tvb.com

tvb.com

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員
好。加入咗我想睇嘅演員
唔好。劇情冇新意
好。橋段有新意
唔好。揾錯角色
好。演員配搭得好
唔好。陣容失唒色
好。秉承上兩套嘅質素
唔好。溏心3後續集免問
其他

總票數 Total Votes: 470

覺得溏心3好唔好睇?點解?

TVB膠層做得最錯的決定就係高價高調搵番呢D去左港視及Now的叛將返嚟(正一雙面人,離開的時候就對外數臭TVB),呢幾年的劇,收視再差都不會差成咁囉,接受現實吧.....

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:15

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2213
回頂端 / Top
孫浩浩係本劇編劇之一,張、徐兩位又係收視毒藥。劇本佢地三個人都有份孭,所以今次嘅“背鍋俠”就係佢地三個嘞。不過“背鍋俠”係煲冬瓜,廣東話係咪應該係“孭獲俠”呢?

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:23

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
百度貼吧嘅說法都唔算錯,用返自己人比較靠譜。

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
佢地三個冇去港視和Now喎,去Now發展的係劉家豪和梅小青囉,再者,佢三人在TVB的劇,收視點差都不會差成咁......劉家豪和梅小青係真掂的話,點會幫Now拍得嗰一套劇咁少又游返去TVB?!

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:31

回頂端 / Top
喂,梅小青個微博呢個星期靜晒,冇再update啊!

之前兩個禮拜,成日post有關「法證」既相片同post,又傳開拍第四輯傳得慶㷫㷫,今個星期突然靜晒既?

唔知係咪見到「溏心3」既收視咁樣,如果臨時煞停也是好事,起碼識得臨崖勒馬。

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:42

KathyYau
帖數 Posts: 367
回頂端 / Top
但係問題係今次貌似爾隻鑊就係佢地三個……佢地張、徐一直係收視毒藥。另外孫浩浩亦都係問題之一。

雖然今次黃翠如都有份參演,但今次佢戲份唔多。港視回流返來嘅有啲靠譜有啲唔靠譜。正如有線過嚟嘅又一樣唔係全部都唔靠譜。

邊處都有啲係人才,有啲係流毒垃圾。

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:43

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
劉家豪是現任TVB製作部戲劇製作總監,亦是《溏心風暴3》的總監製兼總導演係最終話事人,
關於劇集品質管理出了問題致口碑收視奇差,要問責孭鑊,劉先生應該難辭其咎吧?!

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:44

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
唔止法證IV暫時冇消息。仲有騰訊亦都Turn down咗“使徒3”嘅project。而且騰訊據悉明年同Fox香港有新嘅劇集項目。

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:47

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
噉爾個肯定有責任,但類似嘅肯定多數係用人不當啊之類嘅責任,因為本劇編審係梁敏華,係金牌編審,據反映大綱等問題唔大,百度TVB貼吧嗰度嘅人指出。即編審梁敏華責任唔大。

張2015年退休,2017年回巢編導。徐2015年拍完愛回家後亦都退休。2017年回巢監製此劇。

2013年徐監嘅兩部劇《千謊百計》、《戀愛星求人》就已經都被“海發”。今次又噉。你話呢?

發表於 Posted on: 2017-12-13 19:57

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
篇文係咪劉家豪梅小青駛打手post出來搵人替佢地狽鑊㗎?!人做阿頭佢做阿頭,高收視就話自己功勞,衰左就推D細嘅來食死貓,有冇再樣衰D啊?難怪連Now都唔挽留佢地喇!

呢條link列出晒過往最低收視的劇集,睇完先來扮專家啦。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/無綫電視劇集收視列表

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:11

回頂端 / Top
「衛子夫」在國內劣評如潮又關佢三個事乎?!

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:14

回頂端 / Top
噉就依據嗰個十大嚟睇監製編劇。

1,蘭花劫:監製:唐基明,編審:陳金鈴。編劇:陳金鈴、陳 朗、關皓月、鍾正龍、方慧兒、張之彥、何群娥。編導:劉順安、李健和、郭偉星、林建渭

2,巾幗梟雄之諜血長天:監製:李添勝。編審:葉廣蔭。編劇:葉廣蔭、李敏媛、馬靜雯、蔡幸江。編導:羅鎮岳、邱南隆、雷瑞麟、王偉仁、陳志江

3,我瞞結婚了:監製:梁材遠。編審:蔡淑賢。編劇:張應偉、李慧儀、陳穎新、黃寶穎、
鄭忠泰、陳佩華、沈立強。編導:黃汝樂、陳志江、伍兆榮、陳漢城、陳 萍

4,金枝慾孽貳:監製:戚其義。編審:周旭明。編劇:譚翠珊、潘凱恩、翁善瑩、張靜雯、黎雅倫、鍾雪兒、陳海強。編導:陳耀全、羅鎮岳、黎栢堅、陳湘娟、邱南隆

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:24

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
「衛子夫」的編劇係梅小青&謝琪;總導演係劉家豪&陳品祥,睇下豆瓣如何評價套劇的劇本和製作吧。正如某位仁兄所言,去得大陸抓撈,撈得掂的話仲會咁委屈自己返去TVB嗎?咩金牌監製金牌編劇都係一個虛名,觀眾唔buy,你就什麼都不是!

