tvb.com

tvb.com

絕對唔會投郭晉安做今年TVB視帝一票!

支持TVB唔再頒發視帝獎給郭晉安
反對TVB唔再頒發視帝獎給郭晉安

總票數 Total Votes: 188

絕對唔會投郭晉安做今年TVB視帝一票!原因是…

多餘,邊個開例話攞過獎或攞得多唔可以再得獎架?! 有能者居之架啦,我都鍾意睇陳展鵬架,之但係以"角色" 而論,佢既"張保仔" 入面既十一貝勒係好過拳佬,真可惜舊年俾黃秋生攞咗個"視帝"=.=
如果基於攞過獎或攞得太多既,咁黎耀祥、梁朝偉同張曼玉可以退休啦! 加上,韋逸昇呢個角色唔易演架,內心戲頗吃重,真係有番咁上下功力至可以駕御到! 今屆視帝真係勢均力敵!

發表於 Posted on: 2016-12-02 23:06

snowsnoopyy
帖數 Posts: 357
回頂端 / Top
佢演奸角時,都是同一個樣子和形式,
昨天已看見唐立言的陰險影子了。

發表於 Posted on: 2016-12-05 8:32

識撈王
帖數 Posts: 24
回頂端 / Top
是展鵬.................

發表於 Posted on: 2016-12-05 8:58

daverucy
帖數 Posts: 3
回頂端 / Top
郭晉安表現中等水平而已,智叔比他更出色

發表於 Posted on: 2016-12-06 21:29

阿佘的波
帖數 Posts: 633
回頂端 / Top
我覺得郭晉安係致命復活做得好好,攞唔攞視帝我諗佢未必好介意,因為佢都攞咗3屆,但我見佢為呢套戲真係付出咗不少,我想係度支持吓佢,努力 :)

發表於 Posted on: 2016-12-06 22:39

sfng30
帖數 Posts: 6
回頂端 / Top
一時手快投錯票!
我是支持支持支持支持支持支持支持「安仔得視帝」!

發表於 Posted on: 2016-12-06 22:46

jkleefan
帖數 Posts: 322
回頂端 / Top
看到第16集,完全看不出郭晉安有取得第四次視帝的資格

發表於 Posted on: 2016-12-07 14:36

識撈王
帖數 Posts: 24
回頂端 / Top
我覺得安仔真係冇乜氣質, 奸唔起, 做阿旺又唔夠逼真,
佢除咗傻/奸, 呢啲外型設計稍為特別可以引起注目/攞獎之外,
仲有咩角色係可以畀佢 [發揮演技] ?
老表/御醫, 呢啲外型冇乜特別0既角色, 佢都只演得一般而已,
尤其御醫, 直情可以用 唔合格 嚟形容

發表於 Posted on: 2016-12-07 15:46

幸運星晨
帖數 Posts: 2478
回頂端 / Top
以郭晉安的演技絕對可以攞今年視帝

發表於 Posted on: 2016-12-07 16:26

yypsyu
帖數 Posts: 1
回頂端 / Top
郭晉安演技只屬一般, 三次視帝只靠角色外型設計,
[智障人士], [跛腳復仇律師]
其他外型一般角色呢, 冇一個注目,
若然今次又靠野人造形, 生吞青蛙, 蛇蟲呢啲[林沈嘢] 攞獎
真係冇天理

發表於 Posted on: 2016-12-07 17:28

RadaRada
帖數 Posts: 52
回頂端 / Top
说明是“视帝”,当然要配合剧情,角色和形象等等列入考量。要不然哪里来的”视觉“效果给你选”视帝“啊?

如果给你们选,你们认为谁比郭晋安适合演[韋逸昇]?
黎耀祥?陈展鹏?陈豪?马国明?林峯?谢天华?欧阳震华?黄秋生?
还是王祖蓝???

可能每个人都有他们认为“更好”的[韋逸昇],不喜欢他无所谓,但要批评也得合理啊。

“唔明佢比人挷架左十年返黎點解會變到好似阿旺漏口咁講嘢,好唔自然,真系超煩。” - 你试试看10年不说话又营养不良,如果一开口还中气十足我封你神。

“演奸角時,都是同一個樣子“ & “今天的韋逸昇,就很像唐立言和高哲行的合體。” - 你们以为他会变脸啊?请问有哪个演员演100次奸角有100个不同的脸/样子?那个不叫视帝叫上帝。

“老表/御醫, 呢啲外型冇乜特別0既角色, 佢都只演得一般而已” - 这两部戏能看吗?给奥斯卡最佳男主角演我看也一般般。所以又回到原点啊,演员,剧情,角色和造型是相对应的。没有一个好剧本演员拿什么发挥?

不要因为看不过眼一个演员拿过几次奖就抹杀他再得奖的权力。拿奖也要靠运气,2014和他入围的有食为奴的王祖蓝, 叛逃的陈展鹏,使徒行者的林峯,名門暗戰的黎耀祥。你们可以认为是角色有利于他,可以认为其他演员就败在角色发挥空间小。但如果把高哲行这角色丢给其他提名的男艺人来演,他们是否比郭晋安更加能驾驭这一角?如果不会,那他就实至名归。

發表於 Posted on: 2016-12-08 2:34

eikook
帖數 Posts: 7
回頂端 / Top
樓上 eikook分柝得超好!贊!! 其實超p粉自去年自認視帝喺屬其偶像但給秋生搶走後除了大罵秋生及無線外,便開始攻擊其他男演!某網友指出特別近頒獎禮這情形更甚!所以就盡情詆毀安仔及宗澤等認為有威脅的。最無辜喺智叔,被鬧到樣衰演技差!又有幾位網友指出如果真喺無缐fans就會留意到安仔從視三十年,所演不同角色層次,演譯千變萬化!並不是粉們一句又是阿旺,唐立言,什麼御醫,老表不合格就給你説過去!城寨收視好就只吹給自己偶像,難道不知好多人是看其他兩男角?特別是伍允龍的真功夫!加上這題材廿年都無出現過當然比起其他做完又做的題材吸引多!可見監制十分益煎pan.其實已見不少路過人忍不住出聲了!

