tvb.com

tvb.com

覺得無線捧唔捧得成佢做一姐?

肯定得
未必得
No way
得,因為佢有實力
可能得,因為靠高層
唔得,因為佢演技差
得,因為佢越做越好
可能,因為TVB無人
唔得,因為佢唔討好
其他,請說明

總票數 Total Votes: 228

又係黃翠如,覺得TVB捧唔捧得成佢做一姐?

個人真係認為唔得啦...
但佢有高層撐...真係有機會...
加上佢而家已經做緊女一啦...
至於可唔可以升LV...
要睇佢個人造化..
但如果單靠自己.....
只能說...難矣...

你要佢做d輕鬆角色/無咁考演技既角色就得..
其他角色......真係....無謂提了...

發表於 Posted on: 2017-03-23 12:24

米高風
帖數 Posts: 450
回頂端 / Top
Sigh... does not matter la. She is already very tech and succ3ssgul. #1 is only a meaningless title.

發表於 Posted on: 2017-03-25 7:12

Badmama
帖數 Posts: 229
回頂端 / Top
I think the disliking is because of her easy-success. Well, she does have a main-cast-look, and having television experience, plus, from a wealthy family.

And the major point is that she is a hard-working girl, which is rare for a rich girl. Her easy-success makes sense, the disliking is just some kind of jealousy.

發表於 Posted on: 2017-03-25 14:06

帥到掉渣
帖數 Posts: 3518
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-03-25 19:12

karlwong2345
帖數 Posts: 1927
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-03-25 19:42

karlwong2345
帖數 Posts: 1927
回頂端 / Top
對翠如既不愛又不恨!她很努力,演戲也夠放!但縂覺欠了點味道!不能像田蕊妮江美儀般能帶你入戲引人入勝!她的外貎很可觀,但有點生硬!無可否認任何一方面她都進步了很多!只不明為何這麼多人討厭她!

發表於 Posted on: 2017-03-27 7:07

jyfun
帖數 Posts: 767
回頂端 / Top
一些受捧和地位爬咗你偶像頭嘅藝人都係畀人攻擊嘅一群

發表於 Posted on: 2017-03-27 8:17

coogt5026
帖數 Posts: 821
回頂端 / Top
樓上: bingo!

發表於 Posted on: 2017-03-27 11:14

jyfun
帖數 Posts: 767
回頂端 / Top
所以我話,其實佢地係妒忌jealous啫。

發表於 Posted on: 2017-03-27 15:12

帥到掉渣
回頂端 / Top
翠如bb 好靚
還有很大的進步空間
加油

發表於 Posted on: 2017-03-29 5:40

taikok
帖數 Posts: 452
回頂端 / Top
不過其實之前有一集,佢地喺澳門酒店check-in嗰陣,睇到佢地已經生成咗夫妻相,爾鑊就比較大劑。

發表於 Posted on: 2017-03-29 11:17

帥到掉渣
回頂端 / Top
I mean Mr.Hung and Ms.Wong

發表於 Posted on: 2017-03-29 11:20

帥到掉渣
回頂端 / Top
要捧實捧得成,但並唔代表極大化黃翠如的talent.
佢的talent係主持介紹,而唔係演戲。
外表作為主持人非常討好,但演戲的話在一眾花旦中,外貌驟然降watt... 陳煒在旁,翠如就顯得缺乏星味。傅嘉莉在旁,翠如就失去吸引力。
TVB捧人也好應該按個人優勢去捧而不是盲目迫某藝人去做某啲不合適的岡位。硬迫不合適者做女一只會帶來反效果。

反之,甚有星味的湯洛雯演出機會同發揮機會就不多不大,高層好應該反省吓,知人善任丫!

發表於 Posted on: 2017-03-29 12:58

BellaCanCan
帖數 Posts: 38
回頂端 / Top
黃翠如確實演戲有點生硬,有時有點像木頭娃娃,不過個樣都極清純,白白淨淨,看起來舒服.不過如果要做一姐,演戲仲要加強

發表於 Posted on: 2017-03-29 16:34

menaa
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
I think she is already an established first line lead. She has been the female leads in many dramas for years. At first, her partners are the second-to-first line lead. But now sphere partners are more often well established leads. E.g. Bosco Wong, Siu Edwin (He is not up there but TVB is treating as if he were), Ruco Chan, Paco Chow, Michael Muir, Summer Rain, etc. She is no longer just lead in little dramas but also huge production.

