tvb.com

tvb.com

造型問題

先唔講呢個版本嘅《射鵰》改編同埋拍得好唔好睇,只想講講劇中人嘅一啲造型問題。

首先講髮型。劇中所有男角嘅髮型真可以講係百花齊放,而且好多仲係極之貼近今時今日嘅流行髮型,如一邊剷青一邊長髮,或者兩邊剷青只剩低頭頂一「執」(有個仲要染左金毛)。

不過最離譜嘅都仲係郭靖,直情就係一個現代人嘅長髮造型。古語有云:「身體髮膚,受諸父母,不敢毀傷。」須知道,如無特別原因(如出家做和尚),古人係絕少無啦啦剪短晒啲頭髮嘅,否則視為不孝,所以古代不分男女,都係長髮。而家郭靖咁嘅髮型,亦即係話,十八年唻,佢都會定時剪髮,呢一點實在匪夷所思。

另外想講嘅係黃蓉出場嗰陣嘅乞兒仔造型。大家如果睇漏眼嘅,不妨上MYTV睇番,黃蓉個造型居然係「打出個心口」!雖云黃蓉當時係女扮男裝,但係觀乎郭靖以至店小二等等男人,啲衫都係包到上頸,唯獨是黃蓉就打出個心口,真係唔知佢(或者服裝設計)居心何在?

古裝始終都係古裝,而且又係正劇,實在唔明點解啲造型要搞到唔三唔四囉!

發表於 Posted on: 2017-05-13 7:33

冷眼橫眉
帖數 Posts: 223
回頂端 / Top
Agree and it is ugly too. So what is

發表於 Posted on: 2017-05-19 9:08

Woopi
帖數 Posts: 806
回頂端 / Top
反正個黃蓉都無料到,打開心口都無野睇架啦

發表於 Posted on: 2017-05-19 11:08

郊道舞仁友
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
我反而覺得敦靖幾順眼喎。

發表於 Posted on: 2017-05-19 12:20

陳多利
帖數 Posts: 118
回頂端 / Top
造型太膠, 胡歌、林依晨那套更好看

發表於 Posted on: 2017-05-19 12:23

adamshk
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top
現代髮型矛問題

發表於 Posted on: 2017-05-19 13:32

玉骨賢
帖數 Posts: 115
回頂端 / Top
哈哈哈.

照大家咁講, 呢套劇咪係

射鵰英雄傳古今騎呢 Fusion 版

發表於 Posted on: 2017-05-19 13:43

Christina
帖數 Posts: 4065
回頂端 / Top
今個劇男主角髮型長度同TVB1983
射鵰裡黃日華演的郭靖髮型長度一模一樣

https://www.youtube.com/watch?v=NDMI7ddCRTQ&list=PL0XgJ76Cun-BB8l7c-V4ib_PuFQ42gTCo

發表於 Posted on: 2017-05-19 16:25

wowow0
帖數 Posts: 316
回頂端 / Top
唔止喎, 仲有劉德華版本的神鵰俠侶,
https://www.youtube.com/watch?v=ZCZjdgSylEQ&list=PLHfqVkzInkOitncCMoSPk02jPePRphequ

睇怕將古人頭髮剪短的應該是由TVB創先河喇卦
哈^^

發表於 Posted on: 2017-05-19 16:54

wowow0
回頂端 / Top
回樓上,黃日華同劉德華嘅郭靖、楊過版本有少少分別,佢哋係咁意都叫做有紮番隻髻,而且髮腳亦過晒膊頭,勉強都算係過得骨。

當然,黃日華仲喺大漠嗰陣個LOOK就偷雞咗啲,求其是但笠住頂帽就算(其他蒙古人都係咁),根本就一啲都唔「蒙古」,真係好唔掂。

發表於 Posted on: 2017-05-20 7:45

冷眼橫眉
回頂端 / Top
頭髮長度也不是問题,最緊要是統一。佳視TVB歷代郭靖楊過髮型都是頭髮梳後紮髻光著前額的。張智霖版本就最有誠意,他在蒙古時除了笠頂帽外更鬢了長辮子。但此新版本就唯獨是郭靖額前留海,髮型剪裁摩登,還以為是穿越人呢!

發表於 Posted on: 2017-05-20 8:54

廣角鏡
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
頭髮長度也不是問题,最緊要是統一。但此新版本就唯獨是郭靖額前留海,髮型剪裁摩!

""""""""""""""""""""""""""""
X2

The biggest problem is that it is very tacky. If it looked good, at least .....

Mu Lim Chi's hair is also very unbearable. Her whole face is already the products of plastic surgery. Then that 留海 on the right plus mickey mouse ears....unbearable

發表於 Posted on: 2017-05-20 9:32

beautifulRuth
帖數 Posts: 741
回頂端 / Top
造型太膠, 胡歌、林依晨那套更好看 x2

發表於 Posted on: 2017-05-20 9:35

回頂端 / Top
Even Michael Mui the handsomest guy, his hair style is unbearable.

發表於 Posted on: 2017-05-20 9:37

回頂端 / Top
https://www.youtube.com/watch?v=0nKeTqb41c8&t=59s

呢個係黃元申絶代雙驕做型, 無髻的,至於髮腳過唔過膊頭有咩分別呢? 米一樣都係短, !!!

