tvb.com

tvb.com

《蘭花刼》收視公布

故勿論收視如何的低,
套劇已經進入尾聲,
就這樣無線將一套倉底劇播了,
相信日後, 無線會繼續播出,
認為是倉底劇比觀眾欣賞,
因為在沒有對手的電視台下.

對不起, 這樣話一些資深藝人.

發表於 Posted on: 2017-06-11 14:09

Christina
帖數 Posts: 4076
回頂端 / Top
其實我有個陰謀論
每逢五六月考試季節, 五窮六絶檔期
TVB唔係推外購劇就係倉底貨出來,
收視高固然係開心, 收視低又有得賴
此舉無非係為保自已制作劇集,
無謂令自已公司品牌在而家淡季檔期冒險啦
呢一招都唔好話唔咩呀........

發表於 Posted on: 2017-06-11 16:06

巴比郎
帖數 Posts: 210
回頂端 / Top
見到有人提起琅琊榜, 不防來個琅琊榜VS蘭花劫大比併...
琅琊榜制作費肯定高過蘭花劫N倍,但回報呢?
琅唔只在內地, 在台灣,韓國, 日本熱播,
內地制作單位可能都諗唔到琅琊會有咁好成績
劇裡演員黃凱靳東劉濤因為擔演此劇人氣急升,
主角胡歌更加係炙手可熱, 佢如今成為好多國際大品牌代言人
琅琊榜在香港收視唔高, 但口碑十分高, 各大討論區都係讚多過彈,
單就口碑"琅"已經嬴《蘭》幾條街,
蘭花劫成本低, 回報呢?
蘭在外地開播時收視口碑如何>?
我相信都係一般...
唔知蘭花劫為TVB帶來幾多的回報呢?
劣評嬴幾條街???

發表於 Posted on: 2017-06-11 16:47

巴比郎
帖數 Posts: 210
回頂端 / Top
無線倉底貨唔少.....點解揀呢套?

發表於 Posted on: 2017-06-11 17:28

leeyukkong
帖數 Posts: 6015
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-06-11 19:16

marytoo1234
帖數 Posts: 879
回頂端 / Top
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20170613/mobile/bkn-20170613154917511-0613_00862_001.html?eventPath=hk_entertainment&eventID=4028828d545aceca01547c90e3444c50

under個風都係咁za……唔……

發表於 Posted on: 2017-06-16 17:23

youhoo
帖數 Posts: 2074
回頂端 / Top
因為在沒有對手的電視台下.
------

The reason is not no competition, but HK people have too much free time and feel too lonely. Even if it is junk, they need to watch TV to fill the void. They cannot go swimming, go for a walk, play a board game with family, make a dessert, make some sandwiches to feed the homeless, but no, they must watch TV.

發表於 Posted on: 2017-06-17 2:21

Woopi
帖數 Posts: 767
回頂端 / Top
以下為《東網》13/06/2017報導:

熱帶風暴「苗柏」昨日襲港,天文台發出今年首個八號烈風或暴風信號,無綫翡翠台黄金時段收視全面上升。

劇集《蘭花刼》昨晚收視終於突破20點,平均22點(約142萬觀眾收看),最高22.8點(約148萬觀眾收看)。外購劇《射鵰英雄傳》平均29.6點(約192萬觀眾收看),最高30.4點(約197萬觀眾收看)。《愛.回家之開心速遞》平均29.5點(約191萬觀眾收看),最高32點(約208萬觀眾收看)。

此外,晚上七時首播由楊冪、趙又廷主演的《三生三世十里桃花》平均收視20.8點(約135萬觀眾收看)。

發表於 Posted on: 2017-06-17 11:10

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
唉,(個天)幫到盡都係咁…

發表於 Posted on: 2017-06-17 11:11

冷眼橫眉
帖數 Posts: 295
回頂端 / Top
故勿論收視如何的低,
套劇已經進入尾聲,
就這樣無線將一套倉底劇播了,
相信日後, 無線會繼續播出,
因為在沒有對手的電視台下

agree

發表於 Posted on: 2017-06-17 11:32

玉骨賢
帖數 Posts: 113
回頂端 / Top
終於等到大結局啦⋯Boresome Drama....

