tvb.com

tvb.com

睇到感動嘅爭吵戲(江美儀、江嘉敏)

江美儀,憤怒->失望->驚愕->心痛…
江嘉敏,驚惶->委屈->崩潰->難過…
沒有女聲尖叫,每句都是媽媽/女兒的期許、壓力與心聲!也沒有過火的一哭二鬧三上吊,好真實又平實的說到激動,再激動得流淚,到心痛與難過都不夠了,才真的飲泣起來…
好有層次的一場爭吵,完全沒有多餘的情緒,無論母親或女兒,都是愈鬧愈覺得她們重視對方。好似真的很少看到會讓人看到手震,但又有愛和感動的吵架戲!真係會睇到跟住想喊……
忽然好有衝動擁抱媽媽…

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:18

CREAMYCHOY
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top
兩母女都好入戲!

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:23

JaronJSo
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
男女朋鬧交甚至分手,好似都冇咁想哭
突然明白,點解有人會話愈鬧愈好感情

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:26

kinderparadise
帖數 Posts: 38
回頂端 / Top
2人做得太好,感動

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:29

TVB88
帖數 Posts: 513
回頂端 / Top
睇完想攬住江嘉敏呵返佢,聽埋佢同嬤嬤果段之後就更加…其實同江美儀真係好touch,好多親生既都未必close到咁,就係因為close,所以一爆就掏心掏肺咁

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:30

最憎曹震豪
帖數 Posts: 61
回頂端 / Top
睇完吵大鑊呢場,好想攬住江美儀同佢講,你個女只係一時意氣,佢都好怕你唔要佢架!江嘉敏話佢唔係自己阿媽個陣,江美儀真係個心碎到一地都係。又好想同江嘉敏講,你媽媽突然入你房咁激動,只係因為佢好怕失去你。其實溝通下好快無事。請江秀琴馬上、永遠消失(雖然我覺得無可能)!

發表於 Posted on: 2017-03-02 0:48

PiggyChiLing
帖數 Posts: 35
回頂端 / Top
真係喊左
江美餓同江嘉敏都係,好痛…
D劇情都唔啱,都唔係為左反對拍拖而鬧交,係佢地太care對方,所以各自都有野知會令對方難過或擔心而唔講,終於唔講唔講,先會引爆…佢地都好怕失去對方,好肉緊…
好感動!

發表於 Posted on: 2017-03-02 1:08

withhope
帖數 Posts: 68
回頂端 / Top
心痛死人…

發表於 Posted on: 2017-03-02 1:10

親親嚴茜瑜
帖數 Posts: 10
回頂端 / Top
AGREE!

發表於 Posted on: 2017-03-02 1:15

笨到出奇
帖數 Posts: 17
回頂端 / Top
喊左 X 2 !

發表於 Posted on: 2017-03-02 1:33

開始睇電視時係兩歲
帖數 Posts: 77
回頂端 / Top
江美儀多方面都好過份,過渡監管。個女話得佢啱

發表於 Posted on: 2017-03-02 1:57

看糕枣
帖數 Posts: 163
回頂端 / Top
係呀!江嘉敏講嘅全部都係罪嚟,但都確實知道江美儀是出於愛。所以江美儀最後都怕江嘉敏不原諒自己,不只因為親媽的問題啦,問題積了太久,鬧一鬧清楚晒可能更好
真係睇得好心痛

發表於 Posted on: 2017-03-02 9:49

YanPoPo
帖數 Posts: 80
回頂端 / Top
噚晚嗰集真係睇到我.........唔知點形容,
兩母女嗌大交呢段, 雙江都做得好好, 好精彩,
唔過火唔炒耳, 又感人, 睇到我好肉緊,
江嘉敏只屬新人, 第一次演出己經咁到肉,
有前途, 繼續努力 !

