tvb.com

tvb.com

「老表3」的問題

1.) 定位不清晰,喜劇不似喜劇,嚴肅劇不似嚴肅劇。
2.) 劇情鬆散! 這亦是用大堆頭入戲不能避免的毛病,要顧及所有人的戲份而搞到雜亂無章...

發表於 Posted on: 2017-09-27 8:13

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 893
回頂端 / Top
有預感收視唔會好才咁講? 50週年台慶劇卻竟然沒有幾多個人開posts討論,相信收視應該都唔會好得去邊喇!

。。。。。。。。。。。
《老表》系列自13年播出後,收視及口碑俱佳,第三輯《老表,畢業喇!》可說是萬眾注視,但身為編劇、主演的王祖藍卻在訪問時,多番表示因監督不足,導致全劇都在飛紙仔的情況下完成,質素或多或少受到影響。「自己做得唔好,收視有問題也是正常。」面對外在與內在的問題,祖藍表示過去一年完全是活在「內疚內疚同內疚」之中。

全劇在飛紙仔的情況下拍攝,祖藍說無論是對郭晉安抑或蔡少芬甚至是所有演員都只有抱歉。「到而家都好內疚,覺得無做好監督工作。」祖藍說上集《老表,你好hea!》時,找來了3位熟落的香港編劇幫手,但近年因為多了其他製作,所以《老表,畢業喇!》沒有足夠的人手。「後來編劇都話頂唔到,所以呢次係個好好的學習。」祖藍去年自組公司,除吸納藝人之外,另一邊也在積極培訓幕後人才。「本身已經做得好的香港編劇,我想佢地試做其他嘢,例如我出年做一套50集嘅內地古裝長劇,我都係搵曾在TVB合作過的編劇,其他的作品我都係搵TVB人去寫,佢地絕對有經驗。」

https://www.hk01.com/娛樂/121874/-老表-畢業喇-專訪-王祖藍史上最甩碌-無一集唔飛紙仔

發表於 Posted on: 2017-09-27 17:51

回頂端 / Top
睇咗兩集, 悶到抽筋。睇埋今晚仲係咁悶就拜拜。

發表於 Posted on: 2017-09-27 20:31

林左小小
帖數 Posts: 719
回頂端 / Top
仲以為有得笑餐飽....

發表於 Posted on: 2017-09-28 2:58

點話點好
帖數 Posts: 3781
回頂端 / Top
老表3比较无聊,以为又可以有得睇搞笑剧,点解王祖蓝的戏份甘少,冇王祖蓝就五叫老表啦,应该要系王祖蓝系主角,先有好睇,编剧点搞的,失望,还有要有陈嘉佳老表2都系度,老表3如果陈嘉佳戏份增加会更好睇

發表於 Posted on: 2017-09-28 7:11

StephanieMA231
帖數 Posts: 14
回頂端 / Top
睇到瞌著,冇再睇了......

發表於 Posted on: 2017-09-28 8:13

回頂端 / Top
你覺得悶啫,我覺得還可以。

TVB嘅喜劇一直都係噉,老表3咪做得幾好囉。

部戲而家都仲係喺度“起”,都未正式開始故事。第一集,係介紹啲主要人物出場,第二集係開始講關係圖。第三集開始將啲人物角色集合連起。一步步嚟㗎嘛。

個故事起碼要去到第六集先叫做真正開始。爾個世界係冇一步登天嘅。

發表於 Posted on: 2017-09-28 19:21

帥到掉渣
帖數 Posts: 3600
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-09-28 21:57

liuliutamwt
帖數 Posts: 1561
回頂端 / Top
樓上二樓,人各有志,我尊重你的選擇。

發表於 Posted on: 2017-09-29 8:51

回頂端 / Top
應該話,係你笑點太高,套劇高攀唔起你個笑點。

發表於 Posted on: 2017-09-29 12:09

帥到掉渣
回頂端 / Top
所以你咪覺得悶囉,高處不勝寒,閣下果然係高人。

發表於 Posted on: 2017-09-29 12:09

帥到掉渣
回頂端 / Top
I like this drama. It's very meaningful!

發表於 Posted on: 2017-09-29 12:31

cindysupport
帖數 Posts: 125
回頂端 / Top
哈,樓上二樓,原來睇得喜劇多零舍有幽默感和喜感....

發表於 Posted on: 2017-09-29 12:50

回頂端 / Top
回帥哥仔:
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
部戲而家都仲係喺度“起”,都未正式開始故事。第一集,係介紹啲主要人物出場,第二集係開始講關係圖。第三集開始將啲人物角色集合連起。一步步嚟㗎嘛。

個故事起碼要去到第六集先叫做真正開始。爾個世界係冇一步登天嘅。
。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
首先,利益申報,呢個劇本人根本冇睇過,呢度只係就帥哥仔嘅講法發表少少愚見。

曾經聽過某名導演講過,一個戲如果睇左開頭十分鐘,都仲未知個戲想講乜,又或者睇唔到個戲有啲乜嘢值得追看之處,個戲就已經算係失敗。

呢句說話如果放諸一個劇,照比例嚟講,即係起碼睇完第一集,就應該已經交足功課,要吸引到觀眾追看落去至得。

如果真係好似帥哥仔所言,個劇要去到第六集(即係第二個禮拜)先至叫做「真正開始」,睇怕好多觀眾都已經頂唔順棄劇囉!

發表於 Posted on: 2017-09-30 11:24

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
好多謝冷眼兄講出我的心聲,呢個才是最大問題,未睇完一集已經瞌眼瞓,仲點睇落去呢?

