tvb.com

tvb.com

如果繼續成日講熊家加埋Bonnie,池子孝同熊樹根等乞人憎人物繼續頻頻出現,你會唔會棄劇?

可能會!
會!
一定會!
唔會!

總票數 Total Votes: 200

有冇人想罷睇或棄劇?

幾年冇睇TVB嘅戲,最近呢套開心速遞覺得唔錯,仲睇上癮,之前幾乎集集追。但隨住好多鍾意嘅角色走左或者唔再出現,套劇變得越黎越悶。第一好唔捨得阿龔,等左幾個月佢都唔返黎,好失望。其他D好笑嘅角色好似KC,白天鵝,龍敢威又唔出現。熊尚善條線寫寫下又變得無聊又無奈。熊樹仁,David 同碧雲三角戀又好似dump 低左,剩低好睇嘅角色只有大小姐,送水輝,但一個星期得一集,有時一個星期連一集都冇講佢地!博香條線都變得麻麻地,雖然我覺得佢兩個好襯,都好鍾意呢對couple,但係我一直唔覺得佢地條線特別好睇。少左咁好睇嘅角色同精彩劇情,呢套劇成日圍繞D無聊人物講埋D無聊嘢。安仔朱凌凌友情又講少左, 唔知道安仔係咪比Bonnie 拖累,搞到我連安仔都唔想睇。威龍劇情又唔多,淨係講熊家。熊樹根一個星期出兩次仲要擔正都太密啦掛?Bonnie 同池子孝真係好乞人憎,可唔可以cut 左佢哋呢?呢D 要求我唔係第一個提出,但係咁多觀眾嘅聲音換唔到任何轉變。我對呢套劇同班編劇好失望。原本我好支持開心速遞嘅,但而家我開始想棄劇。

發表於 Posted on: 2018-06-10 3:46

tropicalfishie
帖數 Posts: 134
回頂端 / Top
都睇到冇物心機,但依然期待阿龔會返黎所以暫時未放棄。

發表於 Posted on: 2018-06-10 6:36

lahana
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
揀主角睇好耐
Bonnie 一定唔睇

發表於 Posted on: 2018-06-10 9:24

leeyukkong
帖數 Posts: 5635
回頂端 / Top
好失望,斷吓斷吓咁睇純粹支持劇組等呀工返,巳經無晒動力睇落去。

發表於 Posted on: 2018-06-10 12:02

usedthread
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
剛這星期真係好悶,全無大小姐送水輝及龍家,每段感情戲拖得太長,最想大小姐同送水輝一齊但拖得太慢.....等得太耐開始悶

發表於 Posted on: 2018-06-10 16:11

農小蓮
帖數 Posts: 47
回頂端 / Top
過去一星期悶到嘔

發表於 Posted on: 2018-06-11 0:06

花花兒
帖數 Posts: 52
回頂端 / Top
上個星期已經罷睇左成個禮拜。希望今個星期d topics 會好d。唔該唔好播咁多熊樹根!Bonnie 同池子孝唔能夠再keep!

發表於 Posted on: 2018-06-11 13:19

chocobrownie
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
無wor

發表於 Posted on: 2018-06-13 11:11

bubu19
帖數 Posts: 13
回頂端 / Top
感情戲拖得太慢 X 2
阿龔臼水暫停了,KC & Terry又暫停,KC & Helen由頭玩過,大家姐潮偉也由頭玩過,大小姐送水輝變成賓客關係慢慢拖,博士Mandy變成平淡無聊而不是感人細節地發展,凌凌圓圓困於三角關係慢拖。這種技倆好趕客,近來劇情退步好多,可能換了班新編劇。
反而不好看的安仔Bonnie,心如子孝,樹仁David,奸夫淫婦長做長有都唔穿煲,再加上不斷repeat熊樹根,睇到人好唔耐煩,收視有乜可能唔跌番!

發表於 Posted on: 2018-06-13 11:31

stepcat
帖數 Posts: 72
回頂端 / Top
收視21點都俾多佢

發表於 Posted on: 2018-06-13 14:40

leeyukkong
回頂端 / Top
感情戲拖得太慢 這種技倆好趕客 X 3

發表於 Posted on: 2018-06-13 14:56

kim52
帖數 Posts: 696
回頂端 / Top
個人覺得
大小姐 送水輝兩個幾禮拜先一集 好好睇但係要等好奈 最鍾意就係佢哋 劇情好演員有火花
安bon 之前真係好唔掂 復合之後雖然人設唔同咗 但係好睇咗
孝心就不嬲麻麻
熊家講樹根嗰D都好悶
博香D劇情有D重複再重複 成日唔係大小姐阻止就係第三者介入 寫多D日常好似素顏/影相嗰兩集好睇D
凌圓幾有新鮮感 不過個人認為唔太襯
熊潮而家寫到好煩 明明之前好睇 而家尚善成個痴線嘅怨婦咁
近排公司線唔錯 jenny好好笑
btw今日有料話工業回水有望 坐等工水

