tvb.com

tvb.com

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員
好。加入咗我想睇嘅演員
唔好。劇情冇新意
好。橋段有新意
唔好。揾錯角色
好。演員配搭得好
唔好。陣容失唒色
好。秉承上兩套嘅質素
唔好。溏心3後續集免問
其他

總票數 Total Votes: 470

覺得溏心3好唔好睇?點解?

溏3是四部台慶劇最差嗰部
唔腰斬以經好彩
誇世代比溏3好D
>>>>>>>>>>>>唔係呀嘛?老表3仲差啦,悶到死死下

發表於 Posted on: 2018-01-12 12:27

半糖茉莉
帖數 Posts: 744
回頂端 / Top
咁套劇又唔係又頭嘈到尾既

發表於 Posted on: 2018-01-12 13:18

冰淇淋蛋糕
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top
家好月圓.....咪又係打住溏心風暴既招牌..
只係係溏心風暴2後面加個之家好月圓...

曼大問題係整個系列係應該同一班底...
而家第三輯得返D長輩級既演員...
後生果班主力得返黃宗澤一個...
呢下已經係敗北..
唔好講而家第三輯陣容有幾好...
好極都唔夠原班人馬咁好...
吸引力已經大大減低...

講陣容...已經唔吸引....
講內容...又唔係話好好睇...
整體套劇食得蕉了....

都係果句....你打住溏心風暴招牌...
難免會囉返之前2輯作比較..
無記唔想比較...咪鬼打住溏心既招牌...
無記開第4輯既話....一樣會囉哂頭三輯作比較...

對我黎講..第二輯好睇過第一輯.....但第三輯比第一輯更差.....

發表於 Posted on: 2018-01-12 17:16

米高風
帖數 Posts: 539
回頂端 / Top
個人覺得卡士唔差,個別演員演技也OK,最失敗的仍是「一劇之本」和那outdated嘅方式拍攝。令人覺得冇新意兼老套。劇情更不合邏輯前後矛盾。編劇真抵打。

發表於 Posted on: 2018-01-12 18:15

廣角鏡
帖數 Posts: 294
回頂端 / Top
嚴格嚟講,係日本跟美國。日本嘅制度普遍係跟美國(好多方面)。而韓國則係受日本影響而來。

美國係一個禮拜播一集,遇著聖誕新年仲要有個冬歇期。而且美國一般係提前半年定落來,演員喺半年前就定咗。然後就係拍攝。由於每個禮拜一集,所以日日唔同。劇本、演員提前定好。然後一到時候就開拍,邊拍邊播。好似CW噉播放季一般係當年嘅9月至第二年嘅5月,中間有大約兩個月左右嘅冬歇期。

日本都係跟季,但就分為四季。所以唔一樣。

發表於 Posted on: 2018-01-12 19:39

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5323
回頂端 / Top
我意思係由於模式唔一樣,咪會得出來唔一樣囉。當年我係唔覺得嗰啲係續集,只係同一部劇集唔同部分啫。

發表於 Posted on: 2018-01-12 20:28

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
打錯字,係當然,唔係當年。

發表於 Posted on: 2018-01-12 20:29

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
溏心1,2 後果果班走哂...
係無可能搵到佢地一齊返黎拍..
咁咪唔好拍溏心3囉
或者你改過另一個名...唔好打住溏心招牌囉..

都係果句...
你要打住溏心既招牌.....
難免會有比較..

唔使講內容..
只係換人唔換招牌...
對我個人黎講....有點反感...

至於講內容...都唔使點講..
各方好友都講哂...
我之前都有講過...

所以...呢套劇.....
最衰係用左溏心既招牌...同劇集內容..
其次係陣容上...卡士幾好都不及搵左普遍不受歡迎人物參演咁大影響力....

發表於 Posted on: 2018-01-12 22:02

米高風
回頂端 / Top
演員老左.....角色可以再執過...

如果係有連貫...
佢地既角色都好自然會係成熟左...

如果好似溏心1同2咁...
角色設定可以SET過...

我覺得稱之為續集...最大要點...
內容有連貫性...即係主要角色人物完全一樣...就好似ON CALL 36小時...

至於溏心1同家好月圓...
劇集主題大致1樣...都係講爭產..但家好月圓內容係同溏心風暴完全無關係...
其實都唔可以稱之為續集...
你可以叫姊妹作...
但慶幸地....
1.溏心風暴同溏心風暴之家好月圓..兩套既陣容大致一樣...
2.家好月圓..唔係標明係溏心風暴2之家好月圓..
家好月圓可以話係劇名既重心....
所以我對家好月圓無乜反感...

可能會覺得我自欺欺人...
雖然無寫明係溏心2....但擺明係溏心既續集...而家重要話溏心風暴3...家好月圓就梗加肯定係溏心2,,
不過至少陣容大致無變...對我黎講...呢方面係最重要

內容無連貫...陣容又變左9成...真係唔明點解重可以標榜寫住係溏心風暴3...

無線真係唔識咩叫見好就收...
溏心風暴...同溏心風暴之家好月圓...2套都咁收得..
好心就收手啦...
係都要打爛個溏心風暴既招牌先安樂既..

而家對深宮計都已經全無寄望...
不過深宮計就深宮計啦...
係都要用宮心計擺頭...宮心計之深宮計...
又係主要人物唔同哂..
但又要打住宮心計既招牌..
等睇宮心計重蹈溏心風暴既後路...
衰收尾...
不過深宮計已經係後話...離左題...唔好意思...

