tvb.com

tvb.com

博士的感情去向

若水, 博士
Mandy, 博士

總票數 Total Votes: 124

博士的感情去向

若無其事即係心裏有事
每次博士失單戀都很虐心

轉貼:世界上最好的秦博思,值得最好的幸福
https://movie.douban.com/review/8787283/

發表於 Posted on: 2017-10-01 15:25

littlefawn
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
今日睇完160,博士仲係好緊張若水,但自己呃自己,而且對mandy好唔上心,反而mandy就好顧及博士的感受,睇到我勁想咬死博士,希望博士之後對mandy好啲啦⋯⋯

發表於 Posted on: 2017-10-02 23:18

半島師奶
帖數 Posts: 52
回頂端 / Top
反而mandy就好顧及博士的感受,睇到我勁想咬死博士,希望博士之後對mandy好啲啦 x2

發表於 Posted on: 2017-10-02 23:58

youhoo
帖數 Posts: 2077
回頂端 / Top
我倒覺得這樣的舖排是必需的。記得以前有一集若水找博士扮男友趕走曹總,標題好像是“愛的替身”。其實Mandy 心知博士試着同自己開始是出於感激,但用情越深的人往往就心甘情願當愛的替身。若水永遠是博士心中那抹硃砂痣,但Mandy 就像博士黑夜裏的明月光。在情郎面前一個温柔大氣忍隱"知性而內心強大”(八時入席語)的Mandy 比一個掟杯的人設更好,不是說我喜歡聖母型人設,人總有機心和腹黑的一面,然而要走進博士的心必須先理解若水在他心中的份量。我為Mandy 經歷過上次掟杯事件而學乖了感到欣喜,希望她能像任盈盈一樣,終有一天博士心中是念着她多些,念着若水少些。

發表於 Posted on: 2017-10-03 11:20

littlefawn
帖數 Posts: 58
回頂端 / Top
其實劇中的Mandy性格是很好的。雖然好港女,但好像博士講,有質素想找高富帥也是應該的。我覺得她對大小姐,對同事及對其他男士心也不壞,反而比苦水好很多。給博士一點時間吧。他不可能轉過頭就不理會苦水的;他們是一起長大的。160集博士拉Mandy的手是好的開始。Mandy喜歡博士都是因爲他的人品。希望博士很快的欣賞Mandy的真心及個性。他們是比較討好的一對。

發表於 Posted on: 2017-10-03 16:55

chrisang821
帖數 Posts: 6
回頂端 / Top
一係殺多一個出泥又可以拖長泥做,一係孤獨終老 就咁玩完

發表於 Posted on: 2017-10-03 20:14

返屋企快啲完
帖數 Posts: 21
回頂端 / Top
兩個都 唔揀,拖長泥做,冇啦啦多一個出泥玩 激情,之後一拖再拖

發表於 Posted on: 2017-10-03 20:30

返屋企快啲完
帖數 Posts: 21
回頂端 / Top
三人行,一左一右……

發表於 Posted on: 2017-10-04 20:34

不再回家要傷心慢慢遞
帖數 Posts: 179
回頂端 / Top
162集博士對叫埋mandy上熊家食飯表現得唔抗拒。
而mandy返工時依然好串,但會偷偷地講工作的事俾博士知,然後一去到熊家又會變到好怕熊若水,個性格好得意。

發表於 Posted on: 2017-10-05 14:35

半島師奶
回頂端 / Top
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/愛·回家之開心速遞
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
下個禮拜嗰啲集數標題…… 點解齋睇個標題名似係開始要拆散Mandy同博士,唉……

發表於 Posted on: 2017-10-14 6:33

youhoo
回頂端 / Top
劇集未播,睇新聞已經講若水博士有感情線了,中途硬生生加入Max同Mandy搞多角戀拖時間,正確來說係2M拆散左人地,都播到170集了,仲想玩到幾時呢?係時候要重回正軌了

發表於 Posted on: 2017-10-14 10:22

美人胚子
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
點解齋睇個標題名似係開始要拆散Mandy同博士,唉……

--------

sooner or later this is going to happen cut Long-legged crab and Boksi are whom TVB wants to promote. There is no way a 3rd-line actress in this show can take over.

發表於 Posted on: 2017-10-14 23:17

beautifulRuth
帖數 Posts: 729
回頂端 / Top
不過今日見到mandy的instagram,原來mandy今日生日,還和博士出外景順便合照,真係幾sweet下。
雖然都知大路結局博士和mary會一齊,因為mandy未出現前,我都覺得博士是mary的。
不過,可能沒有比較就沒有傷害,博士同mandy這一對又實在太正,實在是意料之外,始終演員間的化學作用真的控制不到。
現在每次睇博士同mandy的劇情和mary同max的劇情時都會好緊張,因為好驚博士會唔要mandy,好想他們這一對可以開花結果,而且覺得mary和max分手,都還會有轉機(自己呃自己),所以我會一直抱住這個小小的希望繼續睇落去

發表於 Posted on: 2017-10-15 0:48

半島師奶
回頂端 / Top
當年既誰家灶頭無煙火, 本來JASON(陳智燊)係同唐晶晶(李璧琦)一對, 網民唔多接受, 後來改左同全定琪(何傲兒)一齊.