As for travelling show, it is ok. Even Bobby AuYang did those show recently. Steve Madden also did cooking shows even when he was a well established first lead. Lisa Wong, the one always standing in the center beside the chairman or CEO etc) did interview shows and funny shows (with fook look sou). So, I think an open mind and positive attitude are essential to success. Whereas vanity and pride lead not far.

發表於 Posted on: 2017-03-29 20:19

Momosand
帖數 Posts: 237
回頂端 / Top
黃翠如確實演戲有點生硬,有時有點像木頭娃娃
----

Go to super TVB Facebook page. There are 3 photos posted today.
1. Chan Wai giving advice based on her own hurt and bitterness
2. Wong Ho yin hugging Priscilla very sadly
3. Priscilla hugging Hung very sadly

1. GOOD. Expression matches.
2. Very Good. You can completely see the profound sadness in Wong. (He knew he was dying so he shared his whole heart with Priscilla)
3. Expressionless. So, u are right. But some people are anointed and they are well loved no matter what. Others may work hard etc but just don't get the anointing.

發表於 Posted on: 2017-03-29 20:24

Momosand
帖數 Posts: 237
回頂端 / Top
黃翠如有排都未到一姐水平,成日啲角色安排唔靚仔都唔part 佢,但我個人一啲都唔覺得佢靚,啲角色成日想扮有性格但又形唔到,成日佢先有選擇權去同邊個男仔一齊,佢先係公主(病)咁,以為自己係萬人迷,男人湯圓。講演技,至今臉部表情依然生硬做作,完全冇層次感俾到觀眾,聲線控制有差,好多感情對白啲字冇尾音,用晒氣聲好似冇氣咁,唔識用丹田,情緒起伏交代又唔鮮明,完全壓唔到場。
講聲色藝,同鄧萃雯,楊怡,佘詩曼,胡定欣,田蕊妮,呢啲視后級人馬冇得比。

發表於 Posted on: 2017-03-31 22:33

henrychoong
帖數 Posts: 15
回頂端 / Top
我係唔知點解,通常啲主角或者準主角都會有一個共通點:乞人憎。所以俗稱“票房毒藥(Poison of Rating)”“趕客三寶”,但卻係一種必經階段。

黃翠如其實已經具備主角氣質。洪永城就仲差啲。

發表於 Posted on: 2017-04-01 10:14

帥到掉渣
回頂端 / Top
WHY NOT??? 要俾機會佢同其他人前輩合作! 佢啲演技有進步喎!! 唔俾機會,何來磨煉同進步?
我都鐘意 王君馨 同 朱千雪,李佳芯都唔錯,但係林夏微就...佢把聲好難頂。

結論:俾多啲機會俾 翠如,君馨,千雪 同 佳芯!!

發表於 Posted on: 2017-04-01 14:49

cybermocha
帖數 Posts: 48
回頂端 / Top
洪永城 都唔差啊? 繼續俾機會佢啦!! 上次做張保仔好成功喎,如果俾黃浩然做?根本冇咗嗰啲氣氛啦!!

發表於 Posted on: 2017-04-01 14:52

cybermocha
帖數 Posts: 48
回頂端 / Top
做唔做得成「一姐」重要嗎?
有觀眾緣....順眼....
已經讓觀眾睇得舒服,記住妳!

發表於 Posted on: 2017-04-01 15:38

leeyukkong
帖數 Posts: 6168
回頂端 / Top
做唔做得成「一姐」重要嗎?
有觀眾緣....順眼....
Agreed_~~~~~~~~~
很喜歡看黃翠如, 個樣可愛討喜,是不是一姐都不重要
請Tvb多播翠如的戲啦,一定支持

發表於 Posted on: 2017-04-02 3:11

menaa
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
做乜姐都冇所謂?只要女一長做長有咪得囉

發表於 Posted on: 2017-04-02 8:14

daddeyaa
帖數 Posts: 954
回頂端 / Top
樣靚, 說實力, 未成氣候. 唉. 靠高層一定無問題.

發表於 Posted on: 2017-04-03 9:36

duckduckgo1932
帖數 Posts: 66
回頂端 / Top
黃翠如其實有potential,只係佢啲角色唔啱佢。笑,喊同嬲都同一個表情。我暪結婚了同幕後玩家係最好嘅example。成日扮傻,好假。但係我冇唔鐘意佢,只係宜家冇做得咁好。最鐘意佢係〈師父明白了〉做,嗰陣時佢做得好好。

發表於 Posted on: 2017-04-06 23:58

Mikoto0319
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top