tvb.com

tvb.com

支持博士同若水Mary

@デュラララ實在寫出重點,多謝你。
我一直覺得博思同Mandy 一對十分生硬,就是這個原因。之前博思心繫若水時,暗中保護和愛惜若水的暖男感覺,他原是用情專一的好男生,是真心希望他們可以成為一對,這種互相關心對方感受,才是真愛的表現,242集,亞水也做到!請勿把若水硬配龔燁,拜托。

發表於 Posted on: 2018-01-25 11:27

靚女May
帖數 Posts: 149
回頂端 / Top
在我來講博士若水相處先感覺到sweet,真真正正有愛,相反博士同Mandy正如樓上所講好生硬,個故事俾我感覺Mandy只係佔有欲強,因博士好仔只想佔有而唔係想對方幸福,而博士只係盡量配合做好男朋友呢份"工作",相方之間的愛好弱,何來sweet?

發表於 Posted on: 2018-01-25 12:34

美人胚子
帖數 Posts: 34
回頂端 / Top
你鐘意Mary博士,就吹到做普通野都叫sweet,你同屋企人都好關心對方又一齊食飯、鬧下交,唔通又叫好sweet?十幾年親人咁相處,硬係要講成係愛情先奇怪。

你唔鐘意Mandy,做一般情侶既野都要話唔正常、話生硬。我鐘意睇Mandy同博士兩個人由零既普通朋友到開始關心對方,鐘意睇佢地為對方改變、遷就對方。

發表於 Posted on: 2018-01-25 13:06

JYST
帖數 Posts: 40
回頂端 / Top
全部死左條心佢啦
佢兩個冇可能架啦

發表於 Posted on: 2018-01-25 13:22

7T
帖數 Posts: 20
回頂端 / Top
呢度個主題係 “支持博士同若水mary”, 唔支持果啲咪自己開一個topic支持博士Mandy囉!!

分析討論劇情無問題,但點解你地要係呢度鬧人?要讚自己女神踩別人的話,請自己開一個topic,謝謝。

發表於 Posted on: 2018-01-25 14:35

Hoho5050
帖數 Posts: 19
回頂端 / Top
要讚自己女神又唔俾人反駁既好似係你
愛回家論壇唔係個別角色論壇
講得差仲唔俾人反駁?

發表於 Posted on: 2018-01-25 15:42

JYST
回頂端 / Top
只係叫你去返啱嘅topic講野,就係唔想有罵戰,如果你係撐自己女神嘅topic度讚美番你女神,就根本唔會有爭吵啦,你仲可以同你班巴打一齊吹水勁有共鳴,又何必去其他地方點火?

發表於 Posted on: 2018-01-25 22:05

Hoho5050
回頂端 / Top
乜討論區都有分區域嘅?好似男廁女廁咁??只准入自己嗰區!?

發表於 Posted on: 2018-01-26 0:16

愛。蛋撻
帖數 Posts: 906
回頂端 / Top
咦,Mary 平日咁小器咁呢度咪叫 '小氣區' ?Mandy 夠 sweet 咁嗰度咪叫 '甜甜區' ?

發表於 Posted on: 2018-01-26 0:56

愛。蛋撻
回頂端 / Top
Topic嘅其中一個function咪就係分開討論嘅內容囉~ kakaka

你自己都識講啦,咁你快啲去開個“甜甜區”啦~ 真係唔該晒你呀~

發表於 Posted on: 2018-01-26 10:56

Hoho5050
回頂端 / Top
一邊吹捧Mary一邊踩另一pair,仲要唔俾人反駁?

P.S Mandy唔係我女神,我就普通觀眾鐘意睇博香呢pair,唔好扣人帽

發表於 Posted on: 2018-01-26 17:58

JYST
回頂端 / Top
由頭到尾都無指明邊位網友抬高女神踩其他演員,係有人自己衝出黎認,自己心虛自己對號入座。
有言論自由,理性討論絕對無問題,只想避免罵戰發生。

發表於 Posted on: 2018-01-26 18:30

Hoho5050
回頂端 / Top
其實有無人記得MANDY曾經向博士落藥, 向若水老豆落過期牛奶, 間接令若水差D比人影裸照...
博士中意若水, 系因為距可以睇到若水"港女"背後既善良及單純. 如果博士知道MANDY原來5系感單純感不做作, 甚至曾經為左所謂ge安全感+妒忌而傷害自己既屋企人, 距中會5會接受到內心感黑暗,以愛既名義去傷害他人, 掩飾自己慾望既MANDY?

發表於 Posted on: 2018-01-26 23:06

青鸞
帖數 Posts: 4
回頂端 / Top
hoho5050: 其實呢個討論一向相安無事,你好遲至加入就話要搞分區。。不過我冇嘢再同你講㗎啦因為我已棄劇 95% ~ 只睇大小姐,你鍾意點就點啦!!求仙啱啱 click 錯見到 Mary 姐即時反應係 "好唔想見到佢" 囉!!其實佢係失去一個大好機會上位坐穩,佢唔去磨練演技Hea住做呢個角色,Mandy 就剛好相反,把緊機會去增加觀眾緣!!

