tvb.com

tvb.com

溏心三收視終於跌到1字頭

之前劉家豪接受訪問話把口生係人地度
拍溏心續集係因為台前幕後班演員期待了好耐啦
班資深演員只係想拍下過下戲癮暏、唔係想爭咩獎項
演員拍得開心咪得囉

發表於 Posted on: 2017-12-31 20:34

一路顺风
帖數 Posts: 74
回頂端 / Top
演員拍得開心咪得囉
=========================================
噉樣講落覺得《拳王》都好無辜。《拳王》鄭嘉穎何嘗唔想開續,但冇好嘅劇情綫寫落去都一樣冇開續……

發表於 Posted on: 2017-12-31 20:58

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5640
回頂端 / Top
既然係噉都開得續集嘅話,噉都唔好怪我代表珍姐度個拳王故事嚟迎戰囉。

拳王之葉問。陣容為原班人馬。講葉問嘅故事。反正N年前就想TVB開葉問嘅故事架喇。到時拳王之葉問嘅收視口碑吊打溏心3就冇嘢講啦啩。

發表於 Posted on: 2017-12-31 21:33

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
原來劉監製同班演員當左TVB係自己私有的,自己拍和演得開心就好,唔需要顧公司利益,唔駛理會大部份的觀眾感受......

。。。。。。。。。。。。
演員拍得開心咪得囉

發表於 Posted on: 2018-01-01 8:58

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2560
回頂端 / Top
定還是想講,只有某些回流才會享有這樣無限loop續集的「特權」?!?

發表於 Posted on: 2018-01-01 9:25

回頂端 / Top
如果係噉,冇嘢講囉。

發表於 Posted on: 2018-01-01 9:40

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
「拍溏心續集係因為台前幕後班演員期待了好耐啦
演員拍得開心咪得囉…」
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

試問有邊個演員唔會期待有得拍續集,唔想拍多個劇嚟到過吓戲癮,唔望拍劇拍得開心嘅先?

咁嘅「理由」都噏得出口,咁咪即係話,咩劇都應該開拍續集又續集,無限咁LOOP落去囉!

發表於 Posted on: 2018-01-01 10:19

冷眼橫眉
帖數 Posts: 510
回頂端 / Top
咪就係!

發表於 Posted on: 2018-01-01 10:24

回頂端 / Top
一樣意思,一個唔成理由嘅理由。

發表於 Posted on: 2018-01-01 10:49

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我都係聽返來照up啫

發表於 Posted on: 2018-01-01 11:30

一路顺风
回頂端 / Top
啲續集都係多唔多少唔少既劇、唔洗咁大反應係嘛?

發表於 Posted on: 2018-01-01 11:34

一路顺风
回頂端 / Top
https://youtu.be/jpspyjkWve4

有關新聞、「等左好耐」
而且溏心風暴同家好月圓始終係經典

發表於 Posted on: 2018-01-01 11:39

一路顺风
回頂端 / Top
續集係要有好嘅或者更好嘅劇情鋪排先會去搞嘅。文偉鴻嘅意思都係噉,所以使徒2係前傳,但係由於當時文偉鴻忙緊同盟,先將套劇交咗俾蘇萬聰,然後蘇萬聰去搞,結果搞得冇咁好。

如果冇更好嘅劇情鋪排,只會毀經典。

發表於 Posted on: 2018-01-01 11:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
使徒2係好悶、之前馬明朱千雪都話係準備開使徒3添
降魔的都係開第三部、
第一部就降魔的
第二部好次計埋bigbigchannel個套番外篇
就咁就準備開第三部啦

發表於 Posted on: 2018-01-01 12:00

一路顺风
回頂端 / Top
降魔的 編劇一早己經編晒三套, 唔似得其他劇咁.
見到第一輯好, 就夾硬作埋落去開第二,三輯,
所以成績都唔見好

發表於 Posted on: 2018-01-01 13:07

脆脆薯條
帖數 Posts: 2475
回頂端 / Top
但係好少有第二輯可以超越第一輯既
家好月圓真係超越了溏心風暴
阿旺新傳超越戇夫成龍(雖然已經N年前)
巾幗義海兩套都得㗎

發表於 Posted on: 2018-01-01 13:20

Joeiii
帖數 Posts: 105
回頂端 / Top
我鍾意睇阿旺1 多d

「要第一輯同第二輯比較 , 邊個超越邊個」
是用收視高低做準則嗎?

