tvb.com

tvb.com

「老表3」的問題

我係貪佢夠晒輕鬆。唔駛諗咁多嘢,睇完就算。

發表於 Posted on: 2017-10-01 18:18

帥到掉渣
帖數 Posts: 3600
回頂端 / Top
香港教育從來都不是一個輕鬆課題........

發表於 Posted on: 2017-10-02 7:44

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 893
回頂端 / Top
yes

發表於 Posted on: 2017-10-03 0:03

香BB
帖數 Posts: 1660
回頂端 / Top
又關梁靜茹事? 遲下還有「溏心3」(40集),「宮心計2」(36集)呢!

見篇文也不完全言之無物,才轉載過嚟共大家參考下。利申啊,筆者是筆者的立場,絕對與本人無關。

講開至講,阿祖藍哥若係咁忙無暇兼顧劇本,就唔好浪費資源開拍「老表3」啦,仲要打盡人情牌,相信劇中演員自己也心裡有數吧。

。。。。。。。。。。。。。。。
蔡少芬回巢,都救不了《老表,畢業喇》的爛劇情!
https://kknews.cc/entertainment/zn966pq.html

發表於 Posted on: 2017-10-08 7:11

回頂端 / Top
好想知 道無缐用咩準則决定邊套可以做台慶劇....外援掛帥?大卡司大制作大堆頭?質素好?
暑假檔就知道因為廣告商指定(全部××月餅特约)

發表於 Posted on: 2017-10-08 11:03

coogt5026
帖數 Posts: 716
回頂端 / Top
我懷疑高層根本就冇睇過劇本和拍起的成品,如果真係睇過,冇理由察覺唔到套劇的問題點㗎?我睇左一集幾都已經頂唔住了.....用投資的金額及卡士來判斷吧。

發表於 Posted on: 2017-10-13 21:03

回頂端 / Top
好想知 道無缐用咩準則决定邊套可以做台慶劇....外援掛帥?大卡司大制作大堆頭?質素好?
暑假檔就知道因為廣告商指定(全部××月餅特约)
==========================================
想講奇華定榮華?抑或是蓮香樓?一般都係爾三間。

發表於 Posted on: 2017-10-13 23:10

帥到掉渣
回頂端 / Top
我懷疑高層根本就冇睇過劇本和拍起的成品,如果真係睇過,冇理由察覺唔到套劇的問題點㗎?我睇左一集幾都已經頂唔住了.....用投資的金額及卡士來判斷吧。
=====================================
電視劇好似冇話有咩Black Box Testing或者White Box Testing喎。

發表於 Posted on: 2017-10-13 23:12

帥到掉渣
回頂端 / Top
又唔駛講話要咩black box white box testing 咁誇,係產品推出市場都需要OQC 或QA check, 目測都可以,如果冇,就唔可以話以「劇集品質為準」。不過自己出品的劇,自己冇睇過又講不過去,另一可能性係,高層更本不理解觀眾口味(又或者口味同觀眾背道而馳,咁就死得!),如果唔係,又點會推出咁嘅鬧劇作為台慶劇? 仲將叫好叫座的「親親我好媽」雪藏(好彩最終見天啫,都叫救了收視一把)?!?

發表於 Posted on: 2017-10-14 8:15

回頂端 / Top
應該係冇做MR(Marketing Research)。你講嘅應該叫TQC或者TQM。Total Quality Control或者Total Quality Management。後者係日本發明嘅用語。

但斷估可能TVB只係follow一般嘅工廠模式,而唔係學足,市場部、質量控制部門都未有。

市場部唔係齋負責推銷拉客,仲要做埋Marketing Research嘅嗰啲嘢,而且仲有要做SWOT分析圖表。同埋根據針對客戶等做出Sales Project等等。品質監控都唔惹小,要將產品質量控制好,要知道ISO實行咩新嘅標準等等。一大堆嘢。

之前“瘦薪兵團”其實好明顯係有啲低估咗市場部,講得有啲膚淺。

發表於 Posted on: 2017-10-14 11:41

帥到掉渣
回頂端 / Top
呢個討論區真係越來越靜了,咁強卡士都冇咩人注意和討論.......

發表於 Posted on: 2017-10-17 6:24

回頂端 / Top
呢個討論區真係越來越靜了,咁強卡士都冇咩人注意和討論.......
==================================================================
是這樣的啦,因為The city is dying嘛。

發表於 Posted on: 2017-10-17 10:23

帥到掉渣
回頂端 / Top
套劇好失敗完全吸引唔到人睇,劇情散又堆砌,東拉西扯唔知想點!我又唔覺得演員卡士強,感覺似雜排軍多D,話晒都係台慶劇,無线可唔可以畀多少少誠意出嚟!

發表於 Posted on: 2017-10-17 19:28

coogt5026
回頂端 / Top
同意樓主的意見!

