tvb.com

tvb.com

主題曲非常難聽

如拉牛上樹,此位歌手唱每首歌都是同一唱腔,毫無進步。

發表於 Posted on: 2017-06-29 23:00

snakesoup
帖數 Posts: 136
回頂端 / Top
對, 每個歌手都應該有自己唱腔, 但若唱腔難聽的話, 便當改一改, 否則只有固步自封, 毫無進步.

發表於 Posted on: 2017-06-30 10:41

天劍無名
帖數 Posts: 96
回頂端 / Top
@瀾斯

多謝你! 樓上果位人兄所有留言都係針對鄭生嘅, 令人費解!
佢應該唔知鄭生讀緊波士頓「柏克萊音樂學院」degree, 呢間學院培
養出不少音樂猛人, 而且出名收生極嚴, 鄭生可以被取錄, 証明佢係有
番咁上下料到;顧嘉輝、伍樂城、王力宏都係呢間音樂學院畢業生。
鄭生入到呢間大學修讀音樂遙距課程, 科科攞A, 勤奮好學, 但比人
話佢固步自封.......我真係覺得幾好笑!

發表於 Posted on: 2017-06-30 13:52

熱檸樂
帖數 Posts: 569
回頂端 / Top
筆有筆法.....畫有畫風....!

唱到死唔斷氣...响TVB冇乜邊個

唔使睇邊個唱........估都估到了

發表於 Posted on: 2017-06-30 15:27

leeyukkong
帖數 Posts: 6021
回頂端 / Top
我有指名話邊個固步自封咩? 啊, 原來你覺得固步自封既係鄭生所以對號入座, 明哂.

發表於 Posted on: 2017-06-30 15:38

天劍無名
回頂端 / Top
leeyukkong, 唔好將事實講出泥呀, 呢度D泓粉仲惡過黑社會, 唔俾人發表其他意見架.

發表於 Posted on: 2017-06-30 15:40

天劍無名
回頂端 / Top
之前有個貼講鄭生唱到陰陽怪氣的唔見左既, 係米被DEL 左呢, 果然係TVB手席一哥, 只能讚不能踩, HAHHAHA

發表於 Posted on: 2017-07-01 0:39

melodyyyyy
帖數 Posts: 772
回頂端 / Top
樓主, 你真係有所不知呀, 鄭生唱到陰陽怪氣係佢個人特色泥架...

你有無見過陳奕迅 , 王杰, 黃翊唱歌唱到咁陰陽怪氣死唔斷氣咁既?

就算佢地唱幾高既KEY都好, 都一樣雄渾有力, 剛陽味十足, 亦不失男兒氣概,

唔信可以聽下陳首浮誇, 王杰既一無所有, 黃翊首最愛的你,

有D人天生一副好嗓子, 唱幾高既KEY都無難度, 但係有.D人一唱高音就露底喇,

其實佢唱到公唔公, 拿唔拿無走音都算係咁喇, 根本就係當初星夢時班評判吹到佢天上有地下無

但一出泥出唱片就露晒底,

發表於 Posted on: 2017-07-01 1:17

melodyyyyy
回頂端 / Top
池中無魚蝦自大..........YO YO YO

發表於 Posted on: 2017-07-01 1:18

melodyyyyy
回頂端 / Top
2017年D主題曲得
諜血長天、財神駕到、與諜同謀、全職沒女、蘭花劫 ok
溏心風暴3雖然得30秒試聽版、但係就好聽過目前D主題曲

發表於 Posted on: 2017-07-01 1:46

花紫芊
帖數 Posts: 132
回頂端 / Top
https://www.youtube.com/watch?v=eesl8d47zcQ
黃翊 / 最愛的妳

https://www.youtube.com/watch?v=BxsS2wZb1B8
王杰是否我真的一无所有

我可以100%肯定呢兩首歌由鄭生來唱一定又係唱到男不男女不男陰陽怪氣了....
把聲係天生無得改變, ...鄭生咁多年啦都仍然係半紅不黑係有原因的
聽眾的耳朵是雪亮的, ....米以為一班小圈子FANS就可以吹
吹到佢紅遍中港台囉, 係就唔駛而家都仲係半紅不黑啦

發表於 Posted on: 2017-07-01 2:06

melodyyyyy
回頂端 / Top
AIYO AIYO,
BIG BIG CHANNEL 咁大件事都無TVB手直男歌手鄭俊弘份?
離晒譜架!
TVB ! 可惡 !!

