tvb.com

tvb.com

劇中不通和犯駁的歷史謬誤

每個監製都有佢唔同嘅風格嘅,好似陳耀全,佢嘅風格係漫畫化風格,由於林志華,則擅長於小成本或者小品劇。

爾個唔係話我話佢係咩風格就係咩風格,而係該監製或者其他人認可嘅。

TVB劇集製作大劇本等多數由監製負責。各集大綱一般由編審負責,落去下面分別就係編導同埋編劇。而且通常每部劇係幾個編劇跟編審,多個編導跟監製。所以稱為編劇組,因為係成team人一齊工作。

爾個係電視劇同電影最大嘅唔同。TVB嘅編劇其實position係比較細,你地講嘅問題通常係監製負責嘅問題,結果多謝你地變成咗編劇食死貓。無可否認,編劇職責之一係資料搜集,但多數係電影。

發表於 Posted on: 2017-09-07 16:49

帥到掉渣
帖數 Posts: 3448
回頂端 / Top
樓上的意思係,劇本寫得差,資料搜集冇做好,唔關編劇編審事,全部關監製事?全部係監製錯?乜scriptwriter 唔係負責scripts 的嗎?

發表於 Posted on: 2017-09-07 17:27

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 355
回頂端 / Top
資料搜集等以及情節鋪排喺TVB劇集製作中係由監製負責嘅。如果係日劇嘅話,就編劇大。但可惜爾套唔係日劇。

編劇喺華語電視圈普遍地位較低,薪酬亦都唔高,同美劇、日劇嘅編劇比起上嚟差天共地。

發表於 Posted on: 2017-09-07 17:32

帥到掉渣
回頂端 / Top
再來,觀眾都有分為專業觀眾同一般觀眾。

前者係由於多種原因而有專業知識嘅觀眾。同一般觀眾唔一樣。

舉幾個例子,小明、小強,小明係讀演藝學院畢業,但小明畢業後做咗其他行業,而冇入演藝圈,佢亦都係觀眾,亦唔係圈中人,但由於佢原來所學專業,具備該圈子專業知識,所以佢屬於專業觀眾類別。小強同小明同行,但佢冇喺類似嘅相關學院讀過,所以佢係一般觀眾。

又或者如小烈,小烈曾經係演藝圈中人,拍過電視又唱過歌,但最後由於某啲原因離開該圈子,但由於佢嘅特殊經歷,所以佢係專業觀眾。

發表於 Posted on: 2017-09-07 17:56

帥到掉渣
回頂端 / Top
莫非樓上都在電視圈打滾過?唔係,點解會有這樣的見解?咁大陸,台灣呢?見你好似好有研究咁,講D嚟聽下.....

。。。。。。
資料搜集等以及情節鋪排喺TVB劇集製作中係由監製負責嘅。如果係日劇嘅話,就編劇大。但可惜爾套唔係日劇。

編劇喺華語電視圈普遍地位較低,薪酬亦都唔高,同美劇、日劇嘅編劇比起上嚟差天共地。

發表於 Posted on: 2017-09-07 18:07

回頂端 / Top
如果冇錯,TVB的製作模式係比較流水作業,所以更需要team work......即係監製,編審,編劇之間的溝通很重要吧.....當然,監製對上,就係管理層,亦要睇管理層的方針,照你呢個說法,最大責任應該係管理層....

發表於 Posted on: 2017-09-07 18:15

回頂端 / Top
所以我的理論也錯唔哂,以前D劇嘅質素咁高,就因為老細認真,要求嚴謹,D員工受了正面影響,對自己也會有一定要求.......

發表於 Posted on: 2017-09-07 18:30

回頂端 / Top
唔係嘛,邊個話我喺電視圈混過。我只不過係上過幾堂演戲、攝影嘅課加上自己喜好創作、寫嘢啫,離我講嘅嗰啲專業觀眾差得遠。

發表於 Posted on: 2017-09-07 19:55

帥到掉渣
回頂端 / Top
見你講到實牙實齒,又對編劇們偏袒有加,還以為你曾係行內人嘛.......