———————-
*林峰還是一如既往的情聖男主,王珞丹像葛優帶著假髮演戲(忽然覺得後會無期里的她真美啊)……梅小青獨家炮製的狗血瑪麗蘇劇情……這劇還能不能好了

*投資上億,佈景和衣裝都算華美,可劇情太爛,最最關鍵的是絕對主角衛子夫的人選,王太不適合演古裝了,古裝扮相氣場太弱了,要是放到宮女堆里都找不出來她……

*看過才來評分的,這個劇拍太好粗糙的趕腳,大家有沒有覺得,導演隨便拍拍,演員隨便演演,音樂也隨便配配,裡面的人物化妝的嚇人,頭飾金光閃閃的感覺都是路邊攤五塊錢一個買的。還有,選誰不好,竟然讓王珞丹來演衛子夫,扮相實在難看,更加別提中分頭了。

*別標榜自己是歷史劇了!朝臣上個朝衣服都亂糟糟的,竇太后只知發狠,漢武帝只知耍帥,倆人演技何在?衛子夫童鞋還是演現代劇去吧,你全身上下除了小清新還有什麼別的氣質麼?劇情就不說了,真狗血。

*貧亦樂,苦亦樂?衛子夫,一個歌女,能頂下漢武帝青梅竹馬的陳阿嬌,還穩坐後位幾十年,絕對不能是劇里的聖母瑪麗蘇樣,不然早掛了好嗎?王珞丹的相貌也真心撐不起這個角色,配角公主、阿嬌分分鐘秒殺她。阿嬌雖恃寵而驕,但出身皇族,竇太后孫女,絕不是劇中腦殘,是編劇自己腦殘吧。還是好好看看甄嬛

*王珞丹好醜,電視劇好難看,一集棄

*是怎麼樣的神編劇才寫得出這麼瑪麗蘇的劇啊?還民間女子胸懷天下,開了掛的吧…………無力吐

*看了五分鐘就看不下去了

*看過漢武大帝的觀眾朋友們,你們是怎麼看得下去這部戲的?快進了一集之後默默棄劇,又默默地重刷漢武大帝。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/衛子夫_(電視劇)

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:30

回頂端 / Top
5,來自喵喵星的妳。監製:徐正康,編審:林少枝、翁善瑩。編劇:翁善瑩、陳佩華、張宗齊、張應偉、曾樹仁、嚴麗華、黃寶穎。編導:梁耀堅、陳志江、伍兆榮、翁文榮、陳漢城、歐振業

6,非常保鑣。監製:梅小青,編審:鮑偉聰。編劇:鮑偉聰、歐健兒、關皓月、陳浩斌、彭 蔚、黃曉莊。編導:鍾澍佳、文偉鴻、吳家勤、李淑雯

7,人龍傳說。監製:羅永賢,編審:朱鏡祺。編劇:朱鏡祺、劉小群、鍾若詩、蕭國華、張應偉。編導:羅永賢、劉順安、余翠華、黃國輝、關文深

8,生死訟。監製:曾謹昌,編審:曾謹昌。編劇:曾謹昌、關靜雯、呂婉儀、馬嘉慧、徐淑慧、羅宗耀。編導:邱南隆、鍾澍佳、鄭基成、關永忠

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:32

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
梅小青咪榜首有名囉,而朱鏡祺就係劇本爛尾的「不懂撒嬌的女人」嘅編審喇,佢之前過檔港視因開台不成,又游返去TVB。佢離開TVB的時候仲曾大大聲鬧TVB妨礙他創作,諷刺的是他的劇集卻又成日被網民踢爆抄襲....

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:41

回頂端 / Top
9,恨鎖金瓶。監製:李艷芳。編審:未知。編劇:賈偉南

10,流氓皇帝。監製:潘嘉德。編審:陳金鈴。編劇:陳金鈴、張雪菊、鄭忠泰、區彥媛、黃秀清、溫淦鋒。編導:管國偉、林子欣、黃浩輝、錢穎芝

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:42

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
編審陳金鈴有兩套上榜。

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:43

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
咁溏心3有陳金玲嗎?

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:50

回頂端 / Top
冇,不過有另一個低收視編導──陳志江,榜上佢佔咗幾部。

發表於 Posted on: 2017-12-13 21:51

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
梅小青(1953年9月27日-),人稱「小青姐」,現任香港無綫電視製作部戲劇合拍總監。早年曾於麗的電視及其後的亞洲電視擔任劇集編導及監製。1987年轉往香港無綫電視擔任劇集監製,在她監製的劇集亦多不勝數,《今生無悔》、《原振俠》、《洛神》、《絕世好爸》、《青出於藍》、《法證先鋒系列》、《宮心計系列》、《公主嫁到》等多套著名經典劇集,引發的迴響各有不同,因此有金牌監製之稱。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:01

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
劉家豪(1953年7月22日-),現任香港無綫電視製作部戲劇製作總監及監製,1975年畢業後先後加入麗的電視、亞洲電視,1986年加入無綫電視,與編審張華標合作過不少大熱劇集,包括《蓋世豪俠》、《他來自江湖》、《大家族》、《溏心風暴》系列等

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:02

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
http://tieba.baidu.com/p/5477205151,爾度都有評論點解收視咁低。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:09

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
裡面提到第一個原因係內地先播,爾個絕對係一個自殺式行為。爾處已經有流失一部分人。第二個原因係劇情鋪排太耐,開段冇高潮位,而且潮語堆砌夾硬。第三個原因就係套路過於單一,劇情太過老土。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:15

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
簡而言之,兩個大問題:一:內地先播嘅平台問題。二:劇本問題。

其中以第二個最為嚴重。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:21

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
所以而家在拍或者已經拍好嘅劇嘅劇本同成效劇等都要重新審過。確認冇問題先出街。品質一定要嚴密監控。再解決掉其他問題希望會有所回升。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top