tvb.com

tvb.com

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員
好。加入咗我想睇嘅演員
唔好。劇情冇新意
好。橋段有新意
唔好。揾錯角色
好。演員配搭得好
唔好。陣容失唒色
好。秉承上兩套嘅質素
唔好。溏心3後續集免問
其他

總票數 Total Votes: 470

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員

唔好。劇情冇新意

發表於 Posted on: 2017-12-01 9:57

sonyco
帖數 Posts: 194
回頂端 / Top
睇咗3集,昨晚終於忍唔住轉去睇J2,只係有馬浚偉出場就轉返去睇咗一陣
成套劇除咗王浩信同香香嘅虐戀我有興趣睇之外,其他劇情好鬼悶,又好鬼煩
其他角色唔講(一定唔想睇黃翠如),三輯幾個重要角色性格完成冇變:
李司棋懶有深度,睇通睇透咁款
關菊英繼續巴巴咋咋,扮哂上等人
米雪永遠都係上等人咁款,睇唔起其他人
夏雨婆婆媽媽,最憎佢成鬼日話報恩
阮兆祥擦鞋仔,做事懶叻但又做唔到成日要人執手尾
真攞命

發表於 Posted on: 2017-12-01 10:39

珍妮fafa
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
睇咗三集喇,
夏雨, 李司棋, 米雪, 關菊英, 阮兆祥---同之前溏心1,2完全冇乜分別,
冷飯炒埋一碟, 夏,關,阮成日嘈到折天咁, 煩死人!

王浩信--外型成個花心古惑仔咁, 但套套劇扮暖男情癡, 作嘔,
同黃宗澤 年紀差唔多, 啲魚尾紋又一大堆, 但成日刻意扮細個, 起雞皮,

暫時嚟講, 香香, 黃宗澤比較自然啲, 黃翠如一般不過不失,

劇情唔好講喇, 膠, 爛, 煩, 嘈, 悶

發表於 Posted on: 2017-12-01 10:54

RadaRada
帖數 Posts: 173
回頂端 / Top
與現實脫節, 即使幾十年前, 有邊家人係會食食吓飯大合唱?
幾十年前0既老豆更加嚴厲, 點會好似夏雨入面咁癲至得ga ?? 堅離地 !

發表於 Posted on: 2017-12-01 17:26

上湯靚麵
帖數 Posts: 71
回頂端 / Top
已轉睇Viu了

發表於 Posted on: 2017-12-01 21:13

係咁先
帖數 Posts: 814
回頂端 / Top
堅離地 !

發表於 Posted on: 2017-12-01 21:16

sonyco
帖數 Posts: 194
回頂端 / Top
垃圾垃圾!夏雨垃圾!李司棋更垃圾!火雞姐就有佢份!抵佢俾個女鬧佢麻煩友一名!

發表於 Posted on: 2017-12-02 8:08

john31
帖數 Posts: 53
回頂端 / Top
只睇左第一集﹐唔知點解D對白好生硬﹐似《齊癲大聖福祿壽》裡面的臺詞。夏雨, 李司棋, 關菊英, 阮兆祥幾位一出場比D臺詞搞到演技都變得生硬。劇情強差人意。

發表於 Posted on: 2017-12-02 9:48

JessicaTvb
帖數 Posts: 437
回頂端 / Top
講真,套劇係絕對唔啱年輕人口味,爾個係第一點,因為本來就唔係拍俾年輕人睇嘅,重點針對對象係啲師奶,有返多少年紀嘅人睇嘅。

第二點,套劇向來都係有收視冇口碑,前兩部就已經係噉。如果你從好唔好睇嘅角度去諗,根本唔使諗。套劇可以執重於某個演員嘅演技嚟睇。

發表於 Posted on: 2017-12-02 10:42

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5227
回頂端 / Top
最多戲份係夏雨

發表於 Posted on: 2017-12-02 11:49

scciti
帖數 Posts: 158
回頂端 / Top
勁好睇!期待今晚第二集!

咁都比你想到另一種喻意,厲害!

