tvb.com

tvb.com

團結就是力量!齊齊「助龔」!!一人一票撐張景淳!!撐龔燁!撐家明盡快回歸劇組!!

我撐龔燁返嚟愛回家!踢走奸妃!追掂媽呢空
其他

總票數 Total Votes: 303

[集結:齊齊發起龔燁行動]一人一票撐龔燁(張景淳)盡快回歸愛回家,同熊若水擦火花!!

雖然我明白角色被寫走是什麼回事,但一歌兩用,感覺得突兀。最近的劇情彷彿呀工從來沒出現過一樣,很令人安

發表於 Posted on: 2018-04-24 22:02

usedthread
帖數 Posts: 67
回頂端 / Top
最近的劇情彷彿呀工從來沒出現過一樣,很令人安 <---

同意!
但我諗都係因為當初阿工唔討好, 所以而加寫走左佢都唔會提下, 就好似風少咁
而且而加都拍左好多集, 我諗就算要提返起佢都可能係再一兩個月後嘅事

發表於 Posted on: 2018-04-25 10:24

kurosakimaru
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
今晚聽到Only One音樂一起,即刻以為有龔水,點之係另一對CP。呢首歌已經重聽左好多次,係好專屬龔水的定情之歌,至少呢班支持佢地的觀眾都咁諗!

虐心的位係,結尾再聽Only One,但套用喺大小姐送水輝呢對CP,都勾起龔水的情節。

好希望睇到龔水的延續!!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
我都有咁嘅感覺呀!! 點解要播Only one…… 明知觀眾有幾掛住龔&水㗎啦……!!!雖然我都鍾意睇大小姐送水輝, 喺冇龔&水呢段時間都想佢哋有多啲突破性嘅發展,但係嗰集真係有少少不滿,再用Only one呢隻歌其實有啲奇怪…… 我覺得大小姐送水輝呢個stage唔係好match隻歌……記得之前有另一隻插曲For someone 都係用咗喺兩Pair度(博士Mandy、大家姐潮偉), 但嗰首歌嘅歌詞比較大路, 冇Only one呢首咁specific…… 可能係我比較敏感嘅,但係only one嗰啲歌詞真係一聽就會諗起龔&水……
都唔知tvb想點, 奇奇怪怪咁突然寫走龔燁, 但最近劇情就不斷有意無意咁令人諗起龔&水(David無啦啦知道咗Jenny件事[which一直係龔獨有知道嘅事]、303集若水被調去服裝部後畀下屬寸單身嗰d情節、304集播嘅only one、306集尋寶圖眾人討論患難見真情嘅時候對着水提到嘅「一個女人係大難臨頭肯撲出去為男人犧牲自己」), 好心啦如果係有心畀龔返嚟就盡快, 如果唔係就唔好寫埋啲咁嘅情節啦……
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/愛·回家之開心速遞
喺wiki見到會拍到540集, 仲有咁多集希望tvb真係可以認真諗下幾時可以畀龔返嚟! 喺仲有咁多集嘅機會下龔&水如果都重演馬壯尹德如當年嘅遺憾我真係會好無語!! 而家最擔心嘅就係會寫返水同Max/博士一齊…… 作為暫時情節可以,但係如果要作為呢套劇最後嘅結局,係絕對絕對絕對不能接受!! 仲有咁多集tvb真係諗諗佢啦, 龔&水絕不可以輕易緣盡㗎!!!

發表於 Posted on: 2018-04-26 20:30

youhoo
帖數 Posts: 2126
回頂端 / Top
有mon開post噶各位,阿龔唔係去拍十兄弟,佢套舉就黎開拍啦~希望佢快d拍完翻黎啦~

發表於 Posted on: 2018-04-26 20:45

RainieforShow
帖數 Posts: 15
回頂端 / Top
咩劇

發表於 Posted on: 2018-04-26 21:01

usedthread
回頂端 / Top
總覺得他好想回劇組,但有些阻力阻著他,看他微博有人怨他在家打機不積極,景淳很不開心的樣子,好像有什麼難言之隱

發表於 Posted on: 2018-04-28 18:10

evayim2018
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
相信嗰位粉絲都係替景淳著急,所以先會話佢離組後好得閒咁,唔似忙緊拍劇而拍唔到愛回家,致令寫意見畀景淳時語氣重左,我諗嗰位粉絲嘅用意係好嘅,唔係有心指責。希望景淳唔好咁唔開心啦,可能真係有一啲難言之隱我地唔知,我知道佢都好想'回家',我地會繼續等佢翻嚟架

發表於 Posted on: 2018-04-29 23:31

bokw95
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
其實我從未見過無線有公關回應過任何在討論區的問題,就算這裡有200多的提議,他們就會說尚有700多萬人未有要求過,所以從不回應,開這樣的一個討論區所為何事?雖然支持但我是永不會乞求的.

