tvb.com

tvb.com

主題曲非常難聽

天劍無名(胡鴻鈞粉絲),收手啦!請你不要令自己偶像蒙羞好嗎?
三套劇播出日期有先有後, 可以比較嗎?
如果主題曲可以直接影響收視的話,為何TVB 要重金禮聘外援演員拍劇
谷收視?照你咁講,TVB不如索性搵一衆「歌神」唱主題曲, 收視保證
有四十點啦!
「星夢」老闆連續三日喺ig 出post 恭喜「十倍奉還」iTunes 「所有歌曲
類別」三連冠,仲用「真心勁」去形容,有圖有真相!

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:08

訪客
回頂端 / Top
最難頂都係首愛回家

點解耐唔耐就有驚嚇既????????

係米唔識揀歌呀??????

好心搵人幫下佢啦, 再咁落去趕走晒D客呀
來來去去都係同一班FANS棒佢,
遲早元

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:11

melodyyyyy
帖數 Posts: 772
回頂端 / Top
班弘粉真係搞笑, 一時話我係陳展鵬粉, 一時又話我係胡鴻鈞粉, 又話我為左自己偶像抺黑佢. 扣帽子功力應真一流.

你地覺得鄭生唱歌好聽, 我都想嘔, 但我又無叫你地叫聲?

家陣我真心覺得佢唱歌難聽, 係度發表下, 點解要我收聲收手?

好似個個我要等你知道世界, 都成日講陳展鵬, 我都無叫佢收口啦.

你地班弘粉家陣咩事?

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:22

天劍無名
帖數 Posts: 96
回頂端 / Top
百聽不厭??????????????????????

下???????????

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:31

melodyyyyy
回頂端 / Top
「星夢」老闆贊番自己員工,
生財工具泥果喎, 唔讚唔通踩呀?
我仲以為係出面DJ, 音樂人讚佢TIM
原來係自己友.......哦....咁炸係馬

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:41

melodyyyyy
回頂端 / Top
銷量冠軍.......即係賣出幾多隻碟?

發表於 Posted on: 2017-07-05 0:32

leeyukkong
帖數 Posts: 6021
回頂端 / Top
Number 1 for 3 days only? I remember other real singers can hold the number 1 spots for weeks. Obviously, find a week with no other major new release, then use the advertising budget to buy download plus calling all the fans to boost it to number 1, in hope of attracting attention. But so few fans that even though using up the entire advertising budget cannot sustain it for 3 days. Sad.

發表於 Posted on: 2017-07-05 8:16

Badmama
帖數 Posts: 217
回頂端 / Top
ok

發表於 Posted on: 2017-07-05 8:33

liuliutamwt
帖數 Posts: 1561
回頂端 / Top
睹城群英會的《 十倍奉還 》雖然沒有MV同歩和好好地宣傳的主題曲,鄭俊弘是否唱到死唔斷氣或是不男不女更或是陰陽怪氣....就由大衆樂迷以行動來評估 , 如果這首主題曲鄭俊弘的歌真的是唱到以上的問題?能否在iTunes連續三天第一 ,是iTunes包括All genres( 即overall) 在內的5個類別都是全部第一,《 All genres, Cantopop ,Pop, Dance / Electronic ,Greatest Hit 》五項第一 ,不是只係iTunes Cantopop No.1 位置 ,Fred 係連續三日佔據iTunes No. 1 ,有目共睹三日好的成績已經是最好的答案 ,大家不用爭議 ,Fred做你喜愛的音樂努力加油

發表於 Posted on: 2017-07-05 13:06

hhhf3
帖數 Posts: 133
回頂端 / Top
各位Fred fans 你們好 ,大家不要浪費時間同人爭議主題曲啦 ,將這些時間多聽Fred在YouTube的歌《 十倍奉還 地盡頭 》好過 ,有什麼好同訂餐死 吖,咪由得佢地㸃講就等佢發表下啦 ,因為只有鄭俊弘聚腳地佢地先至可以出下聲講嘢咋陰公 ,能夠發表好意見就接受 ,有不好之處就接受意見思考改進呀 , 嗱!首次有人指出Fred點擊率不夠其他同行多 ,咁我們味爭取多D時間去YouTube聽Fred歌增個人㸃擊呀 !不要將時間係呢度報消 ,有進步時還要多謝比意見果幾朋友的鼓勵㗎 !我去聽歌十倍奉還先 ,拜拜!有進步再通知大家

發表於 Posted on: 2017-07-05 15:19

hhhf3
回頂端 / Top
客觀噉講,講真首歌如果唔睇返片尾字幕介紹,我都唔會估到係鄭俊弘,因為把聲同之前佢唱嘅《張保仔》主題曲《揚帆》好唔同。

感覺今次唱得好聲嘶力竭,唔知發生咗咩事,因為之前佢唱歌都唔係噉嘅,例如《揚帆》就唱得好好聽。所以唔知佢把聲發生咗咩事。

發表於 Posted on: 2017-07-05 18:03

帥到掉渣
帖數 Posts: 3550
回頂端 / Top
其實我覺得喺電視聽到嘅版本同youtube, iTunes 係有啲分別,電視個版本
鄭生把聲比較柔和,原因未明。我比較喜歡youtube & iTunes 兩個版本多
啲,把聲好靚,並没有所謂力竭聲嘶的情況,反而感覺幾有氣勢。
題外話:我覺得凡是有關鄭生的帖子,特別多人踩場!點都好啦,作為藝
人,有人講好過無人講,咪當幫鄭生免費宣傳囉!

