tvb.com

tvb.com

覺得溏心3好唔好睇?點解?

唔好。冇咗我想睇嘅演員
好。加入咗我想睇嘅演員
唔好。劇情冇新意
好。橋段有新意
唔好。揾錯角色
好。演員配搭得好
唔好。陣容失唒色
好。秉承上兩套嘅質素
唔好。溏心3後續集免問
其他

總票數 Total Votes: 470

覺得溏心3好唔好睇?點解?

佢確實演技未算突出,只係上位比較快而已。

發表於 Posted on: 2018-01-14 20:13

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5334
回頂端 / Top
無線小生又唔夠..
又見佢肯做...
加上之前做既劇表現又唔係話差
外型又唔差...又肯聽無線話..
所以無線力捧,,,
如果佢係林峰同期既話...可能真係未必有咁既成績..

話說林峰同期...競爭都好似幾大下..

發表於 Posted on: 2018-01-14 21:44

米高風
帖數 Posts: 539
回頂端 / Top
依家D人上位好快架
陳凱琳hea住拍個幾套劇就飛躍啦
龔嘉欣哭一場戲就女配角
木口木面既袁偉豪就男喜
黃翠如有錢人就即上位,套套做女一
人地姚子羚仲做緊女二咋

發表於 Posted on: 2018-01-15 2:42

半糖茉莉
帖數 Posts: 744
回頂端 / Top
無辦法...
無後臺...幾好演技都無用...幾有觀眾緣都係無用...

發表於 Posted on: 2018-01-15 11:32

米高風
回頂端 / Top
見大家講起開續集講得咁熱鬧,加上聽聞小青姐有意再拍《法政先鋒》,忽然令我諗番起當年某輯《法政》結局篇入面嘅兩大笑位,真係諗番起都幾乎笑死。

第一個笑位:話說波比畀人捉住,困咗喺個貨櫃入面,好彩佢喺個手機冇晒電之前,仲可以同其他主角聯絡到,於是話畀人知,有陽光由貨櫃嘅一個細窿射入,跟住班主角就開始發揮佢哋嘅驚人推理,既然當時接近黃昏,太陽當然就喺西邊,貨櫃外面有陽光射入,即係話貨櫃所在位置就喺香港嘅西面!記得當時我睇到呢度,第一個反應就係O晒嘴,乜唔係全世界黃昏時份,太陽都喺西面嘅咩?難道只係得香港嘅西面先至會咁樣乎?咁嘅推理,係咪好勁抽呢?

第二個笑位:劇情繼續,波比為咗其他人可以留意到佢身處嘅貨櫃,諗到條絕世好橋,就係用方法(可惜唔記得咗係咩方法添)燒著自己條皮帶,好等啲煙由個細窿冒出外面。當時我睇到呢度,唔止O嘴,直頭連個下爬都幾乎跌咗落地,大佬呀,莫講話燒一條皮帶會出到幾多煙,單係想啲煙可以由個咁細嘅窿仔冒到出去外面,首先就要啲煙墳滿晒成個貨櫃,怕者等得到其他人發現走嚟救人,波比早已魂歸天國,等緊大家幫佢驗屍囉。咁嘅橋,係咪好絕呢?

連最基本嘅地理同物理常識都冇,咁都夠膽死再開續集,真係要寫個服字畀佢囉!

發表於 Posted on: 2018-01-15 17:32

冷眼橫眉
帖數 Posts: 340
回頂端 / Top
連最基本嘅地理同物理常識都冇,咁都夠膽死再開續集,真係要寫個服字畀佢囉!
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

尤其劇集主題是講「法證」,橋段細節更加要仔細認真處理,如果沒有令人信服的醫學專業知識作backup,把檢測搜證工作的步驟和化驗結果含義作出稍為有些邏輯智慧的詮釋的話,真係唔該小青姐唔好再獻醜丟人現眼了。面係人地畀.........

發表於 Posted on: 2018-01-15 20:03

廣角鏡
帖數 Posts: 294
回頂端 / Top
嗰部係第一輯定第二輯?

發表於 Posted on: 2018-01-15 20:16

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5334
回頂端 / Top
其實TVB有好多編劇都欠缺了基本地理,醫學,科學,法律知識和普通常識的。
冇邏輯冇常理嘅劇情常令觀眾XYZ「咁都得」!?

講真,編劇唔識唔緊要,網絡可打開知識寶庫,谷歌先生可免費指導。若要專業的諮詢點解唔作好資料蒐集後認真請教有關人士指導呢?

人地日劇在處理講解有關的專門學術或技術性知識時就認真得多,直情圖文並茂添!
TVB編劇/ 監製...... 一字記之曰------「懶」!
又求其是但「懶」去確定資料,又「懶」醒咁無料扮四條。
不過觀乎近期無限翻loop的製作,都貫徹左TVB精神嘅.......
就係「全力迂腐,hea到冇譜」!

