tvb.com

tvb.com

溏心三收視終於跌到1字頭

如果維基係真嘅,咁真係慘烈。大投資在香港巿場來說都算失敗

發表於 Posted on: 2017-12-27 21:44

隱形夜鷹
帖數 Posts: 244
回頂端 / Top
維基D料未必係真既
溏心3依家D劇情越來越精彩啦、希望收視升啦

發表於 Posted on: 2017-12-27 22:20

Joeiii
帖數 Posts: 103
回頂端 / Top
如果你講嘅係王維基,我都一樣唔相信,但如果你講嘅係維基百科嘅話,要睇,我普遍相信英文維基。如果兩者喺內容上區別唔大,應該係可信嘅。

如果有citation仲好添。

發表於 Posted on: 2017-12-27 22:26

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5274
回頂端 / Top
維基百科D料根本就唔可靠既
成日都有人改、改埋曬D唔三唔四既劇情落去
一時就話邊個被殺死、真係笑死人

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:05

Joeiii
回頂端 / Top
確實,中文維基已經唔止一次被吐槽話報流料。爾個亦都知道,因為早期為咗發展,先以條目大幅增加為主,而家應該開始修正質量嘞。

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:18

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
而家維基嘅條目基本上都係主要靠娛樂業嚟維持。爾個都係冇辦法之中嘅辦法。

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:19

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
收視差到TVB都唔咁公佈

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:31

食肉腸的膠樣
帖數 Posts: 458
回頂端 / Top
咩係爾個??

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:32

食肉腸的膠樣
回頂端 / Top
爾個 = 呢個

噉 = 咁

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:37

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
爾係粵語“呢個、嗰個”中“呢”嘅原來用字。噉為咁嘅正字。

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:39

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
明白。Thank you!

發表於 Posted on: 2017-12-27 23:44

食肉腸的膠樣
回頂端 / Top
其實過去兩日都係假期,正式既收視報告係星期三黃昏先出
聽日就知詳情
「法證四」收視仲唔死?
若真係開,「法四」真係會1字頭架

發表於 Posted on: 2017-12-28 2:26

KathyYau
帖數 Posts: 286
回頂端 / Top
溏心3上週誇平台收視21.5

發表於 Posted on: 2017-12-28 10:31

coogt5026
帖數 Posts: 879
回頂端 / Top
講真,其實今個禮拜嘅收視應該仲更加大鑊,事關禮拜一同二都係假期,加上下個禮拜一又係,好多港人都會請埋今個禮拜三至五呢幾日假出外玩,《溏心3》嘅收視數字,睇怕都要做吓馬先至可以出得嚟見人啫。

發表於 Posted on: 2017-12-28 14:40

冷眼橫眉
帖數 Posts: 352
回頂端 / Top
好可惜囉、因為呢個星期就係戲肉啦
不知幾精彩

發表於 Posted on: 2017-12-28 15:25

Joeiii
回頂端 / Top
之前又話星期二會出收視報告,點知,越出就越遲出,又成日改,唔知係咪要改番靚少少先敢拎出嚟見人咁呢?國內騰訊VIP優先看出到30集,國語版的專輯播放暫時係6.7億次,完全差過使徒2。

以下係今個星期的收視分析師報告,
...................
【收視分析師】拍續集真係咁好咩? 只係想食老本敷衍觀眾

歡迎收睇《收視分析師》,首先要同大家講聲唔好意思先,因為前幾日都係紅假,所以就嚟到今日先有!相信有睇開《溏心風暴3》嘅觀眾上星期應該睇到勁肉緊,無他嘅,因為淨係睇陳敏之同唐文龍段不倫戀到已經夠,好似仲好睇過d爭產劇情。Btw循例都要講下今個星期《溏心3》嘅收視嘅,都係嗰句無驚喜呀!!!!只係比上星期高0.1點,報21.5點,唯一可以做嘅就只有嘆氣...

好可惜,近年劇集第二輯都唔係太好成績,好似而家播緊嘅《溏心風暴3》,之前嘅《使徒行者2》同《老表畢業喇》咁,收視都唔算太好,只係維持係23點。喂,古語有云「見好就收」,所以班監製同電視台係咪要拍到爛先心安呢

發表於 Posted on: 2017-12-28 17:49

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 1871
回頂端 / Top
收視高返0.1點呢真係要歸功於唐文龍同陳敏之啦。兩條友演技大爆發。但之所以高返0.1點唔係更高嘅一個緣故,係已經聖誕嘞,啲人已經要出遊啦。所以就話救唔到好多。能夠噉已經算盡咗大力架喇。

發表於 Posted on: 2017-12-28 18:00

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
以前的電視收視由第三方(好似係Nielsen 尼爾森)做調查,依家加埋其他平台,又唔知點嚟計算呢? 如果沒有第三方介入調查,個數據的可信性又有幾高呢?

