tvb.com

tvb.com

熱烈慶祝龔燁行動成功,恢復供水(龔水),票選你最期待既龔水情節(每人有5票)

阿水繼續亂入阿龔間房
阿龔認真再對阿水講「做我女朋友(老婆)」
龔水+博香Dating(甚至+蓮輝)
繼續電台情緣,搵埋森仔助「龔」
阿龔七夕送返紮花比阿水(補返情人節個束)
阿水請阿龔食飯繼續鬥嘴
龔水再困密室,然後齊齊玩密室逃脫
龔水海傍吹吹水….直到遇到你…囉
阿龔重遇前女友阿May,打爛阿水醋埕
其他有趣又創意既悄節(請留言發表)

總票數 Total Votes: 745

熱烈慶祝龔燁行動成功,恢復供水,票選你最期待既龔水情節(把握機會投票啦)

慶祝家明回家回水,「龔水」有好多經典畫面,不如投下票,想「龔水」之後重溫邊個畫面/想有咩新情節發展,比編劇sss有個參考,齊齊許願!!

發表於 Posted on: 2018-08-10 22:39

hao12345
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
困lift
阿龔為咗安慰受驚到喊的Mary,鍚咗落去
Mary又冇推開佢
仲要畀晒成間威龍嘅人知
阿龔好享受
Mary就好尷尬,但係就開始認清自己嘅感覺

或者……
Mary飲醉酒,之後龔燁帶咗佢返自己屋企,成晚坐係床邊睇住佢……

其實我仲有好多橋 AwA

發表於 Posted on: 2018-08-10 23:12

Mikeru
帖數 Posts: 732
回頂端 / Top
阿龔終於返黎啦!好感動!好開心!唔該多D龔水嘅戲!之前阿水好少出現,而家阿龔返左黎希望補償返!

發表於 Posted on: 2018-08-11 2:35

mintyvert
帖數 Posts: 100
回頂端 / Top
阿龔終於歸隊啦!好開心啊!!歡迎阿龔返黎!佢一出現即時好睇翻!希望多d 龔水劇情!

發表於 Posted on: 2018-08-11 12:04

chocobrownie
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
阿水高頭大馬,和亞龔拍擋也幾有火花。

發表於 Posted on: 2018-08-11 16:09

fattyychan
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
呀水繼續亂入呀龔間房 跟住呀龔借D倚問呀水做佢女朋友 上埋呀龔既apartment參觀

發表於 Posted on: 2018-08-11 19:34

Melody32937
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
龔水好有火花,超好睇!期待多D 佢兩個嘅episodes!

發表於 Posted on: 2018-08-12 3:14

stampoutwoopi
帖數 Posts: 93
回頂端 / Top
一眾同事上熊家BBQ/聚會/打邊爐,本應不在家的家人陸續回家,若水家人與龔燁態度熟絡,惹起同事的好奇心,繼而揭穿龔曾住過熊家一事,而水又百詞莫辯,啞口無言而收場

發表於 Posted on: 2018-08-12 9:26

Lightsze
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
電台情緣... I like it!!

發表於 Posted on: 2018-08-12 13:46

Chestnuts
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
一眾同事上熊家BBQ/聚會/打邊爐,本應不在家的家人陸續回家,若水家人與龔燁態度熟絡,惹起同事的好奇心,繼而揭穿龔曾住過熊家一事,而水又百詞莫辯,啞口無言而收場
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
呢個正喎haha好提議

發表於 Posted on: 2018-08-16 4:09

youhoo
帖數 Posts: 2119
回頂端 / Top
呢pair兩個都係鬼馬笑底,點都搞笑啦

發表於 Posted on: 2018-08-17 8:40

mikihoujouin
帖數 Posts: 40
回頂端 / Top
阿龔同曹總正面對決

發表於 Posted on: 2018-08-18 14:17

阿芯
帖數 Posts: 74
回頂端 / Top
登上Hot Polls喇!!快d投票+表達意見啦~~~

發表於 Posted on: 2018-08-20 20:54

hao12345
帖數 Posts: 36
回頂端 / Top
多謝曬hao12345 發起龔燁行動令到大家可以集齊力量令到阿龔可以返愛回家! 阿龔返番黎我先有動力再睇愛回家! 希望多d 龔水episodes!

發表於 Posted on: 2018-08-21 3:10

lahana
帖數 Posts: 25
回頂端 / Top
希望兩人可以有多d浪漫情節,偶然對眼互相放電,播下浪漫的背景音樂,相信已經可以將收視率提高很多

發表於 Posted on: 2018-08-23 1:34

Konniecrabbiesonn
回頂端 / Top
工水的感情線係我看開心速遞的原因

發表於 Posted on: 2018-08-23 1:35

Konniecrabbiesonn
回頂端 / Top
希望May突然出現令啊水心煩意亂不知所措,然後俾傳士點醒佢,令佢知道其實佢已經鐘意咗阿龔

發表於 Posted on: 2018-08-23 9:20

支持龔燁熊若水
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
1)阿龔病咗,冇人照顧,公司有份文件要阿龔簽,阿水上了阿龔屋企,阿龔簽了名後,身體發冷+頭暈暈,阿水照顧阿龔,阿龔在朦朦朧朧之中,再次看見阿水的雙下巴,然後表白,然後d藥太強勁所以睡著了。翌日阿龔退燒,阿水煲咗粥俾阿龔,然後阿水繼續扮無嘢,出門返工。

