tvb.com

tvb.com

支持博士同若水Mary

希望博士唔變心,我比較鍾意佢地一齊。博士同Mary一齊嗰時候比較開心。

發表於 Posted on: 2017-11-17 0:14

Nothing’s
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
同意~希望佢地可以一齊

發表於 Posted on: 2017-11-17 0:18

atddd
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
追咗200集,都喺等佢兩個一齊
希望唔好再錯timing

發表於 Posted on: 2017-11-17 2:03

hoikee0109
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
從開始有追[開心速遞]會看到有鋪排博思暗戀若水,之後發展成為一對!(被感動有位不離不棄的暖男未懂真惜而改變自己)。
反而Mandy轉性是有些夾硬,無奈討論區大比數支持她與博思....個人覺得破壞這劇的可觀性。

發表於 Posted on: 2017-11-17 13:51

靚女May
帖數 Posts: 145
回頂端 / Top
希望下集係愛得太遲,
呀水同博士因為mandy嘅唔信任而令佢地發現小時候嘅喜歡 一直都冇變過,

我覺得佢地做一對好襯,
若水嘅港女性格 係要博士呢啲好仔先襯

發表於 Posted on: 2017-11-17 15:50

Soeypan
帖數 Posts: 23
回頂端 / Top
由若水鬧爆風少差d害死博士,到若水無懼被Max發現到博士家裡為佢抹身,再到為左博士被屈整爛幅油畫而四處奔走最後仲假認係自己整爛,旁觀者清,一直以來都感受到若水對博士的愛,好可惜若水自己遲遲都唔發現,白白浪費大好光陰,希望佢地唔好再錯過彼此。

發表於 Posted on: 2017-11-17 16:21

美人胚子
帖數 Posts: 32
回頂端 / Top
希望博士可以同Mary一齊, 博士由始至終都鍾意Mary

發表於 Posted on: 2017-11-17 18:49

bbman
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
我也是支持傅士 和 mary

發表於 Posted on: 2017-11-17 23:54

momokoqq
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
支持mary同博士

發表於 Posted on: 2017-11-18 21:47

atddd
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
支持!有種愛叫遲來的愛!

發表於 Posted on: 2017-11-19 0:50

可悠悠
帖數 Posts: 212
回頂端 / Top
好彩係呢道 2M + 博 只是一套劇集裏的人物,but in real world,Mary (對博士) 同博士 (對 Mandy) 嘅行為係叫做 'bounce back 反彈',同是以自我為中心,為了找尋短暫'喂''直',因為不可能忽然間將自己廿年來對自己深情嘅嘢突然改變方向 - Mary 深情 富有人嘅生活,名人名牌,響往在萬人之上,同時無可能成廿年都唔相信博士仲意自己,而選擇忙碌著出去釣金龜,而家突然 90度轉軚扮 sad.... 而博士深情 Mary (但不要用 '港女' 為藉口),但卻一拖二不能自拔....

Mary 因為見博士同第二個要鬥贏而 envy,而唔係因愛而 jealous,博士「口中説我與 Mary 冇嘢㗎但係心中就只有 Mary」「Mandy 是我女朋友但係就周不時掉低佢同自己心中女神去 happy」他只是一個賤男....

After all Mandy 只是一個付出很多嘅受害者 !!

係近 200集 編劇才要兜但係兜得好肉酸!!醒覺吧...

發表於 Posted on: 2017-11-20 20:58

愛。蛋撻
帖數 Posts: 768
回頂端 / Top
係近 200集 編劇才要兜但係兜得好肉酸 x2

發表於 Posted on: 2017-11-21 1:06

beautifulRuth
帖數 Posts: 745
回頂端 / Top
樂見多人支持博思 和若水 :)

發表於 Posted on: 2017-11-21 10:33

靚女May
回頂端 / Top
其實我相信有好多人都支持博士若水,只係無上網留言。
而留言撐mandy嘅觀眾,大多覺佢付出咁多,而若水付出嘅少,不值博士愛。

如果有由頭睇開嘅,都知阿水對博士好嘅戲份係分得好散,唔係短時間嘅,其實唔似mandy果幾集進擊得咁明快。 可能阿蟹演得好,做港女入晒血, 才令觀眾投入,覺得博士唔應該為佢做兵囉 ^.^

唔知編劇最終會點寫... 如果真係心中都有彼此,當然希望兩位可以開花結果。人越大就會發覺人生有太多遺憾,希望兩個角色都唔好錯過彼此。

發表於 Posted on: 2017-11-21 14:17

Hoho5050
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
支持博士同mandy一齊!!!!
當初mary同龍力士一齊都無珍惜過博士!!!
mandy對博士一條心

發表於 Posted on: 2017-11-21 15:11

sdjkfaghcnmxabc
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
也支持博士同亞水.

