tvb.com

tvb.com

「老表3」的問題

同意樓主的意見!

發表於 Posted on: 2017-10-18 1:09

BellaCanCan
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
套劇好失敗完全吸引唔到人睇,劇情散又堆砌,東拉西扯唔知想點!我又唔覺得演員卡士強,感覺似雜排軍多D,話晒都係台慶劇,無线可唔可以畀多少少誠意出嚟!
發表於 Posted on: 2017-10-17 19:28
coogt5026
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

呢個劇嘅問題出於:

1. TVB嘅杜之克信錯王祖藍,以為真係可以憑住之前兩輯《老表》嘅往績再斬三兩,於是繼續畀由得王祖藍揸晒FIT,但係就偏偏唔記得咗,查實《老表2》嘅收視同口碑已經下跌得好交關。

2. 王祖藍就仲衰,收得人錢,竟然冇出全力,只係HEA做,自己就返國內搵更大筆嘅真銀,不但將所有創作嘅嘢交晒畀佢啲「靚」去搞,就連出鏡都欠奉,搞到個劇變咗一套完全呃秤嘅「王祖藍」作品。

3. TVB嘅製作部連同監製黃偉聲監察不力,既然眼見王祖藍HEA做,同埋劇本唔對路,理應及早向高層報告,但係唔知係咪驚咗得罪王祖藍,竟然粒聲唔出,結果變埋HEA拍。

4. TVB嘅節目部更加係嚴重失職,事關所有劇集拍完,都會交畀節目部睇過,再安排出街事宜,若然覺得質素有問題,大可收埋喺倉底,家陣居然仲被視為「台慶劇」,可知TVB節目部嘅眼光同品味幾咁獨特。

5. 觀乎前述四大「病因」,可以得出結論,歸根究柢,都係杜之克嘅責任,事關杜之克上台之後,就大權獨攬,一隻手掌控晒創作、製作、決策以至節目編排所有環節,所以今次呢隻鑊,絕對只有佢一個可以揹得起!

發表於 Posted on: 2017-10-18 8:45

冷眼橫眉
帖數 Posts: 340
回頂端 / Top
老實講句,其實任何劇集都可以搊稱出一大堆問題嘅,唔好話“老表”,其實包括“反黑”同“超時空”都係。

就好似噚晚嗰齣,譚偉權嘅麥Sir幫蔡少芬算卦噉,其實佢嗰隻頂多叫懶人卦。最多定個吉凶而已,根本唔可以確定卦象。一般好啲定卦嘅係搖兩次或者六次。兩次係業餘玩嘢版,六次係專業版。因為六十四卦係六支爻。業餘嘅話係通過錢幣嘅正反兩面代陰陽,由下至上嚟定。可以得個粗略卦象。專業版除咗陰陽之外,仲有老少之分。三枚銅錢確定老陽、老陰、少陽、少陰,如果老陽、老陰就要變卦,而且算卦除咗搖出來嘅本卦同埋根據老陽老陰得出嚟嘅變卦外,仲有互卦等。實際要複雜好多。

而且占卦算命嘅準確度多數最多去到七成。邊有話學似佢噉搖一搖走可以得卦象然後吹咁多水。

發表於 Posted on: 2017-10-18 15:02

湖海洗我胸襟
帖數 Posts: 5233
回頂端 / Top
totally disappointed

發表於 Posted on: 2017-10-19 7:58

ziliang
帖數 Posts: 114
回頂端 / Top
上星期‘’老表3‘’誇平台平均收視21.7

發表於 Posted on: 2017-10-19 13:49

coogt5026
帖數 Posts: 860
回頂端 / Top
《老表3》收視:

1-5集(2017年9月25日-9月29日)星期一至五總收視23.5點

6-10集(2017年10月2日-10月6日)星期一至五總收視22.3點

11-15集(2017年10月9日-10月13日)星期一至五總收視21.7點

冇咗兩日假期都仲再跌,都幾大鑊囉!

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:19

冷眼橫眉
回頂端 / Top
之咁,《使徒2》都唔好得幾多…

1-5集(2017年9月18日-9月22日)星期一至五總收視24.8點(第1集總收視26.7點)

6-10集(2017年9月25日-9月29日)星期一至五總收視24.6點

11-15集(2017年10月2日-10月6日)星期一至五總收視23.8點

過咗長假期都繼續跌,點算?

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:24

冷眼橫眉
回頂端 / Top
計埋所謂「跨平台」收視都係咁,想話「誇」獎吓就冇可能喇,用番近日內地流行潮語,個收視「跨掉」就似啲囉!

