tvb.com

tvb.com

龍景风点怎么在130集之后消失?

維基:https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/陳浚霆

陳浚霆在美國紐約大學以雙榮譽學士(其中一項為時裝設計)畢業,返港後便加入IPS傳藝公關廣告公司工作[1]。2014年,他參加無綫電視歌唱選秀節目《超級巨聲4》[2][3][4],落敗了亦隨即加入其中,並修讀2015演員招募。2016年,他參與該台綜藝節目《街市遊樂團》[5][6],由於疑似經常被節目裡另一主持江美儀指罵和欺負,引起網民熱烈討論[7][8],至2017年10月中離開無綫電視。

發表於 Posted on: 2017-10-16 20:20

nokwai2000
帖數 Posts: 55
回頂端 / Top
江美儀蝦人蝦到出晒面就唔 nice 啦,如果係營造啲搞笑氣氛就話啫,喺銀幕前咁落人面太過份!!咁無大將之風!唔支持「江」!!

發表於 Posted on: 2017-10-16 21:06

愛。蛋撻
帖數 Posts: 747
回頂端 / Top
好同意上面的讲法。我想 冇TVB的人抬我们的流言,如果有,点解都以家都无动于衷?

發表於 Posted on: 2017-10-17 4:12

pandarbear
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top
風少本人話佢200集會出現返

發表於 Posted on: 2017-10-17 21:47

帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
風少本人話佢200集會出現返
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
really?唔會到時客串一陣又消失har ma……

發表於 Posted on: 2017-10-18 19:49

youhoo
帖數 Posts: 2077
回頂端 / Top
如果陳浚霆真係離開嘅話, 想知道風少嘅出現法嘅話, 請參考愛回家第一輯尹德如嘅戲份

發表於 Posted on: 2017-10-18 23:41

阿耀
帖數 Posts: 178
回頂端 / Top
我真係好想知龍景風去左邊囉,一d交代都無嫁,當初都係因為哩隻鬼既出現,覺得幾攪笑幾好睇,我先一直追落去嫁咋!

發表於 Posted on: 2017-10-18 23:57

happyzoehk
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
如果陳浚霆真係離開嘅話, 想知道風少嘅出現法嘅話, 請參考愛回家第一輯尹德如嘅戲份
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20171019/57348292
原來真係……咁應該會係好似尹德如咁樣出現la,唉……

發表於 Posted on: 2017-10-19 1:18

youhoo
回頂端 / Top
真是很可惜,唔想风少消失,我想看风少同心如条线但系应该无机会,可唔可以拍完开心速递先走啊

發表於 Posted on: 2017-10-19 14:50

帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
我都想知呀!冇左龍景风令劇情冇咁好睇呀!

發表於 Posted on: 2017-10-19 16:29

arho205
回頂端 / Top
我睇到有個回應話龍景风會係二百集出現返係真呀定係佢因為要拍老表,畢業喇嘅學生角色而拍5到愛.回家之開心速遞呀?
我睇到老表,畢業喇嘅學生中佢經常出現所以我想知佢係咪要拍完老表,畢業喇先可拍返愛.回家之開心速遞呀?

發表於 Posted on: 2017-10-19 16:44

arho205
回頂端 / Top
睇下其他 posts 啦,links,佢返咗新工啦 !

發表於 Posted on: 2017-10-19 17:34

愛。蛋撻
回頂端 / Top
https://www.hk01.com/%E5%A8%9B%E6%A8%82/126938/-%E9%96%8B%E5%BF%83%E9%80%9F%E9%81%9E-%E9%A2%A8%E5%B0%91%E9%99%B3%E6%B5%9A%E9%9C%86%E9%9B%A2%E5%B7%A2-%E7%9B%B4%E6%8C%87%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E8%B6%85%E9%81%8E%E5%85%AB%E5%8D%83-%E5%95%B2%E5%A0%B1%E9%81%93%E4%BA%82%E5%92%81%E5%AF%AB

我覺得呢段報得中肯啲

發表於 Posted on: 2017-10-20 0:19

阿耀
回頂端 / Top
但係重點係當劇組知道有演員可能要離開時,基於觀眾利益,係咪應該趕快集中拍哂佢嘅故事,而唔係將個角色暫時當唔存在咁處理呢?就算幾十集後返兜返都好怪啦,希望真係唔好畀我估中變咗尹德如2.0啦(呢個比喻都唔係好好,當年尹消失前都有完整交代)

發表於 Posted on: 2017-10-20 0:29

阿耀
回頂端 / Top
Wiki話佢同TVB完咗約
好想風少可以再出現

發表於 Posted on: 2017-10-20 3:03

hoikee0109
帖數 Posts: 16
回頂端 / Top
我好想都好期待龙景风能夠同他老豆想认

發表於 Posted on: 2017-10-20 4:14

pandarbear
回頂端 / Top
《愛回家》「風少」離奇消失 傳顧紀筠28歲兒子被迫走
2017年10月19日 (01:00 下午)

