tvb.com

tvb.com

團結就是力量!齊齊「助龔」!!一人一票撐張景淳!!撐龔燁!撐家明盡快回歸劇組!!

我撐龔燁返嚟愛回家!踢走奸妃!追掂媽呢空
其他

總票數 Total Votes: 274

[集結:齊齊發起龔燁行動]一人一票撐龔燁(張景淳)盡快回歸愛回家,同熊若水擦火花!!

我都係用個N年冇用嘅AC登入咖!支持支持!!
希望編劇睇倒我地嘅苦心啦~~

發表於 Posted on: 2018-03-23 15:06

Pkchoy
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
徐了instagram 反應熱烈,係微博都一樣群情洶湧,有不少人重幫他們剪輯MV

發表於 Posted on: 2018-03-23 18:48

KateSS
帖數 Posts: 115
回頂端 / Top
绝对贊成! 龔燁做得很好! Mary帮他洗頭好sweet! 他就好似乖孩子甘望住媽咪! 龔燁長髮四眼西裝造型已經深入民心! 請继续出場比我地捧場啦!

發表於 Posted on: 2018-03-24 0:58

MickyMau
帖數 Posts: 332
回頂端 / Top
為左龔燁註冊個Account嚟投票,好鐘意龔水線,張景淳演得好好,一定要快D返嚟!

發表於 Posted on: 2018-03-24 2:46

emilyluo222
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
有機會憑龔燁超越家明,同John Ma一樣成為經典角色
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
其實我覺得某程度上已經超越咗,雖然無可否認家明真係比較深入民心啲(haha but 老實講其實我冇乜點留意天與地,係龔燁先開始留意
佢 ^-^)…… 龔燁嘅經歷唔單止有血有肉,而令到角色立體同深刻, 個性格都好出, 仲要有條咁深刻嘅感情線…… 最主要係今次佢handle龔燁個角色handle得好好, 外型fit哂之餘仲要微表情變化好掂
唉你講起John Ma,我又諗起好遺憾嘅AJ戀…… 希望龔&水唔會好似佢哋咁(唔會嘅,我相信唔會嘅…… 雖然好似安慰緊自己咁)……而家仲有時間扭轉局面的(聽聞加咗好多集), 惟望高層同編劇把握, 唔好再整個咁大嘅遺憾令觀眾傷心多一次了!

發表於 Posted on: 2018-03-24 2:49

youhoo
帖數 Posts: 2043
回頂端 / Top
特等開個account黎投票,希望阿龔可以快D返黎!

發表於 Posted on: 2018-03-24 12:01

kenyyp
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
如果阿冇左阿龔黎襯阿水真係會好可惜。無論身高,樣貌,身型佢地都好襯。我覺得佢兩個仲襯過Mandy同博思。總之龔水兩個好有火花,好夾, 好有chemistry!希望佢地可以開花結果。如果阿龔喺新加坡發左達,返黎娶阿水,咁佢就真係可以完成心願,嫁到個高富帥啦。

發表於 Posted on: 2018-03-24 12:59

tropicalfishie
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
由龔燁出場嘅第三集起就好想發展龔水cp,佢哋真係好有火花,而龔燁又為若水改變,仲對抗Jenny保護阿水,好型。希望龔燁早日回家,特登註冊個Ac支持龔水!

發表於 Posted on: 2018-03-24 17:30

支持龔燁熊若水
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
Youhoo我同你一樣,覺得AJ戀已是一個極大的遺憾,編劇們真係要高抬貴手,唔好再製造多一個遺憾嚟傷我們心, John Ma 同Alex至少相愛過,雖然無疾而終,但總好過龔燁同水水都未開始過,便悄然消逝,更令人心痛

發表於 Posted on: 2018-03-25 0:00

cliffcho
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
John Ma 同Alex至少相愛過,雖然無疾而終,但總好過龔燁同水水都未開始過,便悄然消逝,更令人心痛
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
講得好啱呀!就係呢樣嘢先更加令人心痛…… 所以真係希望龔&水唔會有依個結果……

發表於 Posted on: 2018-03-25 0:51

youhoo
回頂端 / Top
https://tieba.baidu.com/p/5611937555?lp=5028&mo_device=1&is_jingpost=0&pn=0&