發表於 Posted on: 2018-01-01 13:28

iovehk
回頂端 / Top
唔係、係要睇個口碑、同觀眾既意見
收視唔係重點

發表於 Posted on: 2018-01-01 13:50

Joeiii
回頂端 / Top
好似宮心計同公主嫁姊妹作
雖然宮心計收視高D、但係好多人都比較鍾意公主嫁到

發表於 Posted on: 2018-01-01 13:54

Joeiii
回頂端 / Top
如果要講口碑嘅話,其實兩個參考,一個係借用豆瓣評分。另一個係欣賞指數。如果欣賞指數嗰處可以有評分制更好。

以劇集嚟講,如果以豆瓣評分嚟講,評分高於7分嘅話又或者本土嘅欣賞指數排於前列嘅話,可以認為就係口碑好。另一個係收視。

兩個都好嘅話先至考慮是否開續集,如果有好嘅劇情鋪排就開,否則嘅話就唔開,唔係話隨便開,亂咁開。

發表於 Posted on: 2018-01-01 15:20

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
劉監製篇訪問應該係套劇未出街前做落的吧?!出左街之後,收視迴響點擊率各方面的表現都咁差,邊可能還咁理直氣壯(除非臉皮有幾尺厚)?!

FYI, 另一套二線劇誇世代的豆瓣評分係8.7, 平均十句評語只揾到一句劣評(而溏心3就完全相反),呢D先叫受國內同胞所喜歡啊,連人地喜歡D乜都唔清唔楚就學人搞合拍劇,真係人唔笑狗都吠!

https://movie.douban.com/subject/26905456/

發表於 Posted on: 2018-01-02 8:57

回頂端 / Top
利申: 其實兩套我都冇睇,因為冇咁好耐性去追D四,五十集長劇....不過有見網民提起潑奶茶,諗住開23集嚟睇下,睇唔到五分鐘已經覺得頭好痛......

發表於 Posted on: 2018-01-02 9:02

回頂端 / Top
劉監製在劇集播出後對著排山倒海的負評唯有兵來將擋,不斷作出創意藉口來見招拆招!如膠層講嘅內地盜版網站影響收視和點擊率云云。講到自己幾明白觀眾喜好咁...

不過睇下佢嘅訪問,機關槍式的解釋等如掩飾,大聲亦唔等如啱。
其實當觀眾係懵炳嚟呃呃氹氹。總之佢有佢煞有介事咁死撐,
至於企鵝, TVB 同觀眾聽左buy唔buy? 大家心照喇。

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20171207/s00016/1512583946760

發表於 Posted on: 2018-01-02 10:41

廣角鏡
帖數 Posts: 481
回頂端 / Top
劉生主要係睇得面子太重。其實如果佢可以放低面子,低低地慣一舖,觀眾又唔係不可以原諒佢嘅。只要佢下次做返好噉咪得囉。

發表於 Posted on: 2018-01-02 10:47

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
劉監制好似死要面, 死唔認輸咁, 你咁樣死撐法, 只會令人更加討厭咋,
把口生喺人哋度, 何解??? 第一二輯啲人多讚少彈, 點解你又唔講同一番說話?
人有失手, 馬有失蹄, 咪話 會吸取教訓, 下次一定唔會令大家失望 囉
何必死要面啫

發表於 Posted on: 2018-01-02 11:40

脆脆薯條
帖數 Posts: 2475
回頂端 / Top