點解討論區冇咩人讚呢套劇?因為識得欣賞此劇的,大多不懂得上網。

試下朝早去同D公公婆婆一齊飲早茶,在酒樓裡會聽到另一邊一面倒的聲音,就係:「好耐都未出過一套咁好睇既戲,平時8點零就瞓,以後等佢做完我先瞓!」

多數係即時觀看電視的,因為年長一輩的,大多不懂得如何上網睇重播。
=========================================================
Indeed, 確實如此。上網嘅多數係啲年輕人。基本上都係睇“至Net小人類”大起來嘅90後或者80末。偶爾有我爾種睇“閃電傳真機”大嘅上下嚟而已。其他嗰啲睇“430穿梭機”嘅真係未必識上網。

發表於 Posted on: 2017-12-02 18:10

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
唔係唔好睇,比起「跨世代」,呢套已經好得多,果套我晨早就棄劇。不過有啲劇情真係堅離地,開茶記竟然開到有成46億身家。套劇成日噏埋唒果啲白痴無聊嘅古詩、唱埋啲N年前嘅歌、又「小鳳姐」又剩,真係唔知佢噏乜,希望之後唔好咁多。

發表於 Posted on: 2017-12-02 22:49

吹吓水咋噃ok
帖數 Posts: 242
回頂端 / Top
贊同樓上!
「誇世代」睇頭兩集已經知係乜料,唔駛再睇落去;
鍾意既中間插看一兩集,都唔會miss左D劇情,因為根本沒有劇情可言;
最多第49集先睇埋個兩集大結局,皆因有汪阿姐出現。

發表於 Posted on: 2017-12-03 2:12

KathyYau
帖數 Posts: 325
回頂端 / Top
點講呢,基本上一套劇齋聽個名就知道掂唔掂檔。然後再睇宣傳片。如果宣傳片尚算有趣嘅話,就叫做未至於差得咁交關。

發表於 Posted on: 2017-12-03 11:09

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
TVB每年量產20幾套劇集。根據二八定律,只有其中兩成嘅劇集係賣得或者口碑好。即大約4-6之間。

發表於 Posted on: 2017-12-03 11:14

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-12-03 15:43

老大哥
帖數 Posts: 1375
回頂端 / Top
勁膠, 又老土又爛, 同1,2同出一轍, 完全冇新意,
好煩好嘈, 堅離地x2

發表於 Posted on: 2017-12-08 10:36

花之淚
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
你地唔鐘意睇仲要走入來踩、無聊

發表於 Posted on: 2017-12-10 4:55

半糖茉莉
帖數 Posts: 744
回頂端 / Top
好。秉承上兩套嘅質素

發表於 Posted on: 2017-12-10 7:41

lovehklovepolice
帖數 Posts: 291
回頂端 / Top
撐著睇到第十集,終於頂唔順菊姐個角色,棄劇。

發表於 Posted on: 2017-12-10 10:19

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
今年最好睇既劇!

發表於 Posted on: 2017-12-10 10:50

半糖茉莉
回頂端 / Top
ho

發表於 Posted on: 2017-12-10 13:12

liuliutamwt
帖數 Posts: 1590
回頂端 / Top
劇情好膚淺,尤其係米雪屋企,成日以為識英文就係上等人,但係其中幾位講英文講得好辛苦囉。人上唔上等,唔係睇你出身係唔係名明,讀幾多書,識唔識英文。一個人,就算讀書少,但人格高尚,都可以係一位值得人敬重嘅真正上等人。如果好似米雪屋企嘅人咁,自以為出身名門,講嘢無端端加一兩句英文就係上等人,咁之前淫照陳生都係有錢人,講嘢句句英文,難道佢都係上等人嗎?

溏心3,敗筆在於劇情同之前1同2分別不大,演員方面,除咗幾位老戲骨可以撐得下場之外,其他年輕演員,唔係角色唔討好(如王浩信,有外型,有演技,但癡男角色好難頂),就係演技未到家(香香、翠如、陳敏芝),仲有就好似黃宗澤呢D,唔係演技唔好、又唔係角色唔討好,但係硬係覺得唔多順眼。

睇咗6集之後,決定棄劇。雖然好多人覺得呢套劇比誇世代精彩,但個人覺得誇世代比較好睇

發表於 Posted on: 2017-12-11 5:54

beeflam
帖數 Posts: 306
回頂端 / Top
好多人話家好月圓係童年回憶、咁證明好多後生睇啦
我十五歲都鐘意睇
當年陳法拉、鐘嘉欣都係新人啦、演技麻麻
但係講真、岑麗香同黃翠如無演技、陳敏之ok呀

發表於 Posted on: 2017-12-11 8:46

半糖茉莉
回頂端 / Top
而且今年拍了好多爛劇、悶劇
其實最緊要個劇情好睇咪得囉、
拍溏心3又唔係一件壞事、只係班觀眾唔鐘意jeh
溏心3係難得既好劇、點都好過今年D無聊劇啦、與諜同謀、賭城群英會、燦爛的外母、同盟、
我唔係想踩低D劇、只係講事實

發表於 Posted on: 2017-12-11 8:56

半糖茉莉
回頂端 / Top