tvb.com

tvb.com

我們過去所學習的中國歷史, 有部分有可能是做假的.

其實, 我們過去所學習的中國歷史, 有部分有可能是做假的, 還需要重新考究, 請問擱下, 如果明朝若然活到現代, 更宅男唯一的薪酬選擇; 只有到宮內當太監; 若然擱下當街當眾或在電子媒體反對大明, 朝廷東西廠的秘密警察, 一定張擱下嚴刑拷問, 而且擱下沒有人權保護.

發表於 Posted on: 2017-08-09 22:33

dnleg
帖數 Posts: 93
回頂端 / Top
歷史一向都是由勝利者寫的。

發表於 Posted on: 2017-08-09 23:14

paulinebowling
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
歷史一向都是由勝利者寫的。

-------

Words of wisdom. The best i have heard in this forum. And life is also history.

發表於 Posted on: 2017-08-09 23:19

beautifulRuth
帖數 Posts: 741
回頂端 / Top
照咁講,萬里長城亦有可能真係唔關秦始皇事(-.-;)

發表於 Posted on: 2017-08-09 23:33

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 81
回頂端 / Top
可能真係關外星人事!又或者好似interstellar所描述的time travel情節,啲㚈星人早在幾千年前已經入侵左地球........

發表於 Posted on: 2017-08-09 23:47

回頂端 / Top
所以更本歷史就唔需要讀,考歷史的時候,只要稍為發揮下想像力就得了,滿分!

發表於 Posted on: 2017-08-09 23:51

回頂端 / Top
照咁講,萬里長城亦有可能真係唔關秦始皇事(-.-;)
============================================
事實上,秦始皇對萬里長城嘅貢獻係好有限嘅。因為戰國嘅時候,為咗防範匈奴,各諸侯國就已經築有自己嘅城牆。秦始皇做嘅只係將各個城牆連埋喺一氣。

而之後,歷朝皇帝都有對其修修補補,又築有該朝城牆,先有至今嘅規模。而秦朝時期,頂盡叫長城,而唔會叫“萬里長城”,因為當時連起來嘅長城仍然算係比較短,連一萬華里都做唔到。

今日嘅萬里長城多係秦以後嘅事,而且主要係明朝。所以話秦始皇對萬里長城雖有貢獻,但作用有限。

發表於 Posted on: 2017-08-10 11:51

帥到掉渣
帖數 Posts: 3330
回頂端 / Top
樓上的資訊係如何得番嚟嘅呢?自己幻想出嚟?

發表於 Posted on: 2017-08-10 12:02

回頂端 / Top
我同意樓主講法
例如黃帝駕龍離開,根本就係飛船

而秦始皇起長城之後,因為以前空氣很好,在外太空一定會見到長城
秦始皇就有可能見過外星人..外星人應該有問他為何起長城..
後來焚書坑儒,係因為有好多人見到外星人就要將他們消滅

發表於 Posted on: 2017-08-10 13:26

etboy27
帖數 Posts: 172
回頂端 / Top
呵呵....有趣...... 可能樓上各位睇咗 J5「古今天外」,不過人哋嗰啲係有經過好多年嘅考古考究,有可參考理據嘅。如果你地嘅推算係事實,又或者可能樓上各位嘅過往人生都只係夢幻一場,不真實的存在過哦....

發表於 Posted on: 2017-08-10 14:23

愛。蛋撻仔
帖數 Posts: 680
回頂端 / Top
樓上的資訊係如何得番嚟嘅呢?自己幻想出嚟?
================================================
紀錄片。

發表於 Posted on: 2017-08-10 20:34

帥到掉渣
回頂端 / Top
紀錄片又係點拍出嚟?靠幻想?憑空捏造?

發表於 Posted on: 2017-08-11 7:37

回頂端 / Top
佢地點拍我就唔知啦,但係你要我相信啲比較正規嘅拍出來嘅紀錄片定係一般一啲亂來嘅網文我就更寧願信前者喇。

發表於 Posted on: 2017-08-12 10:04

帥到掉渣
回頂端 / Top
documentary 我會睇喺邊間出品 - 制作公司,國家,團隊等等。美國近年有一個好出名嘅主播/記者,話喺戰場上親身經歷過這些那些,之後被發現係虛構,影片係假造,依家被打到谷底,做啲茄喱啡工作。有時真係要保留對事情抱有懷疑嘅態度。考古亦都需要時間不斷用新思維,科技去尋求最準確答案,始終係古人的故事,尤其係數百年以上發生嘅事!