發表於 Posted on: 2017-09-07 21:18

回頂端 / Top
據我所知,日韓劇唔係話編劇大晒,只不過係他們的劇本係由一個編劇狽晒飛寫出嚟,好處係劇本水準比較平均,口碑好壞自己一力承擔,不似得TVB流水作業的模式要分工合作......

而TVB呢種流水作業嘅製作方式,對TVB嚟講不是什麼新鮮事(我google過嚟,早在8,90年代的劇集開始,都係以咁樣的方式進行),以前可以製作到咁多令香港人引以為榮的劇集,以同一樣的生產方式,點解今天的劇本水準卻可以急速下降到令人咋舌的水平?今日的TVB給我的感覺就好似日本的富士電視,收視持續低迷.....

員工hea做交行貨,直屬上司(編審或監製)監管不力當然責無旁貸,但另一方面,如果整體水準不保,就好大可能性如樓上其中一位網民所指出的「士氣」問題,咁TVB管理層就要捫心自問下,係咪自己對員工或藝人不夠好?有冇公平對待每一個員工每一個artist?有冇提供一個好的良性競爭環境俾員工或藝人去發揮?有冇好好珍惜和感激過員工的付出?

發表於 Posted on: 2017-09-07 22:18

回頂端 / Top
見你講到實牙實齒,又對編劇們偏袒有加,還以為你曾係行內人嘛.......
=======================================================
話係噉講,不過我上嘅演技課都有足一月,而且我老師正正係電視臺嘅演員。我嘅攝影課雖然得兩三堂,但係好死唔死我自己原來都係畫漫畫嘅,加上自己多年寫嘢經驗,都唔算特別業餘。只能講介於二者之間。兼且接觸得多自然比你地瞭解得多同深。

正式話頭學似TVB之前一部劇《師奶Madam》蕭正楠臥底做渠王一樣,應付一般嘅情況足夠有凸。而且唔需要深入到某個地步,啱啱好足夠。

發表於 Posted on: 2017-09-08 14:29

帥到掉渣
回頂端 / Top
噢~原來係咁!咁都係你老師行內人啫,你學左嗰一個月戲又冇實質的編劇經驗,你又點解咁肯定你一定瞭解得比我地全部人更深?一般公司的新員工嘅probation都唔止一個月啦,就算過晒也未必就一定敢話自己對那行業有深入認識因為始終都係經驗尚淺囉。

有關你的「專業觀眾」理論,我想問嘅係
1.)究竟呢個世上專業觀眾佔大部份還是一般觀眾佔大部份?
2.)TVB的劇主要又係拍俾邊D觀眾睇?

電視劇又唔係啲咩需要專業知識才可看,對我嚟講,係唔係「專業觀眾」又如何?難道智能手機的銷售對象就只侷限於對電子科技有深入認識嘅「專業用家」?咁個market咪好細?

發表於 Posted on: 2017-09-08 18:08

回頂端 / Top
再講番TVB目前的作業方式,由我呢個外行人的角度嚟睇,資深編審有料有擔當又肯俾機會D新手編劇去嘗試的話,我反而覺得對栽培新血會有一定幫助,所以感覺不一定係壞事。 咁當然,亦要睇D新手編劇對份工有多大熱忱,同肯不肯虛心學習(始終編審有一定的經驗,對行業或觀眾喜好有起碼的認識).......

至於劇本質素,我覺得最主要還是睇監製和編審的guidance ,編劇和編審之間配合得好不好,同埋編審有冇monitor 編劇的功課,講到尾,我諗都係工作態度主宰一切吧?!

發表於 Posted on: 2017-09-08 18:30

回頂端 / Top
噢~原來係咁!咁都係你老師行內人啫,你學左嗰一個月戲又冇實質的編劇經驗,你又點解咁肯定你一定瞭解得比我地全部人更深?一般公司的新員工嘅probation都唔止一個月啦,就算過晒也未必就一定敢話自己對那行業有深入認識因為始終都係經驗尚淺囉。

有關你的「專業觀眾」理論,我想問嘅係
1.)究竟呢個世上專業觀眾佔大部份還是一般觀眾佔大部份?
2.)TVB的劇主要又係拍俾邊D觀眾睇?