博士和Mary似姊弟似家人, 一D火花都無.

既然博士和mandy咁受歡迎, 點解唔可以順應民意改劇本.

發表於 Posted on: 2017-10-15 14:38

kim52
帖數 Posts: 618
回頂端 / Top
下個禮拜嗰啲集數標題…… 點解齋睇個標題名似係開始要拆散Mandy同博士,唉…… x2

一早已經預算到呢D老吐野! 此劇快不用追了!

發表於 Posted on: 2017-10-15 17:18

mynao
帖數 Posts: 63
回頂端 / Top
我覺得馬貫東同呂慧儀好有火花喎,兩個都做得好好,當佢地攬頭攬頸嗰陣真係覺得情侶應該就係咁,係冇顧忌咁相處。好似前幾集,佢地一齊做動作叫心如安仔唔好阻住睇電視,呢啲位未必所有人留意到,但就係呢啲由第一集開始建立出來嘅默契,令到人覺得好睇好正。反而博士Mandy相處好見外,大家好似唔係好熟咁,博士唔鍾意Mandy無得好講,但Mandy都演唔到好冧博士嗰隻feel,兩個拍埋唔係幾掂喎,好悶冇默契,我真係睇唔出兩個好喺邊?

發表於 Posted on: 2017-10-15 18:10

美人胚子
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
我都覺得博士同阿水感覺更自然,更似情侶。
唔知道點解有好多人支持mandy, 可能大家已經忘記了之前播放過嘅內容,雖然博士付出好多好委屈,但每次佢會甜笑。
例如整容果集,佢最後係整眼皮扮周杰倫。
有集講佢有機會出國發展,阿水真心祝福佢有好前途,點知博士就為佢而留低。
有集講博士借左架跑車同阿水望月光,好浪漫。
有集講博士病左,阿水照顧博士,佢果時覺得:原來唔係只係自己守護緊阿水,其實阿水都一直守護緊佢。
仲有集博士被三太屈整爛左幅畫,阿水為佢頂罪。
仲有集講博士幫阿水度零食廣告嘅橋,佢地提起過往事情,都好開心。

其實可能仲有其他,我未必記得晒,但我想講,博士同阿水之間嘅感情係一點一滴咁累積起來,難道加個mandy落黎,前面果百幾集嘅片段,都可以一一洗清?

倒過來,我反而希望編劇唔好改劇本,希望博士同阿水可以有將來,唔好白白浪費了之前嘅伏線及舖排。

發表於 Posted on: 2017-10-16 2:57

Hoho5050
帖數 Posts: 5
回頂端 / Top
博士和Mary似姊弟似家人, 一D火花都無.x2

發表於 Posted on: 2017-10-16 4:17

youhoo
回頂端 / Top
希望最后结局不要硬硬拆散mandy & 博士!
mary贪慕虚荣要嫁max最后嫁不成, 其实也是自找的

發表於 Posted on: 2017-10-16 23:19

yokeming
帖數 Posts: 6
回頂端 / Top
贊成Hoho5050 所寫的...都是我心意。當Mandy 摔破杯子架禍若水,我對Mandy給負分,不值有博思的港女!

發表於 Posted on: 2017-10-17 14:52

靚女May
帖數 Posts: 142
回頂端 / Top
看過172集,原來自己表錯情,編輯最後會安排博思同Mandy, 而若水好大機會回Max. 所有以上76票的觀眾放心好了。原因整套劇最多話提是這兩對情侶,所以要多寫幾集,再吸talking points.
明白的,TVB劇情不難推測的

發表於 Posted on: 2017-10-18 22:28

靚女May
帖數 Posts: 142
回頂端 / Top
现在MARY 已经 分手了 , 博士不懂 有没有机会

發表於 Posted on: 2017-10-18 22:40

momokoqq
帖數 Posts: 86
回頂端 / Top
當初因為風少同紅衫魚有可能有嘅線而開始多咗睇呢套劇, 後來 Mandy博士嘅線出現咗之後又再多睇咗d, 而家風少冇咗, mandy同博士嘅線仲要傾向斷埋,真係想棄劇…… 如果係咁唯一令我有可能會再睇落去嘅係大家姐條線……

發表於 Posted on: 2017-10-19 2:02

youhoo
回頂端 / Top
I don't wanna watch Wendy & Boksi cut I know TVB would probably break them up. KC, Terry, and Helen have lost their charm. I can't Hung yuk Sui. So I only wanna watch the University kids and big sister nowadays.

發表於 Posted on: 2017-10-19 10:57

beautifulRuth
帖數 Posts: 729
回頂端 / Top
博士的是苦戀,永遠解不開的心結!就算他和Mandy開心結果,只要他知若水有事,他一定忘我的去幫手,除非Mandy可以大方到視而不見,否則,遲早完!因為源頭是博士喪父,最無助時,若水在他身邊,這是一生的烙印,永不磨滅!

發表於 Posted on: 2017-10-19 11:15

粉紫蝴蝶
帖數 Posts: 41
回頂端 / Top