發表於 Posted on: 2016-12-08 9:47

DoTrump
帖數 Posts: 104
回頂端 / Top
他们是否比郭晋安更加能驾驭这一角?如果不会,那他就实至名归。
....................................................................................................................
[如果] 不會, 咩叫如果, 你又知其他藝人唔可以演得好過安仔?
就好似黃宗澤, 林峰, 陳豪, 祥仔, 智叔, CP..都可以演到,
高哲行只係為復仇0既奸角, 唔需要咩霸氣,
只要演技中上級, 就可以搞掂, 難度方面根本唔係咁高咋

發表於 Posted on: 2016-12-08 9:56

幸運星晨
回頂端 / Top
別的不提如果大家有睇番現在重播的創世紀一,二就知安仔演技的深奧!百多集由頭帶到尾就知絕對高難度!只有視帝級如嘉良安仔錦鴻古仔才可勝任!特別嘉良安仔百幾集的考驗!見過才知什麼是戲!!還有馬德鈡也值得贊!

發表於 Posted on: 2016-12-08 9:59

DoTrump
回頂端 / Top
創世紀我只覺 嘉良同錦鴻 演技出色, 安仔只屬一般, 被佢兩個蓋過

發表於 Posted on: 2016-12-08 10:47

幸運星晨
回頂端 / Top
幸運星晨, 如果你的字典里没有如果,那你为什么还做假设性回答?自我矛盾吗?

我没说 “其他藝人唔可以演得好過安仔”,这是你的假设。我是问,他们是否比郭晋安更加能驾驭这一角。驾驭其角色不光是靠演技的好坏。是看整体配合互相秤砣的。这也是为什么我说演员,剧情,角色和造型是环环相扣的。太深奥了吗?

你当然可以假设“黃宗澤, 林峰, 陳豪, 祥仔, 智叔, CP..都可以演到” 一个他们从未演过的角色。因为你从来就不认为郭晋安实至名归啊,就这么简单。要不然你也不会说:
“高哲行只係為復仇0既奸角, 唔需要咩霸氣, 只要演技中上級, 就可以搞掂, 難度方面根本唔係咁高咋”
一个那么复杂的角色你却把它如此简单化,编剧读了恐怕要跳海。科科。

不过。。。你尽然把“霸气”和“演技等级”挂钩,我看编剧也不必太在意你的看法。科科。

發表於 Posted on: 2016-12-09 0:50

eikook
回頂端 / Top
回DoTrump:
“其實超p粉自去年自認視帝喺屬其偶像但給秋生搶走後除了大罵秋生及無線外,便開始攻擊其他男演!”
谁谁?那个演员的粉啊?

發表於 Posted on: 2016-12-09 0:52

eikook
回頂端 / Top
回eikook:
超cp粉. 如果你有看過過往全年forum, 就知乜事!一有新劇看看男主,包括城寨另外兩男,和特別近台慶的劇。

發表於 Posted on: 2016-12-09 6:47

DoTrump
回頂端 / Top
支持安仔做視帝!無得傾呀!因為他演得好。

發表於 Posted on: 2016-12-09 11:18

ritalaucc
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
支持安仔

發表於 Posted on: 2016-12-09 14:24

郎朗朗
帖數 Posts: 60
回頂端 / Top
DoTrump:
有这种事?我没有看以往的forum,偶尔无聊才进来瞧瞧,哈哈。
城寨的topic太多了,没读。我不喜欢那种砍来砍去的戏,不过我很喜欢[猫仔]。其他主角就没特别关注。

發表於 Posted on: 2016-12-09 23:02

eikook
回頂端 / Top
eikook:
原來你最近至上嚟! missed咗好多嘢囉! 相信去年cp粉'認為'是偶像的視帝給黃秋生搶走後就開始鬧得沸騰及在炮轟forum秋生及無缐一事你都知喇,跟住就喺咁囉。其實我睇咗forum好耐,都喺最近唔低頸先上來伸張一吓。對你的分柝覺得很有理!亦好開心同你傾談吓,之後會跟你的留言睇吓。

發表於 Posted on: 2016-12-10 21:37

DoTrump
回頂端 / Top
最新消息,郭晉安在觀眾投票方面三強不入,視帝無望

發表於 Posted on: 2016-12-17 22:07

阿佘的波
帖數 Posts: 633
回頂端 / Top
東網你都信? 你唔係呀嘛……

發表於 Posted on: 2016-12-17 22:16

聰明哥
帖數 Posts: 209
回頂端 / Top
By far the best TV artistes are Bobby and Charmaine Sheh, both had been nominated for the International Emmy awards before. Roger and Wayne acting skills have not reached this standard yet!

發表於 Posted on: 2016-12-17 22:41

sukiyaki
帖數 Posts: 5134
回頂端 / Top