發表於 Posted on: 2017-07-05 19:05

訪客
回頂端 / Top
聽歌有各人口味和喜愛那類型的歌 ,好似選美咁,你說5號靚,我話17號靚,更有人認為有假哨牙那位27號靚都有㗎係咪 ,所以我們不要説有人評論鄭俊弘唱的主題曲難聽是踩場 !因為不是佢地杯茶或好失望不是佢地心目中所希望心儀的人唱。米覺得好失落評論下囉 ,由得他們發洩説説吧!無傷大雅的 ,各人都愛Fred的 ,如果唔係有鬼心情入來吹水咩!各位加油 努力愛弘

發表於 Posted on: 2017-07-06 5:01

hhhf3
回頂端 / Top
张保仔主题曲好听

發表於 Posted on: 2017-07-06 12:41

花紫芊
帖數 Posts: 132
回頂端 / Top
我認為首主題曲的曲詞真係好一般,但就唱功搭夠,有啲人講得咁難聽,但我反而覺得越聽越順耳,近排聽仲覺得幾好聽,想跟住唱,鄭俊弘唱歌有係有呢種張力和吸引力。

發表於 Posted on: 2017-07-20 22:05

j1e2s3s4
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
其實首歌D旋律係幾好聽,但係聽親鄭生唱歌,梗係覺得好似冇乜層次感,明明佢技巧各方面問題不太大,後黎發覺....原來係佢把聲問題= =把聲生得好普通,唱腔又唔特別,呢個都唔係最大問題,雖然聽佢唱歌又唔係唱唔o岩音,但硬係好似係同一條線上面唱歌咁,我都唔識形容,但連身邊都留意佢唱歌既朋友都同我一樣,覺得佢唱歌好似有上有落咁,但佢把聲好似紙板人係條線上面行,每粒音都唔識彈出黎,好唔立體又冇層次感,我知我講得抽象,唔知呢度仲有冇其他人都同我一樣諗法呢?

發表於 Posted on: 2017-07-22 2:40

PAKCHU
帖數 Posts: 182
回頂端 / Top
It is ROCK MAN! Where have you been in the last 20 yrs? In the K-gor zone? The problem with HK music industry are the people with same mentality without change.

發表於 Posted on: 2017-07-22 4:22

silverfoxxx
帖數 Posts: 3169
回頂端 / Top
同事終於頂唔順睇下邊個唱,哈哈哈

發表於 Posted on: 2017-07-22 20:24

leeyukkong
帖數 Posts: 6021
回頂端 / Top
It is ROCK MAN! Where have you been in the last 20 yrs? In the K-gor zone? The problem with HK music industry are the people with same mentality without change.
==================================
You mean HK musicians have not followed the step with the time pass? Well, this I surely agree.

發表於 Posted on: 2017-07-22 20:28

帥到掉渣
帖數 Posts: 3550
回頂端 / Top
雖然聽佢唱歌又唔係唱唔o岩音,但硬係好似係同一條線上面唱歌咁,我都唔識形容,但連身邊都留意佢唱歌既朋友都同我一樣,覺得佢唱歌好似有上有落咁,但佢把聲好似紙板人係條線上面行,每粒音都唔識彈出黎,好唔立體又冇層次感
-----

U hit bull eye. Reasons: he lacks authentic emotion, 不投入. So, sounds mechanical, faked. Focuses 2 much on superficial, is pretentious. Like how he is as a person.

Also, a pretty horrible voice as u say.

發表於 Posted on: 2017-07-22 20:34

KittyMouse
帖數 Posts: 185
回頂端 / Top
鄭俊弘唱主題曲「十倍奉還」好好聽,銷量三連冠。
自细唱合唱團受過正規歌唱訓練的確吾同,被選唱solo並在温哥華巡迴演出。難怪國際音樂家姚珏老師及韓國音樂監制都讚鄭俊弘唱得好。
佢既「當狗爱上貓」專輯賣断市,並取得「香港唱片商會銷量鎊」連續四星期銷量冠軍,創星夢唱片公司纪錄,鄭生親自作曲同主唱嘅「炮火」更取得24日連續銷量冠軍,有實力嘅歌手深得樂迷真金白銀實質嘅支持!

發表於 Posted on: 2017-07-22 23:25

taichi319
帖數 Posts: 866
回頂端 / Top
Fred 係有進步似番個劇集歌手,但係 great 就還差好....遠..... 如果我見到嗰個真係 Fred 嘅話 (有9成) 咁就離 good 好遠,離 great 就更加遠!!

發表於 Posted on: 2017-07-23 2:12

愛。蛋撻
帖數 Posts: 744
回頂端 / Top
《揚帆》首歌係啱佢唱, 但呢首歌根本唔啱佢唱
咪搞成咁囉...

發表於 Posted on: 2017-07-23 23:01

melodyyyyy
回頂端 / Top
星夢呢幾個唱得最差系鄭俊泓

發表於 Posted on: 2017-07-24 9:49

daddeyaa
帖數 Posts: 820
回頂端 / Top
無厘進步

發表於 Posted on: 2017-07-24 15:28

melodyyyyy
回頂端 / Top