tvb.com

tvb.com

關於Saving與Cherry之間結局的一點看法

工作上都要這麼拼搏啦,Saving是個相信工字無出頭的人,創業更加艱辛。劇中一直描述是父親對Saving創業成功的期望倒不如說是Saving的本心,Cherry事事按部就班什麼都要有計劃追求月尾定時出糧的一刻安穩,Cherry正是看出了兩人這種差異性任何一方遷就都會換來埋藏在心底一輩子的悔恨才選擇分開讓大家好過。Saving看起來做了很多事感覺很情深,吃藥抗過敏,挑婚紗 日復一日風雨不改拍照,但正是這份堅持才表明Saving對生活上每一件事的執著(對於從小萌生的創業理想有更大執著)。Cherry跟四個好姐妹吃喝玩樂月月清的享受,Saving排隊買半價包 走4個地鐵站回家 重返傲星挑西裝嫌貴,這些都是創業的人對於外物享受的態度,一個是喜歡結婚而結婚 另外一個結婚要考慮到生兒育女400萬教育費,兩人的價值觀嚴重不符 Cherry是陪伴過Saving做虛擬婚配親身經歷過忍受不了創業間帶來的擔驚受怕,也思前想後不願自己心愛的男人為了自己捨棄理想。

發表於 Posted on: 2017-05-31 15:54

ChristyWing2000
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
有人會覺得cherry兩年就愛上別人,其實請帖上的是Sam,就是曾經向cherry求過婚的人。如果換Sam的角度講故事,會不會又是一個等了n年終於等到愛人的故事呢
其實最後手環的數字,就是saving向cherry的求婚,真真正正的求婚,不是委屈面前自己吃藥的求婚,所以如果結合彩蛋看,正片cherry最後一個鏡頭,可以說戒指和手環二者,最後cherry選擇了手環 如果當時不是為了怕一個現實的結局,所謂的badending,完全可以再拍一個拿下戒指的鏡頭,這樣接彩蛋看的人就沒那麼心塞

cherry婚前在街頭聽到果首“陪著你走”依然聽到唔想走,在的士度望到疑似saving奔跑的身影就即刻落車去穩,甘就證明cherry中意saving多過Sam啦。其實我覺得cherry系猶豫過咯,尤其系見到saving既廣告之後。saving的產品講白左就系小米的智能手環,測心率同睡眠品質既,通常呢種廣告正路點拍都唔會有結婚場景啦,特登拍結婚鏡頭,無非就系saving想同cherry講,我唔怕結婚啦,唔系吃藥,唔系委屈自己,系真真正正唔怕結婚啦,你返黎啦。671327655,陪著你一生到白頭。其實真系求婚咯,最後既OPEN ending應該系cherry被感動,選擇為saving悔婚。樓梯街相遇,其實就系一切回到原點。如果真的有第二部,希望他們可以在一起吧。

發表於 Posted on: 2017-05-31 15:55

ChristyWing2000
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
佢地就正如妳篇文章咁, 長篇大論拖時間, 都唔知想講乜

