tvb.com

tvb.com

《誇世代》劇情係唔差

《誇世代》劇情係唔差

發表於 Posted on: 2017-11-06 8:48

老大哥
帖數 Posts: 1348
回頂端 / Top
like

發表於 Posted on: 2017-11-06 8:48

香BB
帖數 Posts: 1660
回頂端 / Top
like

發表於 Posted on: 2017-11-06 22:07

karlwong2345
帖數 Posts: 2093
回頂端 / Top
如果冇睇1-2集,觀眾好難知講乜(會catch up 唔到),好彩我睇了

發表於 Posted on: 2017-11-08 4:43

meonne
帖數 Posts: 720
回頂端 / Top
如果冇睇1-2集,觀眾好難知講乜(會catch up 唔到),一頭霧水 一陣子

發表於 Posted on: 2017-11-08 4:44

meonne
回頂端 / Top
重點劇情應該係頭幾集,之後的多以搞笑為主

發表於 Posted on: 2017-11-08 5:03

KathyYau
帖數 Posts: 7
回頂端 / Top
I am going to watch the entire drama. i think it is very well done

發表於 Posted on: 2017-11-08 9:28

ziliang
帖數 Posts: 121
回頂端 / Top
套劇唯一最奇怪和混亂的地方係搵Bobby演埋包豹嘅殼(係真係擔心老一輩觀眾會唔知佢做乜)....不過亦有網民講出了重點,因為坤哥演技和人氣未夠班.....既然係咁,點解唔調轉呢(家陣給人感覺似抄韓劇的「回來吧大叔」)?我意思係包豹上Bobby身,由Bobby真身演個後生仔角色應該會更有趣,又可以挑戰Bobby的演技........

發表於 Posted on: 2017-11-08 9:43

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 886
回頂端 / Top
Re: "我意思係包豹上Bobby身,由Bobby真身演個後生仔角色應該會更有趣,又可以挑戰Bobby的演技 ……"

但咁樣的話,成個劇情就會變晒…… 一個“冇社會經驗”的後生仔(灵魂)格硬做上流人士(即Bobby 軀殼),一定失敗收場,好快变回普通人(即是返朝九晚五的打工仔,或其他一般人的生活),咁就冇戲睇了……

發表於 Posted on: 2017-11-09 4:17

meonne
回頂端 / Top
或是Bobby 軀殼(包豹心灵),見自己突然有咁多錢(身份唔同咗,不再是後生仔,是有億萬身家的上流人士!),於是就夜夜笙歌,瘋狂駛錢享樂、溝女、左擁右抱……到最後駛晒d錢……

發表於 Posted on: 2017-11-09 4:26

meonne
回頂端 / Top
靈魂對調劇根本不是什麼新鮮題材,但好似「誇世代」呢種拍攝手法就真係前所未見。要觀眾望住Bobby個樣去想像他正在演繹緊包豹嘅年輕外殼,望住張繼聰去想像他正演緊一個阿伯的軀殼?!? 搞到湯唔湯,水唔水,懶係複雜咁,好難令觀眾投入劇情囉~!

韓劇「回來吧大叔」同日本原著「椿山課長之七日間」我都睇過,兩套都拍得不錯(論劇情和故事的流暢性,我其實更喜歡原著「椿山課長之七日間」)。「回來吧大叔」的課長大叔上了阿Rain身同埋個有黑社會背景嘅chef上了個女仔身都係由Rain和個女仔去演繹,人地角色清晰,演技好,拍得又搞笑又感人,邊有TVB拍得咁亂咁不自然?

珠玉在前,更覺得TVB拍得眼高手低,尤其有太多無謂支線和登場人物,更加搞到個劇失晒重點,仲要50集咁長,真係好考驗觀眾耐性......

發表於 Posted on: 2017-11-09 8:45

回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-11-10 11:32

liuliutamwt
帖數 Posts: 1561
回頂端 / Top
靈魂對調劇根本不是什麼新鮮題材,但好似「誇世代」呢種拍攝手法就真係前所未見。要觀眾望住Bobby個樣去想像他正在演繹緊包豹嘅年輕外殼,望住張繼聰去想像他正演緊一個阿伯的軀殼?!? 搞到湯唔湯,水唔水,懶係複雜咁,好難令觀眾投入劇情囉~!

韓劇「回來吧大叔」同日本原著「椿山課長之七日間」我都睇過,兩套都拍得不錯(論劇情和故事的流暢性,我其實更喜歡原著「椿山課長之七日間」)。「回來吧大叔」的課長大叔上了阿Rain身同埋個有黑社會背景嘅chef上了個女仔身都係由Rain和個女仔去演繹,人地角色清晰,演技好,拍得又搞笑又感人,邊有TVB拍得咁亂咁不自然?

