tvb.com

tvb.com

《蘭花刼》收視公布

倉底貨

發表於 Posted on: 2017-06-08 12:28

youmag4
帖數 Posts: 187
回頂端 / Top
如果《蘭》這樣低成本....都同瑯琊榜收視一樣

《蘭》直頭嬴幾條街啦

發表於 Posted on: 2017-06-02 13:40
leeyukkong 帖數 Posts: 5997
~~~~~~~~~~~~~

乜瑯琊榜製作費由TVB出既咩???
外購劇貴過自己製作劇???
到底係你九唔搭八定係TVB咁笨豬買貴野呀?

發表於 Posted on: 2017-06-08 13:07

TVVB000
帖數 Posts: 165
回頂端 / Top
Leeyukkong

瑯琊榜係網上有得睇,觀眾唔睇TVB, 可以去上網睇,網上睇可以一氣呵成, 無廣告, 況且好多人己經睇過瑯琊榜,TVB播時己經係水尾...此之為其收視低之原因,
蘭花刼係獨家TVB只此一家有得睇,
有腦既都諗到邊個先至係輸到貼地啦

無腦的人就係唔怕比人笑

發表於 Posted on: 2017-06-08 13:43

TVVB000
帖數 Posts: 165
回頂端 / Top
可以立刻停播嗎⋯⋯?

發表於 Posted on: 2017-06-08 19:41

wuwaichu
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
唔聽觀眾既意見,一意孤行,結果就係咁囉....抵死.....

發表於 Posted on: 2017-06-08 20:09

cindylin826
帖數 Posts: 31
回頂端 / Top
TVVB000,你駛乜咁火滾呀~~~~?!你係<瑯琊榜>Fans 0黎0架???唔知係你太「聰明」,還是太唔了解TVB,你講D 0野表面上好似好合理,但其實處處有漏洞……

第一:<瑯琊榜>雖然唔係TVB出製作費,但唔使錢0架???傳聞一集<瑯琊榜>都要幾萬港紙,我唔知實際要幾錢一集,我畀你8萬港紙一集,佢照原本54集計,即係買返0黎都要4百幾萬,仲要加埋後期配音、剪接,再加埋後期宣傳,拉大隊上大陸做採訪,你估唔使幾十萬呀~~~???加加埋埋,隨時同TVB自己製作一部電視劇差不多,你估平呀~~~?!

第二:<蘭花刼>唔係TVB「只此一家」,呢套0野一早賣0左外埠,外埠一早睇晒,情況一如<瑯琊榜>一早播0左,所有人睇晒,都係水尾,唯一唔同,係<蘭花刼>無得係網上任睇而已,劇情想知的話,一早有人劇透晒,你以為<蘭花刼>同<瑯琊榜>情況好唔同???

第三:<瑯琊榜>係網上睇晒,係水尾,「此之為其收視低之原因」???你咁天真???<瑯琊榜>收視失敗,依我分析起碼有三個大分類:社會原因、電視台原因及個人原因,下面還細分3個小原因,即起碼有9個原因,導致收視失敗,你咁有自信認為你睇的理由係0岩?!係主要的理由???

「有腦既都諗到邊個先至係輸到貼地啦,無腦的人就係唔怕比人笑」好似坊間有句說話,蠢人唔會覺得自己蠢,總會覺得係別人蠢,引用巴菲特的說話:「人要在退潮時,才知道哪個在裸泳」出0左醜,先知邊個蠢……

發表於 Posted on: 2017-06-08 21:53

Argenteuil
帖數 Posts: 449
回頂端 / Top
Gd

發表於 Posted on: 2017-06-08 21:55

karlwong2345
帖數 Posts: 1897
回頂端 / Top
<瑯琊榜>用咁0既成本買返0黎,我聽過有人講,如果<瑯琊榜>收視無21、22點以上,係收唔返成本,蝕硬……結果係點,有眼睇………

P.S.我係支持杜之克0個一邊0既……今時今日,仲用舊0個一套製作方法係行唔通,TVB一套劇成本無一千萬以上,都唔好諗住有好收視,因為好多香港人唔睇任何華語電視劇,都係睇外國電視劇(包括亞洲同英美、歐洲),養大0左個胃口,無返咁上下質素,任你D演員演技好到曉飛都無用……劇本好係基本,其他製作細節都不能忽視~~~~

發表於 Posted on: 2017-06-08 22:09

Argenteuil
回頂端 / Top
有17點,亞田已經覇左10點,冇亞田7點都偷笑

發表於 Posted on: 2017-06-08 22:13

深思
帖數 Posts: 451
回頂端 / Top
仲有一句說話要補充,雖然我支持杜之克改革製作流程,但TVB的劇,D內容同價值觀,守舊到呢……簡直係停留係封建時代,傳聞大陸個視頻網都唔收貨,<不懂撒嬌的女人>個題材老土到無朋友,最差係繼續宣揚D過時老土觀念,抹黑香港的女人,「港女」的特色,其他地方的女人咪一樣樣,有乜分別,點解特別針對香港女人???

製作拍攝質素有改善伙3好的,但內容、觀念無變就係死症~~~~TVB高層睇0下日本咁保守,3年前都有套<晝顏>,今時今日仲有套越鬧收視越好的<其實並不在乎你>,友台V記0個套<CRISIS:特別搜查隊、公安機動搜查隊特搜班>,我追緊,好少見日本有陽剛味咁重,拳拳到肉、節奏明快的電視劇,雖然收視好像TVB現在播的<正義巨人>比較高,但由播映時間到播放的頻道,<CRISIS>都比較蝕底,相反同<正義巨人>同一頻道播的<其實並不在乎你>係平日星期二播,但收視同<正義巨人>差不多,套0野係講婚外情的,但並唔係好慚愧、好內疚0個種,好反傳統的戲~~~~

最後,我可以完全由頭到尾睇晒的韓劇,得三套:愛情上錯身(孔劉)、聽見你的聲音(李鍾碩)、鬼怪(孔劉、李棟旭),點解我要寫出0黎呢???因為孔劉選擇劇本好嚴格,電視劇拍得少,佢拍得的,個劇本應該唔差,可以考慮入貨。李鍾碩呢,可以話選擇劇本有一手,基本上都係受歡迎,可以話佢係「鳳凰無寶不落」,好識係觀眾角度選擇劇本,呢兩個可以話係信心保證……

P.S.如果TVB將來有機會買朴寶劍的電視劇,請找嚴鎮華配音,因為朴寶劍聲音比較低音,嚴鎮華把聲,同朴寶劍個樣好襯,好似原生一樣,所以,如果可以,搵嚴鎮華配朴寶劍把聲……

發表於 Posted on: 2017-06-11 3:56

Argenteuil
回頂端 / Top
更正:「製作拍攝質素有改善伙3好的」------>「製作拍攝質素有改善係好的」

「朴寶劍聲音比較低音」------>「朴寶劍聲音比較低沉」

發表於 Posted on: 2017-06-11 4:01

Argenteuil
回頂端 / Top
唯一唔同,係<蘭花刼>無得係網上任睇而已

--------------

Avtually, all the episodes (from start to end) are all over the Internet... but just not the official one,,,

發表於 Posted on: 2017-06-11 5:08

Woopi
帖數 Posts: 838
回頂端 / Top
外購劇貴過自己製作劇???
--------

