tvb.com

tvb.com

不理解結局為何是wayne婚外情

起初看著是好男人,結局卻為了主席之位和helen結婚,又和muse一起,性格感覺前後不一

發表於 Posted on: 2017-05-06 0:08

singsumyee524
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
唔難理解,身份問題。Wayne話晒都沙翁集團太子爺,而繆思背景比較複雜,兩個世界嘅人,就算係真愛,喺現實世界裡面喺埋一切嘅機會都係低到冇可能再低。

傳統上喺埋一齊嘅,非情婦嗰隻,一般都屬於童話故事,意思就係可能性唔高。

發表於 Posted on: 2017-05-06 19:59

帥到掉渣
帖數 Posts: 3145
回頂端 / Top
呢個係編劇既敗筆,為左帶出「現實冇童話」既訊息去刻意營業造,卻冇仔細思考合理性。

狙擊戰士所講既看似冇錯,但實際上你會咁講係因為你根本冇認真睇套劇,你有認真理解過wayne呢個人物,就唔會打呢段文字。

發表於 Posted on: 2017-05-06 20:39

sarahyiyan
帖數 Posts: 25
回頂端 / Top
佢故事有交代話佢知道自己確實未夠成熟,亦即話反省過後咪有噉嘅結局囉。如果Wayne仲係以前嘅Wayne,的確唔會噉嘅結局。

發表於 Posted on: 2017-05-06 21:25

帥到掉渣
回頂端 / Top
繆思的自卑..... 躋身不上流社會,我明!

四年,令一個人的變化真大?
Wayne有需要為五斗米折腰而委身變駙馬爺?

發表於 Posted on: 2017-05-06 21:54

leeyukkong
帖數 Posts: 5971
回頂端 / Top
四年嘅話,其實足夠大變化囉。睇落好似好短。但其實又唔算好短。

發表於 Posted on: 2017-05-06 23:14

帥到掉渣
回頂端 / Top
繆思做情婦嘅心路歴程又唔講,佢咁愛個女,應該都想做個榜樣,但佢竟然做人情婦,真心唔明
你要我腦補其他角色大到有d唔合理嘅轉變我都算,勉強都可以解釋到,不過繆思嘅行為唔該編劇出黎解釋下,真心唔合理

發表於 Posted on: 2017-05-07 3:06

yiwai
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
啫係咁,要sad ending無問題,但唔該比個合理d嘅

發表於 Posted on: 2017-05-07 3:18

yiwai
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
雖然這結局情感上看似不完美,但這種婚姻和戀愛是確實是存在在我們身邊,甚至比比皆是。一個跨國集團主席根本不可能名門正娶一個離過婚,有個女,甚至坐過牢的酒店小房務。莫說她這身份,即使某富豪,人家某女藝人身家比Muse 清白,連孩子都給他生了幾個,從來沒給名份,莫說名門正娶。政治婚姻也屢見不鮮。有時上流社會的婚姻和戀愛是身不由己的,戀愛是兩個人的事,婚姻是兩個家族的事。大庄也說過:Wayne將來要對付的是洪水猛獸,他的世界若是Muse的世界,他就不能去到他那個位置,保住江山了。

發表於 Posted on: 2017-05-07 3:48

munmun2500
帖數 Posts: 168
回頂端 / Top
這就是叫現實生活

發表於 Posted on: 2017-05-07 6:15

JessicaTvb
帖數 Posts: 279
回頂端 / Top
mummun x2 講得好好!

發表於 Posted on: 2017-05-07 6:23

南明
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
Rubbish logic.

Why would daughter of Chairman of Big China tolerate this? Wayne would at least pretend to be nice to her, no screaming at her. Wayne not business success. Only a rich man's son. But many rich man's sons out there, especially from China today. The Father in law would keep chairman's position for control. Chairman of Big China cannot be innocent little lamb and let Wayne (a loser) control him and batter his daughter.

The 2 old geezeks were fairy tale already.

