tvb.com

tvb.com

黃翠如是唯一敗筆!!!

套劇本來是超贊,劇情及拍攝技巧等都甚有電影感,但黃翠如實在欠缺說服力,先不要說演技,根本上外形及氣質完全不像一個卧底,就等如甘草演員林小湛,她形象高貴,演活上流社會有錢闊太角色,但如叫她飾演草根階層、屋邨師奶等角色,也是完全沒有說服力一樣!

發表於 Posted on: 2017-09-21 7:43

littletriangel
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
翠如只係一個保險吧?萬一套劇收視不似如期,監製還可以揾到一個藉口推卸嘛.....

其實翠如BB咁陽光,做主持或拍喜劇都冇問題嘅,至於其他角色就唔好喇,夾硬捧,只會害左佢.....

發表於 Posted on: 2017-09-21 7:56

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 1046
回頂端 / Top
昨晚一集佢出好多場,d演技好似新人咁, 完全聽唔到佢講勿, 全劇敗筆

發表於 Posted on: 2017-09-21 10:19

TVB88
帖數 Posts: 512
回頂端 / Top
搵個咁嘅人做卧底,死十次都唔夠啦....

想捧佢都唔洗咁吓話,都要搵啱個角色先得架.....

都係嗰句,黃翠如係唯一敗筆....唔係黃小姐嘅錯,係選角嗰個人嘅錯!!!

發表於 Posted on: 2017-09-21 12:59

回頂端 / Top
因為唔想睇黃小姐, 所以一集都無睇

發表於 Posted on: 2017-09-21 14:11

通呢渣
帖數 Posts: 1336
回頂端 / Top
比佢一個優點我,唔該!拍劇?主持?遊戲節目?旅遊?冇樣得,點可以做到十年???

發表於 Posted on: 2017-09-21 17:07

深思
帖數 Posts: 687
回頂端 / Top
好命囉...黃翠如有余詠珊射住上位如坐穿梭機.

發表於 Posted on: 2017-09-21 17:40

偶然睇下
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
非常同意第一位樓主既意見,黃翠如完全駕馭唔到呢種角色,除咗外形同演技欠說服力之外,佢條劇情線都好梗更,做臥底乜有心情同時間,談情說愛,爭風呷醋既咩?佢做親啲戲,都成日寫佢俾兩個男仔爭,周柏豪/黃浩然,洪永成/黃浩然,依家又輪到 周柏豪/袁偉豪,你估你真係靚爆鏡個啲女神?No Way, you aren't. 同阿佘冇得比。

發表於 Posted on: 2017-09-21 19:38

henrychoong
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
她本来的角色就是这样傻乎乎的啊
所以卓sir才说她不像卧底
我觉得你们有点偏见 从哪方面看出没有演技呀
我觉得她不会很差啊 挺好的

發表於 Posted on: 2017-09-21 21:37

Ryling
帖數 Posts: 132
回頂端 / Top
suppot her

發表於 Posted on: 2017-09-21 21:44

karlwong2345
帖數 Posts: 2167
回頂端 / Top
咁快講定先? 哈哈哈~~~

發表於 Posted on: 2017-09-22 14:30

leeyukkong
帖數 Posts: 6049
回頂端 / Top
如果要傻吓傻吓,冇啲醒目,身手又唔得,又要做差婆,應該搵黃翠如做另一套新劇 "雜警奇兵",個啲劇種同戲路,會啱佢多啲,臥底角色完全同佢形象唔夾,加上編劇仲要寫到佢個角色性格,四肢唔發達,兼頭腦簡單,分分鐘俾佢累死,剩係個樣呃得人唔似臥底,有鬼用咩!

發表於 Posted on: 2017-09-22 21:57

henrychoong
回頂端 / Top
黃翠如ok喎

發表於 Posted on: 2017-09-22 22:04

wakenn88
回頂端 / Top
以前都好唔喜歡黃翠如,師奶Madam之後,就覺得距真係好適合呢d要正經但係又好憨噶角色。年齡大又點,反正唔多覺,佘詩曼40幾一樣扮可愛啦。第一集就炸死噶幾個臥底都唔似臥底啦,特別連詩雅,似雞多d