No. U are right. But u are also wrong in this particular case... because the cost of this local production must have been written off long ago for accounting purpose. So, essentially, the production cost is zero. On this fiscal year's balance sheet, this incures zero cost but only income. So any purchased drama would be a lot more expensive. TvB stock price has been low in recent years. CEO Mr Lee's top priority is to get a good bottom line to please the board members (major stock holders) so he could keep his job.

.

發表於 Posted on: 2017-06-11 5:27

Woopi
回頂端 / Top
Alternatively, let's look at the opportunity cost instead of the accounting cost:
(Income from advertisements on this show - production and marketing costs of this show) - (income from adverstisements on a purchased show - production costs of this show - purchasing and marketing costs of the purchased show)

= income of this show - income of puchased show + purchasing and marketing costs of puchased show - marketing cost of this show

= approx. { Income of this show - income of puchased show + purchasing and marketing costs of puchased show } (since marketing cost if this shoe is realky min).

The difference between the first and second term would not be the purchasing if both choices have similar ratings. So the opportunity cost is most likely to be positive

發表於 Posted on: 2017-06-11 5:27

Woopi
回頂端 / Top
Now of course, it is not as simple. For example, would TVB's audience start a new habit of not watching TVB show as a result of junk after junk? Is so, we need to take those into account also... but this is more abstract and difficult to predict...

發表於 Posted on: 2017-06-11 5:30

Woopi
回頂端 / Top
TVVB000,

你的理解力係咪...低低地 !

我講套劇既.......拍攝成本
用兩套劇比較

<瑯琊榜>話之你過十億元製作.....香港唔收得就唔收得
網上睇....香港有過百萬人上網睇呀?

發表於 Posted on: 2017-06-11 9:24

leeyukkong
帖數 Posts: 6123
回頂端 / Top
Woopi

TVB劇集在香港係唔可以任睇, 因為會比TVB告到甩褲
但內地劇好多網站任睇唔洗錢,

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:02

LINEETT
帖數 Posts: 269
回頂端 / Top
Woopi

好想知蘭花劫在邊個網站有得睇, 我係講唔洗錢嗰d

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:13

LINEETT
回頂端 / Top
樓上咁多位死撐個爛鬼花下星期好戲在後頭, 記得要撐到底啊

沛湖成魔變了個殺人狂魔
變態戲又來了~~~

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:22

LINEETT
回頂端 / Top
好野好野好野,竟然最高都過到20點!好野!

發表於 Posted on: 2017-06-01 0:07

kalia6699
帖數 Posts: 436

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:23

youmag4
回頂端 / Top
更新!!第三集第四節收視16.9點

發表於 Posted on: 2017-06-01 20:39

fggg
帖數 Posts: 14

X 9999999999999999999999

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:24

youmag4
回頂端 / Top
如果在atv,呢d垃圾劇有一點已經係bonus

發表於 Posted on: 2017-06-01 21:25

深思
帖數 Posts: 272

X 2

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:24

youmag4
回頂端 / Top
因為有蘇玉華同阿田好想棒場,但系劇實在太悶捧吾落去,要離埸喇!!!!!!

發表於 Posted on: 2017-06-05 10:45

daddeyaa
帖數 Posts: 806

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:26

youmag4
回頂端 / Top
哈哈, 唔知下星期收視如何呢?????????

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:26

youmag4
回頂端 / Top
搵內地劇同本地劇來比真係多九魚.,
內地劇班演員無個識, 都搞唔清邊個打邊個,
尤其係瑯琊榜個劇裡對白, 班師奶大嬸睇到一頭霧水呀
收視低係正常,
香港劇勝在個個演員有親切感, 又同聲同聲
依套蘭花劫唔係由呀田同蘇玉華陳錦雄來做,
而係由一班無個你識既內地演員做,
收視分分鐘低過18添呀

諗都諗到啦係馬

發表於 Posted on: 2017-06-11 13:41

LINEETT
回頂端 / Top