電視劇又唔係啲咩需要專業知識才可看,對我嚟講,係唔係「專業觀眾」又如何?難道智能手機的銷售對象就只侷限於對電子科技有深入認識嘅「專業用家」?咁個market咪好細?
==================================================================
你嘅意思即是話一般人更應坐嗰啲專業人士嘅位,而唔係專業人士坐返嗰啲位置。意思係話外行管理內行係啱嘅。專業觀眾幾時都係少數,如果按你嘅意思,係咪你自認為你比梁振英等更適合做特首?

冇錯,電視劇係的確唔係需要咩專業知識先睇得。但係一個問題係,外行看熱鬧,內行看門道。專業觀眾同一般觀眾一樣都係觀眾,從某個角度講都係圈外人。但專業觀眾同一般觀眾睇嘅角度唔一樣。我嘅意思僅僅如此。

至於“專業用家”,唔好意思,爾個世界真有如此說法。英文叫做Advanced User。指有一定經驗或者知識嘅用家。一般嚟講,專業用家同一般用家挑選角度細則都有所不同。專業用家係用得比較深啲。

相機都有分專業用家用嘅同一般用家用嘅啦。電視劇雖則受眾都係廣大觀眾,但專業觀眾同一般觀眾睇嘢嘅角度就唔一樣。

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:06

帥到掉渣
回頂端 / Top
再講番TVB目前的作業方式,由我呢個外行人的角度嚟睇,資深編審有料有擔當又肯俾機會D新手編劇去嘗試的話,我反而覺得對栽培新血會有一定幫助,所以感覺不一定係壞事。 咁當然,亦要睇D新手編劇對份工有多大熱忱,同肯不肯虛心學習(始終編審有一定的經驗,對行業或觀眾喜好有起碼的認識).......

至於劇本質素,我覺得最主要還是睇監製和編審的guidance ,編劇和編審之間配合得好不好,同埋編審有冇monitor 編劇的功課,講到尾,我諗都係工作態度主宰一切吧?!
================================================================
我覺得係你地吹毛求疵啫,係咪都亂噴一通。同樣係觀眾,點解大部分嘅觀眾又覺得冇問題,係你丁屎幾個覺得有問題。我自問都係場外觀眾,同另外嘅一啲觀眾一致。

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:20

帥到掉渣
回頂端 / Top
又唔係醫生又唔係律師,人地嗰啲有文憑,有實習經驗的「專業」係得到認可的,啲所謂「專業觀眾」,除左自己,邊個可以recognise? 咪好似陶傑咁,識寫幾個字就係才子?你不如問下,係咪所有人都認同?我姨媽姑姐開始睇劇的時候我還未出世,佢地睇劇年資比我比你長,佢地都可以自稱係呢方面的權威和專業, 如果你話你曾經係編劇又或係現任編劇,咁我信你真係比我「專業」,但也不代表呢度冇比你更專業的觀眾囉,那來的自信?

知唔知一部iPhone殺死左幾多行業?手錶,相機,筆,電腦.......手機爭市場講嘅係「普及化」,如果只係target 嗰一小撮advance users, 個market咁細點做主導啊?韓劇也是行緊呢個方向,人地成功就成功在連唔識聽韓文的人都狂煲韓劇.......

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:50

回頂端 / Top
唔係呀?冇人批評?係你自己選擇性睇唔到咋下哇?!對於個結局,我就見到彈多過讚喎.....冇彈,亦可能人地冇睇或已經中途棄左劇......

咩都假,收視已經說明一切! 今年的劇,同舊年來比,就只可以用個「頽」字嚟形容.......

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:52

回頂端 / Top
又唔係醫生又唔係律師,人地嗰啲有文憑,有實習經驗的「專業」係得到認可的,啲所謂「專業觀眾」,除左自己,邊個可以recognise? 咪好似陶傑咁,識寫幾個字就係才子?你不如問下,係咪所有人都認同?我姨媽姑家開始睇劇的時候我還未出世,佢地睇劇年資比我比你長,佢地都可以自稱係呢方面的權威和專業, 如果你話你曾經係編劇又或係現任編劇,咁我信你真係比我「專業」,但也不代表呢度冇比你更專業的觀眾囉,那來的自信?