見好多人都話博士應該配為佢付出好多嘅Mandy, 但係好老實講現實世界都冇話付出多就一定得到等價嘅回報。 其實一開始博士都已經表明唔鐘意Mandy, 佢接受Mandy都只係因為覺得Mandy好似自己咁, 至少應該有個機會, 所以俾個機會大家發展下, 可惜感情上始終不能同自己暗戀咗多年嘅水比較。
初初同一個人一齊, 仲係會有點扮嘢嘅, 想將自己最好嘅俾對方睇, 有時候甚至為對方改變一啲嘢, 做一啲自己唔會做嘅嘢, 好似Mandy咁, 但係日子耐咗就會變番之前咁, 好正常, 3歲定80呀嘛, 性格係唔會因為一個人已喺短期內完全改變, 所以近期集寫到Mandy好衰好壞, 其實除咗為日後博士亞水條線, 亦都係因為Mandy個角色本身設定就係咁。 編劇已經不只一次講到亞水同Mandy無論appearance定係性格都有啲似, 所以其實可以想象到Mandy做嘅亞水一樣係會做嘅, 好似水喺同Max分手嗰時咪又喺好賤咁換晒啲垃圾筒同flirt大龍生... 兩人性格雖似, 但係喺博士面前顯然不同, 亞水幾衰博士都因然接受, Mandy則好似小fans咁完全單向...
說白了, Mandy 確實係亞水嘅代替品, 如果博士有得揀亞水, 根部就唔輪到Mandy啦。

每次睇Mandy同博士都戥佢兩個辛苦, 一個成日疑神疑鬼又要check男友電話, 一個就唔在乎.. 好似唔知幾時散咁...
相反博士亞水嘅相處自然,坦承好多, 亦堅固好多。 畢竟多年感情, 猶如親人, 只係當年timing唔合時, 希望有情人能結果。

發表於 Posted on: 2017-11-21 20:18

OnCloud9
帖數 Posts: 109
回頂端 / Top
@oncloud9, 喜歡你的分析,合理又到位。

發表於 Posted on: 2017-11-23 13:06

靚女May
回頂端 / Top
博士同若水一齊啦!搞到好憎Mandy囉希望博士可以好快就同若水一齊啦!!!

發表於 Posted on: 2017-11-27 20:38

cather000
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
Mandy 真的好阴毒 。。。

發表於 Posted on: 2017-11-27 22:30

momokoqq
帖數 Posts: 91
回頂端 / Top
支持博士同若水,好襯

發表於 Posted on: 2017-11-28 13:46

rebtamhk
帖數 Posts: 33
回頂端 / Top
真的好阴毒 。。。妳指編劇呀

發表於 Posted on: 2017-11-28 14:05

愛。蛋撻
回頂端 / Top
9 gong and 9 na make a perfect match.

發表於 Posted on: 2017-11-29 1:45

Woopi
帖數 Posts: 785
回頂端 / Top
9 gong and 9 na make a perfect match. X2 Support!!!
Please get together ASAP! Hahaha.

發表於 Posted on: 2017-11-29 8:18

stepcat
帖數 Posts: 102
回頂端 / Top
原來Mary 小時候亦是喜歡博思 。只是博思 不知, 以為自己單相思既話, 好希望 兩個最終可以一起。

一開始Mary同龍力士就是錯配, 每次見到博思為Mary 擔心時的樣子, 就知道佢有幾掛心Mary啦。

難得Mary 認清了自己的心, 雖然Mandy 都好愛博思, 但同Mary 同博思之間, 總覺得她是代替品。希望編劇 幫Mandy 另配一位真正愛她的人。

發表於 Posted on: 2017-11-29 11:10

2272doraemon
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
9 gong and 9 na make a perfect match. X2 Support!!!
Please get together ASAP! Hahaha.
=============================
係啦 go ahead la,對呢對拉拉扯扯痴男怨女嘅題目已經好厭倦.....

從來未見過一套處境劇,人物角色 (主或配角) 行為唔係搞笑而係編到咁衰 (Mandy) (或者好似愛回家二開頭果part咁),越講得多幾集衰嘢 (Mandy) 令人覺得呢 個/幾個 編劇嘅能力好有限!!!!一個成功嘅編劇係可以將現況用其他方法寫 (早前已有版友提出過),唔提意見啦,話知你。

發表於 Posted on: 2017-11-29 14:11

愛。蛋撻
回頂端 / Top