tvb.com

tvb.com

"與諜同謀" 片尾曲

"地盡頭"真是十分好聽, 完全唱出Ringo的心聲!
請不要浪費這首好歌! 快些plug 啦!
星夢是旗下公司, 有責任叫佢地快d做野!

發表於 Posted on: 2017-03-24 13:24

yingying111
帖數 Posts: 42
回頂端 / Top
地盡頭 十分之好聽 , 好聽好聽好聽好聽好聽!

發表於 Posted on: 2017-03-24 17:47

tedtedchan
帖數 Posts: 1274
回頂端 / Top
地盡頭百聽不厭~~ 曲、詞、編、唱俱佳, 期望早日派台!

發表於 Posted on: 2017-03-24 19:56

熱檸樂
帖數 Posts: 574
回頂端 / Top
超好聽,希望星夢盡快派台

發表於 Posted on: 2017-03-24 23:56

newnewbee
帖數 Posts: 148
回頂端 / Top
支持地盡頭MV! 不要浪費 Fred 的出色演繹及宣傳劇的機會。

發表於 Posted on: 2017-03-25 0:33

Yantoto
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
Fred really needs some singing lesson. He ruins the song. Even Law Ga Leung sings better than him.

發表於 Posted on: 2017-03-25 7:25

Badmama
帖數 Posts: 208
回頂端 / Top
Love this song and the lyrics are awesome. Never get tired of listening to it
on repeat. Fred, I really love your beautiful voice, you are an amazing singer.
Support you as always!

發表於 Posted on: 2017-03-25 8:57

熱檸樂
帖數 Posts: 574
回頂端 / Top
地盡頭是一首我聽過最好聽嘅劇歌,他是男主角Fred親身演繹自己在劇中的感情,所以唱得很到位特別touching. 首歌在YouTube嘅comment反映首歌廣獲高度評價,毫無疑問會是今年其中一首高水準hit 歌!

發表於 Posted on: 2017-03-25 10:38

Gtong
帖數 Posts: 455
回頂端 / Top
有同感 :佢唱親D片尾曲劇集仲要集數少,
在劇裡極少播放, 應該係冇播,
完了劇集係人都轉台或關電視啦,
就算人哋睇埋下集預告片, 片尾曲只係幾句就冇左,
而且好多時劇情緊張就播D緊張音樂唔播片尾曲,
20集播得果十幾次, Fred 唔唱好過唱呢D,
嘥時間記歌詞, 唔似得許庭鏗,吳若希唱親都係長劇,
而且在劇裡每集播十次八次洗人腦~~

發表於 Posted on: 2017-03-25 11:44

May1122
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
Gd

發表於 Posted on: 2017-03-25 13:20

iamchuchu
帖數 Posts: 2720
回頂端 / Top
like

發表於 Posted on: 2017-03-25 19:49

karlwong2345
帖數 Posts: 1730
回頂端 / Top
鄭俊弘不必浪費時間唱這些片尾曲,雖然我喜歡他唱的迷,但電台通常不推介電視劇歌,加上他多是唱片尾曲播放次數有限,即使他唱主題曲,同樣少播,除非像師兄姐於長劇內不停咁播,否則劇完什麼都沒有了,又要被外間唱他有很多劇歌唱,事實這些歌對他一點好處也沒有,浪費時間記歌詞卻沒作用。

發表於 Posted on: 2017-03-25 22:08

oklama
帖數 Posts: 54
回頂端 / Top
好鍾意「地盡頭」, Fred 唱出劇情, 令人動容。

發表於 Posted on: 2017-03-25 22:25

當狗愛上貓
帖數 Posts: 426
回頂端 / Top
鄭俊弘用 Ringo 第一身演繹“地盡頭”,非常有感染力,聽到好感動,要求TVB聽取民意快plug “地盡頭”

發表於 Posted on: 2017-03-25 22:26

pighelen9
帖數 Posts: 48
回頂端 / Top
其實地盡頭同投降吧兩首劇歌對Fred意義重大,兩首歌都是難得高水準超級好聽嘅劇歌,再加上這幾年來Fred担演嘅劇集唔多,可以唱番自己主演劇集嘅歌曲別具意義,希望唱片公司成人之美快些plug及拍MV宣傳。