發表於 Posted on: 2017-09-30 12:28

回頂端 / Top
而家觀眾選擇多,以经冇心機同耐性去睇一套拍慢版嘅電視劇,節奏吾緊凑,長篇大論嘅劇情己经冇心機睇落去,就算演員幾好,最多咪睇多一兩集如果都唔對路就必棄劇,所以我個人唔會花五,六集時間去等套劇入正軌!!

發表於 Posted on: 2017-09-30 12:42

coogt5026
帖數 Posts: 716
回頂端 / Top
老表1&2 都覺得不好看,所以沒打算看老表3

發表於 Posted on: 2017-09-30 16:35

pineapplelady
帖數 Posts: 98
回頂端 / Top
本故事純屬虛構,平日返工咁辛苦,返到屋企睇套劇得啖笑,笑下啦都好,洗乜睇得咁認真!

發表於 Posted on: 2017-09-30 18:46

勞心
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
首先,利益申報,呢個劇本人根本冇睇過,呢度只係就帥哥仔嘅講法發表少少愚見。

曾經聽過某名導演講過,一個戲如果睇左開頭十分鐘,都仲未知個戲想講乜,又或者睇唔到個戲有啲乜嘢值得追看之處,個戲就已經算係失敗。

呢句說話如果放諸一個劇,照比例嚟講,即係起碼睇完第一集,就應該已經交足功課,要吸引到觀眾追看落去至得。

如果真係好似帥哥仔所言,個劇要去到第六集(即係第二個禮拜)先至叫做「真正開始」,睇怕好多觀眾都已經頂唔順棄劇囉!
======================================================
所謂“起承轉合”嘛。電影同電視唔同,電影有長有短,以香港電影片長普遍90分鐘(實際不足90分鐘)一套嚟計,均分一下。即起要佔22.5分鐘,簡化一下,要係20分鐘。

再將開場字幕縮一縮,大概就變成咗10分鐘左右。因此以電影嘅角度計算,爾句話係冇問題嘅。但電視劇比較長,所以係唔可以用同樣嘅標尺去度。

以一套20集劇嚟計,佢起嘅部分就係頭5集,即交代人物事件關係等,然後第六集故事正式開始。而電影則係10分鐘左右後正式開始。

所以兩者係唔可以用同等嘅時間去代,因為兩者時長根本唔同。

發表於 Posted on: 2017-09-30 19:58

帥到掉渣
回頂端 / Top
回帥哥仔:

帥哥仔嘅講法,只可以喺今時今日TVB真係「一台」獨大之下,先至OK,反正家陣仲會坐定定喺電視機前睇TVB劇嘅死忠觀眾,都已經別無選擇。

之但係,對於其他識得轉方式睇其他嘢(講真,今時今日,網上嘅選擇實在多到睇唔晒)嘅觀眾而言,乜帥哥仔認為,人哋真係仲會忍受要捱成個禮拜,先至棄劇乎?

記得之前睇過一啲資深電視人嘅訪談,講到當年TVB仲同ATV「大戰」嗰陣,對於啲電視劇嘅要求,莫講話一集,甚至係每一PART去廣告之前,都要喺劇情上安排一個有懸念嘅HOOKER,好吊住觀眾胃口,繼續留守等睇埋落去,唔會趁住廣告時段轉台。

要睇晒頭五集先至知道追看啲乜?開玩笑咩?

發表於 Posted on: 2017-10-01 10:48

冷眼橫眉
回頂端 / Top
噉唔通我要講TVBATV嗰陣咩,梗係講家下㗎嘛。

發表於 Posted on: 2017-10-01 11:38

帥到掉渣
回頂端 / Top
唔係呀?帥哥仔嘅意思係,家陣對TVB啲劇嘅要求,仲低過「舊屎」?

發表於 Posted on: 2017-10-01 12:39

冷眼橫眉
回頂端 / Top
回冷眼橫眉
依家的編劇邊會咁細心,就講最近播出的呢幾套吧, 莫講話廣告位啦,就算劇集的結尾,都未必每集設有你所提到令人想追看的有懸念嘅hooker,話停就停 (反而日韓劇呢方面真係兼顧得幾好就真)........所以收視亦理所當然變得低過舊C,哈~!

發表於 Posted on: 2017-10-01 12:47

回頂端 / Top
覺得今時今日的TVB,正行緊香港電影條舊路,見好唔識收,亦不再鼓勵「創作」。就好似「家有囍事」或賭片系列咁,長做長有無限loop(只係主要角色換了人演,一樣係大卡士大堆頭,不過就一定係要趁過年才推出,因為過年D人洗錢洗得疏爽嘛,可以賺佢一大筆),見動作片警匪片宮鬥片收得,就不斷係咁番炒(其實何李活亦一樣,不斷CG不斷超級英雄片).....觀眾一日唔嗌停,佢都唔會停落嚟,其實係一種悲哀......

發表於 Posted on: 2017-10-01 13:20

回頂端 / Top
老表1對我印象是ok的, 老表2開始每況愈下, 呢套3.....一開頭睇已經提唔起我興趣, 再播到去咖喱魚蛋那一幕....對小朋友來講可能很有趣攪笑...但我來說是''弱智''....真係屬於無聊當攪笑

唔係淨係老表3, 所有劇都是一樣, 成功離不開故事和內容....

故事內容好的, 就算只是二,三線演員做...都無問題,
故事內容差, 就算有郭晉安, 蔡少芬這類一線演員做, 一樣要熄電視

發表於 Posted on: 2017-10-01 13:59

SingShine
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top