發表於 Posted on: 2018-06-13 17:47

t922t
帖數 Posts: 66
回頂端 / Top
本來棄劇邊緣㗎啦(原因係大小姐送水輝進展太慢、大家姐潮偉拖拖拉拉唔知想點+ 潮偉唔係金城武嘅事實、安仔bonnie復合之路怪令人已經唔係幾鍾意睇、風少走左然之後紅衫魚要同唔襯嘅池子孝一齊……), 但為咗龔&水既延續希望都繼續等……睇到消息話龔燁會返嚟即刻有動力睇落去

發表於 Posted on: 2018-06-15 2:54

youhoo
帖數 Posts: 2126
回頂端 / Top
收視「只」有24點,證明已經有4份之3香港人擺睇

發表於 Posted on: 2018-06-15 22:51

阿耀
帖數 Posts: 179
回頂端 / Top
已經半罷睇。
淨係睇龔水、大小姐、送水輝(配大小姐、如果係配龜縮明英俊就 NO)、Helen、 KC、Terry、三太!
一講樹根、樹仁、子考、心如、大學就冇睇。

發表於 Posted on: 2018-06-16 3:49

lgtitc
帖數 Posts: 103
回頂端 / Top
我都係半罷睇半棄劇狀態。上星期除左博香果集其他無聊topics全部冇睇。今個星期好D因為有大小姐送水輝(兩個星期先有一集,等到頸都長!),但係講黃牛同英進果兩集都係麻麻地。有心無力士好睇,星期又講熊家又係唔使睇架啦。而家基本淨係睇大小姐同等阿龔返黎。

發表於 Posted on: 2018-06-16 7:40

mintyvert
帖數 Posts: 102
回頂端 / Top
除咗大小姐送水輝 KC同terry 之外 龍力士同埋 龍家班女人都好睇。
朝偉, 博士同美香 龔水都會睇 其他嘅好少睇

發表於 Posted on: 2018-06-16 10:13

花花兒
回頂端 / Top
我一集都無睇過,睇啲預告當睇咗

發表於 Posted on: 2018-06-18 16:35

返屋企快啲完
帖數 Posts: 29
回頂端 / Top
只……等……完

發表於 Posted on: 2018-06-18 21:56

愛回膠之一噸收一蚊
帖數 Posts: 134
回頂端 / Top
【《蘋果》收到可靠消息,無綫8點至8點半嘅《愛.回家之開心速遞》,對比上星期同時段,平均收視大跌7.4點,只有14.5點(95萬人次),流失咗48萬觀眾人次。】

摺咗佢啦~

發表於 Posted on: 2018-06-19 22:02

leeyukkong
回頂端 / Top
因為湯圓圓嘅出現 唔跌就奇

發表於 Posted on: 2018-06-19 22:09

花花兒
回頂端 / Top
我為左圓圓先會睇開心速遞,其他線都唔想睇

發表於 Posted on: 2018-06-19 23:44

米缺
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
暫時有圓圓凌凌安仔傻強條線就好好睇。
上集圓圓個twist真係估唔到係傻強做xddd都幾好笑。

發表於 Posted on: 2018-06-21 1:20

小火子
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
最唔鍾意.睇熊家大小姐感情綫, 好吾健康的角式,神神化化,情緒波動,自虐,有自毀行為。
jenny and john 應適可而止,怎這也是家庭戲係長劇,而且這两角式也是劇中主要角式之一,觀象有老中青, 至怕有些婚外情便作好玩吾知錯; 讓helen and john 可健康地 發展, send a message to those 比人拋棄的人有positive 的希望而偷情者有光明正大的感情

發表於 Posted on: 2018-06-28 18:56

marlee2211
帖數 Posts: 251
回頂端 / Top
"最唔鍾意.睇熊家大小姐感情綫, 好吾健康的角式,神神化化,情緒波動..." 係囉,我都唔鍾意佢喺呢度嗰啲怪動作,大小姐相反地越睇越鍾意越嚟越可愛 (佢真係被人冇留意到嘅千里馬)!!!

發表於 Posted on: 2018-06-28 22:55

愛。蛋撻
帖數 Posts: 921
回頂端 / Top