tvb.com

tvb.com

若水博士線

一開始係因為若水博士先睇愛回家
依家越黎越少睇
Mandy同博士都唔襯
明明若水同博士由細到大都有經歷
依家條線無端端無左
完全唔想睇
強烈希望博士若水係返一齊

發表於 Posted on: 2018-12-26 20:24

weathersky
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
竟然找到同路人。因為鍾意十仔,所以鍾意博士。同若水曖眛果幾集吸引我睇落去。

發表於 Posted on: 2018-12-29 0:28

薩曼
帖數 Posts: 44
回頂端 / Top
我當時都以為博士同若會喺一齊,點知變左係同Mandy,Mandy係幾靚女,同大小姐之間的互係演得幾好,但其他戲份就演得有d假,可能要再train下演技

發表於 Posted on: 2018-12-29 19:15

小君子
帖數 Posts: 164
回頂端 / Top
博水已經係過去咗嘅過去式,博士之前好似好上進,依家就好土,連性格都改埋;而阿水 (佢依家演繹得好舒服) 同阿供就匹配好多,互相拗撬後又互相牽掛,發展下去理所當然!

博士同 Mandy 開頭幾好,其一係阿水做得差,但依家佢同Mandy一起後變得冇嘢 (topic) 好講,佢地已經去到頗悶嘅階段,少啲講仲好!!

sitcom 同連續劇唔同,因為係無數小故事組成,所以唔會係灰姑娘故事咁,得一個故事帶到尾,亦唔需要個個一對對,變得死板木獨!啲人又嫌速度慢,sitcom 有四五百集 cp 故事快快一起仲邊咁多嘢講!sitcome 同長劇唔同, 長㓲劇30至50集講晒,所以有比較完整故事編排包括 cp,節奏亦會比 sitcom 鮮明同喺短期內交代感情進展!如果 sitcom 唔適合你,睇長劇算把啦!

發表於 Posted on: 2018-12-30 0:24

提子蛋糕
帖數 Posts: 1084
回頂端 / Top
雖然我都係鍾意博水多過博香,不過同供水真係冇得比。冇供水就有一半人罷睇《開心速遞》啦。

發表於 Posted on: 2018-12-30 1:50

lgtitc
帖數 Posts: 121
回頂端 / Top
宜家覺得博士係一個閒角,安仔朱凌凌戲份都多過佢。

發表於 Posted on: 2018-12-30 12:58

Connie0213hk
帖數 Posts: 277
回頂端 / Top
雖然博士真係好男人,Mary同佢又由細識到大,好大緣份。
但有時D野錯過左就係錯過左。
同埋博士之前愛情路上受左咁多苦,而家有個咁愛自己既Mandy咪又好幾。

至於Mary方面,雖然可能龔燁無博士咁100%好男人,仲有D灰暗位,
但契合度同火花方面真係同Mary大好多,比起博士其實更適合Mary。
同埋供水同博水既定位唔同,供水兩個係同等位置交往,係同一個世界既人。但博水既話,博士應該永遠都會低Mary一階,好似兩個唔同世界既人一樣,咁樣其實對博士都唔公平。

所以我覺得而家博士配Mandy,龔燁配Mary其實都唔錯~

發表於 Posted on: 2018-12-30 16:36

牙兔
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
我當初都係因為博士同若水細水長流既感情開始睇開心速遞。「最佳位置」再看依然感動,博士回應大家姐係佢既世界入面,愛情不是擁有,而係若水需要他既時候,他係她的身邊已經足夠, 博士既堅持好型。博士一直守護著若水,在他病倒時若水煲粥給他時,回想起他父親過世時,若水給他的支持,若水何嘗不是一直守護著他嗎? 可惜劇情發展突然轉向, 好遺憾!!

發表於 Posted on: 2018-12-30 22:31

likwk2000
帖數 Posts: 73
回頂端 / Top
其實我都想睇若水博士線多過博香/龔水
其實佢地條線本身寫得好好
博士同若水都曾經想向對方表白
只係Timing 問題
博士都守候左若水咁耐
明明兩個都有feel 但條線話斷就斷
好可惜

發表於 Posted on: 2018-12-31 0:59

gragra123456
帖數 Posts: 88
回頂端 / Top
最初我都係博水黨,超鍾意頭一百集寫博士暗戀同為若水付出嘅劇情。之後編劇寫Mandy對博士有意,就開始有留言反對。直到勁多網民撐博香,我都沒有放棄,我都係一路留言希望編劇唔好將博士同隻毒女人一齊... 可惜都沒用。
最後,博士性格人設被迫改變,竟然同心腸狠毒嘅美香一齊。最慘嘅係,呢個女拍檔做戲屎,同博士互動既不自然亦不吸引,直頭係夾硬黎。簡直白白浪費左好戲嘅阿東。
編劇大人,其實,如果之後寫下博士同阿水嘅友情,串插於工水愛情之間,應該都仲有得發揮。
又或者寫下:如果博士知道Mandy落毒,打爛水隻杯,收賣道士呃若水會點?

發表於 Posted on: 2018-12-31 1:33

Hoho5050
帖數 Posts: 76
回頂端 / Top
已經結束喇

發表於 Posted on: 2019-01-10 14:15

Chloe Lau
帖數 Posts: 100
回頂端 / Top
Agree. Still prefer Boksi and Mary.

"gragra123456,

其實我都想睇若水博士線多過博香/龔水
其實佢地條線本身寫得好好
博士同若水都曾經想向對方表白
只係Timing 問題
博士都守候左若水咁耐
明明兩個都有feel 但條線話斷就斷"

好可惜

發表於 Posted on: 2019-01-10 14:31

tvcomm
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
博水線真喺斷得好突然,話斷就斷,好似十幾年感情無發生過咁

Mandy真喺好歹毒,又駛橫手又落藥又盛
最灰喺為咗講博士會鍾意佢,佢屈阿水,博士寧願信佢都唔信阿水,多年情誼完全消散。由細識到大,阿水為人喺點博士好清楚,都會相信阿水會咁做

自從要講博香,博士同阿水就好似變到無關係咁,名義上都喺最好朋友吖,但明顯佢哋宜家關係普通到唔普通

知道再講愛情線就無可能㗎啦,但友情線都俾返條吖~唉

發表於 Posted on: 2019-01-10 23:40

hoikee0109
帖數 Posts: 44
回頂端 / Top
有好多知音人,真好。我都係博水黨,不過自從呢條線斷左後,都無乜點睇呢套劇啦。其實如果另外配一個好女仔同好演員俾博士,我都未必咁抗拒,耐何Mandy呢個角色同演員演出真係強差人意,讀對白總係怪怪地,令人好唔想開電視。知道博士而家拍緊另一套戲,戲份好似都唔少,我就寧願佢唔好再返開心速遞,拍左兩年乜都夠了,專心出去拍其他劇仲好,做下其他角色,俾d新鮮感觀眾。

發表於 Posted on: 2019-01-14 23:41

美人胚子
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
有關[愛]戲]整個討論區,這裡的留言最中肯、有見地、合情理,無奈博思都離劇....
總結是--泿費最初博水戀的鋪排(引人入勝的劇情),高質素的愛情觀原來不宜放在這類劇種??
:((

發表於 Posted on: 2019-01-17 9:33

靚女May
帖數 Posts: 47
回頂端 / Top
贊成樓上講法,套劇是浪費了最初博水線的鋪排及兩位演員的合拍精彩演出。現在套劇沒有深度,只是胡鬧及拖拉,人設隨劇情而變,快d完仲好!

發表於 Posted on: 2019-01-18 13:34

myview
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top