tvb.com

tvb.com

投票:「使徒2」收視每況愈下,你認為是什麼原因造成的?

題材失去新鮮感
劇本上的問題(請列出)
卡士不夠吸引
同個別演員有關
製作和拍攝方面有太多bugs太月翏
觀眾感到失望,因為成品和期望有太大落差
不能和大陸同步播出,同TVB高層的決策有
其他(請列出)

總票數 Total Votes: 231

「使徒2」由首集26.7的收視跌到落23點

作為50週年台慶劇,這樣的收視實在汗顏,睇完個結局係時候研究下究竟套劇出了什麼問題以致收視跌至新低?

發表於 Posted on: 2017-10-27 23:37

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 886
回頂端 / Top
唔係喎 明明傳媒話套劇收視不容㗎

發表於 Posted on: 2017-10-28 7:46

s1638
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
這種緊張的片,就跟踩過界一樣,我是根本等不到電視一天一集,早就在網路看完了!!相信很多人也有超前看。在我心中,使徒行者2感覺已經下檔一段時間了!!

香港收視?容我推估,TVB高層現在恐怕看重的是網上那20億的點擊率,不然,它也不會想要開拍第三集了。他阻止不了藝人離巢北上,他乾脆自己也北上發展了,呵呵!!

發表於 Posted on: 2017-10-28 8:55

merrychen
帖數 Posts: 1569
回頂端 / Top
使徒2故事乏善可陳(抄舊橋),又沒有節奏,劇情起伏不多,又沒有張力,講多過做(但好多細節位只留下問號俾觀眾卻沒有好好交代),D線又拍得散(太多無謂枝節),加上幾千萬大製作拍得如此粗疏多bugs,我認為就算中國先播出也影響不大(因為我都係中途離場的一個)。「武媚娘」和「射雕」等也在中國播了一段日子,又不見收視低?那只係TVB為自己掩飾的藉口。

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:35

回頂端 / Top
連香港觀眾的口味也摸不透,收視也沒法救得起,就咁大野心話北上發展?!我係TVB董事局,我就唔會信佢地有這樣的能力咯........

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:54

回頂端 / Top
我只係唔希望港劇俾他們搞死........

發表於 Posted on: 2017-10-28 9:55

回頂端 / Top
收視低唔係好關網上先做,武則天,射鵰英雄傳夠網上做咗先……但一樣有好收視

發表於 Posted on: 2017-10-28 12:12

daddeyaa
帖數 Posts: 820
回頂端 / Top
其實作為觀眾使乜理收線多..你出街買野都唔知件貨點處理生產一樣...
人地現在計埋網上點擊率,即是話你地香港成日彈三彈四無人睇無線都無所謂,網上有人睇就得囉...

發表於 Posted on: 2017-10-28 15:37

leohk
帖數 Posts: 74
回頂端 / Top
收視咁差,關心下有何不可?就係要集思廣益反映俾TVB高層及監製知套劇有咩問題,希望下次可以改善。

發表於 Posted on: 2017-10-28 19:39

回頂端 / Top
能接受善意的批評,是進步的好開始,但無線總是不懂返思,現正的無線是向下坡走的!可惜!問題其一:有好多值得睇嘅演員被消失左 (有好多人丅V 係唯一嘅媒體) !反之不少未達標準嘅就揍到天咁高,日又見夜又見,結果影響到整套劇嘅質素繼而影響收視!

發表於 Posted on: 2017-10-28 20:55

愛。蛋撻
帖數 Posts: 748
回頂端 / Top
還有... 近日嗰啲要廣告商俾錢慶祝自己生日嘅廣告好鬼肉酸… 仲搞笑嘅係次次淨係聽到大大聲 '慶祝無線...生日快樂',廣告商個名就唔係好聽到!

發表於 Posted on: 2017-10-28 21:57

愛。蛋撻
回頂端 / Top
你可以討論套劇有什麼不合情理的地方,但唔關到收視事,現在香港多了很多娛樂不是今天的事,仲有幾多人會日日坐定定日日睇電視呢,會網上睇番都已經算係咁啦..