發表於 Posted on: 2017-03-25 22:53

Gtong
回頂端 / Top
片尾曲地盡頭好難唱,升key 再升key, 透氣位又少。Fred演譯得好有層次感,帶出劇中角色嘅無望意景,佢又够氣,换氣時聽唔到透氣聲,佢公司唔plug 地盡頭真係浪費了好歌,又浪費了宣傳這劇情大好良機。

發表於 Posted on: 2017-03-25 23:42

taichi319
帖數 Posts: 1015
回頂端 / Top
其實歌手唱每唱一首歌都係一個希望,希望樂迷鍾意,希望成為金曲!但點解星夢成日都張 Fred 同樂迷既希望粉碎!遠既唔講,講近期既:迷主題曲,Fred 喺迷劇宣傳活動當天第一次唱 live 時,已深深牽引到在場既觀衆,一首有故事既劇歌,由 Fred 尾尾道來,令人回味!可惜一首咁高水準既劇歌唔 plug, 簡直係浪費!
如果話迷劇主題曲係高水準之作,地盡頭 就係超水準! 係非常之扣人心弦,歌者唱出 Ringo 既心聲,帶我進入左 Ringo 既世界,眼淚不其然流下,係傷心既,但又會想一聽再聽,亦因為個下假音好聽到爆,好似每次聽都唔夠喉要再追!可惜,星夢到宜家都仲未 plug 地盡頭,MV 又無!反而 plug 唱得半首既結婚歌!
希望大家為呢首好歌向星夢爭取!希望盡快 plug 一首超水準嘅好歌!

發表於 Posted on: 2017-03-25 23:48

josiejo
帖數 Posts: 193
回頂端 / Top
懇請星夢快快脆脆 Plug < 地盡頭 > 到各大電台 & 勁歌金曲, 可以嗎 ? 好嗎 ? Thanks God !

發表於 Posted on: 2017-03-26 6:31

simple
帖數 Posts: 855
回頂端 / Top
越聽越好聽! 好正

發表於 Posted on: 2017-03-26 15:20

kilily
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
gd

發表於 Posted on: 2017-03-26 23:16

alberttoowt
帖數 Posts: 1828
回頂端 / Top
< 地盡頭 > 明明係好清楚寫着 ( 劇集歌曲 ) , 但是離奇不肯宣傳 ! ? 那麽要劇歌來做甚麼 ? 不是用來配合劇情, 加強情節, 帶動劇中感覺, 來拉高收視 嗎 ? 難得有這宣首 < 地盡頭 > 是曲詞編唱 4 方面完全配合劇情, 合作得天衣無縫的絕佳作品, 唉 ! 浪費编曲 Mr Johnny Yim

發表於 Posted on: 2017-03-28 1:16

simple
回頂端 / Top
迷咁好聽都冇宣傳啦,唔知安排鄭唱這些片尾曲有什麼作用?
浪費他的時間去練習,最後得個吉。

發表於 Posted on: 2017-03-28 12:52

Pamapa
帖數 Posts: 354
回頂端 / Top
地盡頭真是一首很好聽很感動人嘅片尾出,Fred唱出了Ringo那份複雜嘅心情,套劇下週已結局篇,希望星夢聽到歌迷的意見,快些plug首歌及推出MV推介下首歌!

發表於 Posted on: 2017-04-01 16:15

Gtong
回頂端 / Top
Gd

發表於 Posted on: 2017-04-16 22:50

karlwong2345
帖數 Posts: 1730
回頂端 / Top
片尾曲 <地盡頭> MV 終於前幾天 出了(假期前) ., 可到 Youtube 欣賞, 今次是高水準之作, 拍出 Ringo cool, 型 ! 如果星夢安排早一個月拍 & 播出, 與劇 <與諜同謀> 同步出 Fred 板 MV & plug 上各電台, 可能改寫歷史 ! 如果在那惡勢力狡猾多詐事件之前, MV 就會大收宣傳效果, 也會讓更多人認同 Fred 唱功 and 藝術美 !!

目前 MV Youtube View Rate 幾好呵 ! 大家努力加油........
感謝何老閭 Herman & 星夢 出了個好MV , 期待 Fred 再來 new 歌 & new MV !

發表於 Posted on: 2017-04-17 6:46

simple
回頂端 / Top