顧紀筠的兒子陳浚霆(Andrew)在《愛.回家之開心速遞》中飾演依附相機入面的鬼魂「風少」,並與江美儀、麥包等一同主持《街市遊樂團》等綜藝節目。近日「風少」在劇中離奇消失,有傳Andrew被無綫迫走。

28歲的Andrew曾參加《超級巨聲4》,其後與無綫簽約,時有拍劇及主持綜藝節目,最令人印象深刻的,莫過於《愛.回家之開心速遞》中依附在相機裡的鬼魂「風少」。不過早兩個星期開始,「風少」就從劇中離奇消失,劇情並無交代其去向,惹來觀眾炮轟;而Andrew有份主持的《街市遊樂團》,第三輯亦無份做。原來Andrew早在上星已與無綫完約,結束3年賓主關係。

對於Andrew離巢的原因,外界有不少揣測,有報道指他是高層權鬥犧牲品,綜藝和戲劇工作雙雙被cut。又有指Andrew匆忙離開是因為無綫遲遲未有跟他洽談續約事宜,差不多完約時才開出底薪只得8千元的新合約,Andrew怒拒續約。另外,亦有慱他是因為向來喜歡唱歌,但在無綫一直投閒置散,無機會唱歌,倒不如趁完約之機向外闖。

Andrew則表示,金錢並非主要考慮因素,認為自己年紀不少,應該把握機會在外發展,江美儀和麥包都有支持和祝福他;而媽媽顧紀筠亦十分贊成他離開TVB。

資料來源:巴士的報
http://www.bastillepost.com/hongkong/article/2515915-《愛回家》隻鬼離奇消失-傳顧紀筠28歲兒子被迫走

發表於 Posted on: 2017-10-20 7:14

Toy claw 公仔機
帖數 Posts: 867
回頂端 / Top
樓上的報導也在其他主要 media post 過,實在聽得太多了..... 非常厭倦呢幾個女人嘅鬥爭,一啲都唔專業,好心啦鬥爭好玩咩,影響過無數人嘅生計,妨礙有潛質的藝員的發展,盲目捧自己友,好似之前唔同陽振華續約就可知呢啲高層係幾咁胡鬧呢..... 揸大權弄權又如何,只是人生加上無數污點。。。。

發表於 Posted on: 2017-10-20 14:35

愛。蛋撻
回頂端 / Top
但係重點係當劇組知道有演員可能要離開時,基於觀眾利益,係咪應該趕快集中拍哂佢嘅故事,而唔係將個角色暫時當唔存在咁處理呢?就算幾十集後返兜返都好怪
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
咪係……

發表於 Posted on: 2017-10-21 5:56

youhoo
回頂端 / Top
同意樓上的

發表於 Posted on: 2017-10-21 22:50

kitkit1226
帖數 Posts: 23
回頂端 / Top
我都覺得冇左龍景风之後冇咁好睇呀!

發表於 Posted on: 2017-10-24 13:38

arho205
回頂端 / Top
出現到一半就冇影咁不如1開始就5拍仲好啦!

發表於 Posted on: 2017-10-24 13:40

arho205
回頂端 / Top
不尊重觀眾,當觀眾係白痴。隻鬼係條主缐,熊樹仁入威龍都係要調查龍璟風邊個殺死。龍敢威有個時期個仔點死,現在冇聲冇氣。仔嚟的,為甚麼一時緊張,一時不聞不問。就算演員要退出,都要先交待劇情!

發表於 Posted on: 2017-10-24 17:44

粉紫蝴蝶
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top
同意

發表於 Posted on: 2017-10-24 20:13

kitkit1226
帖數 Posts: 23
回頂端 / Top
當初仲以為查佢死因可以係其中一個结局climax, 咁樣都幾好,會特別少少(因為處境劇通常都好難有climax), 但而家搞到好奇怪,開咗嗰頭,又冇咗個尾…… 同埋我想講我個人覺得紅衫魚同terry、池子孝真係無乜火花lor, 雖然風少紅衫魚係一定唔會有結果啫, 但係其實睇得出編劇係有鋪過佢哋會可能有機會有一啲曖昧關係(之前有幾集都係用佢哋兩個做主線, 記得甚至有一集係講風少為咗救醉咗嘅紅衫魚逃離火場,上咗terry身抱紅衫魚走,但係紅衫魚醒番之後就以為係terry救佢……唉, 當時睇到都覺得touching ga)連之前wiki都係寫風少暗戀紅衫魚, 而家浪費曬之前嗰啲鋪排……

發表於 Posted on: 2017-10-24 21:33

youhoo
回頂端 / Top