發表於 Posted on: 2017-07-01 2:37

melodyyyyy
回頂端 / Top
呢個世界真係好唔公平架
有D人天生一把靚聲, 唔駛讀咩咩名牌學院都可以唱到天籟之音
但有D人後天補救都無用, 衣然都係陰陽怪氣男唔男女唔女死唔斷氣
聽到聽眾想嘔既........

你話係唔係呀熱檸樂 ^_^

發表於 Posted on: 2017-07-01 2:54

melodyyyyy
回頂端 / Top
多謝@瀾斯

發表於 Posted on: 2017-07-01 6:13

熱檸樂
回頂端 / Top
melodyyyy,
你啱! 你啱! 不過其實TVB 好好㗎, Big Big Channel 之所以無鄭俊弘, 係因為
當日佢要出席「香江暖㳘凝敍愛音樂會」表演嘉賓, 所以未能分身啫! 你唔好
怪TVB 啦!

發表於 Posted on: 2017-07-01 6:20

熱檸樂
回頂端 / Top
Lemon ...

This is the best way to deal with mental illness in counter with negativism.

Mr. Lee, you have been at this forum for over 6 yrs since I've been here based the number you have accurmmated in 6,000+ . You must be an old fart with.nothing to do trash anyone you don't like, am I correct? It is perfectly okay to express how you want, but please remember there are better things to do in your life than to come in with useless remarks.

Ms. Melody ... beautiful name with no substance. Please remember I am your best HATER in this world.

MOMofoxxx >.........

發表於 Posted on: 2017-07-01 9:53

訪客
回頂端 / Top
熱檸樂

BIG BIG CHANNEL 唔係一日半日既事泥個BOR
嘻嘻~~~
無緊要啦, 聽講唔知七月定八月星夢係紅館有個演唱會不過無鄭俊弘份
哈.......係米個場原本留比鄭生既呢?
你實話唔係架啦, 問你都多餘...呵呵

發表於 Posted on: 2017-07-01 11:54

melodyyyyy
回頂端 / Top
Big Big Channel有鄭俊弘份
tvb全力催谷的藝人點會冇份?

之不過,追蹤的粉屎人數就真係偏低!哈哈哈

發表於 Posted on: 2017-07-01 12:43

leeyukkong
帖數 Posts: 6021
回頂端 / Top
追蹤的粉屎人數就真係偏低

~~~~~~~~

點會呀, 又話佢每次商場SHOW都有十萬九千七個FANS去棒場果喎

發表於 Posted on: 2017-07-03 3:42

melodyyyyy
回頂端 / Top
點解TVB唔開套東方不敗比鄭生拍呀

鄭生陰陽怪氣既聲線加上佢包包面扮太監公公應該無難度

都唔明點解拍咁多套太監戲都唔搵鄭生演, TVB真失策.....

發表於 Posted on: 2017-07-03 3:49

melodyyyyy
回頂端 / Top
首主題曲係叫「十倍奉還」鄭俊弘主唱,iTunes 上㗎1小時即達銷量冠軍,並連續三天銷量冠軍到今仍然稳企高位,証明好歌是有樂迷真金白銀支持的。

發表於 Posted on: 2017-07-03 22:56

taichi319
帖數 Posts: 866
回頂端 / Top
Fred is a great singer, he sang so well, so touching. I love his.voice, and he improves a lot lately. Support him and love him forever!!

發表於 Posted on: 2017-07-04 9:15

AngelinaD
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
youtube hit rate

我不歸去(只是片尾曲, 不是主題曲): 378K
久別重逢(非三線劇): 203K
十倍奉還(最黃金時段): 118K

而且此劇收線不斷下滑, 反映聽眾唔洗俾錢都唔想聽鄭生D歌.

發表於 Posted on: 2017-07-04 11:20

天劍無名
回頂端 / Top
主題曲非常好聽, 又有氣勢! 百聽不厭!

發表於 Posted on: 2017-07-04 12:55

yingying111
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
佢呢種唱腔真係好唔掂......
聲底太薄, 一唱高音就陰陽怪氣,
又令我諗東方不敗.....
陰功, 男不男女不女...想點???

發表於 Posted on: 2017-07-04 13:07

melodyyyyy
回頂端 / Top