發表於 Posted on: 2017-05-31 16:47

sandymm
帖數 Posts: 89
回頂端 / Top
非常同意 睇得透徹

發表於 Posted on: 2017-05-31 16:51

紅花會會長
帖數 Posts: 6
回頂端 / Top
佢地就正如妳篇文章咁, 長篇大論拖時間, 都唔知想講乜

~~~~~~~~~~~~

非常同意

發表於 Posted on: 2017-05-31 22:35

通呢渣
帖數 Posts: 1401
回頂端 / Top
樓主good

發表於 Posted on: 2017-05-31 22:36

zzzzAzurAzzzz
帖數 Posts: 77
回頂端 / Top
非常同意樓主

發表於 Posted on: 2017-06-01 0:42

美雅
帖數 Posts: 264
回頂端 / Top
ChristyWing2000: love your comments.

As I wrote in another post, in the original ending, we saw that Cherry is wearing a ring but it was not on her ring finger. Just as what she said on ICQ --- "我要結婚 la", I think she's engaged to be married to someone else. I think the writers meant to tell us that although Saving and Cherry won't marry each other, they will be soulmates. She is wearing the bracelet, which tells us that Saving is "陪着你走" in spirit.

Look at U.S. shows and movie such as Cheers, Dawson's Creek, and La La Land --- Sam and Diane didn't end up together after 11 seasons! Dawson and Joey didn't either. However, that does not make the shows bad shows.

發表於 Posted on: 2017-06-01 3:37

teich
回頂端 / Top
2. In the "extra" ending, notice that she's not wearing a ring during their encounter. They each took turns to say the line about staring at each other for 5 seconds (望超過五秒...) while staring at the coin. Finally they looked up and looked into each other's eyes for a few seconds before the entire show ended. Even if the scene hadn't ended there, the audience would know that Cherry and Saving would kiss each other next, because we can simply extrapolate from what happened last time at the mall when they had their first kiss (in episode 9).

The extra ending is not ambiguous at all, because it was Cherry who first brought up the line about 望超過五秒. Obviously she wanted to rekindle the relationship with Saving.

發表於 Posted on: 2017-06-01 3:40

teich
回頂端 / Top
喜帖上好似系Saro not Sam..

發表於 Posted on: 2017-06-01 3:47

Curiosity717
帖數 Posts: 54
回頂端 / Top
The Chinese in the original post is very difficult. Sentences are very long. I just dont have the language proficiency to fiugure out the meaning.

It is Sam. Natalie said so in an interview.

發表於 Posted on: 2017-06-01 4:58

beautifulRuth
帖數 Posts: 807
回頂端 / Top
For example:

Cherry是陪伴過Saving做虛擬婚配親身經歷過忍受不了創業間帶來的擔驚受怕

???

發表於 Posted on: 2017-06-01 5:00

beautifulRuth
帖數 Posts: 807
回頂端 / Top
唔明點解個個都鬧Cherry係港女 可能大家都凈係記得S為咗C放棄創業做打工仔 但係C曾經都為咗支持S捱麵包 仲打算賣佢最視為命根嘅樓 支持S開公司 有幾多人做得到啊 就係因為佢後尾揀咗同另一個結婚就狂插佢 唔公平吧
佢同S喺辦公室攤牌嗰時就提到結婚就係想生小朋友 但係S怕到咁 明知同S無希望 但係都忠於感覺拍住拖先 對於一個30+歲又渴望有個屋企嘅女仔 做哩個決定唔容易吧
粒聲唔出走咗去 係好hurt人 我都鄧Saving心up 但係有邊個見到對方為自己暗瓦低食藥 為自己打佢最討厭嘅工 阻住對方發展 會無動於衷咖 尤其佢咁為對方付出嘅人 雖然走佬唔係最好嘅解決辦法(Hanson都話佢份人死咕咕啦) 仲要人白等咗兩年 真係唔應該 但係Saving拖咗啊凝10幾年 最尾都係走咗佬 又無人話喔 區別係一個揀咗同第個結婚 人哋都係發覺唔work先回到現實啫 哩個世界有幾多人敢講自己娶/嫁嗰個係最愛 劇情只係寫實 唔算爛尾吧
補拍嘅結局亦算有心思吧 回到16歲嘅樓梯街 又係10蚊銀 手上嘅細節 舊對白 全部都暗示有機會重新開始 全部都同前邊嘅情節有關聯 唔係是但拍個opening結局

發表於 Posted on: 2017-06-01 9:14

紅花會會長
回頂端 / Top
王,唐佢地兩個段感情,我完全唔覺得有咩咁感動。

女角好虛偽被包裝美化,寫佢因為知道王浩信唔想結婚,所以想俾男角自由,而好唔捨得主動離開佢,但又用若即若離態度,俾男角假希望有機會復合。

男角一啲自知之明都冇,唐討詠根本骨子裡就係嫌棄自己冇前途,冇錢,冇經濟能力,唔想結婚只係一個借口,但係男角好戇居咁等女角2年,如果現實唔止2年,唔通一落等落去,等一個放棄自己既人?

就算係單身,都好應該努力工作,為自己未來打算,養得起自己,可以經濟獨立先最實際,而唔係好似兩個角色咁,一個好似趕住等人養,嫁唔切;另一個浪費時間去等一個放棄自己既人身上,擔誤咗去為自己努力既寶貴時間。什麼甜言蜜語,愛護備至,深情關懷,對好多人來講,都敵唔過金錢既實際,同俾到你安全感,愛情已經唔係無條件而白白為你付出,而係好現實咁同你既收入,財富掛勾。

發表於 Posted on: 2017-06-01 15:25

henrychoong
帖數 Posts: 15
回頂端 / Top
做戲嗟!無須咁認真!

發表於 Posted on: 2017-06-01 23:41

可悠悠
帖數 Posts: 223
回頂端 / Top
紅花會會長: +1!

發表於 Posted on: 2017-06-02 0:13

teich
回頂端 / Top
1. 唐詩詠一開始知道王浩信有婚前恐懼症....
2, 唐詩詠一開始知道王浩信有幾多身家....

佢咩都知..既然決定同王浩信開始...
就應該慢慢令佢改變...
王浩信唔係話唔肯做野...佢可以為左另一半死慳死抵...
咁始終都要知道...搵食係艱難...
唐詩詠知道王浩信搵錢既能力...
如果佢接受唔到...一開始根本唔應該開始...
佢想有頭家...佢想生小朋友..
佢亦都知道王浩信有恐懼....呢d唔係一朝一夕可以康復既事...
最後因為呢d原因而選擇分手...
我真心覺得王浩信好慘...
p.s我未睇哂....只係聽人講佢兩個感情事..
所以我唔清楚劇中佢兩個分手真正原因...
如果單單因為以上既原因而分手...
最後又可能因為王浩信既康復而悔婚...
真心覺得唐詩詠真係唔知點咁囉...
玩咩...手又係唐詩詠分...婚又係唐詩詠悔...
都唔諗清楚就決定...

發表於 Posted on: 2017-06-02 22:04

米高風
帖數 Posts: 450
回頂端 / Top