珠玉在前,更覺得TVB拍得眼高手低,尤其有太多無謂支線和登場人物,更加搞到個劇失晒重點,仲要50集咁長,真係好考驗觀眾耐性......
===========================================================
確實唔係新鮮題材,之前TVB都已經有一套,由胡杏兒同李詩嬅、李思捷主演嘅添。我之前都以為係由吳業坤演前後唔同。

我個人傾向係爾個係監製故意噉做,主要目的係要突出個靈魂嘅唔同。不過誠如再樓上話齋,如果噉做可能就冇戲睇。

戲劇嘅重心畢竟係戲劇性,有戲睇先至係重點。

發表於 Posted on: 2017-11-10 21:11

帥到掉渣
帖數 Posts: 3597
回頂端 / Top
根本個設定就亂咁嚟,任噏當秘笈!Bobby上左坤哥身,全世界都只會見到坤哥的殼包括Bobby自己(由鏡中反映),但觀眾就偏偏見到那個是Bobby, 而張繼聰又憑什麼睇穿佢(坤哥的包豹)被「奪舍」?!

故事係應該由編劇度出來,再由演員演出來!想像力是無限的,可發揮空間大把咁多,不同背景和身份的人對調,男女對調,都可以好好發揮,係編劇唔夠料,走捷徑用最安全方法照住「回來吧大叔」的大叔來依樣畫葫蘆(人地韓劇「大叔」可是有俾版權原著的喔),可惜畫出來的,蘋果不似蘋果,梨不似梨.....

TVB係嫌棄坤哥唔夠班唔夠號召力才作出這樣安排?咁即係點?係真心想捧坤哥嘅又點解會對佢冇信心?既然對佢冇信心又點解車輪轉咁要佢不斷拍劇逼觀眾睇佢?TVB係咪自打嘴巴?連TVB也患上了思覺失調?

發表於 Posted on: 2017-11-11 8:21

回頂端 / Top
類似嘅題材其實最早應該係TVB拍嘅。早在1980年就有啲類似嘅題材。例如《飛越十八層》,苗僑偉飾演嘅男主就上咗同佢樣貌相似嘅富翁身上。

我覺得如果TVB真係按照你噉拍法,噉就真係死得嘞。

發表於 Posted on: 2017-11-11 10:35

帥到掉渣
回頂端 / Top
「椿山課長之七日間」就係咁寫法,唔見人地死?!人地口碑好到拍完電影拍電視劇,仲將個版權賣俾韓國拍......係TVB冇錢買版權擅自又抄又改.....

https://zh.m.wikipedia.org/wiki/椿山課長之七日間
。。。。。
我覺得如果TVB真係按照你噉拍法,噉就真係死得嘞。

發表於 Posted on: 2017-11-11 10:45

回頂端 / Top
點解唔係佢地抄TVB呢?TVB起碼好早就有類似題材。前面已經舉例,而且有好多添。

發表於 Posted on: 2017-11-11 10:51

帥到掉渣
回頂端 / Top
好心你咪係又撐唔係又撐啦,韓劇套「回來吧大叔」舊年才上。尋晚Bobby同佢老婆嗰幕,根本同Rain和他老婆的戲如出一轍!

發表於 Posted on: 2017-11-11 10:54

回頂端 / Top
人在做天在看,TVB夠膽就大大聲再同人講冇「參考」人地的「回來吧大叔」(人地韓國就算改編也是大大方方買個版權返來改),呃到自己呃得到所有觀眾嗎?一大堆串星又如何?

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:00

回頂端 / Top
既然「飛越十八層」係TVB首創,點解又不光明正大去番拍?又唔係未試過??

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:03

回頂端 / Top
我已經講明,TVB老早就有該類題材,而且之前已經有唔少例子,我之前講嘅胡杏兒嗰部要比你嗰部更早,叫《換樂無窮》。

播出時候係2012年1月。製作時候係2011年。

噉你嗰個回來吧大叔抄TVB嘅換樂無窮唔得㗎。

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:07

帥到掉渣
回頂端 / Top
咁咪叫TVB番拍「換樂無窮」囉,反正佢連自己的劇都係照抄架啦,只不過係換人演之嘛。

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:10

回頂端 / Top
人地做乜要跟你講要翻拍先。唔可以換主題㗎?!所以明明係韓劇抄港劇,你就唔好對韓劇係又撐唔係又撐啦。

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:11

帥到掉渣
回頂端 / Top
「回來吧大叔」係改編自日本著作,人地有俾錢買版權嘅。

咪就係囉,以前人地都向TVB看,依家TVB俾人爬晒頭,調轉去「參考」人地.......呢個就係TVB的現況喇!

發表於 Posted on: 2017-11-11 11:19

回頂端 / Top
「回來吧大叔」係改編自日本著作,人地有俾錢買版權嘅。

咪就係囉,以前人地都向TVB看,依家TVB俾人爬晒頭,調轉去「參考」人地.......呢個就係TVB的現況喇!
======================================
噉你即係承認係抄TVB啦。

發表於 Posted on: 2017-11-11 14:00

帥到掉渣
回頂端 / Top