tvb.com

tvb.com

結局精彩

覺得皇后被打入冷宮那裡最精彩
皇帝原來好陰險 , 皇帝演得好
其他都唔錯架 !

發表於 Posted on: 2018-07-09 0:55

iovehk
帖數 Posts: 102
回頂端 / Top
皇帝已經唔算陰險

1. 佢放過何離。其實後期何離對皇帝威脅最大,皇帝冇殺佢
2.只係將邪惡的皇后打入冷宫,冇殺佢,因為念及救命之恩
3.關於殷柔,她毒殺太平失敗,就算放走佢,韋后一定會殺殷柔,所以殷柔行動失敗,基本難逃一死。結果由李隆基殺。在呢件事上,其實李隆基好幸運,而且比太平更注重細節,所以最後赢左太平。太平已經完全唔記得殷柔根本不是自己所殺,反而比李隆基老屈。如果太平清楚記得呢件佢覺得唔重要的事,太平就可以得到何離,玲瓏的支持,勝算大增

有D開國皇帝會誅殺功臣,李龍隆都唔算趕盡殺絕

發表於 Posted on: 2018-07-09 1:19

看糕枣
帖數 Posts: 194
回頂端 / Top
皇帝只係話以後唔見皇后,但冇將佢打入冷宮,突然多出一道免罪符,有d多餘,真係將佢打入冷宮先大快人心。
因為何離冇認祖歸宗,以後隱居生活,皇上先唔殺佢,如果何離做番皇子,皇上遲早都暗殺佢。
雖然我覺得太子無必要親自殺一個宮女,但結局多左呢段反轉,我都覺得幾好,因為如果比元玥知道殺佢家姐既人係皇上,咁佢會唔支持何離爭皇位呢?呢段為劇情留左呢個懸念係度。

發表於 Posted on: 2018-07-09 3:46

miumiu7234
帖數 Posts: 69
回頂端 / Top
The King did send the Queen to "Cold Palace." U could go on apple daily or review the video to see that he told the Queen to stay in the "cold palace" for the rest of her life.

So her queen status is only a title. She has no real power or benefits... she does not even have a maid to serve her at all time when she was in the garden

發表於 Posted on: 2018-07-09 5:31

Woopi
帖數 Posts: 1122
回頂端 / Top
fook you woopi you're getting sent to the hell immediately because you won't shut the fk up you bytch.

發表於 Posted on: 2018-07-09 6:41

woopisfatmom
帖數 Posts: 411
回頂端 / Top
其實結局最完美梗係鄭昭儀冇死啦....

發表於 Posted on: 2018-07-09 10:00

Conniepig528
帖數 Posts: 56
回頂端 / Top
我也覺得皇后應該打落冷宮,被廢后,才符合社會正義。皇帝因為欠皇后一個人情,曾許下承諾,我不死,你不亡。但他何嘗不是也承諾過鄭昭儀,今生今世要好好保護她?而他又做到了嗎?明知道殺人兇手是誰,卻不做任何處罰!!沒叫他殺皇后,至少應該廢后才對,這樣的人,還可以繼續母儀天下嗎?這合理嗎?

發表於 Posted on: 2018-07-09 15:38

merrychen
帖數 Posts: 1860
回頂端 / Top
皇帝可以唔殺何離阿哥,點解要殺何離?

發表於 Posted on: 2018-07-09 16:15

HappySmurfs
帖數 Posts: 380
回頂端 / Top
其實皇后最後的確喺冷宮,週邊本屋,唔係之前金碧煇煌的寐宮
雖然冇處死佢,但佢精神上應該痛苦不堪
失去丈夫的愛,永世也見不到他,
說到底是丈夫變心所致,
如果皇后唔係胡定欣演,而係受歡迎的女星如法拉、香香
相信唔會咁多人幫昭儀,畢竟丈夫變心,有邊個女人接受到?
可能男觀眾比較多,所以多人幫昭儀(第三者),
一個未掌權的男人,承諾會愛妻子一生一世,
知道妻子不育,不讓她知道,怕她傷心
到他有權有勢,遇到一個年輕貌美的女子,就對人承諾共諧白首,
那是對得住妻子嗎,如果我係皇后,我唔會害人
但會死心,請太上皇叫玄宗,以自己不育為由,讓她離宮,讓自己回外家歸隱
男人一旦變心就會絕情,唔值得為他做咁多野(對付太平)
就等第三者昭儀他朝君體也相同
可能這劇男觀眾較多,所以個個幫昭儀

發表於 Posted on: 2018-07-09 16:17

認真就輸
帖數 Posts: 46
回頂端 / Top
結果都睇下大結局,大家講好多好嘅 points:

如果皇后係大小姐,娜姐角色由 Jenny 做,觀眾一定撐皇后而討厭昭儀。而係皇帝"婚姻"裏係冇小三呢樣野!結局最慘嘅係馬明同康華角色,尤其係康華毛啦啦移居窮鄉僻壤,人又冇錢又冇,終日以淚洗面,悲傷生活下去。何離為保證自己安全選擇的血不認親,嗰一幕好感人,三父子嘅交流演活了。皇帝殺了宮女的確可以係第二輯伏線。不過皇后未夠慘,影多少少佢四處行冇人只有自己,望著四周得個大字但凋零,衣服亦要冇乜色彩,彈琴琴弦斷了也冇得換!

發表於 Posted on: 2018-07-09 20:32

提子蛋糕
帖數 Posts: 971
回頂端 / Top
皇后的池塘好像沒有魚的 , 好冷清

發表於 Posted on: 2018-07-09 22:43

iovehk
帖數 Posts: 102
回頂端 / Top
係 wor,魚都冇一條,個結局尾一段編得最好,何離同元月離開嗰一段,同放螢火蟲帶出結尾,同皇帝行出嚟然後 zoom out 一個大遠景,正!!

發表於 Posted on: 2018-07-10 0:06

提子蛋糕
帖數 Posts: 971
回頂端 / Top
其實編劇編得皇后好低吓,
皇后根本唔應該令鄭昭儀滑胎, 應該等佢等咗出嚟先等時機搞掂佢.,
到時皇上又有真正權力, 個孩兒又可以自己抐埋,
就算皇上要納妃嬪, 至少自己有孩兒呢張皇牌喺手

發表於 Posted on: 2018-07-10 17:39

脆脆薯條
帖數 Posts: 2521
回頂端 / Top
覺得結局拍得不錯,
太平公主捨棄離宮,回皇宮尋死有宿命feel
何離捨棄皇子身份,仍保命上策。
皇帝算係咁,冇將身邊D人趕盡殺絕!
歴史任三恕原本真人比皇帝殺咗,依家可以離開皇宮已經好好。
周秀娜死得無厘頭。玲瓏公主最討厭!
皇后結局好冷清,連個妹仔都冇。

發表於 Posted on: 2018-07-11 12:21

John313
帖數 Posts: 714
回頂端 / Top