發表於 Posted on: 2017-06-18 11:09

wuwaichu
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
fianlly tonite is the end……

發表於 Posted on: 2017-06-18 16:10

youhoo
帖數 Posts: 2074
回頂端 / Top
LINEETT,理解能力、智力因人而異,無辦法同智力唔高的人講道理……TVB的劇,只要知道有偷偷地Upload,無論你係邊,只要有機會告得入,TVB都會告你,如果無記錯好幾年前曾經係大陸告過人(雖然0個D網站唔出名),你以為TVB電視劇爛,就等於無人睇???所以無人有興趣Upload???你太天真……大陸單0野已經說明一切……唔好以為玩反諷,就好高招先得0架……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:20

Argenteuil
帖數 Posts: 424
回頂端 / Top
睇樓上咁多個人留言,得出幾個有趣的發現,第一:唔講呢套<蘭花刼>有幾衰、唔插呢套0野,就等於支持呢套0野,成個思維同中國共產黨無分別,非黑即白,非敵即友,頭腦簡單……

第二:幾年前行博物館,聽到D人,包括帶住仔女的師奶、中年大叔等,總會同仔女講一D錯誤的知識,好似睇希臘、羅馬古代展,完全唔識邊個係尼祿,但又要睇,唔知睇0黎做乜,今年木乃伊展又係一樣情況,完全無進步,一堆人趁墟心態,睇電視劇亦一樣,我無睇過呢套<蘭花刼>,所以完全無討論過劇情,我估呢度應該有人睇過(或多或少),情況比我更差……

但<瑯琊榜>睇過,就有係博物館0個種感覺,<瑯琊榜>吹就吹得好大、好勁,但同我預期的「好劇」相差一大截,我無特意去搵<瑯琊榜>的問題,但都畀我發現,呢套同大陸其他劇一樣,壞人無腦、主角無敵、穿崩處處,以為有乜0野奇謀妙計,用一句說話講完:「做最好的準備,做最壞的打算」,而且整套劇格局細,無乜0野深刻的內涵或者教訓,除0左故事結構比較完整緊密之外,比大陸一般劇水平高一D,別無其他,如果用同類型的劇,好似莎士比亞的<馬克白>比較,已經相差太遠………

當然,你可以話,點解要攞一套電視劇同大文豪的文章比較?咁樣比較當然唔公平,但如果無0個種深度,你拍0黎做乜???已經有一個經典存在……你寫到<馬克白>一半的水平,已經當你贏,我覺得除0左娛樂,就係娛樂,也是別無其他……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:22

Argenteuil
回頂端 / Top
最大問題,亦係最恐怖的一點,反而係背後的思維,成套劇就係「雙天保至尊」,死咁多人只為保一個人上位,用友情0黎包裝,講成合情合理,但個男二的上位方法,同佢衰人老豆皇帝上位的方法有乜唔同???講到大仁大義、為國為民,百般不情願咁款,講到尾就係中國封建0個套思想,有人死係正常0既,特別係同自己意見不合的人,上0左位就萬事大吉,唔使任何監督,保證已上位者遵守諾言,又唔使建立一D制度,去保障一般人,約束皇帝唔可以為所欲為,總之所謂的「好人」上0左位就一定會好到底……就係教你信人,唔使信制度,呢D咁有「中國特色」的邏輯……

「絕對權力,使人絕對腐化」呢句說話原來係廢0既,D人唔好講到自己品味高人一等,唔好話我上綱上線係度講政治,觀眾洗0左腦都唔知,因為唔講政治,呢套<瑯琊榜>只剩娛樂功能(同TVB的電視劇無分別),但又唔娛樂得晒,總之奇奇怪怪,兩頭唔到岸……頫帶一提,呢套<瑯琊榜>係中共稱許的其中一套電視劇,話品質優良,有思想內涵喎……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:23

