tvb.com

tvb.com

睇完今晚集龔水...

簡直想捉個編劇出嚟打!!!
明明就係差嗰一步 又拆CP...
仲要阿龔明明咁中意阿水 最後竟然要咁樣hurt佢
真係睇唔落去啦...

發表於 Posted on: 2018-12-03 20:42

winniebibi520
帖數 Posts: 89
回頂端 / Top
今晚編劇的籍口係講唔過去的,阿水又唔係唔知龔友,正常應該係第一時間同阿水講佢阿爸唔見咗,根據以往慣例,阿水會同阿龔一齊找佢阿爸,仲要阿龔知道今次約會幾咁重要,絕對冇可能咁安排。

發表於 Posted on: 2018-12-03 22:14

tvpopcorn
帖數 Posts: 206
回頂端 / Top
除非阿供同個非常富有女結婚,仲要掌舵埋間公司,咁先至可以搵到以前失去左嘅錢,就算幾叻做到公司高層都搵唔返咁大舊錢,佢阿爸又有老退化,富有返佢都懵查查唔知係乜啦,不如搵個合適嘅女仔結婚生仔開支散葉好過啦!!都唔知佢點諗,失去左嘅嘢就係失去左㗎啦咪從頭嚟過囉!!可能阿水會令佢明白到完整家庭比金錢重要!

發表於 Posted on: 2018-12-03 22:44

提子蛋糕
帖數 Posts: 1006
回頂端 / Top
阿供要浪費幾多光陰去找呢個騙徒,找到又會攞返所有錢嗎?而家佢係明比 Jenny 控制,你估 Jenny真係會俾佢係公司上位咩,蠢!

發表於 Posted on: 2018-12-03 22:52

提子蛋糕
回頂端 / Top
呀龔呢集智商直線下降 唔知編劇點解可以度出咁爛嘅橋

發表於 Posted on: 2018-12-03 23:41

ivgyss
帖數 Posts: 15
回頂端 / Top
編劇想拖到幾時,老實講,寫集咁既係咪想佢地唔一齊,
佢返供水線,但又唔係一齊做乜

發表於 Posted on: 2018-12-03 23:58

sum7788
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
呢集編劇完全唔掂
1) 直接講話阿爸唔見咗咪得
2) 龔業明明係拎住Jenny把柄,點會咁易被佢威脅到
3) 傑叔嘅消息真係得Jenny先可以搵到㗎咩?
4) 搵到傑叔又點呢?

發表於 Posted on: 2018-12-04 0:46

QQQQQ
帖數 Posts: 236
回頂端 / Top
整個工業行動出嚟都係為咗睇龔水姐。。
點知454同463集都唔知喺度搞乜春
Molamola..如果我係媽呢空,經過呢集後,龔燁已經唔值得我揀

發表於 Posted on: 2018-12-04 3:32

膠刀肺豉脾
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
阿龔, 如果你們二人是真心的話,為什麼不能跟若水好好的解釋 ???

你覺得你所認識的熊若水會不體諒你嗎 ???

若水由始至終都對你一心一意、只欠一個正式的表白而已, 你忘記了當初為什麼要老遠由星加波返香港既目的嗎 ????

為何編劇要將你塑造成這樣拖泥帶水呢????? 甲硬將 D 劇情拖長來做 ???

定還是你覺得若水是一個不能和你同甘共苦的人嗎 ???

你有沒有真正感受到她已在徹徹底底的對你失望嗎 ???

編劇要將你塑造成這樣奇怪的行為舉止三返四次傷害得阿水這麼深,
要知道現實生活中如果真的是這樣的話, 你們二人根本就是不可能走在一起的 !!!

這樣看起來,你今次返香港似乎不是為了水水, 而是為了令你們如何東山再起而已 ???

編劇們對嗎...????? 觀眾們看起來覺得你這樣安排龔燁奇怪的行徑,真的很不合情合理 ??!!

希望各位編劇們高抬貴手不要再拖泥帶水, 放過龔燁和若水, 畢竟一套處境喜劇都是給觀眾們
一個有希望和快樂的人生, 請各位編劇們看看討論區的民意便明白我在說什麼, 不要為拍劇而
甲硬將D 劇情拉長來做, 這樣觀眾們會覺得劇情很悶, 從而影響對愛回家的支持度............!!

發表於 Posted on: 2018-12-04 8:37

Harokiti
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
編劇們 : 請看看討論區的民意, 你們就明白我在說什麼 ??

https://lihkg.com/thread/926470/page/4

發表於 Posted on: 2018-12-04 8:56

Harokiti
帖數 Posts: 18
回頂端 / Top
龔燁...WHY don't you just give Mary a call and explain the situation with your dad. Sigh sigh sigh, I'm so mad at 463!!!

發表於 Posted on: 2018-12-04 12:19

Chestnuts
帖數 Posts: 43
回頂端 / Top
成日搵Jenny做壞蛋唔係就做性奴,越來越悶!!某啲編劇不懂寫喜劇,以為咁好好笑,好似近排大家姐成日打到個仔飛起,係咪大帥哥係咁㗎,有乜好睇呢?笑唔出!

供水其實可以講公司三十週年阿供要派去外地巡查所有分店業務,離開香港兩三個月,期間阿水撞返個舊同學,舊同學想追佢,阿供知道好緊張,不時上 ig 睇阿水甫士,自己又放好多暗示,同時又搵吓豪仔去拆散佢哋 (因為好多時係Cafe見到面).....

近排豪仔多咗劇情比佢,很好,好過之前淨係'第'杯咖啡 (啲咖啡睇到係空杯冇重量嘅,哈哈),豪仔做得好自然,佢而家個角色同佳叔係可以帶幫助動整個Cafe嘅氣氛,連繫各方,亦有真實感,令現場更豐富 !!繼續多啲豪仔同佳叔 !!

發表於 Posted on: 2018-12-06 23:31

提子蛋糕
回頂端 / Top
琴晚第467集11:00左右
11:09鏡頭轉向若水,然後11:10再轉向龔燁
媽呢空都冇反應
睇嚟佢真係hurt到入骨

發表於 Posted on: 2018-12-08 1:51

膠刀肺豉脾
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
呢集令人好想放棄……唉真係好矛盾,明知佢哋之後都唔會斷(見到拍落左好多集), 但經過呢集之後真係幾唔想睇落去……矛盾嘅就係嗰ending明明表現出龔真係水嘅真愛(上次畀max hurt得咁重但其實水嗰次係鬆一口氣多過sad; 但今次係真係傷得入骨, 所謂愛得越深傷得越重……)見到啲人話不如叫曹總追返水, 但前題係根本曹總就唔係水嘅真愛, 一齊咗更加冇意思……所以勁矛盾睇唔睇落去好……明明係真愛, 依家搞到咁……
但……之前堅持咗咁耐想龔返嚟,唔想咁輕易放棄呀……可唔可以快啲寫番好佢哋條線呀!!!

發表於 Posted on: 2018-12-08 15:08

youhoo
帖數 Posts: 2134
回頂端 / Top
吊鹽水吊到病人家屬都放棄

發表於 Posted on: 2018-12-09 11:53

leeyukkong
帖數 Posts: 5683
回頂端 / Top
究竟想點呀, 2個星期都吾交代龔水點樣, 知吾知道心灰意冰係點刑成呀…
呢個星期吾駛睇愛回家都得啦

發表於 Posted on: 2018-12-10 13:23

oy2018
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top