tvb.com

tvb.com

溏心三收視終於跌到1字頭

正常.....
睇見陳敏之同唐文龍既關係已經無眼睇...

重有演員又完全唔吸引....
題材又左抄右抄....
爭產又無謂...
黃宗澤玩世不恭..又唔係恨錢....
真係唔明點解突然企出黎爭家產...
何況佢以咩身份爭?
佢只係李司琪個細佬...黃家身家....未論到佢爭..
如果係爭許旺集團..梗加無得爭...
究竟呢套野....黃宗澤可以企出黎爭d咩....

發表於 Posted on: 2018-01-02 11:42

米高風
帖數 Posts: 547
回頂端 / Top
劉生假假地都係「TVB製作部戲劇製作總監」喎,肯認低威承認捉摸唔到觀眾口味,承認計算錯誤甩轆是需要無比勇氣的行為。位越高就越跌唔起!

即使所有客觀事實都話畀佢聽這是套失敗之作,他卻死都要「跌落地揦返喳沙」作其垂死掙扎!「滿招損,謙受益」啊!

假如TVB仍繼續漠視觀眾的批評和有建設性的feedback,不作反省不思改進,綜藝和戲劇的全面收視趨勢只會繼續向下滑...遲早步向前ATV後塵。

發表於 Posted on: 2018-01-02 12:02

廣角鏡
帖數 Posts: 479
回頂端 / Top
佢唔同添叔,添叔當年任爾個位置前經已係德高望重,爾個職位有則錦上添花,冇亦冇咩所謂,不喜戀棧權位,所以對爾啲睇得好淡。

劉嘉豪就未必喇,畢竟當年佢係因為冇得升先離開,返到嚟升咗職,自然對個名利看得比較重,所以冇咁容易放低面子嘅。

發表於 Posted on: 2018-01-02 13:47

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5615
回頂端 / Top
確實TVB應該對爾啲批評認真審視好,有則改之,無則加勉。

發表於 Posted on: 2018-01-02 13:50

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
really

發表於 Posted on: 2018-01-02 23:28

老大哥
帖數 Posts: 1347
回頂端 / Top
慶祝第二波:
小青姐又話慶祝國內有10億點擊率

發表於 Posted on: 2018-01-03 17:19

KathyYau
帖數 Posts: 418
回頂端 / Top
咳咳,咁使徒2的點擊係double, 咪要慶夠4次先公平?!

發表於 Posted on: 2018-01-03 17:40

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2542
回頂端 / Top
其實啲點擊率普遍係有水分嘅,但係今次嘅溏心冇,而且貌似話騰訊壓根冇諗過套劇掂唔掂,根本唔睇好。所以亦都冇幫套劇“注水”,所以騰訊喺溏心嘅投資其實好少。

滿十億雖然唔多,但騰訊方面嘅話,係已經可以,即是話交到差。

發表於 Posted on: 2018-01-03 18:14

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
又何以見得對騰訊嚟講已經係「交到差」呢?騰訊究竟投資了多少?冇理由騰訊會大鑼大鼓對外公佈話自己會幫邊套劇灌水下嘛?

發表於 Posted on: 2018-01-03 18:57

回頂端 / Top
睇到貼吧裡面話係內部嘅人噉講。

發表於 Posted on: 2018-01-03 19:06

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
人講就係㗎啦?我講嘅你又係咪可以咁深信不疑先?!在討論區,人人都可以係專家或秘密報料者,重點係可信程度有幾大?尤其大家都用網名發表,你唔俾係「有心人」亂放流料來混淆視聽?

發表於 Posted on: 2018-01-03 19:24

回頂端 / Top
我就冇咁陰謀論喇。我認為係比較可信嘅。

發表於 Posted on: 2018-01-03 19:42

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
憑咩會覺得可信?佢話佢受僱於騰訊幫指定劇集灌水乎?