發表於 Posted on: 2017-10-28 22:59

leohk
帖數 Posts: 74
回頂端 / Top
樓上似乎不知道其實由「男臣」開始,TVB高層眼見收視一直沒有起色已經當機立斷搬龍門改宣佈「跨平台收視」以期令台慶劇等的收視睇落不至於「太低」,而所謂的「跨平台收視」已經係包含了網上各平台的點擊。收視低即代表少人睇,跨平台收視低就代表D人沒有通過其他平台收睇,第一集高之後開始下滑代表套劇出了問題令好多觀眾中途棄劇,後果係廣告商可以進一步壓TVB價甚或抽廣告減少電視台的收入。另一邊廂,類似題材的「同盟」只係TVB一貫的廠景劇,拍攝成本遠比「使徒2」低,大結局甚至被擺係跑馬夜出街令好多觀眾都預測收視會大跌,點知卻創出了今年最高的30點收視(雖然我也不認為「同盟」結局拍得好,但這點亦證明了好多觀眾未看的時候對套劇的結局還是有所期望的,而且還俾面看完)。TVB高層機關算盡都冇用,「老表3」和「使徒2」唔爭氣在香港無論口碑和迴響差也變成了鐵一般的事實沒有得抵賴,唔好同我講咩大陸點擊有幾高幾高,港劇連香港人都唔鍾意睇,還有什麼意義?君不見在中國高點擊的韓劇在韓國收視也一樣高企?逃避問題並不能解決問題,做錯(決策)就要認,打就要企定,免費電視涉及公眾利益亦係好多老一輩觀眾的唯一娛樂,TVB做決策的管理層除了要向董事局解釋,也好應該對觀眾有所交代。

..............................................
無綫改周二公布跨平台總收視
【明報專訊】無綫前日宣布翡翠台收視公布由周一改至周二,為了準確反映各節目收視數據,除電視收視外,還將myTV SUPER機頂盒、App及web等裝置的24小時跨平台總收視點資料一併於收視報告中發放。昨日是新安排後首次公布收視,顯示大部分節目收視有上升。

發表於 Posted on: 2017-10-29 6:39

回頂端 / Top
講到「使徒2」在大陸好似好評如潮咁,豆瓣對套劇的評分似乎很一般而已,亦不是一面倒的正評.,甚至很多還是認為1比2的好,若真係鐵定開拍3的話,TVB就真係要看著辦了.......

。。。。。。。。。。
https://m.douban.com/movie/subject/26661003/comments?from=subject

「没有港剧的味道,跟赌城群英会一样都是在大陆拍的,街景,色调感觉好陌生。跟1比感觉差的好远,希望以后不要和内地合作了。」

「和一比起来,差好多啊。」

「如果说金枝欲孽贰是写给金枝欲孽的一封情书,那么使徒行者2就是写给使徒行者的一封遗书」

「一颗星给三哥,一颗星给天堂哥!2集看过,感觉只有浮夸,还有粗糙!張兆輝都被打成蜂窝,竟然没见血...黄翠如 一如既往的差,陈豪 萱萱 有些太做作。tvb真的没得救了......」

「警察全是黑警,黑帮全是卧底…」

「被那些叫好的给骗了,就是炒冷饭,挂了一个第二部的名声而已,使徒行者在第一部就已经结束了,其他都是挂驴头卖狗肉」

「三哥饰演的卓sir依旧那么有型……大结局陈豪救萱萱我看的尴尬症都犯了!1vs8,新世纪神枪手么?乐少没死的具体过程也不解释?总体来说不错,取景美,一二部剧情关联不错,改善bug就更好了!」

發表於 Posted on: 2017-10-30 13:27

回頂端 / Top
少少資料提供,《使徒行者2》喺國內網上點擊率有成20億,TVB就開晒香檳祝捷,唔知真係以為個劇好勁。不可不知,人哋求其是但一套《三生三世十里桃花》,喺國內網上講緊嘅點擊率,係300億以上,足足超出TVB成15倍有多啊~!

發表於 Posted on: 2017-10-30 15:58

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
TVB依家班管理班子就係咁,實事不做,只懂玩門面功夫,靠埋D旁門左道搬龍門的茅招去轉移大家的視線嚟掩飾自己的錯誤和失敗,難怪劇集水準和收視都跌落歷史新低!

