tvb.com

tvb.com

問編劇:Bonnie已為自己行為付出代價, 幾時到Mandy?

想問編劇,bonnie冒認七把叉事件終被揭發,亦都付出左代價。相信佢未來會有改過自新嘅機會... 咁請問做左勁多遺背良心事嘅Mandy,幾時有報應?唔係想拆散博香,但起碼要俾博士阿水知道Mandy背後做左咁多野囉! (阿水同阿工襯啲)
依家博香完全無事仲要超sweet, 做壞事竟然有好報?編劇教壞人,亦對其他角色不公平。

發表於 Posted on: 2018-03-14 15:44

Hoho5050
帖數 Posts: 75
回頂端 / Top
Mandy的自私行為是因為出於愛博士,Bonnie假冒他人完全係為自己,點可以相題並論

發表於 Posted on: 2018-03-14 20:51

mb_Winnielauck_4f2d58217268d
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
係呀係呀 我都想知
究竟博思幾時會知mandy 做過既野
愛 不是大哂 但起碼要比佢知!
同埋,都要比佢知 阿水係曾經鍾意過佢!

一個甘奸 甘攻心計 真係襯博思?甘真係愛,咩都可以做lu

發表於 Posted on: 2018-03-14 21:16

jazz304
帖數 Posts: 45
回頂端 / Top
我想知要付出咩代價?點付出代價?我敢肯定博士就算知道所有野,都唔會同mandy分手,最多怪責幾句,因為做所有事都係為左佢,甚至更感動,一個女仔可以為你做咁多事,你會無動於衷?難道你會報警?和bonnie的自私行徑不可相提並論,bonnie的問題不止是性格同行為,佢對安仔的感情太單薄,唔願意付出,分手是遲早的事.

發表於 Posted on: 2018-03-14 21:19

Tammy0415
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
To Tammy0415
其實mandy嘅行為同bonnie一樣都係損人利己
只係一個為左自己嘅愛情,一個為左保護自己
講到底咪又係從自己出發,又何來高下之分?

發表於 Posted on: 2018-03-15 0:31

jasec7
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
To jasec7
你自己也講出重點來,Mandy是為了自己和博士的愛情,而Bonnie是單純為自己,所以Mandy最後贏得博士,Bonnie deserve自己一個,你舉那些「罪狀」出來是冇意思,觀眾根本唔care,正如大小姐一樣做過壞事,耍手段,但觀眾一樣喜歡佢,動機才是著眼點,Bonnie唔著視安仔,分手其實係一件好事,我覺得係一種解脫,和安仔一起的Bonnie根本唔係真正的佢

發表於 Posted on: 2018-03-15 1:09

Tammy0415
帖數 Posts: 22
回頂端 / Top
果啲偷用博士電話約阿水出黎發毒誓,街買嘅餃子扮自己煮,屈人打爛水杯小手段唔計,但佢確實係加害過自己嘅好姊妹(介紹躁狂表哥俾阿水),仲有好姊妹嘅爸爸,男友嘅同事。
最重要係假仁假義搵神棍扮跳火舞,阿水以為佢真係好姊妹。試想想,你身邊有一個人,為了得到心中所愛,除了害你仲害埋親人,仲要同你扮好姊妹喎,內心咁陰險奸詐,你話恐唔恐怖?

唔好同我講佢係愛博士之類說話,呢啲都係藉口,做錯就係做錯,每個人都應該要為自己所做嘅野負責。

代價唔一定係分手,可以係重新認識了解自己,認識何為愛。亦可以係無左好姊妹,然後佢地點樣重修舊好,可以係愛情同友情嘅考驗。唔一定係負面,要睇下編劇點寫。處境劇係應該要傳遞正面訊息嘅。

發表於 Posted on: 2018-03-15 10:40

Hoho5050
回頂端 / Top
樓上講出好嘅 points -- 嗰排拉拉扯扯我局部棄咗劇,可能我 miss 咗一兩樣 Mandy 做的 dirty job,但男女之間嘅容引度可以好大,好似有啲叧一半出軌幾次都可以原諒,當然要睇博士(他的決擇最重要,其他受影響的人至多咪罵 Mandy 衰同唔彩佢),Mandy 都要做多啲正面事情去令博士,熊爸,觀眾接受佢只是一時情急糊塗咗,她本性不是如此,其實好有愛心。 希望呢 pac 蘇丹使可以改為返教高用途的題材。篇劇組你地上位嘅機會嚟啦!

發表於 Posted on: 2018-03-15 20:44

提子蛋糕
帖數 Posts: 1013
回頂端 / Top
其實我都好憎MANDY, support u 樓主

發表於 Posted on: 2018-03-15 20:51

mb444444
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
I agree..I don't really care about their love line..I just wanna know when she will pay for what she did...

發表於 Posted on: 2018-03-16 4:51

miajia
帖數 Posts: 20
回頂端 / Top
以前溫和派觀眾好少留言,因為覺得劇集會係好人有好報,壞人嘗惡果,可惜開心速遞嘅編劇唔係。做壞事嘅人能得賞所願,真係令人好失望。
之前,編劇寫博香試拍拖,後悔無留言反對。依家要認真表達意見,編劇們可唔可以執返你嘅良知寫劇本。麻煩晒。

發表於 Posted on: 2018-03-16 18:30

Hoho5050
回頂端 / Top
其實編劇咪交代左咯
博士話左不計前嫌
只要Mandy唔再咁做就得
琴日嗰集Mandy想博士留佢佢都冇再用d咩不擇手段啦

發表於 Posted on: 2018-03-16 22:17

Tang36WY
帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
水杯發毒誓嗰啲都可以話真係Mandy過份咗
但落街買餃子當自己煮嗰啲真係稱唔上毒喎 Mandy未一齊之前同依家都真係成日自己煮嘢俾博思食
介紹表哥佢都唔係立心想害Mary 只係想介紹人俾Mary識減少個情敵 佢都話係表哥應承佢唔會再打人先介紹女仔俾佢識
細力嗰次Mandy根本都唔係想俾佢飲 只不過佢自己誤飲咗

不過同意編劇其實可以寫返博思知道呢啲事講一集兩個人傾下再原諒Mandy叫完整啲
其實「最強小三」嗰集Mandy自己都想坦白 不過博士話以前嘅事唔好再講 以後唔會就得
其實睇返寫到Mandy做呢啲事同寫「最強小三」嘅編劇好似都係同一個
啫係編劇都覺得以前嘅事去到呢度就停 應該都唔會再點寫返

發表於 Posted on: 2018-03-17 0:03

DRMZ
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top