知唔知一部iPhone殺死左幾多行業?手錶,相機,筆,電腦.......手機爭市場講嘅係普及化,如果只係target 嗰一小撮advance users, 個market咁細點做主導啊?韓劇也是行緊呢個方向,人地成功就成功在連唔識聽韓文的人都狂煲韓劇.......
=========================================================
你有自知之明就好啦。但冇人否認陶傑係才子喎,你意思即係話你比陶傑叻係咪?如果你真係噉諗,你自便啦。

呵呵,你唔係嘛,時代係進步嘅。好多工廠都改用機器人夠造成唔知幾多工人失業啦,但係唔通就要因為噉而要停止進步?為咗解決問題,所以服務業先會興盛。而個社會就係噉樣發展嘅,你只能夠去適應,而唔係個社會嚟適應你。

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:54

帥到掉渣
回頂端 / Top
唔係呀?冇人批評?係你自己選擇性睇唔到咋下哇?!對於個結局,我就見到彈多過讚喎.....冇彈,亦可能人地冇睇或已經中途棄左劇......

咩都假,收視已經說明一切! 今年的劇,同舊年來比,就只可以用個「頽」字嚟形容.......
=======================================================
既然你都識講收視說明一切,噉套劇收視夠高就已經足以說明一切啦。爾個我晨早講咗喎。尤其係個結局,結局平均收視29點,最高33點。全劇平均收視27點,最高收視33點。收視數據顯示同你要表達嘅嘢相反喎。

發表於 Posted on: 2017-09-08 20:58

帥到掉渣
回頂端 / Top
仲有啊,你口口聲聲講咩TVB嗰D係冇腦劇,得啖笑嘅劇,認真你就輸...你認為對TVB嚟講,係褒還是係貶?

發表於 Posted on: 2017-09-08 21:00

回頂端 / Top
我講嘅好多嘢添啦。斷章取義你覺得好好玩?我意思講話唔同嘅劇種係有唔同嘅要求,爾啲都算得上係常識嚟啩。唔通你連爾啲咁基本嘅常識都唔具備?!

類似超時空男臣爾啲劇本身就唔係要求劇情有幾合理。而且我根本無褒無貶,客觀說出一個事實。我咁多次說法,都係陳述客觀事實。

至於批評,你認為你嗰啲係批評,但係在我看來,你係有惡意攻擊嘅嫌疑。如果我冇估錯嘅話,討論區管理員都係覺得你地有噉嘅傾向或者意思,並唔係一個善意或者正常嘅批評,所以先會幾次刪你地嘅post。

而我喺討論區咁耐,管理員基本上除咗啲涉及人身攻擊同粗言穢語嘅post之外,基本都唔會刪post。

發表於 Posted on: 2017-09-08 21:11

帥到掉渣
回頂端 / Top
睇清楚啊,家陣嘅TVB係進步緊,還是退步緊?你覺得依家的TVB劇冇問題,可惜數據唔係咁講囉,亦好明顯係你自己「降低」要求去適應.........

歷年年度最高收視劇集
2010 公主嫁到 平均收視34點, 最高45點
2011 法證先鋒III 平均收視33點, 最高43點
2012年 護花危情 平均收視33點, 最高43點
2013 衝上雲霄II 平均收視31點,最高41點
2014年 使徒行者 平均收視28點,最高35點
2015年 鬼同你OT 平均收視27點,最高34點
2016年 城寨英雄 平均收視31點, 最高35點
2017年 同盟- 平均收視26點,最高31.4點

歷年十大低收視劇集
1.) 蘭花刼 (2017年)
2.)巾幗梟雄之諜血長天 (2016-2017年)
3.) 我瞞結婚了 (2017年)