發表於 Posted on: 2017-10-30 18:28

回頂端 / Top
走走走.....

https://hk.mobi.yahoo.com/home/%E6%9C%88%E5%BA%95%E7%B4%84%E6%BB%BF%E7%84%A1%E7%B7%9A-54%E6%AD%B2%E9%BB%83%E5%BE%B7%E6%96%8C%E6%9C%9B%E6%B1%82%E8%AE%8A%E4%BD%9C%E6%96%B0%E6%8C%91%E6%88%B0-134500332.html

係太多有質素藝人走了,所以大台頒無厘頭奬比二三線的;定係因為大台頒無厘頭奬比二三線的而多咗有質素藝人走呢?!!不如毛記改叫唉記啦⋯⋯

發表於 Posted on: 2017-10-30 20:12

愛。蛋撻
回頂端 / Top
第一波離巢潮係維基開台的時候因為金錢攻勢,撬走左好多人。依家維基台又開不成,Viu TV又未成氣候,D人在TVB最艱辛的時候願意留底幫公司打仗,證明對公司忠心耿耿,天下太平的時候卻離開,除了係TVB自己的內部問題,我真係諗唔到其他原因囉。呢班新高層一上位,就動作多多是非不斷,搞到軍心大亂士氣低落,業績越做越差,尤其姓余的,自她加入之後,綜藝已經被她搞到水深火熱,依家仲要叉隻腳入劇組搞到天翻地覆令TVB元氣大傷,小小超見佢地冇乜料到,仲唔開盡turbo趁TVB病攞TVB命?

發表於 Posted on: 2017-10-31 7:19

回頂端 / Top
睇到一個2017内地電視劇十大点擊率榜同大家分享吓:
10.漂亮的李慧珍83 億
09.因為遇見你95億
08.熱血長安104億
07.大唐榮耀122 億
06.孤芳不自賞194億
05.歡樂頌2/245 億
04.擇天記286億
03.人民的名義350億
02.三生三世十里桃花414億
01.楚喬傳419 億
―――――――――
使徒行者2/ 20億
踩過界5億

發表於 Posted on: 2017-11-04 9:33

coogt5026
帖數 Posts: 715
回頂端 / Top
嘩,巧勁呢,「使徒2」同頭,二和三來比,差成17至20倍,「踩過界」嗰五億,根本未入流添就到處打鑼打鼓好大喜功?!聞說「使徒1」當年都有成廿一億點擊呢(而當年的廿一億係高居「榜首」,照咁睇,究竟係進步定退步?!退步仲要開香檳??)。

。。。。。。。。。。。。。。。。
「使徒1」收視率及網絡播放量(資料來自維基)
隨著劇集的深入《使徒行者》開啓了刷新紀錄之旅,第16集當晚平均收視32點,最高收視33點,更成為了本年度平均收視冠軍劇集(以單集計算)[25];全劇平均收視為27.6點,線上點播收視率2.8點,跨平台收視率30.5點,居全年收視第一位[26]。豆瓣評分8.7分,據內地視頻網《優酷》統計,截止至第22集其單集播放量突破5000萬創年度最高,更新至24集時全劇點擊率超7.3億,這一成績已遠超曾經笑傲港劇排行榜的《衝上雲霄II》[27],更新至28集時全劇點擊率已超過10億而單集播放量超過7000萬,大結局後全劇點擊率更突破17億,為《優酷》播放量歷史最高紀錄的港劇,穩居排行榜首位[28]。也成為大陸視頻網站播放量最高TVB劇碼,總量高達21億,打破無線之前的劇集紀錄[29]。

發表於 Posted on: 2017-11-04 11:27

回頂端 / Top
老實一句,本人亦因為《三生三世》而多看了大陸劇,亦知道大陸劇跟港劇的差距。

所以現在我都不管甚麼跨平台收視、多少憶的點擊,只要有Ali 的劇集,我就支持到底,投票必投Ali。

發表於 Posted on: 2017-11-05 22:45

支持Ali做視后
帖數 Posts: 1312
回頂端 / Top
套劇本身膠,tvb為佐捧自己友夾硬炒作,先至會導致反效果

發表於 Posted on: 2017-11-07 10:55

夺命较剪脚
帖數 Posts: 289
回頂端 / Top
使徒行者1优酷点击率现在已经超过26亿了

發表於 Posted on: 2017-11-08 7:56

chenxiaoli
帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
樓上仲提住咩26億?人哋國內啲劇都已經去到成幾百億咯喎!

發表於 Posted on: 2017-11-09 16:54

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
踩個界得嗰五億先肉酸,無記仲好意思講出黎,笑死.....

發表於 Posted on: 2017-11-10 7:34

daddeyaa
帖數 Posts: 820
回頂端 / Top