唔好唔記得, 呢個係一個天馬行空的武俠劇,
武俠劇本身好多情節都係超現實的, 角色的髪型超現實又有幾稀奇呀???

發表於 Posted on: 2017-05-24 1:47

wowow0
回頂端 / Top
I dont care about history.

But i do think Michael Mui looks 100x more handsome in real and in any other shows. They really work hard to try to make him look ugly...but not successful. Hehehe

發表於 Posted on: 2017-05-24 5:06

Momosand
帖數 Posts: 236
回頂端 / Top
回樓上兩位,如果個劇係抽離完全冇歷史背景(如《絕代雙驕》),當然可以天馬行空。

之但係,《射鵰》講嘅係宋元交替之間嘅國仇家恨民族大義故事,裡面穿插咗咁多歷史人物,歷史背景咁濃厚,試問又點可以完全脫離現實?

如果真係呢樣唔緊要,嗰樣冇所謂,咁大家又何必成日恥笑TVB啲古裝劇入面講錯英文同埋出現膠樽呢?

若然呢個劇入面郭靖嘅髮型可以接受,咁就唔好再批評徐子珊啲眼睫毛同斗零踭囉!

發表於 Posted on: 2017-05-24 7:49

冷眼橫眉
回頂端 / Top
But can people really fly around, drink all the blood of a snake much bigger than himself (there is at least 10L of blood, the electrolyte balance would be way off leading to death even if u could squeeze half in somehow, not to mention severe hypothermia by drinking so much cold blood), increase kung fu by years with the blood, screw into the skull with finger nails, get rid of poison by internal gong?

How can a jade stick or a jade flute fight with a metal sward? Jade breaks easily.

So in comparision, the hair...is minor. All those things u mentioned are minor. I've never complained about them.

發表於 Posted on: 2017-05-24 8:17

Momosand
回頂端 / Top
樓上講嘅係兩碼子完全唔同嘅事。

武俠劇本身就已經係超現實,如果係都要質疑入面所講嘅武功有冇可能,咁不如唔睇好過。我諗冇人會一邊睇喪屍片,一邊質疑班喪屍為乜要追住啲人唻到咬?而且只係咬完等佢哋變埋喪屍就算,而唔係食咗啲人!

至於歷史背景,就係另一回事。既然加插得「歷史」呢個元素入去,就冇可能亂咁嚟完全唔顧歷史事實(例如當時冇可能已經叫鐵木真做「成吉思汗」,叫「成吉思汗」係佢統一晒大漠所有部族之後嘅事),郭靖髮型只係其中冰山一角,其他諸如剷青、染金毛嗰啲先至更加離譜!

發表於 Posted on: 2017-05-24 9:06

冷眼橫眉
回頂端 / Top
Ok.

發表於 Posted on: 2017-05-24 10:18

Momosand
回頂端 / Top
樓主, 點解你咁執著個髮型, ?
徐子珊演的是差婆, 經常要同罪犯打鬥, 被頭散髮著斗零踭好唔方便, 完全不合情理.. !!
郭靖頭髮夠短, 打起上來輕鬆好多喎, 好合情合理喎, 哈哈哈

不過咁, 如果今個劇個男主角無戴頭套, 全部係自己頭髮的話, 我就覺得好慳水慳力囉,
我睇過2008射鵰個拍攝花絮, 胡歌每次落水, 又或者有大動作, 個頭套都經常甩掉,
我地睇到咁精彩武.打場\面, 其實個演員同班幕後都花左唔少心血.......

發表於 Posted on: 2017-05-24 12:16

wowow0
回頂端 / Top
染金毛??..........點解佢唔可以係金毛呢? 你唔比佢父母其中一人係番邦外國人,?? 你話郭靖同黃蓉染金毛就話好出奇姐? 因為係人都知道佢地兩個父母都係漢人

至於古人係咩髮型我就唔敢評論, 反正我唔係專家, 我都好想知道黃日華郭靖個髮型係咪真係在南宋時代出現過, 而楊旭文個髮型有少少唔同我唔覺得有乜咁大驚少怪? 你同我都唔敢肯定古代人髮型就無出現過楊旭文果一種的???

發表於 Posted on: 2017-05-24 12:32

wowow0
回頂端 / Top
你有無見過被頭散髮著斗零踭既差婆嫁? 我就未見過,
就算係好高級坐OFFICE果一班, 都唔會咁著法啦,
呢一樣野唔駛觀眾提自己都識得諗啦,
咁唔尊重自己個角色, 咁唔專業, 係咪抵比人鬧呀?

發表於 Posted on: 2017-05-24 13:12

wowow0
回頂端 / Top
點解觀眾可以咁陣陣有詞去批評徐子珊個做型??
因為大家都好清楚明白見過,
點解郭靖個做型無人敢批評? 郭靖係小說裡人物, 仲要係天馬行空武俠世界裡的古代人物, 你有親身見過南宋人的髮型咩?? 你真係咁肯定肯定肯定????
算吧啦你 !! 哈哈
^_^

發表於 Posted on: 2017-05-24 13:23

wowow0
回頂端 / Top
agree

發表於 Posted on: 2017-05-24 14:37

Peterwong2234
帖數 Posts: 885
回頂端 / Top