發表於 Posted on: 2017-10-18 1:09

BellaCanCan
帖數 Posts: 38
回頂端 / Top
套劇好失敗完全吸引唔到人睇,劇情散又堆砌,東拉西扯唔知想點!我又唔覺得演員卡士強,感覺似雜排軍多D,話晒都係台慶劇,無线可唔可以畀多少少誠意出嚟!
發表於 Posted on: 2017-10-17 19:28
coogt5026
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

呢個劇嘅問題出於:

1. TVB嘅杜之克信錯王祖藍,以為真係可以憑住之前兩輯《老表》嘅往績再斬三兩,於是繼續畀由得王祖藍揸晒FIT,但係就偏偏唔記得咗,查實《老表2》嘅收視同口碑已經下跌得好交關。

2. 王祖藍就仲衰,收得人錢,竟然冇出全力,只係HEA做,自己就返國內搵更大筆嘅真銀,不但將所有創作嘅嘢交晒畀佢啲「靚」去搞,就連出鏡都欠奉,搞到個劇變咗一套完全呃秤嘅「王祖藍」作品。

3. TVB嘅製作部連同監製黃偉聲監察不力,既然眼見王祖藍HEA做,同埋劇本唔對路,理應及早向高層報告,但係唔知係咪驚咗得罪王祖藍,竟然粒聲唔出,結果變埋HEA拍。

4. TVB嘅節目部更加係嚴重失職,事關所有劇集拍完,都會交畀節目部睇過,再安排出街事宜,若然覺得質素有問題,大可收埋喺倉底,家陣居然仲被視為「台慶劇」,可知TVB節目部嘅眼光同品味幾咁獨特。

5. 觀乎前述四大「病因」,可以得出結論,歸根究柢,都係杜之克嘅責任,事關杜之克上台之後,就大權獨攬,一隻手掌控晒創作、製作、決策以至節目編排所有環節,所以今次呢隻鑊,絕對只有佢一個可以揹得起!

發表於 Posted on: 2017-10-18 8:45

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
唔係the city is dying, 係the drama is dying! 如果套套都die, 就遲早演變成大台 is dying....

=====================
是這樣的啦,因為The city is dying嘛。

發表於 Posted on: 2017-10-18 13:05

回頂端 / Top
祖藍哥哥,安仔,蔡少芬和香香公主就算講不上super勁卡士,也不可能係雜牌軍級數下嘛?

。。。。。。。。

我又唔覺得演員卡士強,感覺似雜排軍多D

發表於 Posted on: 2017-10-18 13:09

回頂端 / Top
照冷眼兄咁講,TBB節目部即係扮演著類似品管部門?咁嘅劇仲放出街做50週年台慶劇?咁杜生真係要出來同觀眾交代下至得了。其實我都唔多明,點解TBB董事局會委派有線人來管劇組?第一,他們沒有這方面的經驗,第二,有線亦沒有TBB的規模,揾做開小公司的人來管間大公司,不吃力嗎?

發表於 Posted on: 2017-10-18 13:16

回頂端 / Top
老實講句,其實任何劇集都可以搊稱出一大堆問題嘅,唔好話“老表”,其實包括“反黑”同“超時空”都係。

就好似噚晚嗰齣,譚偉權嘅麥Sir幫蔡少芬算卦噉,其實佢嗰隻頂多叫懶人卦。最多定個吉凶而已,根本唔可以確定卦象。一般好啲定卦嘅係搖兩次或者六次。兩次係業餘玩嘢版,六次係專業版。因為六十四卦係六支爻。業餘嘅話係通過錢幣嘅正反兩面代陰陽,由下至上嚟定。可以得個粗略卦象。專業版除咗陰陽之外,仲有老少之分。三枚銅錢確定老陽、老陰、少陽、少陰,如果老陽、老陰就要變卦,而且算卦除咗搖出來嘅本卦同埋根據老陽老陰得出嚟嘅變卦外,仲有互卦等。實際要複雜好多。

而且占卦算命嘅準確度多數最多去到七成。邊有話學似佢噉搖一搖走可以得卦象然後吹咁多水。

發表於 Posted on: 2017-10-18 15:02

帥到掉渣
回頂端 / Top
相信沒有觀眾會咁苛刻要求完美無瑕(要笑都笑「使徒2」的「摩斯密碼」先啦,係咁敲幾嘢就可以傳達咁多嘢,連專家都笑說,邊有咁簡單。),只不過咁,既然掛得名為「50週年台慶劇」,加上咁嘅陣容,觀眾自然有所期待。

我只係奇怪王祖藍先生在套劇未正式上畫之前就不打自招話個劇本係hea寫的(而睇過之後,大家亦有目共睹!),點解TBB高層自己會完全不察覺套劇的問題所在甚至還列為「台慶劇」咁推出街?

上星期冇連假,收視應該有機會上升番吧,不過維基還未有update。

發表於 Posted on: 2017-10-19 7:32

回頂端 / Top
totally disappointed

發表於 Posted on: 2017-10-19 7:58

ziliang
帖數 Posts: 122
回頂端 / Top
上星期‘’老表3‘’誇平台平均收視21.7

發表於 Posted on: 2017-10-19 13:49

coogt5026
回頂端 / Top
《老表3》收視:

1-5集(2017年9月25日-9月29日)星期一至五總收視23.5點

6-10集(2017年10月2日-10月6日)星期一至五總收視22.3點

11-15集(2017年10月9日-10月13日)星期一至五總收視21.7點

冇咗兩日假期都仲再跌,都幾大鑊囉!

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:19

冷眼橫眉
回頂端 / Top
之咁,《使徒2》都唔好得幾多…

1-5集(2017年9月18日-9月22日)星期一至五總收視24.8點(第1集總收視26.7點)

6-10集(2017年9月25日-9月29日)星期一至五總收視24.6點

11-15集(2017年10月2日-10月6日)星期一至五總收視23.8點

過咗長假期都繼續跌,點算?

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:24

冷眼橫眉
回頂端 / Top
計埋所謂「跨平台」收視都係咁,想話「誇」獎吓就冇可能喇,用番近日內地流行潮語,個收視「跨掉」就似啲囉!

睇嚟,都係唯有搵個大家無從考證嘅「內地網上點擊率」嚟到「跨」大吓係啦!

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:31

冷眼橫眉
回頂端 / Top