發表於 Posted on: 2017-12-28 18:40

回頂端 / Top
https://unwire.hk/2017/04/03/hk-tv-audience-measurement2/wireless-home/

可以睇下爾個。

發表於 Posted on: 2017-12-28 18:55

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
計 TVB 收視黑盒過時 ? 2018 香港收視調查法

隨著香港終於有新電視台出現,以至各個電視台爭相開拓各自的 OTT 平台,令觀眾觀看電視節目的方法愈趨多元化,各電視台近期都經常為節目收視報告而有所爭拗。但隨著由 ViuTV、TVB 及即將開台的奇妙電視,聯同香港 11 間廣告商會成員公司成立「香港電視觀眾收視調查創辦委員會」(FSC),並委任「CSM」(中國廣視索福瑞媒介研究)為 2018 年至 2023 年的香港電視觀眾收視調查機構,更將會採用全新的收視調查方式,將「網上觀看」(Online Viewing)納入調查範圍,未來的收視報告相信會更具公信力。究竟新收視調查詳情如何?立即解構。

家庭取樣將增至 1,000 戶
CSM 為中國央視市場研究與 Kantar Media 集團等共同建立的合資公司,後者一直從事世界各地的收視調查,包括英國、土耳其、挪威、丹麥、荷蘭等。他們在 2018 年正式開始的全新電視收視調查,目標抽樣家庭將會由現時的 800 個增加至 1,000 個(成員人數約為 2,700 人),增幅為 25%。

據 CSM 香港區總經理林立昇(Vincent)及 FSC 主席暨廣告媒體代理公司 phd 行政總裁黃國柱(Ray)表示,他們現正籌備招募監察的抽樣家庭,目標是收集到 10,000 個志願家庭,並在 8 月從中抽出 800 戶具代表性的合適家庭,然後於 10 月開始進行監察,並目標在年底增至 1,000 戶,令總監察裝置達至約一萬個。之後就會在明年 1 月 1 號開始、每日提供收視數據,而抽樣家庭亦會每半年進行一次複檢,確保收集的數據更具認受性。

至於新監測方式則會分成「家中電視觀看」(In-home TV Viewing)及「網上觀看」(Online Viewing)兩種,前者與現時的收視調查模式類同,會在該 1,000 個樣本家庭中安裝「個人收視記錄儀」,並監測每個家庭的樣本成員所觀看的內容,包括免費電視或收視電視節目,以至各種外接至電視的訊源如衛星電視、串流影視內容、影碟、遊戲機等,而收集的數據將會包括直播、時間平移(Time Shift)以及 7 天內的點播重溫內容,據了解這方面是與現行的收視統計相同。

發表於 Posted on: 2017-12-28 18:57

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
智能裝置 OTT 觀看一樣計
之前電視台出現收視爭拗,是源於有電視台將「網上點擊率」納入收視數據並計算出「綜合收視率」,而未來由 CSM 及 Kantar Media 負責的收視調查,就將會在原有的「家中電視觀看」數據上,加入「網上觀看」(Online Viewing)數據。據資料顯示,未來的「網上觀看」收視數據將會分為 3 部分,包括由 comScore 提供的「串流標籤」(Streaming Tag)統計數據、「家庭互聯網測量儀」(FocalMeter)及「虛擬測量儀」(VirtualMeter),去監測所有在線裝置觀看電視節目的情況。

所謂「串流標籤」,就是用作監測指定裝置觀看相關網站及 Apps 的內容種類、觀看時間等使用情況;而「家庭互聯網測量儀」則是監測家中所有在線裝置,去確定裝置是否在家中觀看節目;至於「虛擬測量儀」則是用作記錄那一位家庭成員正在使用某一裝置。綜合 3 種數據收集方法,目的是令收集得來的「網上觀看」數據,更能確實反映出觀眾以 OTT 平台觀看電視節目的情況。

發表於 Posted on: 2017-12-28 18:58

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
http://app3.rthk.hk/mediadigest/content.php?aid=1684

香港電台關於電視觀眾調查的可信性文章。

發表於 Posted on: 2017-12-28 19:26

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
http://rthk9.rthk.hk/special/tvai/2017/2017_season3.htm

發表於 Posted on: 2017-12-28 19:29

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
欣賞指數關於劇集方面,詭探(Viu TV)> 踩過界(TVB)> 同盟(TVB)

發表於 Posted on: 2017-12-28 19:32

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
你講的係2018年的收視調查法嘛,咁呢幾個月的真空期呢?TVB話幾多就係幾多?唔係話唔贊成TVB宣佈跨平台收視,但為公平起見,TVB亦應該要另公佈埋傳統的電視收視,咁樣先可以同過往的劇集來作比較,亦更容易identify 劇集失利的原因。

發表於 Posted on: 2017-12-28 21:27

回頂端 / Top