tvb.com

tvb.com

不可思議的結局

魏德信一條友辣低左king, 再殺埋king 身邊所有殺手, 包括速龍, 出手快而準, 技驚四座, 嚇左一跳, 但係去到同卓sir 同歡喜哥, 諗住佢用番同樣速度無難度, 但估唔到一野比歡喜哥殺左, 中第一槍佢都應該可以拔鎗殺死歡喜哥, 但佢又無, 仲比歡喜哥係咁射佢

速龍中左槍後醒目臥底都扮死啦, 佢出賣魏生仲敢講野

樂少就真係奇人異士, 中三槍都無死, 又無交代佢點樣執番條命, 總覺果幕應係歡喜哥中槍後臨死前夢到同樂少繼續係下面做世界既場景

樂少死左, 桌sir 例牌唔會同佢報仇, 最好笑係翠如, 天堂, 桌sir 儘管十分悲傷但原來都無去執屍幫樂少好好安葬

發表於 Posted on: 2017-10-28 0:49

LOVEUSOMUCH
帖數 Posts: 650
回頂端 / Top
仲有翠如同天堂仲強過班搬運工人, 好快就將批美金搬走, 兩條友咁快手

同埋卡車裏面塊鐵片原先應該無, 淨係運塊鐵片入貨櫃都有難度啦, 個貨櫃有咁多人把守住, 真係magic moment, 咩都有可能, 佢地原來係魔術師

發表於 Posted on: 2017-10-28 1:05

LOVEUSOMUCH
回頂端 / Top
算吧啦!呢套戲同「同盟」一樣,得閒可以喺香港隨街槍戰殺人已經完全唔合理。睇新聞斬人就多,幫會鬥爭喺公眾場所亂開槍有幾多單吖?

發表於 Posted on: 2017-10-28 1:26

Araleia
帖數 Posts: 53
回頂端 / Top
我諗佢當時係俾有個同LEVEL既高手卓SIR同枝槍隊住,影响左佢既氣場,跟住佢猛槍想彈歡喜個陣,第一槍係卓SIR 打既,高手開槍,與別不同,攪到身為BOSS既魏德信出現「硬值」,執雞王歡喜當然即時執雞,將槍夾D子彈送哂入魏德信五臟六府度。

發表於 Posted on: 2017-10-28 1:54

bio
帖數 Posts: 428
回頂端 / Top
一個古惑仔何德何能,竟然可以冒警升到警司級?個舊UC一定入過學堂,大把人見過佢,要冇人指証佢係A貨談何容易?

發表於 Posted on: 2017-10-28 1:56

Araleia
回頂端 / Top
樓上講出重點,比上一輯誇張到冇晒邏輯,樣樣嘢嗡下就算,沒有點認真交代D細節位。

發表於 Posted on: 2017-10-28 6:21

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 866
回頂端 / Top
我唔明點解卓凱唔即時捉歡喜返去,要走去找scarlet報死訊.

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:14

ONFI
帖數 Posts: 62
回頂端 / Top
樂少返生更加好笑,不死人

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:16

ONFI
回頂端 / Top
Yeah, 原來樂少才是真正的不死人,俾魏德信呃左添,哈!

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:18

回頂端 / Top
呢兩個points我都有一面睇一面笑佢「月翏」,也出過post, 可惜俾管理刪鬼左(可能對「月翏」劇二字過敏吧,哈哈)。

D美金擺晒係pallet上面用透明film包得咁「楊」(一眼就睇出係錢),咁短時間又會有運輸公司肯幫佢地運? 監製或導演好似完全冇思考過呢個問題咁。

。。。。。。。。。。

仲有翠如同天堂仲強過班搬運工人, 好快就將批美金搬走, 兩條友咁快手

同埋卡車裏面塊鐵片原先應該無, 淨係運塊鐵片入貨櫃都有難度啦, 個貨櫃有咁多人把守住, 真係magic moment, 咩都有可能, 佢地原來係魔術師

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:50

回頂端 / Top
bio 你都講得岩, 可能佢係要殺歡喜哥先, 卓sir 一見佢出手即開槍, 佢突然感覺自己中槍時嚇左跳, 原來卓sir 開槍咁快, 歡喜哥見到就係咁補槍, 佢又嚇左跳, 原來歡喜哥補槍亦補得咁快, 佢唯一中槍後可以意識到既係, 弊, 今次瓜硬, 見唔到scarlett

發表於 Posted on: 2017-10-28 11:29

LOVEUSOMUCH
回頂端 / Top
onfi, 我都覺奇怪, 我諗卓sir 係信左歡喜哥佢會番去自首, 但咁亦牽強, 警務人員無可能聽個賊講, 我會自己去差館自首就放人走, 有時覺得卓sir 係有間歇性痴呆而失去判斷能力, 所以見到歡喜哥自己去到差館果幕o 左嘴, 乜佢唔係應該巳經被拉左咩

好似scarlett 佢成日叫佢離開魏德信叫佢走離開香港, 顯然知佢犯法無諗住拉佢仲叫佢快D走, 身為警務人員緊係設法要令scarlett 留係香港, 唔係離開香港, 所以果幕佢跟住見scarlett, 我只係諗住佢同scarlett 講victor 黎唔到就走, 無諗住直接拉埋佢, 果時又o 左咀, 先前魏德信係到叫人快D走, 魏德信一死即拉人, 所以真係覺得佢有間歇性痴呆, 前後立場唔多一致

仲有最好笑, 係佢追歡喜哥時, 歡喜哥鎖左度閘, 佢地係到傾, 但跟住影倒到閘, 好似好低, 卓sir 爬過到閘都得啦, 你比子丹, 成龍呢類差人一野就爬過度閘無難度, 望住到閘又真係有點o 嘴, 個個uc 都能人所不能, 翠如天堂係最出色既倉務員加魔術師, 樂少有不死身, 身為UC 呀頭爬過道閘應該easy 執