2)Jenny聘請咗阿May入接龍工作。原來阿May也是一位剛剛失戀的人,阿May仍然很喜歡阿龔,因此,全情投入討好他,更去老人院探阿龔爸爸。阿龔吃午飯,阿May搭枱,一起談笑那些年,眾人討論阿龔同阿May男才女貌,阿水呷醋。阿龔feel到阿水呷醋,勁開心和享受。Jenny使計,令阿龔同阿May出差,阿龔反對,大龍生最後要阿龔去。

3)博士Feel到阿水呷醋,並提醒阿水「妳已愛上阿龔」,阿水默認,但因為之前拒絕阿龔的時候,説得太盡,加上阿May太優秀,阿水不知如何是好。MANDY提醒阿水,阿龔可能就是真命天子K先生,再錯過便沒有機會,勸阿水主動爭取。阿水得知阿龔和阿May一起出差,感到龔水的感情 為時已晚。

4)曹總再次出現,已經忘記之前的傷痛,期望跟水水復合。曹總娛樂新聞再次成為社會話題,震驚整個華人社會。阿龔完成工作後,即刻提早返回香港找阿水,阿May失落。Jenny向曹總提議直播向水水求婚片段,令水水很尷尬,阿龔替水水解圍,拖著水水悄悄離開。

5)曹總再次失戀,在酒吧遇上阿May,同是天涯淪落人,結果曹總和阿May才是命中註定的一對。

發表於 Posted on: 2018-08-25 4:47

evelynlailai
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
阿龔病咗,冇人照顧,公司有份文件要阿龔簽,阿水上了阿龔屋企,阿龔簽了名後,身體發冷+頭暈暈,阿水照顧阿龔,阿龔在朦朦朧朧之中,再次看見阿水的雙下巴,然後表白,然後d藥太強勁所以睡著了。翌日阿龔退燒,阿水煲咗粥俾阿龔,然後阿水繼續扮無嘢,出門返工。

2)Jenny聘請咗阿May入接龍工作。原來阿May也是一位剛剛失戀的人,阿May仍然很喜歡阿龔,因此,全情投入討好他,更去老人院探阿龔爸爸。阿龔吃午飯,阿May搭枱,一起談笑那些年,眾人討論阿龔同阿May男才女貌,阿水呷醋。阿龔feel到阿水呷醋,勁開心和享受。Jenny使計,令阿龔同阿May出差,阿龔反對,大龍生最後要阿龔去。

3)博士Feel到阿水呷醋,並提醒阿水「妳已愛上阿龔」,阿水默認,但因為之前拒絕阿龔的時候,説得太盡,加上阿May太優秀,阿水不知如何是好。MANDY提醒阿水,阿龔可能就是真命天子K先生,再錯過便沒有機會,勸阿水主動爭取。阿水得知阿龔和阿May一起出差,感到龔水的感情 為時已晚。

4)曹總再次出現,已經忘記之前的傷痛,期望跟水水復合。曹總娛樂新聞再次成為社會話題,震驚整個華人社會。阿龔完成工作後,即刻提早返回香港找阿水,阿May失落。Jenny向曹總提議直播向水水求婚片段,令水水很尷尬,阿龔替水水解圍,拖著水水悄悄離開。

5)曹總再次失戀,在酒吧遇上阿May,同是天涯淪落人,結果曹總和阿May才是命中註定的一對。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
嘩好正 編劇可以參考下咁樣寫haha

發表於 Posted on: 2018-08-25 4:56

youhoo
帖數 Posts: 2119
回頂端 / Top
龔燁就栽倒youhoo 手上。哈哈。

發表於 Posted on: 2018-08-25 8:04

oneonesix
帖數 Posts: 61
回頂端 / Top
>>evelynlailai
咁搵邊個做阿May?
畀D女演員嘅例子? AwA

發表於 Posted on: 2018-08-25 9:23

Mikeru
回頂端 / Top
>>evelynlailai
//因此,全情投入討好他,更去老人院探阿龔爸爸//
當中,阿龔爸爸叫錯咗阿May做Mary,搞到May勁唔開心,更加落力去追阿龔 XDD

發表於 Posted on: 2018-08-25 9:29

Mikeru
回頂端 / Top
3)博士Feel到阿水呷醋,並提醒阿水「妳已愛上阿龔」,阿水默認,
-------------------------------------------------------------------------------------------

我唔覺得博士人物性格係一個適合提醒阿水的人,我覺得大家姐就似D

同埋都唔一定要提阿水啦!其實在第392集 - 真命騙子呢集,阿水都已經開始意識到阿龔同佢係啱FEEL!除非540集後,唔再加集數,咁龔水就應該會快D在一起,否則龔水條感情線都應該係慢慢推,唔會咁快有好突破的進展

發表於 Posted on: 2018-08-27 21:49

apple1881
帖數 Posts: 19
回頂端 / Top
樓上
但係如果冇人提阿水
應該要經歷某啲事令到佢唔好再呃自己先得喎……

發表於 Posted on: 2018-08-27 22:57

Mikeru
回頂端 / Top
同意apple1881所說,'我唔覺得博士人物性格係一個適合提醒阿水的人,我覺得大家姐就似D',同埋大家姐已一早挑通眼眉,令水於之前察覺龔的想法,並在電梯拒絕了他。

而若冇人提水,令她有多些經歷令她察覺自己的心意,這對觀眾來說,未嘗不是一件好事,因為可以看到多些她倆的互動,鬥氣等劇情。

發表於 Posted on: 2018-08-30 21:43

Lightsze
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top