發表於 Posted on: 2018-01-03 19:57

回頂端 / Top
冇話憑咩嘅,只係個人覺得而已。你覺得唔可信咪唔可信囉。

發表於 Posted on: 2018-01-03 19:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top

整理了豆瓣最新三日的短評,仲好意思厚著臉皮慶兩次功?應該係開檢討會吧,自己衰就好,仲要令「港劇」蒙羞!

https://m.douban.com/movie/subject/26839513/comments?sort=time

。。。。。

* 一分給演員,一分給溏心風暴這個名字。

* 黃家雖然團結,可奶茶王報恩一輩子有點窩囊,厚道的人就是滴水之恩 ,當湧泉相報。可看的有點氣,正媽倒是挺好的。討厭阿米麗呀,一副高高在上瞧不起這個討厭那個的樣子,真應該讓她感受人間疾苦變得有點人味。

* 港片這麼多年毫無進步,不管是劇本還是服道化,比如,這麼有錢的商家,服道化卻像個大陸二線城市的水魚大戶一樣,商戰細節缺失,沒有真實感,如同兒戲。

* BOSCO不舉就黑化??? 黑人問號 這個轉折有點厲害。

* 聽說這部要到後面才好看,一共40集,現在35集了....嗯!!果然很難看!!!

發表於 Posted on: 2018-01-04 8:36

回頂端 / Top
* 不是掛著溏心風暴這四個字,劇情和演員就可以肆無忌憚地划水了!拜託大家用心點好不好

* 劇情宛如智障

* 劇情拖沓的很無語,最後強行反轉,生硬得不行,好爛的劇本……

* 失望

* 爛到爆炸,家族合體的理由牽強,分拆的理由幼稚,對簿公堂從開始到結束都是在小兒科,感情線一條小三插足,一條接盤俠。整個exm???

* 一群精神病

* 三部之中 這部真的最差 浪費時間 

* 第二部最好看

* 半夜不睡學豬叫

* 之前的沒看過,一直以為是賣溏心蛋或者月餅之類的電視劇。整部劇就很浮誇吧,一個人在家當BGM還行,比較吵。

* 黃宗澤也老了,tvb似乎已經沒有了當年的盛世

發表於 Posted on: 2018-01-04 8:46

回頂端 / Top
鍾意睇黃宗澤,溏心1,2 他都正氣一點,溏心3他一出場就唔多like,不討好,都算,死因是還要跟黃翠如做一對,叫觀眾那有胃口看下去,俊男配個大口如慘不忍睹。

發表於 Posted on: 2018-01-10 9:46

oklama
帖數 Posts: 47
回頂端 / Top
溏心1、家好月圓已經過去了、已成經典
何必成日張三部比較呢?
溏心3只係某D演員整衰套劇啫、
但係都幾好睇既、而且溏心3的確不能超越家好月圓既

發表於 Posted on: 2018-01-10 13:10

冰淇淋蛋糕
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top
no goog

發表於 Posted on: 2018-01-10 15:52

maychanmay
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
Very Good

發表於 Posted on: 2018-01-10 15:52

JudyTu
回頂端 / Top
I feel quit good,but quit slow

發表於 Posted on: 2018-01-10 15:54

smallfox
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
sang

發表於 Posted on: 2018-01-10 15:54

yiyuang
回頂端 / Top
I feel quit good,but quit slow

smallfox
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

你意思係,個劇肯「QUIT」係好事,不過就嫌佢「QUIT」得慢?

發表於 Posted on: 2018-01-10 18:34

冷眼橫眉
帖數 Posts: 494
回頂端 / Top
渣劇quit得快好世界,D時間可以用來進修英文。

發表於 Posted on: 2018-01-10 18:48

回頂端 / Top
See See TVB製作左一個短片「溏心英語1分鐘教你點鬧人做雞」。
班溏粉若靠睇「溏心3」嚟學英文,D程度係咁上下㗎喇!哈。

https://www.hk01.com/%E5%A8%9B%E6%A8%82/147168/-%E6%BA%8F%E5%BF%83%E9%A2%A8%E6%9A%B43-%E5%8F%B8%E7%A5%BA%E5%A7%90%E6%95%99%E4%BD%A0%E7%94%A8%E8%8B%B1%E6%96%87%E8%AC%9B%E9%87%91%E5%8F%A5-You-do-KFC-wrong-

發表於 Posted on: 2018-01-11 7:36

廣角鏡
帖數 Posts: 479
回頂端 / Top