2018-07-12 21:30

Woopi
回頂端 / Top
賭王嘅仔女都入行啦??? which son???? As for the daughter, she really is not pretty at all. Her sisters are 10x prettier than she is. And there have been reports that she was into drugs, and that guy was threatened to shut up. We dont know if the reports are true or not. We can only guess why a restaurant boss would want to create trouble for his restaurant by making up lies that the customers use drugs? Surely this is not good for business. Also, why did her sister sit on the street in confusion with white power on her nose? We saw the video and photos.

Whether it is true or not, if u have a reputation for drugs, u cant score big roles.

發表於 Posted on: 2018-07-12 21:30

Woopi
回頂端 / Top
hey woopi bytch, what took u so fking long yo post something? can't get my kock out of your slutty mouth? it's in your mom's now!

發表於 Posted on: 2018-07-12 22:01

woopisfatmom
帖數 Posts: 409
回頂端 / Top
He said in Apple that the King had bipolar disorder... this is why he was acting like that...constantly angry and yelling

發表於 Posted on: 2018-07-16 6:28

Badmama
帖數 Posts: 281
回頂端 / Top
看到許多人說 "呢個皇帝做戏真係屎,表情夸张,越睇越讨厌。"

發表於 Posted on: 2018-07-24 12:25

moorerita
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top
譚俊彥演技不行, 演技浮夸, 日日咆哮

發表於 Posted on: 2018-07-29 16:08

kennthe88
帖數 Posts: 31
回頂端 / Top
路過,但正如樓主所講, 真是不吐不快。我覺得Shaun嘅演出完全冇問題,反而我覺得樓主啲comment 好有問題,佢一而再,再而三講Shaun演得幾差,跟著就人身攻擊,話佢拍馬屁,唔係狄龍嗰仔,就冇TVB戲拍。 樓主可以覺得啊Shaun啲戲屎,表達不滿,但亦唔需要人身攻擊。最好笑就喺佢話,啊Shaun戲咁屎但跟著有三套劇上,好戲如陳展鵬,就一部都冇,睇到這度, 唔駛講大家都應該知道樓主嘅葫蘆買甚麼藥啦!

發表於 Posted on: 2018-07-29 22:55

ianmann
帖數 Posts: 98
回頂端 / Top
有些觀眾唔了解嘉慶這個角色在這28天嘅心路,
自然說譚俊彥演得過火。
一集講緊一日,整套戲講緊28嘅事,
由死老豆,都策劃殺和坤,仲要沿途斬除荊棘,
會有甚麼好歡顏?愁眉不展心事重重是肯定的。
如果有留意他與鈴兒及綿寧,就會出現迅間寬容。
我覺得他演得不錯。

發表於 Posted on: 2018-07-29 23:48

水中木
帖數 Posts: 60
回頂端 / Top
係過咗火同刻意咗啲,但未至於爛

發表於 Posted on: 2018-07-29 23:51

Wing70128
帖數 Posts: 193
回頂端 / Top
因為很喜歡這部戲,所以特地註冊來發言。相對展鵬的和珅,我也覺得譚演得令我失望,沒有層次感。表現氣勢,可以有多重方式。譚絕大多數狀況都係橫眉冷對,刻意壓低聲音,所以一用力就好似咆哮念台詞,其實真的大可不必。展鵬也很有氣勢,但表現方法就豐富許多。他的神態、語氣、動作等等,刻畫人物內心非常到位。

發表於 Posted on: 2018-07-30 8:06

i風雲
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
其實佢演得都唔係咁差, 不過就唔係演得好, 不過不失啦, 台型佢係有既, 比D時間佢慢慢磨練下啦.

發表於 Posted on: 2018-07-30 11:47

catling
帖數 Posts: 65
回頂端 / Top
其實譚真是很像嘉慶!好似皇帝!演得好好!不要忘記他的角色比演和坤難很多很多。

發表於 Posted on: 2018-07-30 21:06

文杰709394
帖數 Posts: 83
回頂端 / Top
相對展鵬的和珅,我也覺得譚演得令我失望,沒有層次感。表現氣勢,可以有多重方式。譚絕大多數狀況都係橫眉冷對,刻意壓低聲音,所以一用力就好似咆哮念台詞,其實真的大可不必。展鵬也很有氣勢,但表現方法就豐富許多。他的神態、語氣、動作等等,刻畫人物內心非常到位X2

其實佢演得都唔係咁差, 不過就唔係演得好, 不過不失啦, 台型佢係有既, 比D時間佢慢慢磨練下啦.X2

發表於 Posted on: 2018-07-31 0:19

chewchew
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
水中木講得好
我覺得呀譚壓得到場
演 king 到位
係心中怒火表達、反白眼要找
King sir 或 祥哥 指教吓
有前途、支持
加油

發表於 Posted on: 2018-08-02 18:27

taikok
帖數 Posts: 605
回頂端 / Top
同意 水中木 说法:
“有些觀眾唔了解嘉慶這個角色在這28天嘅心路,
自然說譚俊彥演得過火。
一集講緊一日,整套戲講緊28嘅事,
由死老豆,都策劃殺和坤,仲要沿途斬除荊棘,
會有甚麼好歡顏?愁眉不展心事重重是肯定的。
如果有留意他與鈴兒及綿寧,就會出現迅間寬容。
我覺得他演得不錯。“

發表於 Posted on: 2018-08-02 20:16

pineapplelady
帖數 Posts: 125
回頂端 / Top
不錯!很好很像嘉慶皇帝!

發表於 Posted on: 2018-08-04 15:44

jyfun
帖數 Posts: 1056
回頂端 / Top
我想講··我只系聽巨把聲··我系度食飯老豆要睇我無得選擇··就已經頂唔順···壓住個喉嚨痛苦咆哮無話唔得···但使唔使事無大小講句野都要咁淒厲先得噶···同幾個老戲骨傾個計都要傾到好似好悲壯咁···感覺好似巨吟詩都會黑住個臉壓住把聲吟一樣···系咪真系咁痛苦嗟···-_-#

發表於 Posted on: 2018-11-03 19:55

leewayBTX
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
支持譚俊彦 !

發表於 Posted on: 2018-11-17 18:49

anglequeen
帖數 Posts: 708
回頂端 / Top