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/無綫電視劇集收視列表

.........................
呵呵,你唔係嘛,時代係進步嘅。好多工廠都改用機器人夠造成唔知幾多工人失業啦,但係唔通就要因為噉而要停止進步?為咗解決問題,所以服務業先會興盛。而個社會就係噉樣發展嘅,你只能夠去適應,而唔係個社會嚟適應你。

發表於 Posted on: 2017-09-08 21:27

回頂端 / Top
呵呵,顧左右而言他,講緊超時空男臣嘅收視,你扯去嗰邊做咩。明顯係被我講中,你唔係善意批評而係惡意攻擊啦,如果唔係使唔使突然間扯開話題啊。

爾啲咪叫做作賊心虛,身有屎囉。

發表於 Posted on: 2017-09-08 23:14

帥到掉渣
回頂端 / Top
與其話人地惡意攻擊,倒不如先檢討下係咪你自己盲撐不肯接受現實??你撐到冇晒邏輯我都冇話你,係因為我尊重言論自由,各抒己見冇問題,唔似得你咁話人地咩身有屎。邊個定落的規矩話討論區只可以讚不可以批評?你認為不跟歷史冇邏輯得啖笑冇問題,人地就唔可以覺得有問題?!真係難為你仲好意思學人講咩學術民主.....

TVB 2017年的整體收視全面下降亦係一個客觀事實,有數據支持嘅。而呢套係今年上嘅劇中,少有的一套我係睇過幾集的,睇完我就覺得劇本寫得好hea好有問題,我心裡面就開始明白,點解今年的劇集整體表現咁差?因為劇本出了問題,所以用咩實景拍攝都冇用!

然後你就開始講咩無腦劇,笑片得啖笑就得唔駛講邏輯講劇情那一大堆牽強理由,咁我咪問你囉,照呢個講法,恐怖片係咪一味嚇人就得?做乜人地Sleepy Hollow 又寫得咁有故事性?樓主睇過亦指出劇裡面的歷史不是亂作的,而你自己就避開問題唔答話咩自己係「專業觀眾」云云,係咁降低自己要求去適應D日益「退步」嘅劇集的「專業觀眾」,我都係第一次見㗎咋~!

發表於 Posted on: 2017-09-09 7:21

回頂端 / Top
你中文理解冇問題的話就請你讀清楚明報的內容,「男臣」收視高左其中一個原因正正係因為改左公布跨平台收視所賜,即係話個收視係加埋網上點擊的,而在「男臣」之前所公布的收視報告,就係以傳統計算方法為準,即係還未加網上點擊(但就算以跨平台收視嚟講,「男臣」整體還是不比「同盟」好!)

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170726/s00016/1501006503418

劇集的收視高低同時也會受其他客觀因素所左右例如卡士,檔期,天氣(打風與否),劇集種類,而呢套劇在各方面更是佔盡優勢,出嚟嘅實際效果才比「親親我好媽」高出嗰丁屎咋!咪忘記,人地「親親我好媽」公布的係傳統收視,還未計埋網上點擊㗎!

就算以劇集種類嚟比較,同樣講歷史穿越的「尋秦記」,全劇平均收視為33點,「男臣」跨平台收視才嗰27點,好明顯,人地「尋秦記」已經係贏了一條大街咁遠啦~! 以同一監製類似卡士又行輕鬆搞笑路線的「公公出宮」嚟比,「公公出宮」放在年頭炮灰檔播出,未計網上點擊的平均收視已經係28點,人地冇打風最高都去到34點,齋咁睇,「公公出宮」亦算完勝,點睇,邊個角度去睇,「男臣」同以上兩套劇嚟比都係叫做退晒大步......

再嚟,就係同同期上的劇嚟比,這裡的網民舉行了一個「Amazing summer 邊套劇最好睇?」的投票活動,「同盟」41票,「踩過界」19票,而「男臣」才得嗰7票,即係話連呢度的網民也覺得「男臣」不比「同盟」和「踩過界」好看。Even以第一週開播收視成績嚟比,「男臣」同「燦爛的外母」都同樣開出25點,「燦爛」最高係28點,比「男臣」27點還要高出個一點,敢問聲,你仲想點比?

發表於 Posted on: 2017-09-09 7:22

回頂端 / Top