tvb.com

tvb.com

覺得拍得好有feel

個結局我個人覺得都好睇,雖然有d地方唔合理但係我覺得整體都做得好好,演員好唔洗講啦,我最欣賞既就係佢地用單機拍攝,拍得好有feel,特別係今集啊杰同啊欣最尾果段,有d似韓劇feel。
(純粹個人意見不喜勿插)

發表於 Posted on: 2017-09-14 3:40

Kaybuddy
帖數 Posts: 54
回頂端 / Top
當然劇情是有不些合理和草草收塲,但整体來說同盟是很刺激好看的!

發表於 Posted on: 2017-09-14 6:24

訪客
回頂端 / Top
我都觉得最尾嗰幕几有feel几浪漫,也让我回想起城寨里拳佬同刁兰在雨中用纸牌挡雨嗰两幕。一家人终于可以过一啲简单平淡嘅生活,而子杰却要自己一个承担去做rainman, 离远望住佢地嗰度我喊了。很喜欢看最后三集子杰亦忠亦奸嘅戏,大过戏瘾。

發表於 Posted on: 2017-09-14 8:02

Kallos
帖數 Posts: 109
回頂端 / Top
我都覺得噚晚大結局非常好睇,最後雨中一幕好浪漫,陳展鵬超有型超帥的,我收貨..good…/

發表於 Posted on: 2017-09-14 8:12

cakatg
帖數 Posts: 537
回頂端 / Top
拍得几特別!

發表於 Posted on: 2017-09-14 8:18

cathysdream
帖數 Posts: 175
回頂端 / Top
同盟劇本麻麻地,不過大结局呢集係煎pan最有發揮,佢演得出色,游說四大Boss果場啲台詞真利害,有功力,視帝非浪得虚名!
而喺最後一幕雨中相遇我都喊咗出黎,嗰種氣氛,音樂同眼淚好感動人!

發表於 Posted on: 2017-09-14 8:49

wiayneenn
帖數 Posts: 722
回頂端 / Top
與其話千佑以柔感情係羅蜜歐朱麗葉式浪漫

我個人就覺得子杰清欣嘅感情表達同鋪排上感覺更加浪漫

昨晚大结局好睇,我滿意,特别係杰欣可以响埋一齊

發表於 Posted on: 2017-09-14 9:11

kkuu123
帖數 Posts: 518
回頂端 / Top
煎pan 最尾幾集表現出色 !

發表於 Posted on: 2017-09-14 11:55

DK2
帖數 Posts: 146
回頂端 / Top
Romantic scene - Ruco and Nancy together in the last episode. They really have chemistry, the best screen couple. Support Ruco and Nancy to receive the best screen couple for this year.

發表於 Posted on: 2017-09-14 14:26

Blao
帖數 Posts: 1149
回頂端 / Top
陳展鹏演出很有魅力,可惜最後三集時間太趕,刻劃得不夠深入,怱怱忙忙就结局了,非常可惜,幸好男女主角可以團圓结局,總算有驚喜。

發表於 Posted on: 2017-09-14 15:05

hin227
帖數 Posts: 893
回頂端 / Top
個Ending比我拍會有架殺手車在他倆身邊經過,亂槍掃射一輪後絕塵而去, 男女主角慢鏡中槍, 男為女擋, 女又為男擋, 兩個好似跳芭蕾咁, 身後櫥窗都碎晒, 兩人相擁含笑倒臥血泊中, 然後一路 zoom out 去字幕, 咁先夠浪漫淒美

發表於 Posted on: 2017-09-14 17:37

jackbauer24
帖數 Posts: 504
回頂端 / Top
同意樓上

發表於 Posted on: 2017-09-14 17:44

iluvgaysex
帖數 Posts: 166
回頂端 / Top
我都覺得都下雨這幕很浪漫,人 / 衫 / 景 / 氣氛 都靚 。

杰用了兩年就可搞垮四大幕後金主,
雖然兩年時間不算短,但我覺得這是誇張地快。
如果比我修改故事,我就改成杰花多幾年,甚至10多年才完成任務。

第一個兩年後:(同電視一樣的)
令家眾人擺脫了是非爭鬥,過著平安自在的生活,還期待著以柔的BB出生。
而清欣一直尋覓子杰的消息,原來子杰真的沒死,還躲在車裡暗中觀望家人。

