tvb.com

tvb.com

第166、167集 - 樓住有心人(上、下)

期待这两集,一集虐心,一集暖心,应该是这样吧,我估下

發表於 Posted on: 2016-11-19 18:20

Shinoo
帖數 Posts: 27
回頂端 / Top
網上有整個星期的劇透,你猜的劇情沒有錯。

~SPOILER ALERT~

「樓住有心人(下)」
  小小表現失魂落魄,麗虹好言勸解別胡思亂想。麗虹和以默跟踪曉臣和飛飛,卻見二人走入住宅大廈內;以默和麗虹藉口參觀曉臣的放租單位,向經紀旁敲側擊獲悉曉臣和飛飛的確出入該處。
  以默不禁遊說子峰加把勁力追小小,未料竟被小小聽得一切;小小冷待曉臣,曉臣感莫名其妙,以默和麗虹卻對曉臣直斥其非。
  麗虹接載以默和小小時,突被曉臣駕車擋著去路,更強行拉小小離開。麗虹戰戰兢兢欲提醒威仁小心飛飛可能移情,卻未料威仁卻告知原來飛飛只是考慮租住曉臣的單位。
  曉臣向小小直言出租單位之事,又向她說出自己心底話……

發表於 Posted on: 2016-11-19 21:39

echoingsilence
帖數 Posts: 65
回頂端 / Top
 我要幻想一下曉臣怎样表白了 \\(^0^)//

發表於 Posted on: 2016-11-19 21:49

Shinoo
回頂端 / Top
期待啊

發表於 Posted on: 2016-11-20 11:07

debbieyi
帖數 Posts: 458
回頂端 / Top
十分十分期待,終於係埋一齊!

發表於 Posted on: 2016-11-20 17:27

Jmbaby
帖數 Posts: 34
回頂端 / Top
在小小还没知道真相前,那种失落、失望及难过,想想都替她难受。她不能对臣发脾气,不能直问,因为她什么都不是,没有那种身份去问...无力感正在侵蚀她了吧。
看了167集的剧透,没有我预期的甜蜜,只有
还未是时候....

發表於 Posted on: 2016-11-21 20:50

Shinoo
回頂端 / Top
睇咗167的预告片,小小唔睬邦主,邦主拦车抢人好有型!好期待!

發表於 Posted on: 2016-11-22 0:22

jinqyng
帖數 Posts: 99
回頂端 / Top
還有 30 多集,應該不會那麼快表白...可能會像畢打一樣,到最後一集才成為一對 :P

發表於 Posted on: 2016-11-22 7:21

回頂端 / Top
唉~ 唔想等多30集... 到這個地步好難唔表白 可能有藉口唔一齊yet...

發表於 Posted on: 2016-11-22 8:23

Kukees
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
反正得番30集.....慢慢等

發表於 Posted on: 2016-11-22 16:18

leeyukkong
帖數 Posts: 5971
回頂端 / Top
同畢打一樣起度拖呀拖...以為邦主劫車又咩「講出心底話」,會有進展!點知都係無米粥。嫁比丁子峰算啦。

發表於 Posted on: 2016-11-22 21:17

逍遙子
帖數 Posts: 160
回頂端 / Top
邦主果句追夢唔想開始新關係完全唔合理,好自私。都幾十歲人想阿細等到你夢想實現要等幾耐? 佢只係想阿細一直做同佢無關係既煮飯婆!!! 阿細今集好失落。
正常阿細應該去考慮丁生。無論邦主幾有才華,佢太自我。
我更加唔明既係,兩晚之後阿細竟然送禮物比邦主,而邦主竟然介意是不是有另一份送比丁生,咩情理黎架?

發表於 Posted on: 2016-11-22 21:33

sosophia
帖數 Posts: 8
回頂端 / Top
「我暫時也無法解釋對你的感覺,但如果這次無事,我應該可以找到答案。正確來說...我想和你一起找出答案。」
-- 147集《你聽到嗎?》

似乎古䁱臣已經忘記了自己臨終前的最後遺言...

發表於 Posted on: 2016-11-22 22:04

回頂端 / Top
同意再考慮丁生。 邦主都講都噤... 如果兩晚後邦主發姣介意xyz唔該細姐鬧吓佢啦 >:(

發表於 Posted on: 2016-11-22 22:09

Kukees
帖數 Posts: 11
回頂端 / Top
去貼吧睇吓幾多人鬧緊套劇啦唔該編劇

發表於 Posted on: 2016-11-22 22:45

kammyS
帖數 Posts: 316
回頂端 / Top
點解唔可以同自己鍾意的人一齊去追求夢想?要小小等幾耐?古曉臣實在太自私!如果我係小小唔好再理古曉巨。

發表於 Posted on: 2016-11-22 23:39

Jmbaby
帖數 Posts: 34
回頂端 / Top
睇完今日嗰集我都好失望呀!! 以為邦主會同小小表白,點知原來係講呢d咁傷人嘅說話!!!!!! 邦主太自私!!! 佢咁樣講完,我真係贊成小小同丁子鋒一齊,起碼丁子鋒真心愛小小,坦誠表白~~~ 小小都唔細,邦主仲要小小等到佢幾時? 仲要咁樣繼續曖昧落去?? 睇到火都黎呀!!!