發表於 Posted on: 2017-05-07 8:05

KittyMouse
帖數 Posts: 57
回頂端 / Top
Rubbish drama

Rubbish scripters want to say life is full of surprises cliche and so made all 3 endings rubbish.

Zero moral. Treat rubbish rich people heroes.

發表於 Posted on: 2017-05-07 8:07

KittyMouse
帖數 Posts: 57
回頂端 / Top
其實我感覺成套戲無論是wayne,還是高琛的哪一邊,其實都是為了襯托沒女羅麗晶這條主線的,理想的愛情究竟是什麼?從女性角度出發,Hazel叫高琛堅持理想,繆思希望wayne成熟同羅麗晶对莊富豪嘅期望,歸根究底就係要愛情單純一啲,高琛最後選擇左事業,因為佢覺得一個男人有自尊(事業,物業之類)先可以有愛情,结果Hazel唔接受,繆思可能覺得名份唔重要,緍都結過,最重要係可以同自己鍾意嘅男人一齊,同佢個心係我度,羅麗晶這一對算係最正常嘅結局,但係想深一層,佢可以照顧一個對佢唔算太好嘅x媽咪羅蘭,本身個角色已經非般,有人話tvb宜家啲戲為左唔俾人話膠過發泡膠,通常啲结局都會出奇不已咁攪啲反高潮,反而我覺得啲角色嘅愛情觀好贯切喎……

發表於 Posted on: 2017-05-07 8:24

嵐一
帖數 Posts: 385
回頂端 / Top
其實講開又講,今時今日時代同價值觀已經唔同左,以前老中青一齊睇同一套劇,所以收視率乜劇都高,仲唔常都平衡地大團圓结局,可惜宜家唔同左,師奶兵團嘅價值觀同靚仔靚妹好難一樣。不過畢竟電視劇受觀係普羅大眾,好似呢套全職没女都贯切角色價值觀之餘,仍然怕觀眾唔接受同明白,於是有加插張兆輝同羅麗晶無間道电影後莊富豪讀白,wayne要同佢政治婚姻嘅另一半鬧大交同表達佢对缪思一心一意,最後張兆輝前妻同佢講明佢前夫點樣為佢,然後仲要有臨尾機場一幕俾羅麗晶講佢點樣睇張兆輝為佢付出同佢偉大嘅理想愛情觀,之後張兆輝英雄救美完場,於是結局先合情合理……

發表於 Posted on: 2017-05-07 8:58

嵐一
回頂端 / Top
過街老鼠貓,刁蠻幼稚。才廿幾勾mentality學人講人生!

發表於 Posted on: 2017-05-07 9:29

南明
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
南明先生,隻垃圾貞子喵照計更年期早咗,上咗鏈好q煩躁,哈哈。

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:13

陳多莉
帖數 Posts: 118
回頂端 / Top
我覺得結果幾特別,好好睇

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:26

kooloo
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
第二、三對的結局是反映現實和社會現象,其實整套戲都是,只是用一個輕鬆幽默爆笑手法表達出來!不是嗎?人生本來就有很多無奈,只要用樂觀態度去面對就會有快樂的人生。最後,莊羅的結局依然是現實,只是到了大庄的地位、年紀(52歲),什麼都有,就是沒有愛情,他已經不是集團主席,犧牲亦犧牲過了,愛人已經原諒自己,係時候找回自己的愛情,所以他不怕路人拍照上網,大膽公開表白認愛42歲品酒師,相反Wayne 就身不由己

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:48

munmun2500
回頂端 / Top
唔明南明先同同下面果位講乜?