喺百度貼吧見到的,睇完覺得寫得幾好同幾感人……我諗每個女仔都會想搵到自己嘅騎士……

發表於 Posted on: 2018-03-25 21:00

youhoo
回頂端 / Top
歷史性過200票了,希望大家順便投埋「最好睇感情線」俾工水,龔燁一定會強勢回歸

發表於 Posted on: 2018-03-26 0:20

cliffcho
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
之前有綱友說張景淳會以龔燁一角超越家明,作為張的支持者,亦如其他網友一樣專程為他開 ig account勁留言(網名不同),同意龔燁一角超越家明,但我說的是演技方面,角色知名度方面就由各位定論了。純個人愚見,許家明一角之所以深入民心,不純是因為Stanley 演技(當然,他也演得很不錯,尤其很用心拍天山飢餓戲前真的餓了自己幾天),也因角色本身很有震撼力,經常遷就其他好友,最後卻被他們食了。而幾個主角,佘詩曼,林保怡,陳豪及黃德斌經常也提着家明,而家明的死也深深地影響了幾個角色之後的性格和遭遇。家明令人印象深刻,似乎是角色的震撼力多於演員本身。老實說,之後很多戲Stanley也做得很好,不過尚未有一個角色又能突出個人演技而角色設定又討好觀眾,直至飛機。而更可幸的是,緊接飛機之後,就到龔燁這角色,設定又討好,又能表現演技,Stanley演龔燁不同心情的微表情的確出色,個人很希望他能取今年的飛躍進步獎。所以以演技而言,龔燁一角遠遠超越了家明。 Having said all these,我仍然喜歡稱呼他為家明,因為又親切又入屋,又像鄰家男孩一樣,very approachable.

發表於 Posted on: 2018-03-26 0:52

superbuddy
帖數 Posts: 63
回頂端 / Top
Hm.....其實有ig 網友提醒過我張景淳喜歡大家稱呼他為阿淳,那麼,讓我在這裡說聲,阿淳,今年您的演出令人眼前一亮,請繼續加油!

發表於 Posted on: 2018-03-26 1:03

superbuddy
回頂端 / Top
支持工水,冇工水唔睇啦

發表於 Posted on: 2018-03-26 14:24

Moonjelly
回頂端 / Top
原來個投票上左hot poll la! Great!

發表於 Posted on: 2018-03-26 20:08

youhoo
回頂端 / Top
好利害!!
個Post上星期開,短短一星期,已經有200票,仲上埋hot polls!!!
多謝大家支持!!^v^

發表於 Posted on: 2018-03-26 22:26

hao12345
回頂端 / Top
太好啦~ 希望盡快回家啦

發表於 Posted on: 2018-03-26 22:35

Hoho5050
帖數 Posts: 49
回頂端 / Top
activate 返個舊account 黎投票!阿龔一定要不負眾望快回家啊!

發表於 Posted on: 2018-03-27 4:52

mintyvert
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
好耐冇睇過sitcom睇到以為夜晚追劇!睇到大家咁有心留言,自己都忍唔住activate個忘記密碼a/c投票!

相信無論係任何年紀都睇到少女心出哂黎!無他的,因為張景淳同阿蟹演得好有火花!睇到編劇對龔燁的偏愛,速成這對歡喜冤家。兩位演員演技到位,張景淳的造型出奇地好適合佢,特別係果副私伙眼鏡,令阿龔更顯斯文世故。

人生有太多遺憾,但相信大家唔想龔水線喺愛。回家的一個,希望好似阿龔的對白,編劇可以令呢pair有情人終成眷屬!冇左呢pair,套劇真係少了好多火花。

發表於 Posted on: 2018-03-27 12:00

Pingu27
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
姐弟戀?

發表於 Posted on: 2018-03-27 17:58

Brainer
帖數 Posts: 527
回頂端 / Top
做女人真係好蝕底,明明Stanley真實年紀大蟹蟹一年,角色設定龔燁又係阿水前輩,蟹蟹已經好後生好靚,但始終很多觀眾都覺得是姐弟戀。可能家明實在太baby face,要揾個細佢好多嚟襯佢!……kidding……個人而言,覺得佢地外型都襯㗎喎

發表於 Posted on: 2018-03-27 22:05

superbuddy
回頂端 / Top
劇入面:
阿蟹:30-31歲(熊若水人物簡介)
家明:35歲(佢阿爸以為阿龔15歲個集,都有講到記錯左20年前)
係劇入面整整大五年..............

發表於 Posted on: 2018-03-27 22:43

hao12345
回頂端 / Top
破二百人實在太好了,希望可以繼續到阿龔回來~

發表於 Posted on: 2018-03-27 22:53

半個師奶
帖數 Posts: 113
回頂端 / Top
支持呢條線,剛剛開始覺得好睇想追,想佢地一齊,又調走龔燁係咩玩法?

發表於 Posted on: 2018-03-28 4:03

HeyJu
回頂端 / Top