發表於 Posted on: 2018-01-15 20:22

廣角鏡
帖數 Posts: 294
回頂端 / Top
溏心3 爛劇爛到不能再爛,,好心劉家豪如冇心拍就唔好再拍啦!:班老坑又老又肥又丑D戲又屎,之不過夏雨,李司棋,關菊英班垃圾以後唔洗再响TVB出現了,咁都好!

發表於 Posted on: 2018-01-15 20:56

john31
帖數 Posts: 53
回頂端 / Top
根本套套都話無新意,如果太有新意又俾人話荒謬,人生百態,寫左幾十年,請問你地話仲有什麼新意可言?

發表於 Posted on: 2018-01-15 23:14

lisa30c
帖數 Posts: 47
回頂端 / Top
有時睇戲呢..就唔好搏故...
穿崩位...無錯係無線既疏忽..
但人有錯手...一部戲咁長..都好難怪..

不過重申...呢個唔係藉口...
有錯就要去改善...
1個未必清楚檢查就搵2個...
2個重係咁既情況就搵3個...

而家觀眾唔係以前咁..
明知穿崩都唔出聲...

好心無線唔好侍住大台...又或者得過且過....
做好小小...
聽從一下民意..
唔好一意孤行...

發表於 Posted on: 2018-01-16 0:49

米高風
回頂端 / Top
垃圾垃圾爛劇一套,夏雨,李司棋快D死開D啦!唔好再向無綫到獻世!

發表於 Posted on: 2018-01-16 10:51

john31
帖數 Posts: 53
回頂端 / Top
夏雨,李司棋,關菊英,米雪,苗可秀,李國麟,李成昌,韓馬利呢班老戲骨正到爆!

發表於 Posted on: 2018-01-16 11:36

冰淇淋蛋糕
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top
成套劇司棋姐最正

發表於 Posted on: 2018-01-16 11:41

冰淇淋蛋糕
帖數 Posts: 106
回頂端 / Top
老戲骨係好戲...只係套劇同劇中人物設定既影響....演員本身無問題...

發表於 Posted on: 2018-01-16 12:50

米高風
回頂端 / Top
開頭我冇睇尤其是佢哋揼揼轉唱歌嗰啲,呢兩三個禮拜睇多咗,覺得夏雨,李司棋,關菊英,米雪,韓馬利,阮兆祥,Bosco,陳敏之,唐文龍,都各有實力,有真正演技,尤其李國麟,李成昌,都能把角色掌握得好好,直頭代入左個角色中。反而王浩信同香香平平無奇,最弱最唔好睇。希望李國麟,李成昌會攞奬!!

發表於 Posted on: 2018-01-16 23:54

愛。蛋撻
帖數 Posts: 924
回頂端 / Top
演員係無問題既,年長的演員好正,尤其是苗可秀,霸氣十足
年輕一輩的唐文龍,陳敏之,Bosco個個都好正
最悶都係王浩信,岑麗香,黃翠如,一個字悶!

發表於 Posted on: 2018-01-17 16:39

冰糖葫芦90
帖數 Posts: 128
回頂端 / Top
所以話而家青黃不接....
林峰果批走哂之後,,,
焗搵人上位....
現今...
我覺得小生之中除左馬明..展鵬..同陳豪上左位而唔令人討厭之外..其他演員都真係要繼續努力
歐陽震華雖然係主角亦都好好戲..可惜佢每年最多都係得1套...

發表於 Posted on: 2018-01-17 19:37

米高風
回頂端 / Top
初頭覺得好造作,後段開始有興趣睇。最差黃翠如,完全唔識做戲! 求吓丅VB唔好再迫我睇黃翠如好嗎!李佳芯而家做戲已經好過佢。

發表於 Posted on: 2018-01-17 23:53

mb_Siuming519_4eb7db8e8bdf1
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
好。演員配搭得好!

發表於 Posted on: 2018-01-18 8:38

Wonwongtom
帖數 Posts: 73
回頂端 / Top
好。秉承上兩套嘅質素

發表於 Posted on: 2018-01-18 8:39

wowowoo
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
後面既劇情好正❤️

發表於 Posted on: 2018-01-18 8:48

冰糖葫芦90
回頂端 / Top
成套劇最差最悶都係黃翠如同岑麗香

發表於 Posted on: 2018-01-18 8:49

冰糖葫芦90
回頂端 / Top
真係好好睇,唐文龍同陳敏之條線的吸引
23-25最精彩,好吸引

發表於 Posted on: 2018-01-18 10:43

Louise1226
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top
新加入的演員我只喜歡苗可秀,唐文龍,陳敏之
最憎黃翠如同岑麗香,但係監製就偏偏有搵呢兩個,真係好失望
大製作應該搵林夏薇呀嘛

發表於 Posted on: 2018-01-18 10:44

Louise1226
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top