講起樂少都笑左, 佢應該係繼鄭嘉穎, 吳啓華後第三個不死人, 佢地都擁有超快既自癒功能, 打機術語就係超強回血, 勁

發表於 Posted on: 2017-10-28 11:50

LOVEUSOMUCH
回頂端 / Top
其實係可(勉強 )解釋為何樂少冇死。最後連續兩槍樂少拉住天堂表面上射向自己,實際上射向地下,而佢一早已在身上藏左包血漿。槍聲一响,就弄破血漿。

在劇集早期,天堂在一個碼頭用類似方法開槍殺人,再將該人踢落海,最後該人冇死。

發表於 Posted on: 2017-10-28 12:17

看糕枣
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
關於魏中槍身亡,佢先中卓sir一槍,當時佢考慮,應該射卓sir 定歡喜。如果射卓sir, 歡喜會開槍。射歡喜的話,卓sir會再開槍。呢個選擇題起佢腦中無限 loop, 唔識反應

發表於 Posted on: 2017-10-28 12:33

看糕枣
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
你都解釋幾合理

但我覺得先前天堂用假槍, 但今次係真槍, 仲有射向地下, 我睇子彈反射就連魏生, 速龍同佢手下望住佢地都會睇得出, 如果向地, 天堂亦會好清楚, 唔會覺得佢係死左, 因只中一槍, 連天堂都肯定補果槍真係射中樂少

至於魏生死果幕, 好同意你佢腦裏無限Loop 果種想法, 射卓sir 或歡喜都要冒中槍危險, 但如果卓sir 係同 level 既, 佢亦知警察唔會殺人, 佢第一槍應向準歡喜眉心開槍, 因為卓sir 唔會射死佢, 但歡喜會, 只係魏生出手時快唔出樣, 卓sir 巳先開槍, 如果佢同卓sir 同一level 就解釋到, 因卓sir 巳先拔槍, 魏生之後先拔槍, 雖然卓sir 指住歡喜, 但佢轉向射魏生比魏生快, 但手肘提槍應可以快過手臂轉向, 但都係卓技勝一籌, 更快, 而魏生輸在無預備第二把槍同用左手開槍, 或者有咁做都輸比卓sir, 因為編劇就係要歡喜好爽咁狂射死佢

卓sir 由得歡喜狂射都無問題, 警方高層見到咁樣搞掂個黑社會大佬都會好開心, 起碼唔洗搜證, 又排期聆訊, 仲要加強保安防止走犯, 個犯亦無機會東山再起, 這是對他們最好的結局, 卓sir 都深明大義, 故此選擇間歇性痴呆去達成最理想既結局, 而且又唔需要負責, 何樂而不為

發表於 Posted on: 2017-10-28 13:53

LOVEUSOMUCH
回頂端 / Top
戲劇效果講晒...

發表於 Posted on: 2017-10-28 15:28

leohk
帖數 Posts: 74
回頂端 / Top
Loveyousomuch 你講卓sir對scarlet個段好啱,前後矛盾,可能佢知道魏德信完全收服左scarlet,同佢緣盡,咪變臉拉人。

發表於 Posted on: 2017-10-28 16:51

ONFI
回頂端 / Top
樂少唔死真係o咀,咁嘅人唔確定佢斷氣就當殺左,魏德信成班廢柴

發表於 Posted on: 2017-10-28 16:55

ONFI
回頂端 / Top
onfi, 係, 愛既反臉就係恨, 最好笑好似係scarlett 主動叫佢拉佢, 但先前魏生未死又唔會咁樣, 反而想離開香港, 其實scarlett 可以側側膊唔多覺咁照走鬆人, 果時唔知卓sir 會唔會攔住佢唔比走, 係要搭佢走, 所以除左卓sir 果時scarlett 亦係前後矛盾

發表於 Posted on: 2017-10-29 1:13

LOVEUSOMUCH
回頂端 / Top
記唔記得使徒行者1卓sir講過,搵UC生要見人,死要見屍。徐天堂明明知道樂少被殺位置,竟然冇人去收屍,由得佢死無葬身之地?唔係掛?!卓sir唔做因爲樂少唔係真UC,鄭淑梅咁愛佢都應該做啦。

發表於 Posted on: 2017-10-29 5:52

Araleia
回頂端 / Top
由頭到尾, 劇情都離地, 香港都無勿人講, 但tvb不停話佢好收視, 大陸數字不可信

發表於 Posted on: 2017-10-30 11:19

TVB88
帖數 Posts: 503
回頂端 / Top
一早話左套嘢ON鳩到無論,上網極速睇左一集已經唔追睇~
根本對上使徒行者1都無睇過,都唔明點解會無聊睇佢一集~
無記D劇真係越做越差~

發表於 Posted on: 2017-10-30 16:53

HN21
帖數 Posts: 100
回頂端 / Top
回應:TVB88

鄰近地方好似澳門,其它亞洲地方都無人睇,中國大陸除外~

發表於 Posted on: 2017-10-30 16:57

HN21
帖數 Posts: 100
回頂端 / Top
使徒2二十億点擊率比起大陸劇閒閒地二三百億,一百幾十億真係濕濕碎,踩過界仲離譜,得嗰五億点擊率就吹到天下無敵,唉!真係自欺欺人,至於套戲受唔受欢迎就自行理解咯……

發表於 Posted on: 2017-10-30 17:30

daddeyaa
帖數 Posts: 820
回頂端 / Top
馬明多餘人物,使徒行者1都沒有這個人物

發表於 Posted on: 2017-10-31 22:28

JWLEON
帖數 Posts: 691
回頂端 / Top