發表於 Posted on: 2017-09-23 0:26

guoyayaxin
帖數 Posts: 138
回頂端 / Top
師奶Madam 係屬於一套幹探喜劇,可以容許多啲輕鬆同喜劇元素係入面,而使徒行者,係一套題材嚴肅好多既警匪電視劇,角色需要鬥智鬥力,同更加多既動作場面去配合,兩套根本完全唔同劇種既電視劇。佘詩曼既演戲經驗,實力都力證咗佢係視后,演技無庸置疑,加上釘姐角色性格,機靈聰敏,完全符合做一個臥底既要求。
相反黃翠如外型氣質,已經欠說服力去演臥底角色,人物性格仲要寫到佢笨手笨腳,傻吓傻吓,冇乜腦咁去做嘢。一個真正有實力既演員,係你去用八面玲瓏既演技,去配合唔同戲路既需要,而唔係扭曲戲劇對特定角色既要求,去遷就你既型象。

發表於 Posted on: 2017-09-23 4:04

henrychoong
回頂端 / Top
「師奶Madam」嘅花蘋肯定肯定肯定比呢套討好得好多好多好多 ( 雖然貪靚帶點傻氣但夠醒目)!! 相信係佢從影以來,最適合她演的角色吧,記得那時討論區也不見有幾多人批評她的演技,講得上係度身訂造!或者呢D就係編劇功力吧,知道藝人的特質,會設計一個啱佢演得嚟又不討人厭的角色。

至於呢套的「妹頭」,真係令人搖晒頭,咁論盡咁傻點做卧底?隨時俾佢拖累害全家都似,到時一定俾觀眾鬧多兩錢重!可能珠玉在前,套劇的編劇驚觀眾同精靈的釘姐作比較而專登「設計」到個角色咁低低地,可惜就完全不合理不切題......

發表於 Posted on: 2017-09-23 8:29

回頂端 / Top
極之萬分同意樓上「henrychoong」所講,要俾十個 like

發表於 Posted on: 2017-09-23 9:23

回頂端 / Top
黄翠如做得好,角色啱曬佢做,完全冇問題

發表於 Posted on: 2017-09-24 10:58

daddeyaa
帖數 Posts: 853
回頂端 / Top
其实如果卧底有樣睇既咁d UC 應該死晒la
個人認為翠如做得唔差
起碼好過《幕后玩家》個面癱
至少表情多d

發表於 Posted on: 2017-09-24 12:29

7366c3c565dc
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
做得UC起碼醒少少會執生吧?好似佢咁論論盡盡,連偷聽器cam都跌得,監視人時表情反應大到呢。又俾人灌醉,又跟甩犯,仲被人氹左去借錢,連普通PC都冇咁天真無知呀?
編劇設計個咁嘅角色想點姐?把套劇喜劇化呀?好似煲粥有粒老鼠屎咁。仲集集見到佢!恕我頂唔順要棄劇了。

發表於 Posted on: 2017-09-24 15:11

偶然睇下
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
某程度上係編劇設定角色既問题吧

發表於 Posted on: 2017-09-24 19:23

7366c3c565dc
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
no

發表於 Posted on: 2017-09-24 19:46

alberttoowt
帖數 Posts: 2035
回頂端 / Top
因為有翠如EE所以冇興趣追呢套劇~~
幾落本都冇用,有佢就一定趕唔少客~~

發表於 Posted on: 2017-09-24 20:41

簽簽
帖數 Posts: 1110
回頂端 / Top
外型似唔似還是其次,做卧底講求的係「警覺性」,尤其他們面對的,不是屋邨放數師奶,而係殺人唔lur骨的三山五嶽黑社會.....問心講句,有邊個港女會連price tag都唔除就著住條褲行出街?唔係懵係咩?最頂唔住係個角色仲帶點花痴,根本係over晒啦!

可能監製編劇也是用心良苦,知道翠如BB演技的上限,咁老細要捧,佢地唯一可以做嘅就係就住她的limit去打造個角色,可惜卻忽略了一些做UC最基本的邏輯問題! 若設計方面高班少少,也不會惹來劣評如潮吧?!

發表於 Posted on: 2017-09-24 21:53

回頂端 / Top
【...price tag都唔除就著住條褲行出街?...】

呢個唔係編劇問題.....係翠如問題?哈..哈哈哈

發表於 Posted on: 2017-09-24 23:47

leeyukkong
帖數 Posts: 6049
回頂端 / Top