tvb.com

tvb.com

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員
好。加入咗我想睇嘅演員
唔好。劇情冇新意
好。橋段有新意
唔好。揾錯角色
好。演員配搭得好
唔好。陣容失唒色
好。秉承上兩套嘅質素
唔好。溏心3後續集免問
其他

總票數 Total Votes: 470

覺得溏心3好唔好睇?點解?

總結來講,係杜之克的問題錯叫了D叛軍回朝,連李寶安一開始都認為不應該叫他們返來!
。。。。。。
https://www.hk01.com/娛樂/29135/-聽者有意-杜之克靠港視舊將拍-優質劇-珍姐出品降格堅係嬲

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:35

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 2213
回頂端 / Top
https://ol.mingpao.com/php/showbiz3.php?nodeid=1457957294650&subcate=latest&issue=20160314

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:36

回頂端 / Top
亦證明左李寶安的疑慮已化為「事實」!

雖然無綫集團總經理李寶安,曾經表示港視加入會拖垮整個免費電視業,但早前新紮無綫助理總經理杜之克,卻以外判形式邀請這兩套劇的編審和監制朱鏡琪、關樹明及其班底回巢,還專誠清空了製作大樓五樓給他們作製作基地,開拍網劇《不懂撒嬌的女人》,主角有林文龍、宣萱、王浩信、唐詩詠。

發表於 Posted on: 2017-12-13 22:39

回頂端 / Top
果然仆直。

發表於 Posted on: 2017-12-13 23:11

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5582
回頂端 / Top
其實之前低收排行榜之中嘅其中一位係羅永賢,但好死唔死,佢十幾年前嘅劇集係低收(編審朱鏡祺)。朱離開後,羅爾幾年基本上好多套劇都係收視口碑比較高。

發表於 Posted on: 2017-12-13 23:18

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
所以如果俾我揀嘅話,明年台慶劇嘅話用羅嘅白色強人、方駿釗嘅跳躍生命線、林志華嘅兄弟同埋潘嘉德嘅好日子好過。

發表於 Posted on: 2017-12-13 23:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
Should discontinue this drama cos it is getting stale

發表於 Posted on: 2017-12-14 0:40

sukiyaki
帖數 Posts: 4408
回頂端 / Top
Just because you don't like this drama , doesn't mean other people can't watch it.
Bet Hur was even worse , why didn't you tell them to discontinue that drama

發表於 Posted on: 2017-12-14 1:06

Anjaylia123
帖數 Posts: 252
回頂端 / Top
Simple
每日連續播放兩集,"希望早啲入戲肉",又可以滿足播足save 幾個人faces,
台慶活動又可以回復12月,5駛比人窒。
呢套劇橫睇直睇,嗰劇本都係負值,賴人偷步睇(香港有冇幾十萬人咁得閒!)

發表於 Posted on: 2017-12-14 1:23

睇下點
帖數 Posts: 128
回頂端 / Top
雖則話佢地係插得有啲過份,但係收視仆直係事實,劇本仆直亦都係事實。當然內地先播亦都係一個問題,但係影響多少嘅問題。佔比唔算太重。

發表於 Posted on: 2017-12-14 1:49

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
就算係查案系列既劇集,收視都無保證
你睇「心理追兇」、「為食神探」收視就知觀眾對查案劇既厭倦
所以敢寫包單,若果開「法證4」,一定更加仆直
到時候平均收視有22點已經偷笑

發表於 Posted on: 2017-12-14 4:13

KathyYau
帖數 Posts: 367
回頂端 / Top
大多數討論者批評: “老土. . . 冇新意. . . 嘈,吵. . .唔好睇. . .” ,但此類評論很多本身也無甚新意。不過凡事有例外; 亦有看事較客觀、清楚的,例如: -

1. 帥到掉渣: “睇到溏心3有啲弦外之音. . . 夏雨嗰家人代表嘅係97後嘅香港,而李國麟嗰家人代表嘅係97前嘅香港”

2. Kathy Yau: “點解討論區冇咩人讚呢套劇?因為識得欣賞此劇的,大多不懂得上網’. . . 同D公公婆婆一齊飲早茶,在酒樓裡會聽到另一邊一面倒的聲音,就係:「好耐都未出過一套咁好睇既戲,平時8點零就瞓,以後等佢做完我先瞓!」”

我自己覺得這套劇最可觀之處。 是一眾老中青演員的發揮、和撞擊出來的火花。

發表於 Posted on: 2017-12-14 6:01

tigerlover
帖數 Posts: 35
回頂端 / Top
樓上係咪搞錯D嘢啊,編劇或搞創作的就話需要創意或新意啫,網民俾意見都需要講「新意」?開玩笑!若每個不喜歡的觀眾都指出同樣問題,就證明左這是套劇的「真正問題」所在,TVB掩耳不聽就可以解決問題嗎?

發表於 Posted on: 2017-12-14 6:56

回頂端 / Top
@tigerlover,

所有批評都是代表各階層個別觀眾真實的意見。假若某些批評是經常性出現的,即是閣下所講「無新意」的批評,那更代表那些正正就是遭觀眾唾棄此劇的問題癥結所在!