發表於 Posted on: 2018-04-30 19:01

chanatc
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
可能真係有一啲難言之隱我地唔知,我知道佢都好想'回家',我地會繼續等佢翻嚟架
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
唉ig個post……我都覺得有難言之隱……啱,我地而家唯一可以做嘅就係繼續等佢返嚟,同埋繼續表達我哋嘅支持,希望龔&水可以盡快繼續啦!

https://www.instagram.com/p/BiMHAHXB1qr/
算唔算開始有啲曙光呢……(雖然都知道龔燁唔會咁快返嚟……但講到咁希望嗰集可以提下龔燁個名啦)

發表於 Posted on: 2018-05-02 23:06

youhoo
回頂端 / Top
應該唔係,如果提佢個名,咁即係巳肯定有入組時間。但而家都仲未有消息我諗都係要等

發表於 Posted on: 2018-05-03 21:24

usedthread
回頂端 / Top
應該唔係,如果提佢個名,咁即係巳肯定有入組時間。但而家都仲未有消息我諗都係要等
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
咁又係……不過有樣嘢其實真係唔係幾明, 見到送水輝、kc都係要拍新劇但又可以間中客串一兩集, 點解偏偏龔燁唔得……可能真係關個難言之隱事……唉,唯有繼續等……

發表於 Posted on: 2018-05-08 1:26

youhoo
回頂端 / Top
差不多2個月啦,唔知等到幾時先有龔燁同媽呢空睇

發表於 Posted on: 2018-05-14 0:46

iwin19
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
真的要表示支持, 撐龔燁(張景淳)盡快回歸愛回家,同熊若水擦出愛火花!! 最近收看
愛回家, 除了有大小姐及送水輝的感情線比較吸引,其餘真是很悶無厘頭! 但同時亦有顯示若水,單身女子,生活單調,返工放工,沒有伴侶; 而 #318 集, 若水是家政擁有 "A" Grade, 如果日後同龔燁發展,佢地會好相得益彰! 假設阿水織毛衣給亞龔, 真的好sweet!

發表於 Posted on: 2018-05-14 22:41

weepanda
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
自從龔燁去左新加坡後,除左大小姐、送水輝同尚善、潮偉外,無咩追劇的衝動。
有種自欺欺人的諗法「係咪TVB想俾驚喜我地,所以龔燁回家的風聲收得咁密?」
希望呢種諗法會成真吧,我地真係等到頸都長

發表於 Posted on: 2018-05-16 19:19

kumairene
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top
+1 等到頸都長!

發表於 Posted on: 2018-05-17 0:58

Chestnuts
帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
等緊龔燁回家同熊若水擦出火花先有興趣睇落去

發表於 Posted on: 2018-05-20 15:47

帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
等到頸都長

發表於 Posted on: 2018-05-22 15:16

iwin19
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
近排係咁翻睇有龔燁嘅集數
真係好鐘意聽龔燁講野....
同埋有佢係度D集數真係有趣好多
而加好多線都好似差咁D野咁....

發表於 Posted on: 2018-05-23 12:05

kurosakimaru
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
其實點解Stanley 唔可以繼續拍愛回家?

發表於 Posted on: 2018-05-23 23:31

littlefawn
帖數 Posts: 130
回頂端 / Top
似係唔續約喎,正常嘅,唔通仲留係條沈船度挨多十年變甘草咩。。就算比你做男一,拍十套果欄咪又係死。而家咁多網劇,仲洗排係無記排隊等冷飯食吖。以佢條件早就走應該要走啦。雖然好唔捨得

發表於 Posted on: 2018-05-24 2:27

usedthread
回頂端 / Top
唉,雖然希望Stanley有更好嘅出路,但係真係好想佢返開心速遞。好想睇佢做戲啊!如果可以起碼拍完開心速遞之後先再接其他 jobs 都好啊!

發表於 Posted on: 2018-05-24 12:28

tropicalfishie
帖數 Posts: 134
回頂端 / Top
似係唔續約喎,正常嘅,
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
吓唔係啩?!仲諗住依家加到540集會等到佢返嚟㗎喎……希望唔係真㗎啦……真係唔想龔&水成為愛回家系列嘅第二個遺憾……唉近期啲劇情成日唔係提住水單身就提住賢良淑德/膊頭嗰啲話題, 唔好再做個類劇情啦好嗎,有意無意令人更加掛住龔&水!

發表於 Posted on: 2018-05-24 14:55

youhoo
回頂端 / Top
Stanley之前講過仲有約,無咁快滿約,大家再俾D 耐性等下,邊睇邊等啦!

我見阿蟹最新IG都有TAG 媽呢空,如果龔燁唔再出現,都唔會有人再叫若水做媽呢空。

阿蟹同劇組佢地D 工作人員應該仲等緊,我都同大家一樣好想快D再睇到若水同龔燁充滿火花的演出,依家唯有邊睇邊等啦!

發表於 Posted on: 2018-05-24 21:40

apple1881
帖數 Posts: 19
回頂端 / Top
每日一推,希望此post 長期置頂直至阿龔返黎啦
難得編劇咁順應民意 龔水CP 又令愛回家收視上到28.9 有咩理由要阿龔消失 ?
如果龔水CP可以拍d IG短片 或者情侶檔出 function,好似其他 CP 咁keep住有d曝光率,希望d高層知道呢對 CP係收視保證可以快d寫番阿龔返黎

發表於 Posted on: 2018-05-25 0:24

littlefawn
帖數 Posts: 130
回頂端 / Top
Agree

發表於 Posted on: 2018-05-27 9:14

316kitty
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top