睇嚟,都係唯有搵個大家無從考證嘅「內地網上點擊率」嚟到「跨」大吓係啦!

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:31

冷眼橫眉
回頂端 / Top
回心一諗,如果冇得「跨平台」,咁啲收視咪…難睇得好緊要囉?

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:32

冷眼橫眉
回頂端 / Top
老表3如果唔計誇平台,收視可能得二十點左右同蘭花刼有得揮。

發表於 Posted on: 2017-10-19 18:20

coogt5026
回頂端 / Top
果然係台「㷫」劇!

發表於 Posted on: 2017-10-19 18:35

冷眼橫眉
回頂端 / Top
其實我想知道跨平台嘅收視係點計。應該會有個公式去計,但我地唔知。

發表於 Posted on: 2017-10-20 0:47

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
各大討論區都一面倒負評,此劇都算係史前無例!
=========================================
包拗頸一下:有前例,《蘭花劫》。

發表於 Posted on: 2017-10-20 14:41

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
吓?「蘭花劫」唔係「台㷫劇」喎,真係要咁嚟比咩??
===============================================
我係故意玩嘢嘛,當然係噉。唔係邊度有得玩。

發表於 Posted on: 2017-10-21 23:00

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
蔡少芬話好滿意21點收視喎,佢係咪太耐冇接觸電視劇以為超過20點就好高呀?

發表於 Posted on: 2017-10-22 10:27

coogt5026
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-10-22 12:17

karlwong2345
帖數 Posts: 2149
回頂端 / Top
想諷刺TBB及王生?!故意玩嘢問一下:咩係TBB?Television Broadcasting Britain嗎?王生係咪王祖藍特製魚生?

發表於 Posted on: 2017-10-22 12:54

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
其實我估計王祖藍恐怕都係打算開始玩啲“玩嘢劇本”(可以叫Hea本),Hea本意思係隨心隨興,獲得錄用就開心,冇得錄用亦都歡喜。意思係睇你心意,反正我求其得閒無所事事噉寫嘅,你鍾意就攞去拍噉囉。

咁啱Boss真係睇中咪上啦,冇就話從來冇老表3啦。但其實套劇本喺老表2之後就已經寫好咗晒,然後擗低一邊。睇高層心意。點知高層後尾真係啱喎,於是咪開拍囉。

發表於 Posted on: 2017-10-22 13:01

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
飛紙仔,亞視傳統。之前戚其義拍《金枝》咪飛紙仔。戚係亞視過無線嘅,所以你諗啦。

發表於 Posted on: 2017-10-22 18:23

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
開頭仲見張繼聰在監獄, 攞住紙心心. 跟住蔡少芬又攞紙心心..仲以為兩公婆.

乜又話個老公死左十三年, 咁張繼聰係做乜角色? 仲未再出場??

發表於 Posted on: 2017-10-26 15:57

silenced
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
而前輯男主角之一張繼聰亦因照顧家庭只能客串演出,導致全劇大換血。
===========================================================
張繼聰要慰妻,所以只是客串了。上文摘自維基百科。

發表於 Posted on: 2017-10-26 20:47

湖海洗我胸襟
回頂端 / Top
老表3,使徒2,雜警收視都創新低,大台收視是一蹶不振了

發表於 Posted on: 2017-10-26 23:45

coogt5026
回頂端 / Top
樓上
雜警上星期收視未出,但開劇已來跨平均收視不足20點確是強差人意

發表於 Posted on: 2017-10-27 8:01

coogt5026
回頂端 / Top
投票有幾公平大家心裡有數,幾多票源都敵唔過高層一聲令下要捧邊就邊個,但真正受觀迎人氣勁嘅係有事實同數據呃唔到人…另外要我表白,我對踩過界任何演員冇偏見,不過踩過界真係俾高層出通稿唱好唱到洗晒腦,唯一冇辦法改变就係收視平平,点擊率只得使徒行者2嘅四份之一,演員微博粉增長少得可憐,所以就算點吹都冇可能改变事實!

發表於 Posted on: 2017-10-27 9:43

coogt5026
回頂端 / Top
係王祖藍太忙啦,沒有時間全情投入,朋友滿天下,又簽左好多藝人做他們的經理人,幫他們商洽接 job, 自己在大陸省市又要出 show, 又代言,又要培太太買吓餸………所以…。希望祖篮 take care, look after 自己 well, 健康和培伴家人最重要:}

發表於 Posted on: 2017-10-27 17:57

taikok
帖數 Posts: 562
回頂端 / Top