Argenteuil
回頂端 / Top
第三:我對胡歌、劉濤等人無特別感受,但最反感係<瑯琊榜>0個D粉絲,D留言衰到無人有,態度乞人憎到爆,好多人根本無知識、無常識,我話郡主可以嫁林殊,佢0地就話會連累郡主守寡,大佬你個時代設定係魏晉南北朝,唔係明清呀~~~你郡主就算想守寡,都要皇帝批准先得,皇帝要你嫁人,你係郡主都無得傾,況且郡主係劇一開始都接受皇帝徵婚的安排,睇唔出郡主必定會守寡呢個結論。

仲有,我話郡主同林殊結婚先可以名正言順有下一代,D盲炳猛鬧我,話無可能,會連累郡主,我心諗中國人最重要係D神主牌,春秋二祭有人拜,個姓可以繼續流傳落去,而唔係班文盲講的「血緣」,郡主同林殊結婚可以名正言順收養小朋友(因為林殊被滅族),如果唔係佢點幫林家???延續個姓、春秋二祭,唔係點叫「繼後香燈」???你睇漢朝的漢成帝無子,唔通漢朝就玩完???佢個繼承人係過繼,唔係親生,中國歷代如是,班文盲就死鬧爛鬧,仲開Post話人唔識0野,白痴就當自己有智商,對中國文化一無所知就扮智者,當中有兩個肯定係香港人,而且係女人(師奶水平),真係嬲到我,畀班死文盲鬧,所以我勁唔鍾意呢套<瑯琊榜>,引0左班死文盲出0黎……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:24

Argenteuil
回頂端 / Top
我好多謝呢度的人,畀個機會我發洩,忍0左呢伴事好耐,<瑯琊榜>同TVB的劇唯一唔可以比較的,就係製作預算,其他0野我無興趣理,<瑯琊榜>係其他地方有幾好,同香港有乜(必然)邏輯關係???我唔明拉埋0黎講,可以證明到D乜???還是想暗寸香港(人)???唯一認同,係「五窮六絶」理論,還有,人0地叫「王」凱,唔係「黃凱」囉……

呢套<蘭花刼>的收視,無興趣知,反正無睇,不過就希望留言的人有D智慧,有D意義,無謂同一理由講十萬次,同埋唔好咁多錯字……多謝……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:25

Argenteuil
回頂端 / Top
更正:「忍0左呢伴事好耐」----->「忍0左呢件事好耐」……

發表於 Posted on: 2017-06-18 17:30

Argenteuil
回頂端 / Top
Argenteuil

你長篇大論乜九事呀你
你邊隻眼見到我話自已係郎牙榜粉絲呀
你邊隻屎眼見到我話自已係胡歌劉華粉絲呀
老花就去驗眼啦

痴九線

發表於 Posted on: 2017-06-18 18:45

LINEETT
帖數 Posts: 249
回頂端 / Top
Argenteuil

你比郎牙榜班粉絲丙米搵佢地算帳囉
你而家搵唔關事GE人來出氣呀?
你痴左邊條線呀
發神經呀你?
你個白痴仔, 痴九線

發表於 Posted on: 2017-06-18 18:51

LINEETT
回頂端 / Top
我之前回緊WOOPI 留言呀,
人地都無件事啦, 我同WOOPI之間對話關你九事呀?
你受左氣又搵我來出氣?, 你條濕九
又長又臭, 正廢X

發表於 Posted on: 2017-06-18 18:55

LINEETT
回頂端 / Top
Argenteuil

你UP乜九呀????????
郡主同林殊結婚?????????
你睇路啦4春, E度係蘭花劫討論區呀
長篇大論講郎牙幫, 你發雞盲呀,
郎牙幫接左好耐啦, 訓醒未呀你

發表於 Posted on: 2017-06-18 18:58

LINEETT
回頂端 / Top
Yes

發表於 Posted on: 2017-06-18 18:59

karlwong2345
帖數 Posts: 2065
回頂端 / Top
Argenteuil

郎牙幫接左咁耐你而家先來發UP瘋, 你係米食錯藥呀????????????

發表於 Posted on: 2017-06-18 19:00

LINEETT
回頂端 / Top
白痴仔,
E度係蘭花劫呀,唔係乜叉郎牙幫呀
睇路啦你
盲中中, 仆死你啦

發表於 Posted on: 2017-06-18 19:07

LINEETT
回頂端 / Top