發表於 Posted on: 2018-01-27 0:31

愛。蛋撻
回頂端 / Top
其實佢係失去一個大好機會上位坐穩,佢唔去磨練演技Hea住做呢個角色,Mandy 就剛好相反,把緊機會去增加觀眾緣!!

x2

And then spends her time on asking friends or relatives to open many many brand new accounts to de fend her. Soooooo hea....never see a lead as hea as she is. Thinking she is already a super star in the first line and doesnt need to improving when her acting actually is the worse in the show. She and Vivian are the most unbearable. Even Bonnie is less repulsive.

發表於 Posted on: 2018-01-27 11:48

Woopi
帖數 Posts: 803
回頂端 / Top
kakakakaa, 又係度踩人地讚自己女神,唔係理性討論劇情,原來女神嘅die heart fan係咁無品。
以前相安無事?其實係人地見你講廢話懶得啋你咋。btw, 多謝有人回覆我喎,原來我無講廢話架,kakakak

發表於 Posted on: 2018-01-27 12:36

Hoho5050
回頂端 / Top
agree有好多人都支持博士若水,只係無上網留言
Mandy係好努力,但係感情上努力唔一定會有回報。mandy實可以搵到一個更加愛佢既人

發表於 Posted on: 2018-01-27 21:27

lovechoco6789
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
看到支持Mary的大家那些分析,真的好感動,原來不只是我自由一人看見的,你們也是一路追看著博士對若水的那份愛,博士因為愛著若水的那份真愛及付出,而令他頭上所發出的那光環,只可惜那光環已經隨著與Mandy 一起後慢慢地消失了。想再補充,博士當初放棄發展的大好機會都只是想留在若水身邊照顧她,但因當時若水已經有Max, 所以不能有其他想法,再者,若水以為Mandy 對自己是真心好友的為她去跳火舞的那些種種,難道就讓它不了了之嗎?難道讓一些做錯了事情的人、假裝真心對朋友好的人那些不當行為,在故事中都不作交代嗎?

發表於 Posted on: 2018-01-28 3:56

oy2018
回頂端 / Top
@oy2018 十分贊成你的說法。
我並不是[愛]劇任何一個演員的粉絲。入討論區只是持平地分析劇情,有解釋支持主題的個人觀點,但從來不會人身攻擊Mandy, 博思或編劇等,也有指出演[若水]的有改善之處(幾個月前的留言)。
@Hoho5050 支持你....討論區上的留言,我們繼續理性討論劇情。

發表於 Posted on: 2018-01-29 12:54

靚女May
回頂端 / Top
若水現在要面前處境可憐,被一個好假的Mandy欺騙友情,而決定收藏自己對博士的感覺。仲要比龔業欺負.唉。以前比人欺負。都有博士保護下,而家, 可憐

發表於 Posted on: 2018-01-31 22:22

KateSS
帖數 Posts: 103
回頂端 / Top
等吓一星期,等吓又一星期,睇到250集都完全冇講Mary同博士一齊,今日又係睇到博士又同Mandy出現,我未試過喺度留言,谷鬼氣,離離去去都唔講,決定棄劇

發表於 Posted on: 2018-02-06 0:33

mb_yipcherrie_54fc4951e766b
回頂端 / Top
睇完250集,得三個字:[好失望] :(

發表於 Posted on: 2018-02-07 12:04

靚女May
回頂端 / Top
@mb_yipcherrie_54fc4951e766b, 完全同意,看到你忍不住的第一次出來流言支持若水博士,很感動,再次證明其實之前若水博士那細水長流的感情線,已經深深重重的打入每位用心看他們感情線的觀眾了。我在前一集真心話後,我也棄劇了,當初是因為有博士若水這感情線才去追看這劇的動力已經沒有了,但還是關心博士若水的,所以才上這討論區,才讓我繼續看到支持博士若水的人,希望現編劇不要忘記有很多觀眾是因為博士若水,做出那深度的感情戲才追劇的。

發表於 Posted on: 2018-02-07 20:54

oy2018
回頂端 / Top
oy2018:其實真係完全冇興趣睇博士同Mandy,因為覺得之前寫到博士同Mary係好浪漫,所以先有興趣追佢哋嘅故事,而家完全冇哂mood囉,因為而家博士同Mandy完全冇同Mary嗰D咁深刻

發表於 Posted on: 2018-02-08 0:56

mb_yipcherrie_54fc4951e766b
回頂端 / Top
I actually agree with this too even if Mandy is 博士's girlfriend... Mandy's character has a weird twist in it which I will blame the directors...

發表於 Posted on: 2018-02-08 5:02

miajia
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top