發表於 Posted on: 2018-01-12 22:22

米高風
回頂端 / Top
係㗎,所以溏心3咪仆直囉。你要講話有連貫性,但有連貫性都未必掂檔,好似金枝,第一部係傑作,收視口碑WINWIN雙贏,但金枝2,阿佘、林保怡、黎姿冇參演外,大部分都係仲有連貫性,結果收視都一樣仆直。

發表於 Posted on: 2018-01-12 22:30

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
開個玩笑,其實呢部劇嘅真名係《幕後玩家2.0》,係唔打著“幕後玩家”牌照嘅“幕後玩家”,所以開頭咪仆直囉。

不過兩部劇基本上延續咗監製同編審以及部分演員。

發表於 Posted on: 2018-01-13 0:01

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
續集有連貫性之外..當然陣容都好重要...
金枝2...主要人物都唔同...
一樣仆直.
即係證明...
續集即使有連貫性....主要人物同劇情都係好重要....

其實....
觀眾對於續集既要求普遍都係較高....
劇情固然重要...
但主要人物...沒理由完全不同...

所以無線要用舊劇既招牌...真係諗過度過...
主要人物...基本都要一樣...
正如衝上雲霄1同2...
基本主要人物...吳鎮宇係度...
上輯馬德鍾死左....陳慧珊唔係同吳鎮宇一齊...所以今輯無佢亦都唔係大問題...
吳唱k又繼續做返佢細佬...
佢老豆老母..上輯都唔係主角...所以無佢地兩個都唔係大問題..

有連貫性...主要人物又無變...
咁先係續集成功既第一步...
第二步當然係劇情...
好既劇本係每一套劇成功既關鍵...
所以一部成功既續集...2步都唔可以缺少...

(個人看法...)

發表於 Posted on: 2018-01-13 0:16

米高風
回頂端 / Top
演員陣容都算ok既、起碼請到苗可秀,唐文龍,鄭希怡

發表於 Posted on: 2018-01-13 8:53

MoonXD
帖數 Posts: 143
回頂端 / Top
林峰..楊怡...陳法拉..徐子珊...陳豪..黃宗澤...鍾嘉欣...

王浩信..岑麗香..黃宗澤..陳敏之..唐文龍..苗可秀..鄭希怡...

點計...都係林峰果班吸引D...

何況...鄭希怡有幾難請...有幾大吸引力?
苗可秀同唐文龍的確係焦點...
但...相比上兩輯....年輕一代...都係想睇林峰果班多D...
至於較年長一輩...我相信都唔會話想睇王浩信果班..
可惜苗可秀同唐文龍...唔算係主角...
所以...
呢個新既陣容...無論年輕一代定年長一輩...吸引力都唔係話特別大...

發表於 Posted on: 2018-01-13 12:17

米高風
回頂端 / Top
林峰..楊怡...陳法拉..徐子珊...陳豪..黃宗澤...鍾嘉欣...

頭四位已經離巢,最後兩位半離巢,黃宗澤改簽邵氏,換一種方式合作,鍾嘉欣合約完,暫時專注湊B。加上老公關係,暫時冇做。

發表於 Posted on: 2018-01-13 18:25

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
我知道...

只係想講...
頭兩輯既陣容..係比第三輯較為吸引...
我都知根本無可能搵得返咁多個返黎拍..

發表於 Posted on: 2018-01-13 22:18

米高風
回頂端 / Top
TVB經常第三部就陣容會有所變換架喇。好似陀鎗噉,第三部關詠荷就離開咗,所以就由蔡少芬頂上。

更何況溏心。基本上拍到第三部啲人就會離開咗。但啲舊人如果唔走,新人就冇辦法上位,然後就係階層固化。上游通道收窄。有啲仲進入老齡化社會。

發表於 Posted on: 2018-01-13 22:34

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
講遠咗添。但係其實都係噉,拍到第三部基本上就會有部分人走架喇。

發表於 Posted on: 2018-01-13 22:35

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
但新一代上位...
被無線過份吹捧...簡直令人反感...
之前受捧既人多...
唔使比人感覺來來去去都係果幾個...

你睇下下年有幾多王浩信.....諗起都想暈...

發表於 Posted on: 2018-01-13 22:39

米高風
回頂端 / Top
其實我覺得而家王浩信既然“溏3”毀咗清譽,不如先借勢做住反派鍛鍊下演技先,順便過過冷河。等啲觀眾將溏3忘記咗,到時再慢慢重新積累人氣。而呢段時間TVB又可以捧其他人。

發表於 Posted on: 2018-01-13 23:06

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
問題...見到王浩信既次數實在太多.....
演技幾好都有厭既一日..

發表於 Posted on: 2018-01-13 23:24

米高風
回頂端 / Top
噉就要恭喜王浩信已經成為第九級嘅人馬喇,“趕客三寶”。藝人發展嘅必經階段。邁過咗就係真正嘅演技精湛嘞。

發表於 Posted on: 2018-01-14 0:31

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
真係要人夾人緣....
有D人覺得不停睇佢無所謂...
有D人覺得睇多幾次就厭哂...唔想再睇到佢...

至於王浩信..我覺得如果普普通通間中一兩套無所謂..
但一年5-6套劇..
我真係覺得有點兒.......

如果佢可以因為咁而紅...又可以離開無線..出去搵銀了..

發表於 Posted on: 2018-01-14 0:42

米高風
回頂端 / Top
That's the reason why 佢需要過過冷河,meaning he needs to take a break,一年兩套好喇,而且仲要係做反派。

發表於 Posted on: 2018-01-14 12:56

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
不過始終我覺得王浩信...演技唔算突出..
基本上大把人可以取代到佢...
而家唔keep住曝光...
人氣好易會下跌..

發表於 Posted on: 2018-01-14 18:22

米高風
回頂端 / Top