發表於 Posted on: 2017-08-12 12:21

愛。蛋撻仔
帖數 Posts: 680
回頂端 / Top
認同! 人類就係有批判性思維及無窮的求知慾,社會才會進步。歷史既然係人寫出來,如果有不能信服的地方,世人當然可以用更有力的「新證據」去challenge。而我們今時今日在課本讀到的歷史,係集結了歷代人心血所produce的一個紀錄,一個人若想推翻亦需要提供更有力的理據才可。樓上兩位也講出了一個重點,你們既會選擇睇些製作嚴謹的紀錄片,亦表明你們不會話貿貿然就去相信那些沒有歷史基礎的偽歷史紀錄片或吹水文章,所以樓主要令人相信歷史做假,首先就要提出理據或新的歷史遺物去convince別人,而唔係隨口說了算。

捏造歷史/紀錄片俾人踢爆當然冇哂公信力,名譽掃地亦是咎由自取,就如此劇也一樣!俾網民不斷捉到咁多歷史錯謬之處,除了以笑遮醜,還可以點? 連咁基本的人物設定都錯得咁離譜,以後就算TVB高層如何強調自己點樣製作認真,也只係得啖笑之談,觀眾已經有個概念,TVB啲劇就只可以得啖笑,萬萬不可同佢較真。

發表於 Posted on: 2017-08-12 15:26

回頂端 / Top
好多歷史學家就算發現到外星人痕跡都不便公開..太多事情要隱瞞了

公開又未必有人信..公開了有人煽情話世界末日,d人唔做野,咪仲弊..

發表於 Posted on: 2017-08-12 21:29

etboy27
回頂端 / Top
嗯,可能不死人或ET(他們係外星人,學習能力一定比古人高好多好多啦)已混入人群如常生活,係睇有冇高人或智者可以揭穿佢地。不過就算有這樣的智者,恐怕都已經被關進青山了......

發表於 Posted on: 2017-08-13 7:13

回頂端 / Top
https://www.facebook.com/waihung.chiu1/posts/10212144428519952

發表於 Posted on: 2017-08-14 22:16

dnleg
回頂端 / Top
講真,如果有比我地科技高,又好戰嘅外星人,地球晨早就毀滅咗喇。因為喺星球探索方面,科技要比地球高,先會率先搵到地球。然後發動侵略。

所以目前來講,兩個條件都具備嘅外星人並唔存在。目前都係是但一個條件滿足或者兩個都唔滿足。亦即目前已知嘅如果有嘅外星人都和平嘅。

發表於 Posted on: 2017-08-15 8:30

帥到掉渣
回頂端 / Top
可能人類的幾千年光景,對外星人的平行宇宙來講,才不過那幾分鐘或幾秒鐘時間,要摧毀也不用急在一時。

發表於 Posted on: 2017-08-15 12:55

回頂端 / Top
你哋睇得明樓主寫咩?
除咗第一句,我完全唔知佢up 乜

發表於 Posted on: 2017-08-16 5:27

QQQQQ
帖數 Posts: 118
回頂端 / Top
我曾經是有引用時間旅行的假設, 用來引證古代一些難以解釋的虛構!https://www.youtube.com/channel/UC3ebWFpjuTLUFhpmxU8Xs7g?disable_polymer=true

發表於 Posted on: 2017-08-19 18:40

dnleg
回頂端 / Top
唔摧毁就等同無外星人
咁非洲落後,中國日本美國唔去攻打?
因為打黎都無用,都無咩資源,打返黎又要搵人去管,到時候又要爭功勞..多餘到爆..

發表於 Posted on: 2017-08-19 19:19

etboy27
回頂端 / Top
更擱下為何更無聊?

發表於 Posted on: 2017-08-19 21:25

dnleg
回頂端 / Top