發表於 Posted on: 2017-12-14 7:27

廣角鏡
帖數 Posts: 361
回頂端 / Top
據呢度一D網民所描述,喜歡睇這類劇的觀眾層都係D公公婆婆(「老人家情懷」喎),我都可以理解這些年長的觀眾應該比較buy一家人齊齊整整的倫理觀念,問題係又聽到某些睇過套劇的網民指出,此劇卻同時加插了太多意識不良的不道德劇情例如Bosco玩世不恭不負責任咁玩女人(國內及傳媒甚至戲稱套劇為「溏心胸部」)及陳敏之的婚外情,真係好想問下,唔通監製會認為依家的老人家都喜歡睇這些「不倫戀」或「虐戀」劇情?仲有嗰D多到氾濫的潮語,莫非又係老人家喜歡的?

發表於 Posted on: 2017-12-14 7:51

回頂端 / Top
FYI,《溏心3》嘅總負責人絕對係劉家豪,徐遇安只係劉家豪搵返嚟幫佢手做日常工作嘅「執行監製」,至於張乾文,就更加只係負責劇集拍攝嘅「執行導演」,佢咃兩個對於劇本,根本就一啲過問嘅權力都冇。

至於劇本,真正掌陀人係岑國榮,只不過佢醒目,只係收錢,唔出名(自從岑國榮冇喺TVB擔任正職之後,佢一直都係以創作公司名義幫TVB搞劇本)。其實呢個係佢嘅一貫作風(喺佢於TVB任職創作組經理之時已經係咁,例子如《回到三國》),以確保劇集有咩冬瓜豆腐,佢都可以甩身保住個「朵」,但係一旦個劇好掂,佢亦可以「與有榮焉」(例子如《新抱喜相逢》)。

所以,公平啲講,如果話《溏心3》劇本出現問題,要負責嘅絕對係劉家豪同岑國榮佢哋兩位!

發表於 Posted on: 2017-12-14 8:46

冷眼橫眉
帖數 Posts: 364
回頂端 / Top
其實創作嘅嘢就唔係咁易搞的,尤其TVB這樣的大機構,一層壓一層,有太多干預,所以我有時都幾同情TVB的編劇,衰的時候就被觀眾鬧爆,好的時候就監製邀功(我自問自己也未必忍受到那樣的工作環境),不過最睇唔起D沒有擔當和承擔的阿頭,輸打贏要,真要不得!

發表於 Posted on: 2017-12-14 9:15

回頂端 / Top
同意樓樓上,做人要公平有腰骨些。
官方資料刊登著劉家豪是《溏心風暴3》的總監製兼總導演。即係最終「決策話事人」。佢pass左才可去馬。徐遇安同張乾文只係「執行」人跟order做事。
點可以有功就自己領,依家有鑊就卸畀下面細嘅孭㗎!?

發表於 Posted on: 2017-12-14 9:20

廣角鏡
回頂端 / Top
其實你地可以睇返一套TVB舊劇《絕代商驕》,裡面就有講到爾種現象嘞。劉嘉豪就好似入面嗰個某CEO噉,功就佢領,鑊就卸俾啲欣。

內地官場上亦都有噉嘅情況。都唔係咩新現象。好似一啲國企或者政府部門,基本上做嘢嘅好多係啲政府臨時工,但該地方做得出色,攞功勞嘅會係正式工,然後一有鑊呢,就係嗰啲臨時工去孭。

可以算係某種辦公室政治嘅一種,尤其係啲渣嘅CEO。

發表於 Posted on: 2017-12-14 11:51

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
睇下其他的大企業吧,公司出了什麼大問題都係由社長或管理級人馬出來請罪,幾何會見到搵D細嘅嚟孭鑊.....老實講,若做監製做阿頭做到咁御膊只會整臭自己個朵,相信以後想搵人同佢地合作都幾難,呢D人根本做不到good leaders去lead一team人,我慶幸我阿頭唔係咁,也因為咁我對公司才有歸屬感,事事都會以公司利益作考量。

發表於 Posted on: 2017-12-14 15:43

回頂端 / Top
所以我話係一啲渣嘅CEO。爾個社會咩人都有,大問題社長出來開記招交代責任當然好多企業亦都有。

BOSS都有好多種,有好BOSS,亦都有壞BOSS。大企業,尤其係股份制企業,就會控制得比較好。而家嘅情況係溏心3折翼。即係杜生爾邊再輸多一成。

珍姐、樂小姐爾邊大獲全勝。

發表於 Posted on: 2017-12-14 15:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
@冷眼橫眉兄,閣下果然觀察入微,認到那些話人講「費話」的疑是「收費」人。

在下稍微一看,在一片對此劇負評中竟搵到些力排眾議大力唱好的忠粉。
佢地仲係有花朵㗎,今期共通點配合套劇係「懷舊」...
有請「四朵金花」.......」
「金牡丹」,「花紫芊」,「半糖茉莉」,「迎春花」,
再加個跟錯老細所以...「换到千般恨」的「溏心」粉絲。
雖然個朵冇乜創意,但都好啱年代,咪講純屬巧合呀!

發表於 Posted on: 2017-12-14 16:28

廣角鏡
回頂端 / Top
有人話網民彈嚟彈去都係嗰啲冇新意,
哈哈, 咁咪即係證明, 大台0既錯屢勸不改咁解囉,
點解會倒翻轉頭話人哋批評冇創意????
哈哈, 難為佢連呢啲咁借口都諗到,

發表於 Posted on: 2017-12-14 18:03

脆脆薯條
帖數 Posts: 2443
回頂端 / Top
ok

發表於 Posted on: 2017-12-14 19:05

香BB
帖數 Posts: 1632
回頂端 / Top
呢張貼又被推去第二頁,由此可見得,TVB根本不在乎聆聽觀眾的feedback.......

發表於 Posted on: 2017-12-14 20:07

回頂端 / Top