再四年後:
千佑以柔的小孩第一天上幼稚園,害怕得娃娃大哭。
清欣繼續在泰北行善做義工,還有電視台去訪問她,
而子杰在電視機前收看著清欣的節目。

再N年後:
經歷數年,子杰終於完成他的任務。
最後,子杰清欣在金色的黃昏下久別重逢。

發表於 Posted on: 2017-09-14 21:36

iovehk
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
雨中相逢一幕真是百般滋味在心頭,這一幕的意境很好,唯美浪漫,可惜太短,話也沒多說一句戲就完了。

發表於 Posted on: 2017-09-14 22:27

yeelinging
帖數 Posts: 832
回頂端 / Top
劇情發展太快,應該花多幾集讓子杰慢慢黑化,要讃展鹏在短短三集將黑化子杰演得淋漓盡至,真不愧為視帝,定欣在結尾和子杰雨中塲口亦演得非常好,悲喜交雜,意境靚,尤其子杰除褸遮阿欣,名乎其實的rainman ,不過就極之浪漫。

發表於 Posted on: 2017-09-14 22:36

帖數 Posts: 577
回頂端 / Top
同意樓上,同盟係一套好特別的劇,絕對會loop多幾次

發表於 Posted on: 2017-09-14 23:02

Kaybuddy
帖數 Posts: 54
回頂端 / Top
如果兩年再四年又再過N年,那子杰,清欣己經垂垂老去,我覺得好殘忍!不過總好過一齊俾人亂槍射死!哈哈....

發表於 Posted on: 2017-09-14 23:06

coogt5026
帖數 Posts: 716
回頂端 / Top
雨中相遇+从未知道你最好
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1653494678003645&id=321386544547805

發表於 Posted on: 2017-09-14 23:32

Kallos
帖數 Posts: 109
回頂端 / Top
我都覺得最尾三集係好趕 ,但係展鵬在big big channel 話監製係cut咗好多情節……做演员都好無奈!

發表於 Posted on: 2017-09-14 23:33

mb_angelatam_4ecca32ac661f
帖數 Posts: 428
回頂端 / Top
好想知cut咗 什麼 !!!!

發表於 Posted on: 2017-09-14 23:43

iovehk
回頂端 / Top
唔係呀coogt, 樓上 jack 果結局好呀, 十年廿年後觀眾都會記得呀。

發表於 Posted on: 2017-09-15 0:58

mb_92684179_532211cb926a9
帖數 Posts: 103
回頂端 / Top
樓上
你講得啱,我都認同亂槍掃射死會好震憾難忘....就如發哥喺上海灘許文強俾人亂槍掃死個畫面永遠都留喺觀眾心中!或者我個人比較婦人之仁亦都較為感性,所以總係想主角有個好结局,有個 happy ending.....

發表於 Posted on: 2017-09-15 7:29

coogt5026
帖數 Posts: 716
回頂端 / Top
有偶像劇feel

發表於 Posted on: 2017-09-15 11:39

心意275275
帖數 Posts: 489
回頂端 / Top
落雨的街道好多車聲, 真係隨時有殺手車駛近。
加上煎pan 連件大褸都除埋, 真係一 D 防範都無。

如果真的延伸結局寫 子杰 清欣 逃不過死亡 ,
意味佢D家人全部都要死 , 以柔個BB都出唔到世。

同埋 定欣 掉左把雨傘落地, 己經反轉左入囇水,
所以佢地先至除褸擋雨, 當然這樣就十分浪漫了。
(純粹個人亂諗)

發表於 Posted on: 2017-09-15 11:49

iovehk
回頂端 / Top
雨中重遇……高子杰潇曬除褸遮雨,場戲雖然短短幾分鐘,但整個畫面好靚好吸引,真係浪漫到痺…超中意呢幕!

發表於 Posted on: 2017-09-15 13:16

月飄渺
帖數 Posts: 799
回頂端 / Top