發表於 Posted on: 2016-11-23 0:31

jcyu1212
帖數 Posts: 2
回頂端 / Top
當邦主講出心聲時, 我爆出了心聲 ...."頂"....仲以為會有更Touching嘅表白, 點知係殘酷同自私嘅心聲, 唔知編劇係咪有伏線要小小傾向返阿峰, 然後等邦主著緊又去搶返小小? 邦主實在令小小太冇安全感啦! 仲要等幾多年? 唔通等多十年? 我贊成小小放手! 接受阿峰吧! :D

發表於 Posted on: 2016-11-23 8:44

jupiter888
帖數 Posts: 209
回頂端 / Top
男人不壞,女人不愛…明明子峰係筍盤,硬係要撞埋去幫主呢d吊兒郎當嘅人身上,編劇拖戲功力真係冇得頂!

發表於 Posted on: 2016-11-23 9:15

Dicky1015
帖數 Posts: 10
回頂端 / Top
邦主係話唔想“輕率”開始一段關係,又唔係話完全唔開始。這個亦都係佢遲遲唔表白嘅原因,一個追求夢想嘅邦主如果輕易放棄自己夢想就唔係邦主啦!但是都沒理由草率同小小開始之後先至話要去追夢,所以就喺開始前攤開來講,等小小自己可以選擇,決定同唔同佢一起。

娱乐圈追夢其實一D都唔夸,就睇祥仔本身都够,等咗20年先至有機會上位同得到大家嘅認同,睇祥仔演這幕都眼濕濕。如果邦主追夢失敗,就會令自己的女人同佢一齊捱,所以更加要諗清楚先至開始一段感情。

發表於 Posted on: 2016-11-23 9:16

jinqyng
帖數 Posts: 99
回頂端 / Top
不論是否要開始一段新的感情,邦主的態度實在差得令人無法接受。一個這樣的男人,自持有少許才華就當自己是太陽,所有人都圍繞著他運行,所有有條件的女人都沒可能接受到他,除了是想利用他上位。這種人弧老終身比較合適。

發表於 Posted on: 2016-11-23 14:00

香櫞
帖數 Posts: 199
回頂端 / Top
追夢.......只不過係借口
輸..贏...對邦主來講最重要
佢要永遠站在不敗之地

發表於 Posted on: 2016-11-23 14:28

leeyukkong
帖數 Posts: 5971
回頂端 / Top
剛剛重看了第167集,我覺得邦主那一句「我不想輕率開始其他的關係」並不代表他不想和林小小閞始。邦主上星期表示過他不喜歡被人挑選;林小小現在狹在邦主和丁子峰中間,而邦主「我不想輕率開始其他的關係」的一句就暗示了只要林小小還未有表示想他們之間的關係再進一步,他也不會放棄自己的夢想,這是給林小小一個選擇的幾會。

至於表白...到了這個年紀和地步,大家應該明白對方的心意,還需要表白嗎?有時無需要每一個感覺都説到出口,勉強加一場表白戲反而會有相反效果。畢打也沒有表白戲(除了大結局余家昇當眾大喊表白的一場),但仍然很多人喜歡賞昇這一對。

發表於 Posted on: 2016-11-24 6:11

回頂端 / Top
我反而觉得剧情好顺理成章,如果这么快就开始一对了,后面的剧情肯定又要经历下误会的,一般hk的电视剧都不会发狗粮,通常都是结尾才来个甜蜜的,其实邦主这个想法不算自私啊,他只是明着去解释因为kiss完小小之后点解唔敢开始恋情的原因,如果真是开始了再抛下小小走左去这才是自私吧,但是我知道编剧最后肯定话写,因为小小的原因改变了邦主,领到他留在hk,愿意留在屋企人和小小身边,这才突出小小这个小人物所做出来的大件事吧。。

發表於 Posted on: 2016-11-24 6:31

skyla1118
帖數 Posts: 39
回頂端 / Top
可能中年人的愛情是有負擔的,不會如青春少艾般愛咗先;就如雲飛飛一樣,寧願自己搵新居都唔會咁快選擇同居,(不過再思前想後連潔具都睇埋而唔租,就唔似佢性格,擺明只為誤會的劇情)
其實見邦主近幾集對小小的語氣是特別溫柔,和似對家人的tone, 只是無表白說出口。可能追求烏托邦的邦主在愛情路上都係搵soulmate,拍拉圖式的,所以之前嘉玲BB都一直是神女有心。

記得之前第二次送碟果集,小小已經講 邦主的性格係唔會直接講《對唔住》三個字,送碟已經代表求和;而《我愛你》相信更唔會有,但截車搶人同上關鍵搶嬌地点解釋,其實都說明邦主很重視呢般關係,似預告未來的我生活方式未必似現在的我,唔敢太快有承諾。可能都是中年人的溝通方法,先放風,唔會畫出腸,讓對方再考慮,唔疏遠先慢慢繼續

發表於 Posted on: 2016-11-24 8:10

Tiggertiggertigger
帖數 Posts: 10
回頂端 / Top