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:50

嵐一
回頂端 / Top
謝謝!南明

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:54

munmun2500
回頂端 / Top
不好意思,寫錯,四年後,麗晶應該是46歳

發表於 Posted on: 2017-05-07 10:56

munmun2500
回頂端 / Top
現唔現實見仁見智,不過套嘢勁就勁在:Hazel青春無敵又願意同另一半反璞歸真,咁簡單要求愛情正常應該最大團㘣结局,偏偏sorry,另一半走進花花世界之後唔同你同步啦,wayne明明富二代有錢有面,你要安全感好多人選呢隻,點知缪思唔係要呢隻,反而莊富豪工作狂,只要有女埋身悄為獻下媚咁就叫你拜拜,佢同羅麗晶係最無可能,呢套簡單係没女熱血勝利學,你要堅持自己嘅價值觀,唔駛理世俗果一套,當然先决條件要有位好似上面位朋友咁識欣賞你而又有本事嘅男人先得,所以咪話個故仔要幾現實有幾現實,sorry!!要幾童話有幾童話囉!!

發表於 Posted on: 2017-05-07 11:13

嵐一
回頂端 / Top
冇錯,人係會變,事情嘅發展,好多時候亦會超出我哋預期。不過咁,大家似乎忘記咗最重要嘅一點,就係呢個劇嘅主人翁係羅麗晶,喺成套劇入面,都不停講住佢點樣介入其他角色嘅感情生活,唔希望佢哋做錯選擇。所以,無論呢「四年」入面,喺男2男3同女2女3身上,究竟發生咗啲咩驚人變化,只要羅麗晶仲喺佢哋身邊,佢都冇可能會完全置之不理。

與其話個ENDING唔會理,倒不如話佢任噏,即使真係想畀啲SURPISE觀眾,都好應該喺前面埋下少少伏線,而家連係咁意講多兩句對白唻到交代清楚都冇,話變就變,未免太過任噏囉。

仲有,違反劇中人物角色性格,就更加係一個嚴重問題,你用咗成十九幾集唻到描述呢班男2男3同女2女3嘅性格以至心路歷程,然後喺ENDING就咁用一、兩場戲就將之前嘅所有BUILD UP一下反轉晒,確實夠晒出人意表,但係咁即係擺明有心玩Q觀眾啫。

最後,亦係筆者最反感嘅一點(之前嗰幾點都只係有啲唔舒服),都仲係意識方面。想點出現實往往出乎大家意料之外冇緊要,但係真係有必要用而家咁樣嘅處理方法咩?高琛嗰PAIR由於喺劇中只係功能人物,而且著墨唔多,筆者冇乜太大意見。之但係男2女2呢PAIR就真係頂唔順。激情之後,經過四年嘅冷靜期,細莊生同繆思絕對可以因了解而分開,各自發展,但係亦冇必要去到咁盡,完全反晒佢地之前嘅性格同埋做人宗旨,變咗姦夫淫婦。

須知道,一個劇嘅ENDING,或多或少,都代表咗編者對於人生態度嘅一個總結,亦即係話,編者通過個劇,拋出咗一大堆問題,畀觀眾去思考,而去到個劇嘅ENDING,編者就會作出總結,講出自己嘅睇法。觀乎編者而家咁樣安排細莊生同繆思嘅下場(開開心心做對姦夫淫婦),咪笑筆者老土,對於編者嘅道德標準,筆者真係極之失望。

發表於 Posted on: 2017-05-08 8:18

冷眼橫眉
帖數 Posts: 120
回頂端 / Top
上面位朋友一啲都唔老土,我更加老土,我只係試下從编劇角度出發去理解下故事發展點對應個主題同佢想表達啲咩,(當然我唔係编劇,我諗嘅嘢未必一定係真嘅)只係理解明白同認同接受係兩碼子嘅事。wayne這段我個人認為编劇太想對應番沒女個主題。乜男人咁樣叫做成熟左咩?佢老婆打電話質問佢,wayne答佢你有你玩,我有我玩……如果個女真係咁衰嘅仲會打俾wayne干涉佢地? 我覺得只wayne係電話度講嘅嘢只不過係合理化同缪思通姦嘅事姐,好可能傷害緊個好女仔…其實呢下真係敗筆,倒不如話佢真係成熟左有本事照顧繆思兩母女,因為缪思唔想為左求其揾過水泡上岸而要拒婚已經好表現出佢嘅價值觀,無必然咁樣寫囉……

發表於 Posted on: 2017-05-08 10:59

嵐一
回頂端 / Top