發表於 Posted on: 2017-03-02 10:11

幸運星晨
帖數 Posts: 2302
回頂端 / Top
Feeling the same with樓主! 我琴晚睇住呢幕,唔知係咪諗起自己以前同阿媽嗌交, 有種衝動想跟住佢兩個喊…… 我想喊既原因, 除左因為覺得身同感受之餘, 仲好似有種莫名嘅內疚感……依家大學住hall, 唔會日日見到媽咪, 唔知點解反而仲有啲懷念中學時俾媽咪小小事都話嘅日子; 諗返起其實媽咪都係為我好, 如果唔係嗰時係咁鞭策我,我諗我而家都入唔到啲咁好嘅系…… 所以我琴日睇到呢幕, 都好想返去攬住媽咪講句i love you:)

發表於 Posted on: 2017-03-03 1:51

youhoo
帖數 Posts: 2147
回頂端 / Top
真係有感動到!好難忘呢一場戲!雙江勁有火花!

發表於 Posted on: 2017-03-03 12:16

ADLinHELL
帖數 Posts: 29
回頂端 / Top
我昨晚睇完,我感覺非常感動,因為自己有一個同年紀的小朋友,江美儀所說的全是我們做家長的心聲

發表於 Posted on: 2017-03-03 18:12

j615615
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
應該可以說是,透過江美儀和江嘉敏,好有情感的把兩代矛盾的心聲都說出來了!
她倆能讓人投入的表達,讓我們都更深刻,真的不會聽完就算。或許從現在開始,父母與子女可以更多些互相認知了解與溝通呢

發表於 Posted on: 2017-03-03 19:20

靈靈聖聖
帖數 Posts: 44
回頂端 / Top
同結局第一節果幕一齊睇,更加感動

發表於 Posted on: 2017-03-03 22:10

kkbestofthebest
帖數 Posts: 37
回頂端 / Top
仲有江嘉敏同Grandma個一場,一連三集由心痛變感動…
真係太耐冇試過好似親親我好媽咁有咁多難忘場面!

發表於 Posted on: 2017-03-04 12:01

boeeyee
帖數 Posts: 65
回頂端 / Top
係好touching嘅…同埋知道點解親親我好媽英文名係tiger mom blues…
江嘉敏控訴好正,江美儀反應都好正,個女出走其實係面對唔同彼此都隱瞞咁耐嘅真相被揭穿後嘅情況,個媽係擔心同痛心…其實兩個都好愛對方,就係因為太愛,所以先一時三刻無法面對…
好深感受嘅一場戲,真係好有層次嘅演繹!

發表於 Posted on: 2017-03-04 12:20

namaong
帖數 Posts: 30
回頂端 / Top
因為愛而吵的架!
江嘉敏一直好努力想做江美儀心目中的乖乖女,江美儀則一直好努力想做江嘉敏的真媽媽,兩者的愛真的令人心痛也感動。結局時和好一句「妳以後都係我媽媽」真的看的都哭了…

發表於 Posted on: 2017-03-04 16:08

認真啲有咩唔好先
帖數 Posts: 12
回頂端 / Top
要重溫既話必睇場口之一!
同埋…真係好感同身受…

發表於 Posted on: 2017-03-05 0:01

boeeyee
帖數 Posts: 65
回頂端 / Top
她們兩個眼泛淚光的時候便已跟著她們哭了!

發表於 Posted on: 2017-03-05 2:46

loveisover
帖數 Posts: 9
回頂端 / Top
今晚冇得睇,就係喺網上搵呢兩場嚟睇翻,尐感覺仲喺度!

發表於 Posted on: 2017-03-06 21:14

jkjacob
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
其實真的覺得這一場可以列為最經典場面之一,也不為過。父母女都好有戲味。江嘉敏由惶恐到憤怒的轉化,實在令人感同身受,頗有感染力,完全沒保留!江美儀則是那種過於著緊的抓狂,難以置信的懊惱,淋漓盡致。黃智賢雖然在房外,但那份忐忑和擔憂真的表露無遺,對白都不需要。坦白說,看了很整天,情緒都還是給他們牽引著,明知他們一定和解的,卻很著急想知道他們如何和解。又心痛,又完全感受到他們感情如何深厚,所以亦感動難忘!其實吵架內容不是甚麼驚世駭俗,而且相對上其實很平常,但他們的演繹和感情情緒,確實令人忘不了!平常的演出層次與感染力,其實比複雜的有發揮之處的,難度更高!江嘉敏江美儀黃智賢真的都很強!

發表於 Posted on: 2017-03-08 7:52

CREAMYCHOY
帖數 Posts: 59
回頂端 / Top